Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.544.523
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Može i polovno, ali...

Čak sam na njuškalu našla AMD FX-6350 s Cooler Master hladnjakom i matičnu Asus M5A97 R2.0, pod garancijom... Dogovorila sam sve s čovjekom i trebao je to poslati pouzećem. Na kraju nije poslao jer je to navodno opasno slati poštom i da će mi još javiti što ćemo. Nije se javio i ne javlja se na mob.

Ok, jest offtopic, ali s obzirom da izgleda da to otpada, moram tražiti nešto drugo...

13 godina

Vjerojatno mu je uletio neko drugi ili ni sam ne zna kaj bi ... ako ste se sve normalno dogovorili, posalje se Hp Expressom, ti otvoris, provjeris dal je to to i platis  te nema opasnosti - osim ak postar igra nogomet s kutijom i posiljatelj nije dobro zapakirao :D

Uglavnom pogledaj si ove 3 kombinacije: 

i5 2500K + Gigabyte Z77.

FX 6300 + GIGABYTE 970A-UD3

X4 960T + AS ROCK 870 Extreme 3

Kod Amd-a racunaj na neki hladnjak - najbolje bi ti bilo uzeti u Linksu LC CC 120 samo prije toga navedi koje tocno kuciste imas jer treba vidjeti da li stane i kopka me jos da li ti stane i ATX mbo s obzirom da si do sada bila na mATX.

Ne obaziri se na TD - redovni trollovi :).Za preporuku novih/polovnih konfiguracija i komponenti sam uvijek tu ;) https://www.facebook.com/pages/Ilumina-It/1704233699801781?fref=ts
17 godina
moderator
Savjeti o nadogradnji računala

Koliko su piledriver i steamroller jezgre brže (ako i jesu) od C2 duo na 3,4 GHz? Mislim na clock od 4+ GHz za AMD.

Imam priliku prodati svoj comp pa bi sastavio neki budget comp. Razmišljao sam o Athlonu 750/760k ili 860k?

Da li bi Gigabyte GA-F2A88XM-DS2 ili HD3 omogućila 4+ GHz OC?

0 0 hvala 0
13 godina

Ovisi s cime se bavis. All around su FM2 X4 Athloni dosta jaci, ali ponajvise zbog viseg takta i ekstra jezgri tako da ako se vise bavis s multithread aplikacijama on odnosi pobjedu, ali kod singlethread su performanse vec blago na strani Intela (ako mislis na vrh C2D ponude ~ E8xxx).

Od svih Athlona je trenutno najisplativiji 860k, posebno ako ciljas na +4Ghz. Od jeftinijih ploca uz spomenute pogledaj MSI FM2+ A78M E35.

Ne obaziri se na TD - redovni trollovi :).Za preporuku novih/polovnih konfiguracija i komponenti sam uvijek tu ;) https://www.facebook.com/pages/Ilumina-It/1704233699801781?fref=ts
12 godina
neaktivan

Kuciste je Thermaltake Shark, tako da bi sve trebalo stati. Provjerit cu ove 3 kombinacije, hvala.

12 godina
neaktivan

Pozdrav, trebao bih savjet oko komponenti jer planiram ponešto upgreadat. Imam dva plana, jedan je najjeftinija solucija a drugi je nešto skuplji. Inače komponente koje trenutno imam možete vidjeti sa strane

1)  NAJJEFTINIJA VERZIJA: zadržat trenutnu matičnu i kupiti samo nešto bolji proc - AMD Athlon II X4 600e (280kn) + 1 ili više GB RAM-a

2) NEŠTO SKUPLJE: AMD FX X6 6300 (750kn) + matičnu za taj proc + RAM
* slobodno možete navest neku bolju konfiguraciju

Inače ne koristim PC za neke zahtjevne stvari, većinom su to neke uobičajene stvari - surfanje netom, gledanje filmova..  ali znam i s vremena na vrijeme upaliti LoL i odigrati pokoji game. Trenutno ovu konfiguraciju što imam mi šteka užasno, a da ne pričam o tome kad otvorim par prozora ili da npr izađem iz igrice da pogledam nešto na brzinu :D

Zanima me kolika će biti razlika ako nadogradim s ovom prvom verzijom, tj. ima li svrhe uopće kupovat te stvari. Ako je razlika neznatna onda mi se više isplati druga verzija. Ali s druge strane ako će mi se rad PC-a ubrzat onda ću se za to odlučit jer nemam potrebe za nekim jačim konfiguracijama.

Zahvaljujem na odgovorima :) 

0 0 hvala 0
13 godina

S obzirom za sto ti sluzi pc nema potrebe za velikim nadogradnjama. 

Nadogradi ram na min. 3Gb - pozeljno 4Gb jer te to najvise koci. Upgrade cpu-a nije nuzan, ali ako planiras s vremenom ubaciti malo ozbiljniji gpu i zaigrat koju noviju zahtjevniju igru nije los potez posebice ako se rijesis svoga i nadoplatis.

Kad osjetis da ti i ta opcija slabi preporucljivo bi bilo sloziti sve nanovo. Vjerojatno imas i neko no name napajanje koje ne isporucuje pravih 400w pa ukoliko ces nadogradjivati graficku gledaj nesto poput HD 7750 / R7 250 DDR5 posto imaju veoma malu potrosnju.

12 godina
neaktivan

Hvala ti na odgovoru. To je upravo ono što sam i planirao, ali sam htio potvrdu od nekoga stručnijeg od mene :D

Ma da napajanje je neko užasno i vjerojatno ne isporučuje toliko tako da ću i to imati u planu ubuduće

Još jedno pitanje oko RAM-a: trenutno imam DDR2 667 MHz. Hoće li biti kakvih porblema ako kupim 800MHz i ima li to uopće kakvog utjecaja?

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 17:31 (PwnerProdt).
14 godina
PwnerProdt kaže...

Hvala ti na odgovoru. To je upravo ono što sam i planirao, ali sam htio potvrdu od nekoga stručnijeg od mene :D

Ma da napajanje je neko užasno i vjerojatno ne isporučuje toliko tako da ću i to imati u planu ubuduće

Još jedno pitanje oko RAM-a: trenutno imam DDR2 667 MHz. Hoće li biti kakvih porblema ako kupim 800MHz i ima li to uopće kakvog utjecaja?

Taj od 800 ce ti radit na 667

11 godina
neaktivan

Ovdje u Speccyu mi piše da imam fizičke memorije 8 GB, i zaista imam, ali da je dostupno samo pola, odnosno 4 GB, zar ne bi trebalo biti dostupno sve?  (imam jedan keks od 8GB)

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 19:50 (Ronky).

0 0 hvala 0
14 godina
Ronky kaže...

Ovdje u Speccyu mi piše da imam fizičke memorije 8 GB, i zaista imam, ali da je dostupno samo pola, odnosno 4 GB, zar ne bi trebalo biti dostupno sve?  (imam jedan keks od 8GB)

Vrijeme je za prelazak na 64 bitne windowse. Po mogućnosti Win 8.1

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
11 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...
Ronky kaže...

I jesam na 64 bitnim winsima, windows 7, što to zapravo točno znači da je dostupno 4 GB fizičke memorije ako imam 8?

14 godina
Ronky kaže...

I jesam na 64 bitnim winsima, windows 7, što to zapravo točno znači da je dostupno 4 GB fizičke memorije ako imam 8?

Obicno je problem u 32 bitnim Windowsima...

Cek da mi nesto padne na pamet pa ti napisem...

If you're getting 8GB (4GB Usable) in your Window's Properties window then you need to change something in the BIOS or in the msconfig "Boot" tab under advanced options.

Make sure that 'Maximum Memory' is NOT checked under MSConfig.

The quick way to get to the Window's Properties window is to press

Windows Key + Pause|Break

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 20:05 (CyberDemonVZ).
11 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...
Ronky kaže...

Obicno je problem u 32 bitnim Windowsima...

Cek da mi nesto padne na pamet pa ti napisem...

If you're getting 8GB (4GB Usable) in your Window's Properties window then you need to change something in the BIOS or in the msconfig "Boot" tab under advanced options.

Make sure that 'Maximum Memory' is NOT checked under MSConfig.

The quick way to get to the Window's Properties window is to press

Windows Key + Pause|Break

I stalno se mijenja, sad se ovo "fizičke dostupno" povećalo na 4,31

edit-zapravo mislim da je sve u redu, evo na ovoj slici piše da još imam slobodno 4 i kusur GB memorije a da trenutno troši oko 3,6 GB, iako nemam pojma na šta troši tih 3,6 jer mi je uključen samo skype i chrome te poneke sitne aplikacijice, ništa veliko.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 20:12 (Ronky).
16 godina
picajzla0707 kaže...
izvone kaže...
izvone kaže...

Trebao bih nadomjestiti stari komp za novi koji bi bio za uredski posao i surfanje. I sada gledam između i5 i neki Fx-ov ,A10 Razlika u cijeni je velika a je li i u kvaliteti i performansama? Intel mi se čini kvalitetniji no amdov ima bolji grafički procesor u sebi pa mi netreba grafička. Jedino kaj s amdom sam inače imal problema a s intelom ne. Možete li mi preporučiti neki procesor optimalan za uredski rad i da može nadomjestiti vanjsku grafičku radi uštede?

Unaprijed hvala!

LP

netko?

ako je isključivo za uredski posao i surfanje nemaš niti potrebe za vanjskom grafom, a još manje za fx-om ili intelom i5

bilo koji intel celeron do 300 kuna bit će dovoljan, uz neku jeftinu ploču i 4 gige rama za surfanje i obradu dokumenata je sve skupa i overkill

evo iz nove haswell serije proc, matična i rami za ukupno manje od soma kuna

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=INTEL+Celeron+G1820+

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=INTEL+1150+h81

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=memorija+ddr3+4gb

nisi naveo što imaš od starih komponenti, no i to ako trebaš (napajanje, hard i kućište) može za manje od soma kuna

@zober.

Zanima me samo misljenje o procesoru jer nema potrebe za vanjskom grafom a ništa grafički zahtjevno nije potrebno osim koji film,internet,office. Gledam i5 jer i3 me dva puta razočarao i trza na excelu,ovdje treba biti sve fluidno. Dodajem zato i SSD. A komp se cijeli mijenja najvjerovatnije,zato me zanima samo mišljenje o procesoru za tu namjenu a bez vanjske grafe.

12 godina
izvone kaže...
picajzla0707 kaže...

nisi naveo što imaš od starih komponenti, no i to ako trebaš (napajanje, hard i kućište) može za manje od soma kuna

@zober.

Zanima me samo misljenje o procesoru jer nema potrebe za vanjskom grafom a ništa grafički zahtjevno nije potrebno osim koji film,internet,office. Gledam i5 jer i3 me dva puta razočarao i trza na excelu,ovdje treba biti sve fluidno. Dodajem zato i SSD. A komp se cijeli mijenja najvjerovatnije,zato me zanima samo mišljenje o procesoru za tu namjenu a bez vanjske grafe.

uf, citiraš mene, a obraćaš se kolegi, al nema veze

nemam pojma kako te i3 razočarao u excelu, jedino ako radiš s doista velikim i komliciranim podacima i to isključivo sa novijim excelom koji koristi više jezgri - tada vrijedi što jače to bolje, pa čak i i7 nije na odmet

no, ako se radi o relativno jednostavnim operacijama u excelu onda je taj celeron više nego dovoljan i nemam pojma kako te i3 mogao zezati

16 godina
Pokusao sam vas visestruko citirat al nije htjelo jer ste na dvije strane pa sam tebe citirao a njega tagao,trebao sam vas obadva tag al sad je gotovo. Ma ima puno formula i kad upises broj on to mora na puno sheetova primjeniti i u tome me je i3 razocarao pa idem na i5. Isto tako me amd razocarao,doduse slabiji od ovih kaj sam naveo. Zato pitam vas koji je najbolji od navedenih za ured a da ima graficki procesor koji ce bit dovoljan za filmove,surfanje i office. I5,a10 il neki fx. Kolko znam fx nema graficki procesor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Jel vidis da ti je uporaba memorije 50%,znaci da vec 4gb negdje  koristis i zato ti tu pise da imas jos 4gb dostupno.

16 godina
neaktivan

Pozdrav.

Vec imam otvoren oglas ovdje kako trazim neki jaci Phenom II X4 ali koji je maksimalne snage 95 W jer mi maticna ne podrzava jaci. Na njuskalu takvih prakticki ne mogu naci, ako neko moze neka slobodno posta ovdje. Inace, covjek mi nudi Athlon II X4 620 koji radi na 2.6 GHz pocetnom taktu za 300 kn.

Je li on dobra nadogradnja za moj PC umjesto tog Athlona? Koliko je primijetan nedostatak L3 cachea? Inace, planirao sam mijenjat proc primarno zbog novijih igara koje vec slabije rade na dualcima.

Vidim da ima i solidnih intela poput ovoga, ali ne mogu naci nigdje socket 1366 maticnu. Ima li tko kakvu ideju? Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2014 14:18 (alen29).
15 godina
neaktivan

Upadam ovdje kao padobranac, ali valja nikome ne smeta. Imam samo par kratkih pitanja.

Sporo mi kaplje lova u novčanik, pa si ne mogu priuštiti da sve od jednom kupim, pa onda kupujem dio po dio. Sve što imam od konfiguracije je pod '' Moj PC ''.  Osobno bih sljedeću stvar htio kupiti novu MBO, a nekako mi i napajanje vuće na to da ga treba zamijeniti. Napajanja nisu skupa, i nije problem uzeti nešto jače i kvalitetnije, ali MBO već je, i sada me zanima, što vi mislite, je li ova trenutačna MBO BN? Ako bih uzimao drugu, koja bi bila pametna za početak, i da li bih osjetio kakve prednosti u perfromansama? Može polovno, može novo. 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
alen29 kaže...

Pozdrav.

Vec imam otvoren oglas ovdje kako trazim neki jaci Phenom II X4 ali koji je maksimalne snage 95 W jer mi maticna ne podrzava jaci. Na njuskalu takvih prakticki ne mogu naci, ako neko moze neka slobodno posta ovdje. Inace, covjek mi nudi Athlon II X4 620 koji radi na 2.6 GHz pocetnom taktu za 300 kn.

Je li on dobra nadogradnja za moj PC umjesto tog Athlona? Koliko je primijetan nedostatak L3 cachea? Inace, planirao sam mijenjat proc primarno zbog novijih igara koje vec slabije rade na dualcima.

Vidim da ima i solidnih intela poput ovoga, ali ne mogu naci nigdje socket 1366 maticnu. Ima li tko kakvu ideju? Hvala.

Ebay je rijesenje za oba slucaja, 1366 socket je mrtav nitko ga nije niti kupovao koliko ja znam.

13 godina
turbojc kaže...

Upadam ovdje kao padobranac, ali valja nikome ne smeta. Imam samo par kratkih pitanja.

Sporo mi kaplje lova u novčanik, pa si ne mogu priuštiti da sve od jednom kupim, pa onda kupujem dio po dio. Sve što imam od konfiguracije je pod '' Moj PC ''.  Osobno bih sljedeću stvar htio kupiti novu MBO, a nekako mi i napajanje vuće na to da ga treba zamijeniti. Napajanja nisu skupa, i nije problem uzeti nešto jače i kvalitetnije, ali MBO već je, i sada me zanima, što vi mislite, je li ova trenutačna MBO BN? Ako bih uzimao drugu, koja bi bila pametna za početak, i da li bih osjetio kakve prednosti u perfromansama? Može polovno, može novo. 

novo gigabyte 970 ds3p je odličan izbor i mislim da je jedna od najprodavanijih ploča

za tu lovu, se nađu još bolje polovne ploče sa garancijom, npr Asus M5A97 R2.0 / Gigabyte 970 UD3 itd..

Napajanje isto bi bilo dobro zamjeniti...

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005212124705
15 godina
neaktivan

E pozdrav ljudi, imam par kratkih pitanja. 

1. Da li će grafička koja ima PCIe 2.0 (radeon 5670) raditi na matičnoj koja podržava PCIe 3.0 (asus h97 ili sl.)

2. Kakve su točno razlike u performansama između q8200 i i5 i da li će q8200 raditi na gore navedenoj matičnoj?

hvala...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

1.hoce

2.bolji,brzi i noviji quad od 8200.

3.nece taj quad radi samo 775 chipsetima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2014 16:09 (4mal).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
fic1994 kaže...

E pozdrav ljudi, imam par kratkih pitanja. 

1. Da li će grafička koja ima PCIe 2.0 (radeon 5670) raditi na matičnoj koja podržava PCIe 3.0 (asus h97 ili sl.)

2. Kakve su točno razlike u performansama između q8200 i i5 i da li će q8200 raditi na gore navedenoj matičnoj?

hvala...

1. Da, naravno.

2. i5 je znatno jači, koliko točno to ovisi o modelu i5 (nije isto npr stari i5 750 i moderni i5 4670) a  Q8200 nikako ne može raditi na navedenoj matičnoj jer je on socket LGA775 procesor dok je ta matična Socket LGA1150 - dakle potpuno drugačiji utor, drugačiji broj pinova i za potpuno drugačiju arhitekturu procesora.

Twitter: @191x7
12 godina
neaktivan

Ekipa, koju bi mi graficku preporucili kao zamjenu za moju MSI geForce 560ti TwinFrozr 2??

Ostatak konfiguracije je : 

Asrock extreme 4 970

AMD FX6300

4GB DDR 1600mhz corsair

Napajanje XFX 80+550w

Koja bi graficka bila neki maximum za ovu konfiguraciju???

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa nisi naveo koliko para imaš ali neka R9 280X ili GTX 770 bi ti bila osjetan napredak sa GTX 560Ti i sa clockanim FX 6300 je ok. Duplaj i ram kad budeš mogao.

15 godina
neaktivan
Kao prvo, zanima me tko ti je dao TD, neka objasni zašto, puno bi mi značilo.
A ovaj, znači svakako ću osjetiti dobar pomak ako pređem na bolju faznu regulaciju, i min. chipset 970?
Napajanje će definitivno ići na zamjenu, samo ne još. I hvala na pomoći, baš sam bio u nedoumici isplati li se dati novce za 970 chipset i sl.
Hvala!
13 godina
turbojc kaže...
Kao prvo, zanima me tko ti je dao TD, neka objasni zašto, puno bi mi značilo.

Pitas klince od 12 godina da ti odgovore {#}

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
15 godina
neaktivan
Znam i sam. :l
Ali mi puno znači kada vidim neki odgovor, a ima puno TU/TD, odmah znam koliko može biti dobar. A ovako kada je jedan TD onda me zanima što ne valja. Što ćeš. :D
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice