Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.544.628
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

e ovako raja. odlucio sam si kupiti novu maticnu i novi procesor, a ostalo bi ostavio na zivotu.

Moja trenutna konfiguracija je:

Monitor: LG IPS236, 23inch

Graficka: Nvidia GeForce GTX 560TI GDDR5 1GB/256bit, 880MHz/4200MHz, TWIN FROZR 2

RAM: Apacer 4GB DDR3 PC10600-1333

HD: Seagate 500GB, 7200RPM, 16MB, SATA 6Gb/s, Barracuda

Optika: Secure disc 22x, SATA bulk

Hladnjak: Spire 120x120x25, 12V, 3pin sleeve

Kuciste: GIGABYTE GZ-X7, bez napajanja

Napajanje: PSU XFX Core Edition 80 450W, EasyRail Technology

CPU: Phenom II X4 965 (3,4GHz, 2MB/6MB, 125W,AM3, Cooling Fan)

Maticna: MSI 760GM-P23 FX, AM3+

Kompjuter koristim uglavnom za gaming, ali i programiranje u raznom simulacijskom softweru pa bi mi trebo nesto jaci procesor za brze izvodjenje, naravno i za gaming.

Mijenjao bih procesor i maticnu, pa mi je jos pitanje da li kuciste i napajanje mogu ostati za novi procesor i maticnu?

Para imam, sad neznam sta bi reko kolko bi izdvojio, neki best buy i7 procesor i maticna ili tako nesto, mozda do 400 eura, inace zivim u njemackoj pa mogu i ponude sa amazona.

Vec ste mi puno puta pomogli kad god bi nesto kupovo, zato unaprijed hvala i za ovo!

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Za 400 eura se kod nas može uzet top end ploča + i5 3570K ili još bolje polovni i7 3770K + top ploča. Neznam kakve su cijene tamo po Njemačkoj a ni neda mi se tražit. Uglavnom kupi si i7 3770K + dobra ploča. Napajanje ti je dosta za bilo koji od dva navedena procesora.

14 godina
neaktivan

e super, hvala za savjet, jel imas mozda jos prijedlog za neku maticnu? samo da ih navede par komada pa cu ja potrazit

14 godina

Nema smisla  i potrebe za skupljim pločama od recimo ovih par : AsRock Z77 Extreme 4, Gigabyte Z77X - UD3H i slične. Netrebaju ti ni take skupe, možeš i na jeftinije ako nisi teški clocker ili ako neć š sastavljati multi GPU sustave.

12 godina
neaktivan
Jos nesto drugar,svestan sam ja da od ovoga ne mogu napraviti azdaju,ali sam zaboravio napomenuti da mi ne treba za gaming,nego da mogu normalno i bez problema,seckanja i drugih zajebancija lepo surfovati po netu,download i tako te stvari.pozz
13 godina

Pozdrav. Koju grafičku i napajanje kupit za Pentium E6600

Kolega sada ima HD 5550 1Gb DDR2 i MS 400W crap napajanje.

Koja bi bila najjača grafička za taj procesor?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mce64 kaže...

Pozdrav. Koju grafičku i napajanje kupit za Pentium E6600

Kolega sada ima HD 5550 1Gb DDR2 i MS 400W crap napajanje.

Koja bi bila najjača grafička za taj procesor?

HD 4850/4870/5750/5770/6750/6770/7750 ili GTX 260/450/550ti/650. Bilo bi poželjno da promjeni to napajanje za neko kvalitetnije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 7:16 (Mile 74).
13 godina

0 0 hvala 0
13 godina

napajanje radje zalman500 ili jos bolje xfx 450 jer nije velika razlika ili ovako

Chicony Active 80Plus 400W ATX PSU
SAPPHIRE Video Card Radeon HD 7750 GDDR5 1GB/128bit

FuturaIt 1014kn

Jača grafička i napajanje u rangu tog ocz-a

Moj PC  
5 0 hvala 1
17 godina

Ok, poceo me komp zezat, a nemam backup komp da ovaj otfuram na servis.

A ne mogu par dana bez kompa, upuco bi se {#}

Mislio sam cekati nvidiu 770 i hasswell, al morat cu, izgleda, sad uzet novu kantu.

Molim Vas za savjet za nesto za gejmanje iduce 3 godine. Da traje, da su dobre i kvalitetne komponente, sa dobrom garancijom, te da je racunalo tiho!! Tisina mi je dost bitna.

Trebam USB 3.0 na kucistu. Necu nista od svojeg ostavljat, sve bi uzimao novo. Cijena 7000-8000kn.

Rezolucija je FullHD - 1920x1080.

I moram napomenuti da preferiram nvidiu, ali ako je trenutno radeon puno bolji, u redu.

Moze bit sve u jednom ducanu zbog garancije i sastavljanja, a mogu nacelno i sam, nije bed.

Unaprijed zahvaljujem!

14 godina

Šta ti treba i monitor ili ??

17 godina

Ne, mišonja, tastatura i monitor ostaju.

Kanta će ić na servis cijela, pa zato trebam novu kantu.

14 godina

Sad ću ti neš skpletat. Jel plaćaš keš ili na rate ? Pitam zato što su cijene u Protisu za keš super, dok ako ide na rate onda je slilno kao i u većini ostalih.

17 godina

Keš.

Kaj nije Protis na lošem glasu? Pogotovo za realizaciju garancije?

14 godina

A to ti je od osobe do osobe kako je kome bilo. Koliko ja znam, svi web shopovi su ti isti što se tiče reklamacije. Upute te da se obratiš uvozniku, ili ovlaštenom servisu, pa ti tek onda oni mogu odobravati zamjene i slično. Pogledat ću ti onda u ADM-u šta se da sastaviti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 21:24 (itomic009).
14 godina

CPU:  i7 3770K - 2550 kn

MBO: AsRock Z77 Pro4 - 800 kn

GPU: MSI R7950 OC TF 3 - 2500 kn

DDR3 8GB ( 2 x 4 GB) - 350 kn

PSU: XFX 550W - 520 kn

HDD: Segate 500GB SATA III - 445 kn

CASE: Thermaltake Commander MS-III - 360 kn

Sve skupa ja oko 7525 kn ADM. Imaš i7 koji će ti godinama ( uz clockajne po potrebi ) biti savršen za gaming. Imaš moćnu grafu sa tri godine garancije. Jedino bij ja možda radi tišine uzeo HD 7950 sa drugim hlađenjem jel za ovu kažu da je tiha lai dok vent nepređe nekih 50% ili tako nešto. Ali koliko znam u gamingu ventovi kod ovog hlađenja ni neidu iznad 45%. Ja bi uzeo ovako nešto iz ADM- i to ti oni sastave i pošalju gratis. Nemaš DVD drive jel to se više ni nekoristi a ako ti treba ubaciš ga za 130 kn. Ovo je po meni super konfiguracija, ali bih ja sebi za 7500 kn sastavio bolje tražeći po web shopovima ;)

17 godina

Itomic009, što kažeš, da se stavi neki i5 ili i7 ne-K pa da se stavi i neki SSD u konfu?

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
14 godina

iz future

8065kn

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Pa ja osobno bih uzeo ovaj moj CPU za pišljivih 1300 kn a nit je rastrošan ( mjerio sam ) nit je na 100C kad se clocka, a goni sve kad mu digneš malo takt + SSD i još bolja grafa. Stavio sam mu i7 zato što je spomenuo da bi se igrao naredne 3 godine.i5 je super ali je ipak 4 jezgre. Složio sam ovako da ništa nemora dirat, a da se igra kao čovjek koju godinu ziher. I samo ako mu baš dođe može za godinu dvije mjenjat grafu i clockne i7 na 4.5ghz i oept goni sve redom bez greške. Ja bih samo neke detalje mjenjao sastavljam sebi ovakav komp za 7500 kn.

17 godina

Thanks to both.

Znači, 7950OC je bestbuy trenutno?

To je bolje od 660Ti?

Koliko je i7 brži od i5?

Mislim, kaj mi je veći doprinos kanti, i7 naspram i5 ili SSD za OS i neke igre?

14 godina

hoćeš reći da i5 3570k neće biti dobar za gaming za 3 godine? mislim da itekako hoće

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Pa dobar je i danas i7 760 quad core pa reci ti meni jel daje isti framerate kao i5 3570 ?? Moja preporuka mu je i7 ako ima novaca, jel on očito neće mjenjati CPU kao ja svakih 6 mjeseci nego kupuje na malo duže staze. Već sada imaš scenarija gdje ako neclockaš i5 3570K nemaš punu iskoristivost grafe ! i5 i i7 su danas oba odlični za gaming, ali će i7 bolje "starit" {#}. A SSD je super, ali neznam koliko i da li uopće utječe na gaming. SSD bih preporučio svima koji ga si mogu priuštiti.

17 godina
Dachande kaže...

Thanks to both.

Znači, 7950OC je bestbuy trenutno?

To je bolje od 660Ti?

Koliko je i7 brži od i5?

Mislim, kaj mi je veći doprinos kanti, i7 naspram i5 ili SSD za OS i neke igre?

7950 su dobre kartice, za konfu od 8000 Kn bila bi i moj izbor.

Evo ti usporedba i5 3570K vs i7 3770K:

http://www.anandtech.com/bench/Product/701?vs=551

I7 ima hyperthreading (4 fizičke jezgre a 8 logičkih), 100 MHz veći takt i 2MB više L3 predmemorije.

Za igre je razlika vrlo mala.

Moje osobno mišljenje je -> bolje i5 i SSD nego i7 s HDD.

SSD ne podiže performanse u gamingu, ali komp boota skoro instantno, aplikacije instalirane na ssd se pokreću i zatvaraju instantno, ako je igra instalirana na SSD vremena učitavanja su značajno smanjena itd. Ugalvnom ,računalo je puno odzivnije i kada se jednom proba SSD nema nazad...

17 godina

Ok, fala.

Napajanje i kuciste koje ste dali su tihi? Jel trebam mozda i cooler za proc da bude tisi?

I jos jedno pitanjce, jel gubim nesto od onih fensi grafickih stvari ako sam na Radeonu? Vise ni ne znam koje sve kratice postoje danas, MSAA, FXAA, AO, HDR, Physx i tako to?

14 godina

Ta usporedba sa Anandtecha nema težen, a i rekoh da je kolega pitao što je dobro da ga drži godinama. Za Intel ti netreba cooler osim ako ne želiš clockati jel je ovaj tvornički relativno tih. Nvidia ima nešto, Radeon ima nešto. To ti je sve li - la.

16 godina
neaktivan

Trebao bih što bolje komponente, tj. GPU, RAM i HDD, koje mogu staviti na svoju matičnu (GA-MA785GM-US2H, socket M2), nemam granicu u cijeni pa ću to prosuditi tek kad vidim što je sve moguće. Trenutni procesor mi je AMD Phenom II X4 945, ~3.0GHz i monitor 22" (bar mislim da je, trenutno ga koristim na rezoluciji 1920x1080)

Hvala!

EDIT: I vjerojatno će mi trebati novo napajanje koje će sve to upogoniti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.2.2013 16:34 (Looka).

0 0 hvala 0
17 godina
Looka kaže...

Trebao bih što bolje komponente, tj. CPU, GPU, RAM i HDD, koje mogu staviti na svoju matičnu (GA-MA785GM-US2H, socket M2), nemam granicu u cijeni pa ću to prosuditi tek kad vidim što je sve moguće.

Hvala!

EDIT: I vjerojatno će mi trebati novo napajanje koje će sve to upogoniti.

AMD Phenom II x4 945-955BE-965BE -> 550-750 Kn (preduvijet na matičnu staviti najnoviji bios).

2x2 GB DDR2 800 MHz; ako sada imaš 3GB ili 4GB ne moraš mijenjati memoriju. Ako imaš 1 modul od 2GB dodati još 1 od 2GB.

Ako imaš 2 modula od 1GB ili manja, zamijeniti barem jedan od njih modulom od 2GB, ali u tom slučaju bolje oba. 2GB ddr2 dođe nekih 200 Kn.

AMD Radeon HD 7850 1GB grafička kartica; 1200-1400 Kn. Ispod HD 7770 ili nVidie GTX 650 Ti ne ići (900-1200 Kn).

HDD koji to ovisi o potrebi za kapacitetom. 500 GB je nekih 450 Kn, 1000GB nekih 550 Kn.

Napajanje neko npr Corsair CX 430W Bronze, CX500 Bronze, XFX Core 450W, LC Power Silent Giant GP3 460W ili 560W, ...

Računaj napajanje nekih 350-450 Kn.

16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

AMD Radeon HD 7850 1GB grafička kartica; 1200-1400 Kn. Ispod HD 7770 ili nVidie GTX 650 Ti ne ići (900-1200 Kn).

HDD koji to ovisi o potrebi za kapacitetom. 500 GB je nekih 450 Kn, 1000GB nekih 550 Kn.

Napajanje neko npr Corsair CX 430W Bronze, CX500 Bronze, XFX Core 450W, LC Power Silent Giant GP3 460W ili 560W, ...

Računaj napajanje nekih 350-450 Kn.

Hvala na brzom odgovoru, sad ako bi imao volje, možeš mi preciznije odredit što da si uzmem?

Procesor koji si mi preporučio već imam (smetnuo sam s uma da mi ne treba kad sam pisao post pa sam prekasno editirao), HDD bih uzeo neki od 1TB onda, a za RAM frekvenciju nisam siguran, ako je to DRAM Frequency, onda je to 400Mhz (vidi sliku). Grafička - nVidia ili AMD?

17 godina

Pa već imaš 4GB ddr2 na 800 MHz (400 MHz Double Data Rate aka 800), ne vrijedi ti nadograđivati na više jer imaš 2x2GB, ploča ima samo 2 utora a module veće od 2GB kod nas više ne možeš naći.

Grafičku uzmi HD 7770 1GB ili HD 7850 1GB ako možeš izdvojiti za nju.

Disk slobodno sam odaberi, samo gledaj da nije WD Caviar Green ili neki drugi "storage" sporiji disk.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dakle, planiram uzeti WD Caviar Blue 1TB, XFX HD7850 2GB (jel postoji dual fan možda?) i koje napajanje da uzmem uz to?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice