Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 375.286
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Fizika -pomoc

Dvije točkaste mase udaljene su za r. Mase se privlače gravitacijskom silom F.

Kolika treba biti udaljenost između njih da se privlače silom F/4?

treba se dobiti 2r. Zna itko rijesiti ovo ? 

Ne treba rijeseno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.2.2013 22:51 (SimeKZ).
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Imam jedan zadatak koji neznam rijesit i treba mi za sutra pa ako bi mogla kakva pomoć :)

Zadatak: Tijelo mase 0,5kg privezano je za tanku nit zanemarive mase i rotira frekvenkciju 2 Hz (herc) u vertikalnoj ravnini. Duljina niti je 1m. Koliko je napetost niti u točkama A,B,C

15 godina
Re: Fizika -pomoc
Antinjo kaže...

Imam jedan zadatak koji neznam rijesit i treba mi za sutra pa ako bi mogla kakva pomoć :)

Zadatak: Tijelo mase 0,5kg privezano je za tanku nit zanemarive mase i rotira frekvenkciju 2 Hz (herc) u vertikalnoj ravnini. Duljina niti je 1m. Koliko je napetost niti u točkama A,B,C

m = 0.5kg

f = 2Hz

l = 1m

----------

T = 1/f = 0.5s

ω = 2π/T = 4π s-1

v =   ω * l = 4π m/s

r = l

Fcp = mv2/r = 78.96 N

Fg = m * g = 4.905

FA= Fcp - Fg =   74.055 N

FB  = Fcp = 78.96 N

Fc  = Fcp + Fg = 83.865 N

15 godina
neaktivan

Ako ovo bude točo sutra ja ti se zahvaljujem od sveg srca :))))

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

molim vas pomoc oko fizike, hitno jee!!!

1. komadu bakra mase 3,5 kg, temparature 170°C, hlađenjem snizimo unutrašnju energiju za 1,6x10na5 . Dokoje se temparature ohladio komad bakra? 

2. na koju temparaturu treba pri stalnom tlaku ugrijati litru plina od 0°C da bi se njegov obujam povecao za 30%?

3.Elektron je postigao brzinu 10na6 m/s pošto je prešao put od jedne nabijene metalne ploče do druge, razmak između ploče bio je 5,3 mm. Kolika je bila jakost električnog polja u kojemu se gibao elektron?

15 godina
Fizika -pomoc

Elektrone pri fotoefektu na platini zaustavlja potencijal od 0,8 V. Izlazni rad za platinu je 5,3 eV. Kolika jeduljina fotona pri tom fotoučinku ?

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2013 16:35 (win4crazzy).
14 godina
Fizika -pomoc

Pozdrav, evo prvi put se javljam u ovoj temi. Trebao bi pomoc oko 2 zadatka pa ako nije problem mozete ih objasnit i rjesiti?

Zadatak: Tijelo mase 7kg bacimo vertikalno prema tlu brzinom od 12m/s.

a) Ako zanemarimo otpor zraka, kolika će biti brzina tijela nakon 12 sekundi?

b) Kolika će biti akceleracija tijela ako na tijelo djeluje i stalna sila otpora zraka od 28N?

To bi mi trebalo za danas, najkasnije do 11 pa ak ima koga da to rijesi i objasni puno bi pomogao {#} 

No more tears, my heart is dry. I don't laugh and I don't cry. I don't think about you all the time, but when I do, I wonder why?
15 godina
Toxic1337 kaže...

Pozdrav, evo prvi put se javljam u ovoj temi. Trebao bi pomoc oko 2 zadatka pa ako nije problem mozete ih objasnit i rjesiti?

Zadatak: Tijelo mase 7kg bacimo vertikalno prema tlu brzinom od 12m/s.

a) Ako zanemarimo otpor zraka, kolika će biti brzina tijela nakon 12 sekundi?

b) Kolika će biti akceleracija tijela ako na tijelo djeluje i stalna sila otpora zraka od 28N?

To bi mi trebalo za danas, najkasnije do 11 pa ak ima koga da to rijesi i objasni puno bi pomogao {#}

a) Tijelo u slobodnom padu ubrzava akceleracijom g = 9.81 m/s2. Tijelo je ovdje baceno sa odredenom pocetnom brzinom prema tlu. Dakle konacna brzina je jednaka zbroj pocetne i brzine na koju je tijelo ubrzano za vrijeme pada:

t = 12s

v0 = 12 m/s

v = v0 + gt =   129.72 m/s

b) Na tijelo dijeluje sila teza(m*g) i sila otpora zraka koja ima suprotni smjer od sile teze. Rezultanta sila ubrzava tijelo odredenom akceleracijom(m*a)

Fr = 28N

m = 7kg

Fg - Fr = F

m*g - 28N = m*a

a =   6.38 m/s2

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
Molim za pomoć:
Kolica težine 150 kg bez početne brzine iz točke "A"počinju se gibati po kosini duljine 1,3km,nagib 5,5°,prema točki"B"(visinska razlika A-B je 120m).Nakon toga nastavljaju gibanje po ravnom putu duljine 700m do točke "C".Iz točke "C"nastavljaju gibanje po uzbrdici duljine 890m ,nagib 1.3° prema krajnjoj točki "D"(visinska razlika C-D je 20m).
PITANJE:Kolike će biti brzine kolica u točkama B ,C i D Uzeti u obzir trenje kotrljanja čelik-čelik-2kuglična ležaja Ø60mm.
Unaprijed vam se zahvaljujem
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

1.kolika je brzina kruženja geostacionarnog satelita ako znamo da je udaljen 42400 km od središta zemlje

2. čovjek rotira kamen mase 2 kg jednoliko u vertikalnoj ravnini. kamen je učvršćen pomoću niti dujine 1 m koja može izdržati napetost do 80 N.Kojom se največom kružnom frekvencijom može čovjek rotirati kamen da nebi pokidao nit

unaprijed hvala

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
ZADATAK
Molim za pomoć:
Teret težine 150 kg bez početne brzine ,iz točke "A" prema točki"B"(visinska razlika A-B je 120m),počinje se gibati po kosini duljine 1,3km,nagib 5,5°.
Nakon toga nastavlja gibanje po ravnom putu duljine 700m do točke "C".Iz točke "C"giba se po uzbrdici duljine 890m ,nagib 1.3° ,prema krajnjoj točki "D"(visinska razlika C-D je 20m).
PITANJE:Kolike će biti brzine tereta u točkama B ,C i D Uzeti u obzir trenje kotrljanja čelik-čelik-2kuglična ležaja Ø60mm.
Unaprijed vam se zahvaljujem
Branko
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Može li pomoć

Dizalica podiže teret mase 500kg, iz mirovanja, jednoliko ubrzano akceleracijom 0,7m/s2. Koliki je obavljen rad za prve 4s podizanja tereta? Koliki je uloženi rad ako je djelotvornost dizalice 85%

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Moze pomoc oko ovog zadatka?

3 vagona A,B i C jednakih masa svaki 3000kg gibaju se u istom smjeru jedan iza drugoga brzinama cije su vrijednosti date na slici(A=10m/s, B=5m/s, C=3m/s).Vagon A se prvo sudari s vagonom B pa se gibajuci zajedno sudare s vagonom C i zatim se svi gibaju zajedno.Kolika je njihova zajednicka brzina?Koliki je gubitak mehanicke energije prilikom sudara?

16 godina
Fizika -pomoc

U ponedjeljak pisem cjelinu iz fizike - Atomi i kvanti. 4. sam razred srednje skole smjera tehničar za elektroniku.

Ne kuzim jedan dio mali gradiva, kako se zadavaju zadaci točnije. 

1.zadatak ide ovako text:

-Izračunajte najmanji iznos energije što je može apsorbirati vodikov atom u osnovnom stanju.

Dakle tu se radi o onim stazama, tj o rednom broju staze, slova m i n. Slovo n su više staze a slovo m su niže staze.

Problem je šta ja ne kužim koliko n i m iznose, odnosno kako znam da je to tocno taj neki iznos!

U navedenom zadatku ja znam koliko one iznose, m = 1, a n = 2, ako se ne varam. Dakle ja imam rjesen zadatak, samo ne razumijem

zasto je m = 1 i n = 2, kada u slicnom zadatku ispod (4.) brojevi m i n iznose 1 i 4 -> m = 1, a n = 4. U oba zadatka se radi o atomu vodika pa ne razumijem ovu razliku izmedu ovim m-ova.

4.zadatak:

-Monokromatsko zračenje nepoznate valne duljine pobuduje atome vodika koji se nalaze u osnovnom stanju. U emisijskom spektru vodika koji se dobije nakon medudjelovanja javlja se ukupno sest spektralnih linija. odredite energiju fotona upadnog zracenja i njegovu valnu duljinu.

NEMOJTE ZANEMARIT OVAJ POST ZBOG PREVISE TEKSTA! Ne trazim puno od Vas, znam da to mora neko znat, to je samo neka caka koju nikako da skuzim, molim Vas za 3 minute pomoci!

Još jednom ne trazim da mi rjesavate zadatke nego oni su napisani samo da me shvatite sta ne kuzim, ja ih imam rjesene tako da ;)

Napomena: Po rjesenjima na kraju knjige oba zadatka su točno rjesena.

Hvala.

1.zadatak 1.zadatak
4.zadatak 4.zadatak
Windows Phone FTW
16 godina
Pls neka neko pomognee, tako mala stvar a niko nezna???
Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

može li pomoć

automobil se giba brzinom 36 km/h.Kolika je kutna brzina kotača ako je promjer kotača 0,5 m 

15 godina

kamo ćeš ti rivat ako ti ja objašnjavan fiziku :D

znači: m ti je masa atoma. ona ti iznosi 1 (jedan i nešto sitno) za vodik (periodni sustav elemenata).

a n je valjda broj ljuske ili staze ili tako nešto je objašnjava ovaj. ugl, u knjigi bi trebalo pisat.

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
Ljudi jel moze pomoc oko ovog zadatka, bio mi je na ispitu danas, uglavnom kvantna fizika i fotoefekt: Mol fotona energije 2eV osvjetli metalnu ploču. Izlazni rad nije veci od 1,9eV. Koliko je elektrona izbijeno iz povrsine?
15 godina
Fizika -pomoc

Hvala.

Zadatak

Coca-Cola je Najpoznatije piće, a ujedno i druga najpoznatija riječ na svijetu - odmah poslije riječi OK.Njezina je formula jedna od najvećih svjetskih tajni.U Brazilu se smatra da je Cola afrodizijak
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.4.2013 22:22 (meluka).
16 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Može li mi netko molim vas pomoći riješiti ovo:
Zadana je valna jednadžba u točki Xy (0,t)=4cm*sin (5Π Hz*t).

Odredimo elongaciju u točki x=75cm u vremenu t=0,2s ako se val širi brzinom 7,5cm/s. 

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Sada kad dobijem neke zadatke iz fizike koji bi mi trebali biti u testu, da li bi mi neko pomogao da ih rijesim, jer stvarno ne volim vjezbati fiziku, i ne ucim je redovno?  {#}

14 godina
neaktivan
minnie kaže...

Sada kad dobijem neke zadatke iz fizike koji bi mi trebali biti u testu, da li bi mi neko pomogao da ih rijesim, jer stvarno ne volim vjezbati fiziku, i ne ucim je redovno?  {#}

Vrijeme je da počneš. {#}

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

1. imas maksimalnu brzinu, izlazni rad, a trebas izracunati duzinu??

2. samo trebas koristiti formulu N=No*2 na (-t kroz T)- sta mi se ovdje trazi nemam pojma

3. imas dato vrijeme 1 sat, energiju, koristis formulu za broj atoma, zatim E=E1*N, i dalje izracunas P=E kroz t

4. trebas izracunati koliko ima protona u 1 gramu U 92 238 5. dat neki element, i trebas napisati krajnji oblik ako se izvrsi 5 alfa raspada i 4 beta minus raspada??

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel ima netko dobar da se razumije u ovo i ima viška vremena da riješi, bio bih jako zahvalan!

14 godina
neaktivan
0508995 kaže...

Jel ima netko dobar da se razumije u ovo i ima viška vremena da riješi, bio bih jako zahvalan!

Pa mogu se spajati serijski i paralelno, kod serijski kapacitet ti je 1/C=1/C1+1/C2+1/C3, a kod paralelno C=C1+C2+C3.
I samo se drži C=Q/U i da ti je kod serijskog spoja naboj(Q) jednak u svim kondenzatorima, a kod paralelnog ti je napon(U) jednak u svim kondenzatorima.

Ovo nije toliko teško, samo trebaš pogledati u bilježnicu što ste radili na satu. 

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi može netko provjerit jel ovaj drugi zadatak točan: ne treba hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2013 20:33 (0508995).
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Bil mogo dobit odgovor iz fizke evo ovaj Razlika izmedu sabirni i rasipni sociva.

I jos ovo ako moze Koje su karsticni elementi zakrivljeni ogledala.Hvala unaprijed.Hitmo mi treba molim vas

Rasim Beso
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.5.2013 16:12 (Raleee).
15 godina
Fizika -pomoc

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0x4mIFISQ4M
Šta priča ovaj? Ne čujem ga ništa, a automatic captions ne valja

''Impossible is nothing..'' ''It's on me: To be lighter, fly higher, go further.,,'' ''Train your mind and the body will follow''
14 godina
Fizika -pomoc

Jel bi mi mogao netko nacrtati primjere a-t,v-t i s-t grafova jednolikog usporenog gibanja?nemogu naći na netu a nema ni u bilj ni u knjizi a znam da prof pita... Hvala

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Puscano zrno mase 10g pogodi komad drva mase 5kg koji visi na niti (balisticka njihala).Puscano zrno ostane u drvu, koje se podigne za 6cm u odnosu na pocetni polozaj.Kolika je pocetna brzina puscanog zrna...

Molim pomoc hitno...

Hvala unaprijed

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice