Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.078.808
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Ja sam danas dobio Gordak 936a, koji je takodjer klon hakkko 936. Platio 50km(200kn, ima link u mojim prijasnjim postovima). Radi odlicno, tek sada shvacam sto sam ranije propustio. Odmah sam uradio malu modifikaciju, standarni prekidac zamjenio sa onim sto svjetli dok je ukljucen, jer je lako zaboraviti na lemilicu
Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
14 godina
Uzeo bi da je lik iz Hrvatske,ovako još skupa poštarina+pdv=ne isplati se
robimarko@gmail.com
14 godina
Možda ću se izgleda morati protegnuti do ovih stanica:
http://www.chipoteka.hr/artikl/9978/lemna-stanica-sa-temp-kontrolom-zd-937
ili
http://www.chipoteka.hr/artikl/29952/lemna-stanica-sa-temp-kontrolom-zd-931

Jer do klonova Hakko 936 nikako povoljno nemogu doći,a ove su malo skuplje na kraju
robimarko@gmail.com
13 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Ima netko prijedlog sto da napravim sa starim komponentama. Imam 1055t procesor, 870 extreme3 maticnu i XFX HD 6850 grafulju. Stoje mi samo, skupljaju prasinu ,a ne znam ideje sta da uradim od njih. 

http://www.youtube.com/watch?v=jRbK-NN3Xq0
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ozbiljno pitas il samo trolas po forumu ? Pa prodaj i, za grafu mozes dobiti 600-700 kn sigurno

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Prodaj obavezno,radi se o komponentama koje dosta vrijede
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan

spojio na 12v opet,opet ništa,bogami ću pop.....na lm317 imam 3v,a na diodi pokraj njega imam 6v....loš lem ili šta?

fra Krsto Narkoman
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 14:05 (kivic15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

mozel pomoc, na kondenzatoru pise  AV.1K 630, sta  znaci ova  oznaka

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shile898 kaže...

mozel pomoc, na kondenzatoru pise  AV.1K 630, sta  znaci ova  oznaka

ako je kondenzator iz nekog visokonaponskog uredjaja, reka bi 100nF, 630V... 

15 godina
neaktivan

Vjerojatno glupo pitanje al ajde jel se može RGB led traka spojit na napajanje od kompa

bez lemljenja jel ima neki konektor ili tako nešto da se spoji na molex

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
voyager kaže...

Vjerojatno glupo pitanje al ajde jel se može RGB led traka spojit na napajanje od kompa

bez lemljenja jel ima neki konektor ili tako nešto da se spoji na molex

moraš lemit svakako....

fra Krsto Narkoman
14 godina
Najlakše ti je uzeti molex header sa starog napajanja i jednostavno zalemiti 2 žice i ubodeš i gotovo
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan
Ako naletite na dobru shemu pojacala s IC TA7229P,posaljite xD
fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam ju doma. Najgore potrošeni novac ikad. Jako spor se grije i jako je loše kvalitete. (drška se zagrije da se jedva drži, plastika i kabli su preosjetljivi, stalak je nestabilan)

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
15 godina
odjavljen

Tako i izgleda.

Svi smo mi Mentalist.

1 0 hvala 1
14 godina

Imao sam Zd-99, pretpostavljam da je i ova ista. Od regulacije nemas nista, kvaliteta nula. Bolja se pokazala ona lemilica bez ikakve regulacije, koju samo gurnes u uticnicu i radi. Radije pogledaj ovo, imat ces zadovoljstvo da nesto sam uradis, plus vjerovatno je kvalitetnije od te lemilice:

Weller wcl100/zd-99 lemilica sema i info:
www.sentex.ca/~mec1995/circ/wlc100.html

Diy regulacija temperature:
www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?f=9&t=14722

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
14 godina
Sto si ne napravis sam kopiju hakko 936,ja je bas radim.Dijelovi su lako dostupni na ebayu
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan

Gdje ima za nabaviti UV osvjetljivač za izradu PCB-a? Živim u Zagrebu.

~
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2014 20:33 (Proz0r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako ti je za jednu plocicu, onda svrati do neke od elektrotehnickih skola, npr. Rudjera, pa zamoli da ti osvjetle to sto tribas.

Ako pak zelis trajno imat UV osvjetljivac, predlazem da ga sam napravis. 

16 godina
neaktivan

Imaš neki link za izradu, koje materijale koristiti i to? Dobra ideja, nisam ni znao.

~
14 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Gdje ima za nabaviti UV osvjetljivač za izradu PCB-a? Živim u Zagrebu.

Možeš koristiti sunce. 

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Imaš neki link za izradu, koje materijale koristiti i to? Dobra ideja, nisam ni znao.

Jedna od shema koju sam napravia za svoje maturante je upravo UV osvjetljivac s UV ledicama. Za kuciste ce posluzit stariji model A4 skenera (dosta debel), napajanje uzimamo od laptopa (18.5V-65W). Ukoliko ne trebas tajmer, tada je shema trivijalna. Svaki "kanal" cini 5 UV led-ica u seriji s 100R otporom (testiranjem cemo tocno utvrdit). Posto ce LED (strawhat) ic dosta ugusto, a pokriva citavu A4+ povrsinu, racunamo s nekih 100 "kanala", tj. ukupno 500 LED. 

Tajmer dio je "glavni" dio, a koristi 89s52 mikrokontroler (moze i bilo koji drugi, poput pic, avr, gotovi arduino), viseznamenkasti 7 segmentni displej, i par botuna za postavljanje vremena i start/stop/reset... Taj dio (pcb i program) je u izradi, i vjerojatno ce bit objavljen medju samogradnjama u vrime obrane maturalnih (ocito da prije toga nebi islo, jer je ipak to zadatak). Ako te zanima, shemu (preview) ti mogu sibnit na mail za vikend. 

16 godina
neaktivan

Super, ima za male pare skenera po Njuškalu, a napajanja za laptope po eBayu ako ne iskopam neko staro. Mogao bih i bez tajmera, ručno ugasiti to i to sve, jedino mi je problem gdje napraviti toliko veliki PCB, ili više malih, i koliko bi taj dio priče koštao?

~
15 godina
odjavljen

ništa to, osvjetljivač noktiju s ebaya, 25 dolara i imaš gotovu stvar.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Pa to čak i dobro zvuči. Jel bi ovo radilo? 36W (4x9W), 365 nm valna duljina.

http://www.ebay.com/itm/400644974188

~
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Super, ima za male pare skenera po Njuškalu, a napajanja za laptope po eBayu ako ne iskopam neko staro. Mogao bih i bez tajmera, ručno ugasiti to i to sve, jedino mi je problem gdje napraviti toliko veliki PCB, ili više malih, i koliko bi taj dio priče koštao?

Napajanje je bilo nekih 7$, isto s ebay-a, skener smo isto imali, a stvarno su mukte. Sto se tice LEDica, uopce nece ic na PCB, vec ce bit upresani u bilo koju plasticnu (ili od drugog materijala) plocu, dimenzija skenera, a vodovi ce bit direktno lemljeni jedan na drugog. Nju cemo izbusit na 4.8mm, pa vjerujem da ce LED taman lipo uletit u rupu i ostat fiksne. Ako ne, mozemo ih zalipit, bilo obicnim, ili vrucim lipilom na misto. Sva kablaza ce bit s donje strane te plasticne ploce, pa ce kroz staklo skenera bit vidljive samo ledice i ta ploca, zice se nece ni vidit. 

Inace, vidim da ti predlazu UV osvjetljivac noktiju, sto je isto ok rjesenje, osim sto ti nece bit od koristi za neke vece plocice ili vise njih odjednom. Mi radimo A4 format osvjetljivac, a za manje dimenzije, stvar naravno postaje znatno jednostavnija i jeftinija, od napajanja, preko broja ledica, do velicine plocice za montazu.

15 godina
odjavljen
Proz0r kaže...

Da, to je to.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Možeš koristiti sunce. 

To mi je dosta nekonzistentan izvor.

wifi kaže...

Napajanje je bilo nekih 7$, isto s ebay-a, skener smo isto imali, a stvarno su mukte. Sto se tice LEDica, uopce nece ic na PCB, vec ce bit upresani u bilo koju plasticnu (ili od drugog materijala) plocu, dimenzija skenera, a vodovi ce bit direktno lemljeni jedan na drugog. Nju cemo izbusit na 4.8mm, pa vjerujem da ce LED taman lipo uletit u rupu i ostat fiksne. Ako ne, mozemo ih zalipit, bilo obicnim, ili vrucim lipilom na misto. Sva kablaza ce bit s donje strane te plasticne ploce, pa ce kroz staklo skenera bit vidljive samo ledice i ta ploca, zice se nece ni vidit. 

Inace, vidim da ti predlazu UV osvjetljivac noktiju, sto je isto ok rjesenje, osim sto ti nece bit od koristi za neke vece plocice ili vise njih odjednom. Mi radimo A4 format osvjetljivac, a za manje dimenzije, stvar naravno postaje znatno jednostavnija i jeftinija, od napajanja, preko broja ledica, do velicine plocice za montazu.

Izvrsno, svaka čast i sretno! Da, meni će biti dosta takav osvjetljivač jer mi ustvari ne treba veća površina. Hvala puno.

Jakovp kaže...
Proz0r kaže...

Da, to je to.

Izvrsno, hvala!

~
14 godina
Odlučio sam sam napraviti svoju lemnu stanicu u kućištu od bivšeg pc napajanja koje mi stoji prazno.
Nabavio sam front panel sa elektronikom koje je naravno Hakko 936 klon,te sam naručio ručku i vrhove .
No sada mi treba transformator koji će biti najveći trošak.
Neznam što da uzmem od ova dva:
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-24v-100w-toroid.html
ili
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-2x12v-2x50w-toroid.html

Ili nešto drugo što bi mi preporučili,potrebno je da je napon na sekundaru 24V te da daje barem 3 A tj oko 75W(VA).
Te bi molio preporuku kako da ga montiram.
Hvala
robimarko@gmail.com
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice