HDD Prekidac

poruka: 18
|
čitano: 2.973
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
HDD Prekidac

Ekipa lijep pozdrav.

Mozda ce Vam se ucini cudno sto zelim to napraviti, ali najjednostavnije mi u ovome trenutku zvuci.

Dakle Dok sam imao jedan hdd, bio je podijeljen na 4 particije:

1. System

2. Podaci

3. Page File

4. Temp

i sve mi je to i vise nego dobro radilo. Medjutim problemi su se javljali nakon nekog vremena koristenja racunala (mjesec, dva...) naime jako je usporavao i programi su se medjusobno "gusili".

Inace bavim se programiranjem, grafikom, ponekad volim i pokoju igru zaigrati, ali kada se sve to stavi na jednu instalciju windowsa to bas i nije najsretniji izbor. Nakon instalacije visual studia, photoshopa, par novijih igara, programa za pregled videa, obradu texta i sl, uz obavezni firewall, antivirus i sl. Sve to uspori komp i programi ne rade bas u punom "pogonu".

Buduci da sada imam 3 fizicki odvojena hard diska, dosao sam na ideju da ih nekako spojim unutar racunala, ali na nacin da se medusobno ne vide. Da imam tri prekidaca izvedena na prednju stranu kompa i da prije ukljucivanja kompa odaberem koji hdd ima struju.

Tako bih si rijesio jedan hdd sa windowsima za net, igru, drugi hdd za programiranje, a treci za obradu video materijala.

Primjer: zelim nesto programirati pritisnem prekidac broj 2 i zatim ukljucim komp i podizu se windowsi na kojima je samo instairan visual studio.

Da li mi mozete pomoci oko toga?

Unaprijed hvala svima.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: HDD Prekidac
K4i53r kaže...

Ekipa lijep pozdrav.

Mozda ce Vam se ucini cudno sto zelim to napraviti...

- da stvarno čudno.

- Razmisli i odustani od takvih ideja.

ako ti ovo nije dovoljno konkretno, može ovako:

zalemi komad telefoncke žice na CPU, provuci oko RAMa i napravi par kratkih spojeva na VGA (to je nula-uzemljenje..), sad tu žicu slobodno ubodi na HDD, čak netreba nikakav prekidač nego držanjem tipke za Power ON 1-sec -pali prvi HDD, 2sec-drugi.. 3sec-treći, i to je maksimum, jer 4sec. je iskorišten od BIOSa za prisilni power-OFF.

-samo hrabro! lemilicu u ruke i udri.... Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
HDD Prekidac

Ovako bi nekako moglo :

Probaj napravit na kućištu 3 mala prekidača i svaki da siječe naponski kabal diska..kad oćeš da neki uključiš ova dva prva se isključe tj. prekine im se struja i napon a tako neće biti ni u Boisu vidljivi..moje mišljenje da bi to tako trebalo da radi kako spada..

Nemam potpis osim na licnoj
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
HDD Prekidac

Sve to spojeno prek PATA ili SATA kabla... Sumnjam da bez reseta racunala ce prihvatit hardove...

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Batista kaže...

Sve to spojeno prek PATA ili SATA kabla... Sumnjam da bez reseta racunala ce prihvatit hardove...

Preko SATA kabla.

Nisam zamisljao da ih palim i gasim dok rade, nego iz iskljucenog stanja, odaberem koji hdd cu pokrenuti i zatim ukljucim komp

15 godina
neaktivan
Batista kaže...

Pa čovjek je lijepo napomenuo da će na svaki dignut OS i da će za svakog radit restart tj. novo uključenje 

Nemam potpis osim na licnoj
17 godina
neaktivan
HDD Prekidac

Pa sta fali obicnom dual/triple bootu?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
HDD Prekidac

Svaki napredniji boot manager ima opcije za skrivanja particija. Bez obzira na fizičke diskove recimo da imaš 4 particije: 3 sistema + zajednički podatci. Na primarnu particiju sa boot flagom na prvom disku instaliraš boota manager i podesiš da skriva sistemske particije ostalih OS-ova. Nije to baš tolika zafrkancija, jedino malo kad instaliraš Win. Isto tako možeš podesiti da se određeni sistem diže automatski ako istekne vrijeme za odabir.

Potencijalni problemi kod prekidača:

- Imaš 2, odnosno 3 naponske linije. Ukoliko nakon nekog vremena prekidač krene zezat i ne uključi jednu liniju nije dobro

- Mogučnost slučajnog gašenja diska u radu. Osim gubitka podataka, to može dovesti i do kvara

- Upitno ponašanje SATA kontrolera kad je disk uštekan na SATA kabel, a nije na naponski (mala šansa za problem, ali postoji)

- Opasnost od raznih kratkih spojeva ili još gore, dovođenje višeg napona zbog greške u izradi

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

Pa sta fali obicnom dual/triple bootu?

Nedostatak, je u tome sto zelim, da se nevide particije medusobno i da imam posebno os za svaku namjenu, i naravno da bude na C particiji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.3.2010 23:11 (K4i53r).
15 godina
neaktivan

Da li kod boot managera se moze postaviti da svaki OS bude na svojoj C particiji?

16 godina
odjavljen
K4i53r kaže...

Nedostatak, je u tome sto zelim, da se nevide particije medusobno i da imam posebno os za svaku namjenu, i naravno da bude na C particiji.

Da li kod boot managera se moze postaviti da svaki OS bude na svojoj C particiji?

Pa to sam ti ja napisao post prije tvog. Kod boot managera koji nisu u sklopu OS-a (ima ih i free) prije bootanja OS-a se njegova particija postavlja kao primarna tako da bude C, a postoje i opcije za sakrit ostale sistemske particije.

17 godina
neaktivan
HDD Prekidac

Možeš to i bez ikakvih prekidača.

Prilikom instalacije Windowsa na svaki pojedini hard disk, neka samo taj disk bude spojen na računalo, a druga 2 odspojena.

Kad si na taj način instalirao Windowse na sva tri diska, možeš sve diskove povezati na matičnu ploču.

Poslije prilikom paljenja računala u BIOS-u odabereš s kojeg diska želiš da se dižu Windowsi (hard disk boot priority).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
K4i53r kaže...

Pa to sam ti ja napisao post prije tvog. Kod boot managera koji nisu u sklopu OS-a (ima ih i free) prije bootanja OS-a se njegova particija postavlja kao primarna tako da bude C, a postoje i opcije za sakrit ostale sistemske particije.

da li imas neki dobar boot manager sa tim opcijama za preporuciti?

15 godina
neaktivan
klimama kaže...

Možeš to i bez ikakvih prekidača.

Prilikom instalacije Windowsa na svaki pojedini hard disk, neka samo taj disk bude spojen na računalo, a druga 2 odspojena.

Kad si na taj način instalirao Windowse na sva tri diska, možeš sve diskove povezati na matičnu ploču.

Poslije prilikom paljenja računala u BIOS-u odabereš s kojeg diska želiš da se dižu Windowsi (hard disk boot priority).

razmisljao sam o tom nacinu, ali tada postoje drugi problemi. Kao sto sam naveo imao bih 4 particije po disku, na tri diska bi bilo ukupno 12 particija koje bi medjusobno tada bile vidljive i sto je najgore izlozene virusima sa windowsa koje bihkoristo za igrice i net.

na windowsima koje bih koristio za programiranje i video obradu nebih instalirao antivirus, da imam sto blje performance, jer ti windowsi ionako ne bi imali pristup internetu.

17 godina
neaktivan
K4i53r kaže..

na windowsima koje bih koristio za programiranje i video obradu nebih instalirao antivirus, da imam sto blje performance, jer ti windowsi ionako ne bi imali pristup internetu.

daj malo objasni kako tebi antivirus toliko ubija performanse??

i sta toliko programiras da sa antivirusom to jako sporo radi? moram priznati da ne razumijem...

ako je toliko kriticno uzmi raptor disk od WD-a.. on se vrti na 10000 i radi jako brzo...

15 godina
neaktivan

Zasto se svaka rasprava razvodni ne potrebnim pitanjima? Otvorio sam temu jer zelim napraviti to sto sam opisao u postu.

Nisam rekao da radi jako sporo na programiranju, ali kod video obrade i 0,1% nesto znaci, pogotovo kod velikih fileova.

17 godina
neaktivan
4i53r kaže..

na windowsima koje bih koristio za programiranje i video obradu nebih instalirao antivirus, da imam sto blje performance, jer ti windowsi ionako ne bi imali pristup internetu

Stavi neki light antivirus tipa nod-a. Neces ni primijetiti da ga imas uopste. A za video obradu ti igra samo raid polje.

I da moja preporuka da se manes prekidaca. Ne znam nikoga o se time bavi a da je to tako napravio. Potpuno glupo i nepotrebno.

Ja na lapu starom 3 godine imam to sve sto ti nabroja osim visual studija ali zato imam kompletan CS4 i kad su recimo pokrenuti Premiere, photoshop i encore ne primijetim neko znatno usporenje i lap leti. Inace imam C2D na 2 GHz i 4 GB rama na win 7 x64. Nesto tebi drugo pravi probleme. Povremeno pokreni ccleaner, i defragmentator.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.3.2010 8:55 (logic).
16 godina
odjavljen
HDD Prekidac

Ja sam imao pozitivna iskustva s Boot-US ali vidim da free verzija ne podržava bootaje s više diskova, već samo s više particija. Morati ćeš sam malo prokopati. Ako ti nije važno da je free, onda imaš dosta izbora (a svaki je jeftiniji od spaljenog diska).

P.S. Što se tiće značaja 0.1% pro kompresiji videa, ako kompresija traje 24 sata, to je ušteda manja od 2 minute.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice