Ransomware napada
- poruka: 743
- |
- čitano: 209.198
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne bih se ja puno pouzdao u taj program...
Sajber kriminalci ponovo koriste maliciozne oglase da bi preko oglasne mreže Popcash inficirali računare ransomwareom CryptoWall i drugim malverima, upozorili su istraživači iz kompanije Malwarebytes.
Za razliku od oglasa u iskačućim (pop-up) prozorima ili oglasa na web stranicama, takozvane “pop-under” oglase je teže primetiti jer se oglasni prozor pojavljuje sakriven iza glavnog prozora browsera. Mnogi korisnici odmah zatvaraju prozore sa oglasima koji se pojavljuju preko sajta a da ih pri tom i ne pogledaju. Oglasi koji se nalaze ispod prozora browsera ne ometaju korisnika da pogleda sadržaj sajta. Oni ostaju neprimećeni sve dok se glavni prozor browsera ne zatvori, tako da korisnicima nema ničega što bi im odvuklo pažnju sa oglasa.
Ipak, ovo nije naročito bitno za infekcije koje se dešavaju u takozvanim drive-by download napadima u kojima se koriste maliciozni oglasi.
U ovom slučaju sajber kriminalci koriste alat Magnitude da bi isporučili exploite za Internet Explorer i Flash Player (CVE-2015-3090) i inficirali računare malverom Necurs koji preuzima verziju poznatog kripto-malvera CryptoWall.
Međutim, oni koji stoje iza ove kampanje mogu da šalju i druge pretnje ranjivim računarima.
Odgovornost je na korisnicima, koji treba da se staraju o bezbednosti svojih sistema i instaliraju najnovija ažuriranje za Flash Player i Internet Explorer.
Ako sam dobro shvatio, ne napada Chrome ili?
Ako sam dobro shvatio, ne napada Chrome ili?
-Chrome, 2-4 mj. o.g. ne radi banking.. pogodi s čime je povezano, java i ostale sec. sitnjarije. Tako ne da ne napada chrome, nego je chrome 'diseblao' korištenje (suprotno od nenapadnut ili siguran, rekli bi isključen). To nije stvar browsera, tako da ne treba kriviti ie, ff.. itd. + nije stvar zabe, nego svih institucija koje koriste jednako rješenje, globalno, od domaćih uz banke, eporezna, hzzo, lana.. itd. itd.
ponovo, podsjetnik, sve od popupa, browsanja, flasha, jave.. ne samo mail ili neki 'klasičan' virus. Sve s današnjeg neta je rizik.
Ovako, do danas nisam cuo za taj virus i nisam znao da moze biti toliko opasan, jucer mi se to pojavilo i nije htjelo otvarat slike i kazem ja ajde instalirat cu windowse na novo ali da zadrzim stvarim, tek sad sam ga za**bo, htio bi napravit restore point ali nemam od cega, mislio sam da li netko zna da li mogu vratiti stare windowse preko windows. Old foldera i onda napravit restore pointt ili slicno, ove datoteke su mi vaznije od svega
.., ove datoteke su mi vaznije od svega
Baš i nisu kad nemaš backup.
I ne, nema ti pomoći.
..stare windowse preko windows. Old foldera i onda napravit restore pointt ili slicno, ove datoteke su mi vaznije od svega
-bile su ti važnije.. (prošlo svršeno vrijeme..).
-mogućnost minimalna postoji, čak ćeš lakše vratiti prethodni OS/stanje nego spasiti podatke.. tako da je to 99% uzaludan trud, uz 5% šanse da proradi i 0,000+E1% da spasiš podatke.
-ako to želiš pokušati (nema garancije osim pokušaja), to je za iskusne, strpljive i ima cijenu... pomiriš se s gubitnkom slika ili novca.
Evo i da ja podjelim svoje iskustvo.Koristim win 8.1 i windefender.Pokupio sam randsome virus i zaključao mi je preglednik ff.Obrisao sam cookije sa CC i instalirao Avast free i ugasio Windefender.Pokrenuo boot scan sa Avastom i našao mi je virus na dva mjesta i izbrisao.Maknuo sam Avast i opet pokrenuo Defendera.To je bilo prije par dana.Zasad je dobro.
Odgovornost je na korisnicima, koji treba da se staraju o bezbednosti svojih sistema i instaliraju najnovija ažuriranje za Flash Player i bace Internet Explorer u smeće gdje pripada, instaliraju Firefox ili Chrome, i redovito backupiraju svoj sistemski disk.
Pametni znaju čemu služi pojas. I kondom. I dvocijevka (za zombi apokalipsu jelte ako vam nije jasno).
Svaki malware koji sam ikad skupio u životu sam skupio sa IE-em. A razni Windows "obrambeni sistemi" i firewallovi nisu nijedan malware spriječili niti omeli, samo mi uzokovali glavobolje.
Jel od ovog još uvijek prijeti opasnost, ako da, gdje?
Jel od ovog još uvijek prijeti opasnost, ako da, gdje?
Naravno da da, svugdje!!!!
Imam riješenje za Ransomware, dekriptirao sam podatke firmi koja je već izgubila nadu...
Ako Vam je virus kriptirao podatke, javite se na tel: 099 226 5428
Nedavno sam otvorio i firmu tako da plaćanje može ići preko računa.
Nemojte plačati u bitcoinima jer nakon uplate, nitko im se više nije javio.
Pozdrav!
Jozef
Imam riješenje za Ransomware, dekriptirao sam podatke firmi koja je već izgubila nadu...
Ako Vam je virus kriptirao podatke, javite se na tel: 099 226 5428
Nedavno sam otvorio i firmu tako da plaćanje može ići preko računa.
Nemojte plačati u bitcoinima jer nakon uplate, nitko im se više nije javio.
Pozdrav!
Jozef
Ransome, jes to ti? :)
Imunizira sistem od kriptiranja te onemogucava pokretanje svega iz appdata i startup foldera.
Kaže kolega da ga je malo isprobao i bio je ucinkovit...
http://www.bug.hr/forum/post/sigurnosni-softver/ultimativna-antivirus-tema-po/4780287.aspx

Čitam ovu temu i BAM!!!
Jel moguće da i na BUG forumu prijeti opasnost ili je to FP sa windowsapps ili ???
To je gotovo sigurno lažna uzbuna, i nema veze sa nikakvim otimačima datoteka=plati pa ti otključam pozaključano.
To kaj tebe muči(kolko vidim imaš W10) jel, to ti gotovo sigurno okvirno spada pod ovu dolnju temu.
Dakle ovo na fotkama nije browser Exploit napasnik, uostalom Malwarebytes Anti-Exploit šuti ko potopljeni mlinski kamen.
E da, zaboravio reć, najnoviji ESET i Win10. Korisnik nije panj i nije pokrenuo ništa iz maila (provjerom na Exchangeu nismo našli ništa vrijedno uzbune). Dakle, neki drive-by.
Šteta: njegov users folder i dio mrežnog sharea na kojem ima r/w pristup. 95% stvari vraćeno iz backupa.
Poruka priče: Backup. Backup. Backup. I još backupa.
E da, zaboravio reć, najnoviji ESET i Win10. Korisnik nije panj i nije pokrenuo ništa iz maila (provjerom na Exchangeu nismo našli ništa vrijedno uzbune). Dakle, neki drive-by.
Šteta: njegov users folder i dio mrežnog sharea na kojem ima r/w pristup. 95% stvari vraćeno iz backupa.
Poruka priče: Backup. Backup. Backup. I još backupa.
Šta ti vrjedi najnoviji ESET,kad on dokazano "nema apsolutno nikakve efikasne browser Exploit/Drive By zaštite".Dakle koga onda štiti plačeni ESET, ili bilo koji drugi takav plačeni AV proizvod, od kojeg zapravo nema aposlutno nikakve koristi.
Ovaj tvoj primjer ili korisnik, to je gotovo sigurno klasičan browser Malwertising-Exploit napad=plati pa tim otključam datoteke.

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/hrvati-opet-zrtve-ransomwarea/232314.aspx?page=0&jumpto=4835979&sort=asc&view=flat
A šta ti sugeriraš? Kao i zadnji put, hrpetinu nekih alata koji nisu za komercijalnu uporabu, ne mogu se deployati automatski kroz domenu ili pak neke čudne browser addonse? To je sve komplicirano, sporo (tj., hoće resurse uz ESET) i ne može se ostaviti korisniku (koji btw nije admin na svom PCju) da se brine o tome, podešava i prati. Potrebno je centralizirano rješenje za veću skalu. Sandboxing? Isto nemoguće (nepraktično) kroz domenu.
BTW, ESET je kupljen kad još nitko nije čuo niti vidio drive-by exploitove.
Ima jedno predivno rješenje i zove se backup. Pa nek kriptira što hoće. Trebalo nam je 3 minute da "popravimo" današnju štetu.
Da se ne ponavljam, objašnjeno zašto 5 random nabacanih "security" alata jednostavno ne prolazi u bilo kakvom domenskom okruženju sa Štefica™ tip korisnika.

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/hrvati-opet-zrtve-ransomwarea/232314.aspx?page=0&jumpto=4835979&sort=asc&view=flat
A šta ti sugeriraš? Kao i zadnji put, hrpetinu nekih alata koji nisu za komercijalnu uporabu, ne mogu se deployati automatski kroz domenu ili pak neke čudne browser addonse? To je sve komplicirano, sporo (tj., hoće resurse uz ESET) i ne može se ostaviti korisniku (koji btw nije admin na svom PCju) da se brine o tome, podešava i prati. Potrebno je centralizirano rješenje za veću skalu. Sandboxing? Isto nemoguće (nepraktično) kroz domenu.
BTW, ESET je kupljen kad još nitko nije čuo niti vidio drive-by exploitove.
Ima jedno predivno rješenje i zove se backup. Pa nek kriptira što hoće. Trebalo nam je 3 minute da "popravimo" današnju štetu.
Da se ne ponavljam, objašnjeno zašto 5 random nabacanih "security" alata jednostavno ne prolazi u bilo kakvom domenskom okruženju sa Štefica™ tip korisnika.
Pazi ja uvijek pišem opčenito, tak da preporuka opčenito vrjedi kao informacija, uostalom gle pa postoje i biznis verzije određenih programa.
Pa normalno da nečeš NoScript u browser kod korisnika u nekoj firmi, iako bez frke može ako je korisnik malo napredniji NoScript nije atomska fizika fučkaj ga.
Ali ovo je barem lako, ubacit nezaobilazni AdBlock u svaki browser na svakom kompu u nekoj firmi.
Kaj se tiče Malwarebytes Anti-Exploit, tu je poslovna verzija pa eto okačiš na svaki komp i nema frke.Hebiga to nije badave ali pazi to je vrlo jednostavan alat, koji izbaci prozorčič samo da bi ti dao do znanja eto me zadavio sam gamad i to je to.Tu nema nikakvog Alow ili Deny i slične fore, dakle to je vrlo ugodan i iznimno nenametljiv aktivni Exploit štit.
https://www.malwarebytes.org/business/antiexploit/
Bez obzira o kojoj se firmi radi, u ozbiljnu zaštitu od gamadi treba uložit dosta love.Pa nismo više u 2002 godini jel, jer u odnosu na ondašnja vremena danas na browsere vrebaju razni podmukli napasnici.Dakle biraj očeš imat redoviti backup, ili ozbiljnu softwersku ciljanu zaštitu itd.
Nažalost razne naše firme nemaju nikakve ozbiljne zaštite, bilo neki klasičan AV ili ipak određeni konkretan backup kaj drugo.Treba bit realan preventiva u nas nije jača strana, bez obzira o čem se radi kaj drugo.Recimo detektori curenja plina ili ugljičnog moniksida, pa ko još kod nas o tome razmišlja a znamo da su to pogibeljne opasnosti.Iz tog kuta zaštita podataka u firmi, za to čemo lako najbitnije da na to ne potrošimo puno love pa nema frke.
Eto neki dan čekam u Fini plačanje računa, na kompu pokraj mene na drugom šalteru gospoja pregledava(pauza) neke čizmice preko IE na Windows 7.Ako je tokom tog pregledavanja udari Ransomware Exploit, dalje ne pitaj kaj če bit(nadam se da su barem objesili češnjak na mrežni kabel) jer ne znam čime Fina štitit svoje kompove i Windowse.
Čitam ovu temu i BAM!!!
Jel moguće da i na BUG forumu prijeti opasnost ili je to FP sa windowsapps ili ???
U Bug-u su otkrili da je RW lakši način zarade od prodaje časopisa...