Fizika -pomoc

poruka: 843
|
čitano: 376.261
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

4. ti je podosta lagan,uglavnom prvo pretvoriš m/s u km/h.
Imaš naći rezultantu ta dva vektora,i to ti je tražena brzina. 

EuNE:AnakinSW,WoT: BlackRainCRO
15 godina
Re: Fizika -pomoc
pandza94 kaže...

4. ti je podosta lagan,uglavnom prvo pretvoriš m/s u km/h.
Imaš naći rezultantu ta dva vektora,i to ti je tražena brzina. 

Znam kako treba sad, treba sve 160 km/h pretvoriti u m/s i onda treba obadvije pod korijen i na ^2. uglavnom dobije se da je rezultantna brzina 46.86 m/s.

15 godina
Fizika -pomoc

Evo jedan zanimljiv zadatak koji nadopunjuje gradivo prvog i drugog razreda mat. gimnazije..

Na vlaku koji se kreće brzinom 10m/s nalazi se nešto što se kreće 5m/s..

Koja je brzina ovce ako promatramo sa zemlje?

Dakle inače bi mi to računali kao: v=v1+v2

I dobili bi da je brzina jednaka 15m/s

A u stvarnosti je brzina ovce 14.99999999999993624157687238656...

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

''Impossible is nothing..'' ''It's on me: To be lighter, fly higher, go further.,,'' ''Train your mind and the body will follow''
16 godina
neaktivan

To je u biti 4. razred fizika, teorija relativnosti.

14 godina
Top Bugovac kaže...

Evo jedan zanimljiv zadatak koji nadopunjuje gradivo prvog i drugog razreda mat. gimnazije..

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

c je brzina svjetlosti? Nema mi bas smisla stavljat nju jer su brzine mali ali...

Samo Hajduk živi vječno ! (ili dok im ne iskljuce struju))
14 godina
FuzzyBrain kaže...
Top Bugovac kaže...

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

c je brzina svjetlosti? Nema mi bas smisla stavljat nju jer su brzine mali ali...

Edit: kolega me prestigao

Samo Hajduk živi vječno ! (ili dok im ne iskljuce struju))
15 godina
Looka kaže...

To je u biti 4. razred fizika, teorija relativnosti.

Možeš pojasniti zašto se c uvrštava u formulu?

FuzzyBrain kaže...
Top Bugovac kaže...

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

Da, pa zato mene zanima zašto se c stavlja.. vidiš da ipak utječe na brzinu :P

''Impossible is nothing..'' ''It's on me: To be lighter, fly higher, go further.,,'' ''Train your mind and the body will follow''
16 godina
Top Bugovac kaže...

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

Minutephysics?

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
15 godina
power_user kaže...
Top Bugovac kaže...

Po formuli:

v=v1+v2/(1+(v1*v2/c^2)

Zašto? 

Minutephysics?

da :D
jedan od meni najzanimljivijih na yt.. 

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

moze pomoc oko ovih zadataka iz fizike il ako ima ko slicno nek kopira sta ,,,,, hvala unaprijed (dole slike za 1. 2. 3. zadatak)
1) .....kad na oprugu obesimo lopticu, ona se rastegne za X1=10cm, ako oprugu s lopticom potopimo u vodu opruga se rastegne za X2=8cm, uzgon(silu uzgona) u zraku zanemarimo.
a)napisi sve sile na lopticu kad je loptica u zraku i kad je potopljena u vodu
b)dali bi se opruga rastegnula za vise ili manje od 8cm, ako bi lopticu potopili u ulje cija je ggustota 0,8 g/cm3 (kubni)
c)kolika je gustata loptice ? rjesenje je 5g/cm3 treba sav postupak

2).....podmornica s masom plovi na povrsju tako da je njena dvije trecine prostornine potopljeno u vodu
a)kolika je prostornina podmornice? resenje 24m3
b)koliko mase vode je potrebno nasuti u podmornicu da bi se potopila u cjelini  (rje. 8 tona)

3)........U moru pliva boja u obliku uspravnog vala sirine 20 cm i visine 60 cm.Boja je s rastegljivim užetom sa ispruzenim koeficientom 250 N/m pricvršcena na dnu mora. uz oseku je uže spusteno i nezategnuto,boja pa je potopljena do polovice .Koliko boje je potopljeno.kad voda naraste za 20 cm?   rjesenje(0,485 m)

1. ZADATAK 1. ZADATAK
2. ZADATAK 2. ZADATAK
3. zadatak 3. zadatak
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2012 18:42 (fanatikos).
13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc
ja,ja i samo ja
15 godina
mali_mata kaže...

Za koji je to fakultet?

14 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
mali_mata kaže...

Za koji je to fakultet?

pise ti gore desno na slici veleucilise v. gorica

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

moželi pomoć u svezi ova 2 zadatka

1.kolika je brzina kruženja geostacionarnog satelita ako znamo da je udaljen 42400 km od središta zemlje

2.neki satelit obilazi zemlju svakih 98 minuta krečući se na srednjoj visini 500 km izračunaj iz tih podataka masu zemlje

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

1.student mase 60 kg stoji na gornjem kraju opruge u dizalu .Dizalo se počme ubrzavati prema gore ubrzanjem 3m/s . neka je konstanta opruge jednaka 2500 N/m .Za koliko se stisnula opruga

2.na stropu lifta zakačen je dinanometar na koji je obješen uteg 10 dag . Utrenutku kad se lift počeo gibati prema gore dinamometar pokazuje silu 2 N . Kolikom se silom lift počeo ubrzavati.

14 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Jel mi netko moze objsniti njutnove zakone, kako se racunaju u zadatku?

13 godina
odjavljen
kid man kaže...

Jel mi netko moze objsniti njutnove zakone, kako se racunaju u zadatku?

http://lmgtfy.com/?q=Newtonovi+zakoni

16 godina
Fizika -pomoc

Jedno brzinsko pitanje, imam 2 grafa, ovisnost tlaka i volumena, jedan je parabola, drugi pravac, koji je prikaz prikladniji i zašto ?

Bilo bi zgodno......, ali nije potrebno !
15 godina
perkoxcar kaže...

Jedno brzinsko pitanje, imam 2 grafa, ovisnost tlaka i volumena, jedan je parabola, drugi pravac, koji je prikaz prikladniji i zašto ?

Ovo ti je izotermna promjena stanja plina, oba su prikladna samo što ti je u jednom V a u drugom 1/V.

Graf ti pokazuje da su p i V obrnuto proporcionalni i da im je umnožak konstantan...

16 godina
Top Bugovac kaže...
perkoxcar kaže...

Ovo ti je izotermna promjena stanja plina, oba su prikladna samo što ti je u jednom V a u drugom 1/V.

Graf ti pokazuje da su p i V obrnuto proporcionalni i da im je umnožak konstantan...

Ma znam, to je stvarno trivijalno, ali dobio sam takvo pitanje pa pitam jer ni meni nije jasno zašto bi jedan bio bolji, na kraju sam stavio da se češće koristi hiperbola itd.

Bilo bi zgodno......, ali nije potrebno !
15 godina
perkoxcar kaže...
Top Bugovac kaže...
perkoxcar kaže...

Ma znam, to je stvarno trivijalno, ali dobio sam takvo pitanje pa pitam jer ni meni nije jasno zašto bi jedan bio bolji, na kraju sam stavio da se češće koristi hiperbola itd.

s hiperbole je teže možda očitat vrijednosti..

Jedino to

12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

ljudi ak ima ko bi pomogao , zadaci.....

toplotni strojevi:

1. kolika mora biti radna temperatura idealnoga top. stroja koji radi s 50 % izkoristkom? temperat. okolice je 27stepeniC.

2. Plin pri pritisku p1 izobarno razpnemo od temp. T1 do temp. T2 . na to ga izohorno ohladimo na temp. T3 i izotermno potisnemo do prvog stanja. koliki je izkoristek top. stroja , ako je kompresijsko razmerje 10.

3. Plin pri pritisku p1 izobarno razpnemo od temp. T1 do temp. T2 . na to ga izohorno ohladimo na temp. T3 i adiabatno potisnemo do prvog stanja. koliki je izkoristek top. stroja , ako je kompresijsko razmerje 10.

temperatura-rastezanje tvari:

1. iz dve kovinske palice s temp. rasteznostnim koeficijentima2,3*10 na -6 K na -1, i 1,1*10-5 K-1 zelimo sastavitit palice koje bi imale temp. rast. koef. 1,3*10-5 K-1. koliki dio palice bi najbolji bio iz prve i koliki dio iz druge kovine

2. gustota zivog srebra pri temp. T0 = 0 C je p0=13,6 g/cm3. pri kojoj temp. bi njegova gustota dostigla p=13,5 g/cm3? temp. koef. prostornog rastezka je B=1,8*10-4 K-1. (V=V0*(1+B*deltaT); delta T=41 C)

unutarnja energija i plinovi :

1. u valju koje zatvara lahak poklopac, je V=1 dm3 zraka pri pritisku p=1 bar i T=20 C.povrsina poklopca je S=25 cm2, na drugoj strani poklopca je opruga s koef. k=10 N/cm.

kolika je masa zraka u valju, i za koliko moramo zagriati zrak u valju da se poklopac pomakne za x=5 cm?

16 godina
Fizika -pomoc

Poz, ako moze odgovor na ovo kratko pitanje za koje nisam siguran.

Pod kojim se kutom od konveksnog zrcala odbija zraka koja je na zrcalo upala pod kutom od 30°?

-I jedno potpitanje, dali bi bio isti odgovor za konkavno zrcalo?

Mislim da je odgovor, odbila bi se pod istim kutom pod kojim je upala, ali nisam siguran pa pitam, i neznam dali je isto za konkavno i konveksno zrcalo.

Hvala!

Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Evo ovako, ja danas pišem faking test iz fizike-.- i sad neam pojma jedan zadatak može pomooooć?

Zadatak:

Rp=?

N=4

R1=10(oma)

Mimica
14 godina
Mimica123 kaže...

Evo ovako, ja danas pišem faking test iz fizike-.- i sad neam pojma jedan zadatak može pomooooć?

Zadatak:

Rp=?

N=4

R1=10(oma)

Malo me zeza forum pa evo ovako:

I meni treba pomoć jer je sutra natjecanje, evo slika zadatka:

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

@KomunistIzet

To ti je jednostavna poluga, ide ovako zadatak:

g=10 N/kg

m1=2

m2=3

m3=5

l=50cm

l2=11 cm

l3=?

m1*g*l1+m2*g*l2=m3*g*l3

20*l1+220=5*l3

l1=50-l3

20*(50-l3)+220=5*l3

l3=19 cm

Također idem sutra na fiziku za 8. razred, nadam se teškim zadacima iz mehanike i termodinamike, a laganim strujnim krugovima :P

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.1.2013 17:19 (ICT Sith).
14 godina
ICT Sith kaže...

@KomunistIzet

g=10 N/kg

m1=2

m2=3

m3=5

l=50cm

l2=11 cm

l3=?

m1*g*l1+m2*g*l2=m3*g*l3

20*l1+220=5*l3

l1=50-l3

20*(50-l3)+220=5*l3

l3=19 cm

Također idem sutra na fiziku za 8. razred, nadam se teškim zadacima iz mehanike i termodinamike, a laganim strujnim krugovima :P

Hvala, sa vremenom se zaboravi, sretno sutra :D

15 godina
ICT Sith kaže...

@KomunistIzet

g=10 N/kg

m1=2

m2=3

m3=5

l=50cm

l2=11 cm

l3=?

m1*g*l1+m2*g*l2=m3*g*l3

20*l1+220=5*l3

l1=50-l3

20*(50-l3)+220=5*l3

l3=19 cm

Evo 2 savjeta

Kod npr.
m1*g*l1+m2*g*l2 = m3*g*l3

Ja to ne bih zapisao na taj način nego ovako:
2m*g*l1+3m*g*l2 = 5m*g*l3

Zato što su ti svi utezi jednake mase (mase m), a ovako kad napišeš m1=5, 5 čega? krušaka? :P

I onda bih to sve podijelio sa m i g i dobiješ:

l1+l2=l3

(Nisam spavao dvije noći pa ako bi netko mogao mene ispraviti jer vjerojatno negdje griješim!!)

13 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Nisam pisao za masu mjerne jedinice jer nisu navedene u zadatku te ih niti nema u službenim rješenjima.

l1+l2 nije jednako l3 jer su l1 i l2 udaljenosti dva tereta od oslonca s lijeve strane, dok je l3 udaljenost tereta s desne strane od oslonca. l1+l3=l gdje je l ukupna duljina poluge, a l1 i l3 sežu do samog kraja poluge pa je zato njihov zbor jednak toj ukupnoj duljini poluge koja zadana u zadatku. Iz slike je takođe jasno vidljivo da l1+l2 nije l3. Ovo pisanje 2m , 3m i 5m je dobro i možda čak jednostavnije, ali se i mojim načinom dođe do točnog rješenja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.1.2013 19:07 (ICT Sith).
12 godina
neaktivan
Fizika -pomoc

Pozdrav svima, trebam pomoć za zadatak iz fizike!

Zadatak ovako glasi:Odredite kapacitet spoja između točaka A i B kondenzatora jednakih kapaciteta C koji su spojeni kao na crtežu:

http://imgur.com/ve4HJZV

Ako ga riješite molim vas da objasnite teorijski i računski dio!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice