Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.049
|
čitano: 4.459.887
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Ja kupujem preko njemacke stranice jer dostavljau u Austriju a tamo mi baka zivi,

stranica se zove mindfactory

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Biram izmedju te i ove graficke Gigabayte Radeon 4 GB R9 290 WindForce 3X OC 512 bitna dok je GTX 256 bitna

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
Moj PC  
0 1 hvala 1
11 godina
neaktivan

Sad ce jos malo krizma+prije toga rodjendan+Božić

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Al sad kad sam skuzio da ce mi je rodjendan i Bozic prije krizme mozda da uzmem R9 295X2 8 GB GDDR5 ali neznam koje hladjenje i napajanje treba(minimalno 500 watta)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

najbolje čekaj božić 2015, tada ce sve to koštati za 50% manje ;)

Moj PC  
3 0 hvala 3
11 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

to napajanje imas i u instar computer center

13 godina

može link? ako mislimo na xilence onaj...

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2014 0:07 (FakeDeath).
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
Nadogradnja mog računala za uklanjanje uskih grla

Zanima me mišljenje kolega forumaša o tome kojim komponentama bih trebao nadograditi svoje računalo za iznose od 1000 Kn, "do 1200", "do 1500" i "do 2000" kuna.

Ono što mi treba je:
- uklanjanje uskih grla u sustavu (time mislim na prelazak s SATA II na SATA III kako bi SSD prodisao, prelazak s DDR2 na DDR3 memoriju, ...)
- više diskovnog prostora (nije nužno ali je poželjno)
- obnova/zamjena najstarijih komponenti (prije nego otkažu poslušnost)
- mogućnost dodatne nadogradnje u budućnosti (npr prelazak na znatno jači procesor, jaču grafičku, ...).

Namjena računala je primarno videoigre (pogotovo Battlefield 4) a sekundarno multimedija (filmovi, internet, ...), eventualno uskoro posao (ako bude trebalo od doma).

Trenutno je ova konfiguracija u pitanju:
CPU: AMD Phenom II x4 945 @ 3600 MHz (još godina i pol jamstva)
COOLER: Arctic Cooling Freezer 64pro PWM + Arctic Cooling MX-2
RAM: 5GB DDR2 800MHz (1x1GB Buffalo + 2x1GB Crucial + 1x2GB KingMax) 
MBO: AsRock A770DE+ (bios 1.70)
GPU: MSI AMD Radeon HD 7770 OC 1GB GDDR5 @ 1020/1125 MHz (još godina jamstva)
Soundcard: Asus Xonar DG 5.1
PSU: Corsair CX 400W
SSD: Kingston SSDNow V300 120GB @ SATA-II (još godina i 8 mjeseci jamstva)
HDD: Samsung SpinPoint F3 1000GB 7200rpm 32MB S-ATA II & Seagate SV35 7200.2 160GB 7200rpm 8MB P-ATA
CASE: Chieftec Giga DF-01B
FAN: 2x Cooler Master Silent fan SI2 + 1x Spire 120mm 1500rpm @ 9,5V + 1x Xilence RedWing 120mm 1200rpm hydro
DVD: LiteOn (Phillips-BenQ) DVD-RW DH20A4P

Razmišljao sam primarno o zamjeni matične i RAM, sekundarno dodavanje još 1 diska od 1TB a uz to i promjena napajanja (za npr Corsair CS550W).
Za matičnu mi dobro zvuči Asus M5A97 R2.0, a za RAM Kingston 8GB 1866MHz. To bi mi omogućilo kasniju nadogradnju na AMD FX X6 ili X8, a onda bi s vremenom mogao i grafičku...

Što vi mislite, koje bi mi nadogradnje bile naj za iznose koje sam naveo? Ne znam još koliko ću moći uložiti (za cca mjesec do dva), ali nadam se iznosu između 1000 i 2000 Kn.

Grafa mi nije najpotrebnija, zapravo sam i relativno zadovoljan s niskim detaljima na 1680x1050 sve dok radi glatko - a s trenutnim settupom mi samo Battlefield 4 serucka (kao i većini ostalih). Single player igre mogu komotno igrati i na višim, ako ne i visokim detaljima, a meni je to sasvim dovoljno - ne pikiram na najviše.

Stare komponente bih prodao, ali ne prije kupnje novih nego nakon (što se uvjerim da sve novo dobro šljaka). Dakle povrat dijela investicije.

Naravno, procesor bih i gledao polovan (vjerojatno) ali on mi nema prednost pošto trenutni ima još godinu i pol garancije, a i trenutni bi bolje radio uz matičnu koja bi omogućavala veću propusnost i uz bržu memoriju (uvjeren sam da AM3 proc bolje radi uz AM3 ploču, noviji čipset i DDR3 memoriju nego uz AM2+ ploču s starijim čipsetom i DDR2 memorijom) tako da bih ga mijenjao tek kada bih se uvjerio da je spreman za promjenu - a to ću znati tek kada budem (ako budem) iskorištavao njegov puni potencijal. Mislim da ga AM2+ i DDR2 ipak nešto malo koči.

Za prelazak na Intel morao bih mijenjati i procesor, a u tom slučaju ne bih baš imao za jače od i3 - a prelazak s Phenoma II x4 na i3 mi baš i ne djeluje kao veliki skok.

Stvar oko napajanja je u tome što sad nisam siguran koliko mi je zamjena istog prioritetna. Da, volio bih novije - štedljivije - jače - kvalitetnije - modernije, ali pitanje je koliko jako mi je to potrebno. Ipak moj CX400 ima skoro 5 godina (i da ga nisam otvarao još bi imao jamstvo) što je za napajanje sasvim pristojan vijek, al kvalitetno jeste...

E sad; uzeti samo AM3+ ploču i DDR3 i SATA pržilicu (čak i polovnu, treba mi samo ponekad - ali ne bih komp bez DVD-a) ili uz to i HDD ili umjesto HDD-a napajanje ili čak FX 6300... - sve mi ovisi o budžetu, a bome ni ne znam na što bih se odlučio. Uglavnom, osnovu platforme uzeo sam 2009. (bar mislim) i eto uz stalne nadogrdnje dogurao sam i do jedne velike nadogradnje u 2014. koja bi mi čak omogućila i daljnje nadogradnje kroz 2015. i 2016.
Nekako mi se čini da mi to s Intel platformom ne bi bilo moguće; AMD <3.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Re: Nadogradnja mog računala za uklanjanje uskih g
191x7 kaže...

Razmišljao sam primarno o zamjeni matične i RAM, sekundarno dodavanje još 1 diska od 1TB a uz to i promjena napajanja (za npr Corsair CS550W).
Za matičnu mi dobro zvuči Asus M5A97 R2.0, a za RAM Kingston 8GB 1866MHz. To bi mi omogućilo kasniju nadogradnju na AMD FX X6 ili X8, a onda bi s vremenom mogao i grafičku...

eto sam si si odgovorio :D

17 godina

Ma znam ja svoj odgovor, nego zanima me što bi drugi za 1000, 1200-1300, 1500+-100 i 2000-2100.

13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Ma znam ja svoj odgovor, nego zanima me što bi drugi za 1000, 1200-1300, 1500+-100 i 2000-2100.

ja ti nabavim novi i5 jeftino{#}, kupis plocu h81, b85 tvoj izbor ovisi od ulaza i izlaza koji ti trebaju i u kojoj kolicini, ostalo sve imas, a visak prodas{#}...kakav amd! nema tu buducnosti do danjega nazalost!...LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
13 godina
191x7 kaže...

a gle, ja bi tu uzeo fx6300+m5a97+8gb ddr3 za početak onda što prije uzeo novu grafu ovisno o potrebama. Pa da lakše prodam ovu dok još ima jamstvo, npr novo uzeti nešto 250x ako ti je ova ok ili jače 265 ako trebaš jače pa onda išao na novo napajanje i to bi odabrao neki xfx 450 čisto zbog jamstva i jer ne treba ništa ječe.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2014 8:31 (FakeDeath).
13 godina

Pozdrav, imam solidan pc, uglavnom ga koristim za fifu i tu i tamo ghosts koji ide na mid-high. namjeravam uzeti novi procesor, imam neki intel i3 na 3.1ghz sandybridge, i razmisljam o i5 haswellu, ali jeftinijem jer mi nije cilj igrati watch dogs na full ili slicno, ali da ga mogu pokrenut. jel ima kakvih preporuka? ako je isplativije, i amd dolazi u obzir.

0 0 hvala 0
13 godina

mislim da je bolje da uzmes i5 za svoju ploču, 1155 jer tako ne moraš kupovati novu ploču i bacati novce jer nema razlike

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2014 12:21 (FakeDeath).
15 godina
neaktivan

Ova ili ova memorija, radila bi uredno sa ovom matičnom? Kompaktibilni su?

- Ako ide bez problema, odmah pitanje i koju uzeti prvu ili drugu. :) Hvala.

De gustibus non est disputandum.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
mario1990 kaže...

Ova ili ova memorija, radila bi uredno sa ovom matičnom? Kompaktibilni su?

- Ako ide bez problema, odmah pitanje i koju uzeti prvu ili drugu. :) Hvala.

moj prijedlog je da gledaš polovnu 800mhz,zato jer za cijenu ove 2gb ddr2,možeš dobit novu ddr3 4gb....praktički bi ti memorija ispala skuplje od matične,a pošto je ddr2,ne možeš ju stavit na drugi komp u budućnosti

15 godina
neaktivan

Eh da je za mene nebih ni kupovao, stariji čovjek ima athlona 64 - 3000+ Ima samo 512 mb rama, i tu ploču, XP mu šteka dok fejsa pa mi se najbolje rješenje čini ubaciti taj keks od 2GB da mu radi kako spada, drugo ništa osim youtubea i fejsa ne koristi. A ne mogu polovnu jer želi na rate kupit. (znaš kakvi su stariji)

De gustibus non est disputandum.
11 godina
protjeran
mario1990 kaže...

Eh da je za mene nebih ni kupovao, stariji čovjek ima athlona 64 - 3000+ Ima samo 512 mb rama, i tu ploču, XP mu šteka dok fejsa pa mi se najbolje rješenje čini ubaciti taj keks od 2GB da mu radi kako spada, drugo ništa osim youtubea i fejsa ne koristi. A ne mogu polovnu jer želi na rate kupit. (znaš kakvi su stariji)

instaliraj mu linux,radit će bar 2 puta brže,a treba mu samo za internet

17 godina

A da pređem na Intel, neku Z97 ploču i ovaj novi overclockabilni dvojezgraš pa jednog dana na i7?

Moj PC  
4 2 hvala 0
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

A da pređem na Intel, neku Z97 ploču i ovaj novi overclockabilni dvojezgraš pa jednog dana na i7?

ne bacaj novce uzalud na z97 plocu zbog moguceg 200mhz veceg kloka...{#}a i uskoro dolazi x99 cipset, sve bu ošlo dolje radi njega...{#}

11 godina
neaktivan

Pozdrav

Upravo sam složio novi PC za smiješne pare i zamjene 500 kn

Sa    e2160, p5vd-x, 2gb ddr2 i en210 512 ram   sam prešao na:

Matična:  DFI Lanparty X38 T2RB

Procesor: Core 2 Quad  Q9300, 6mb, 2.5 mhz, 1333 FSB

Ram: Kingmax 1GB ddr2  800 

Cooler: Stock 775 od dualca e2160 sa novom termalnom pastom

Napajanje: 420w LPE2-23 (no name sranje)

Kućište: Konzum neko odvratno

Grafička: Geforce GT 9600, 512 ddr3, 256 bit

OS win 7 ultimate 64 bit

Problemi su mi se javili sa starim ramom, jer matična podržava jedino frekfrencije od 800 Mhz i više

Uspio sam naci preko oglasa nove kompatibilne identične rame 4 x 2GB kingston 800 mhz za relativno ok $.

Pitanje:

Da li je cooler Zalman  RDH9025B, Kuciste Termaltake V4 dobra kombinacija, koji je dobar ddr2 ram za overclock, te koje napajanje uzeti?

Plan je gurati SLI 2x gt 9600, čiji je max power manji od 100w

noob al volim učit
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2014 10:17 (smak420).
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
protjeran

konzum kućište,wtf? xD

0 0 hvala 0
15 godina

Molim preporuku za nadogradnju računala. Naime procesor mi je malo kritičan i nažalost nemogu zaigrati nove nasove. Trenutno imam Intel core 2 Duo E6320 1.8GHz, LGA775 socket, 65nm proces

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
andidino kaže...

Molim preporuku za nadogradnju računala.

Budžet?

Ne obaziri se na TD, to su samo TD Trollovi, nemaju pojma o ničemu, pa moraju zaje... one koji nešto znaju. ;-))))))) (i3 4130 pojede ovaj tvoj i3 3240 za doručak) :D OMG.
15 godina

A nisam planirao preko 800 , al poslušat ću savjete pa vidjet

15 godina
neaktivan

pozdrav ekipa, imam matičnu asrock m3a770de, pa me zanima koji najači mogući procesor mogu uzet za tu matičnu?

graficka mi je gtx560ti oc,

8gb rama

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
andidino kaže...

A nisam planirao preko 800 , al poslušat ću savjete pa vidjet

prodaj to i uzmi neku gajnc novu i jeftinu(sto ne znaci da nevalja:) 1150 plocu cca 250-350kn i poprilicno mocni g3258 cpu ostalo ces s vremenom nadograditi, i ovaj setup ne trazi bog zna kakvo napajanje a opet mozes iskoristiti sve ostale komponente( nadam se da imas sata hdd)!LP

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2014 12:25 (Stjepanj).
13 godina
protjeran
Duh_ratnika kaže...

pozdrav ekipa, imam matičnu asrock m3a770de, pa me zanima koji najači mogući procesor mogu uzet za tu matičnu?

graficka mi je gtx560ti oc,

8gb rama

hvala

evo pa i sam pogledaj, znaci neki PII x6! no to ti i nije zapravo neki skok u odnosu na taj tvoj!{#}

http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A770DE/?cat=CPU

opcenito neki mozda ne vide no starije konfe cca 3-5 godine(intelovi 775 i svi socketi od amd osim zadnjeg am3+) su trenutno na granici bezcijenja, jos malo, zapravo vec ih ima poprilican broj! ploce i procesori se prodaju kao cijene pentiuma 4 iz srednjeg vijeka:)! prodajite to ako ikako mozete jer kao sto vidite sta se danas moze uzeti za svega 700kn,

http://www.anandtech.com/show/8232/overclockable-pentium-anniversary-edition-review-the-intel-pentium-g3258-ae

cak i dosta manje ak se uzme slabiji cpu!

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2014 12:38 (Stjepanj).
15 godina
A jel mi nebi bilo bolje možda neki četverojezgreni proc iz Core Quad serije uzet? Tipa Q6600 il tako nešto?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice