Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
- poruka: 7.633
- |
- čitano: 2.078.808
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

http://www.chipoteka.hr/artikl/9978/lemna-stanica-sa-temp-kontrolom-zd-937
ili
http://www.chipoteka.hr/artikl/29952/lemna-stanica-sa-temp-kontrolom-zd-931
Jer do klonova Hakko 936 nikako povoljno nemogu doći,a ove su malo skuplje na kraju
Ima netko prijedlog sto da napravim sa starim komponentama. Imam 1055t procesor, 870 extreme3 maticnu i XFX HD 6850 grafulju. Stoje mi samo, skupljaju prasinu ,a ne znam ideje sta da uradim od njih.
Ozbiljno pitas il samo trolas po forumu ? Pa prodaj i, za grafu mozes dobiti 600-700 kn sigurno
spojio na 12v opet,opet ništa,bogami ću pop.....na lm317 imam 3v,a na diodi pokraj njega imam 6v....loš lem ili šta?
mozel pomoc, na kondenzatoru pise AV.1K 630, sta znaci ova oznaka
mozel pomoc, na kondenzatoru pise AV.1K 630, sta znaci ova oznaka
ako je kondenzator iz nekog visokonaponskog uredjaja, reka bi 100nF, 630V...
Vjerojatno glupo pitanje al ajde jel se može RGB led traka spojit na napajanje od kompa
bez lemljenja jel ima neki konektor ili tako nešto da se spoji na molex
Vjerojatno glupo pitanje al ajde jel se može RGB led traka spojit na napajanje od kompa
bez lemljenja jel ima neki konektor ili tako nešto da se spoji na molex
moraš lemit svakako....

Zna netko dal se ova lemilica isplati: http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/lemilica-zd-98-regulacijom-100-450-c-snaga-48w-stalak-oglas-2706140
Zna netko dal se ova lemilica isplati: http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/lemilica-zd-98-regulacijom-100-450-c-snaga-48w-stalak-oglas-2706140
Imam ju doma. Najgore potrošeni novac ikad. Jako spor se grije i jako je loše kvalitete. (drška se zagrije da se jedva drži, plastika i kabli su preosjetljivi, stalak je nestabilan)
Tako i izgleda.
Imao sam Zd-99, pretpostavljam da je i ova ista. Od regulacije nemas nista, kvaliteta nula. Bolja se pokazala ona lemilica bez ikakve regulacije, koju samo gurnes u uticnicu i radi. Radije pogledaj ovo, imat ces zadovoljstvo da nesto sam uradis, plus vjerovatno je kvalitetnije od te lemilice:
Weller wcl100/zd-99 lemilica sema i info:
www.sentex.ca/~mec1995/circ/wlc100.html
Diy regulacija temperature:
www.elektronika.ba/forum/viewtopic.php?f=9&t=14722
Gdje ima za nabaviti UV osvjetljivač za izradu PCB-a? Živim u Zagrebu.
Ako ti je za jednu plocicu, onda svrati do neke od elektrotehnickih skola, npr. Rudjera, pa zamoli da ti osvjetle to sto tribas.
Ako pak zelis trajno imat UV osvjetljivac, predlazem da ga sam napravis.
Imaš neki link za izradu, koje materijale koristiti i to? Dobra ideja, nisam ni znao.
Gdje ima za nabaviti UV osvjetljivač za izradu PCB-a? Živim u Zagrebu.
Možeš koristiti sunce.
Imaš neki link za izradu, koje materijale koristiti i to? Dobra ideja, nisam ni znao.
Jedna od shema koju sam napravia za svoje maturante je upravo UV osvjetljivac s UV ledicama. Za kuciste ce posluzit stariji model A4 skenera (dosta debel), napajanje uzimamo od laptopa (18.5V-65W). Ukoliko ne trebas tajmer, tada je shema trivijalna. Svaki "kanal" cini 5 UV led-ica u seriji s 100R otporom (testiranjem cemo tocno utvrdit). Posto ce LED (strawhat) ic dosta ugusto, a pokriva citavu A4+ povrsinu, racunamo s nekih 100 "kanala", tj. ukupno 500 LED.
Tajmer dio je "glavni" dio, a koristi 89s52 mikrokontroler (moze i bilo koji drugi, poput pic, avr, gotovi arduino), viseznamenkasti 7 segmentni displej, i par botuna za postavljanje vremena i start/stop/reset... Taj dio (pcb i program) je u izradi, i vjerojatno ce bit objavljen medju samogradnjama u vrime obrane maturalnih (ocito da prije toga nebi islo, jer je ipak to zadatak). Ako te zanima, shemu (preview) ti mogu sibnit na mail za vikend.
Super, ima za male pare skenera po Njuškalu, a napajanja za laptope po eBayu ako ne iskopam neko staro. Mogao bih i bez tajmera, ručno ugasiti to i to sve, jedino mi je problem gdje napraviti toliko veliki PCB, ili više malih, i koliko bi taj dio priče koštao?
ništa to, osvjetljivač noktiju s ebaya, 25 dolara i imaš gotovu stvar.
Pa to čak i dobro zvuči. Jel bi ovo radilo? 36W (4x9W), 365 nm valna duljina.
Super, ima za male pare skenera po Njuškalu, a napajanja za laptope po eBayu ako ne iskopam neko staro. Mogao bih i bez tajmera, ručno ugasiti to i to sve, jedino mi je problem gdje napraviti toliko veliki PCB, ili više malih, i koliko bi taj dio priče koštao?
Napajanje je bilo nekih 7$, isto s ebay-a, skener smo isto imali, a stvarno su mukte. Sto se tice LEDica, uopce nece ic na PCB, vec ce bit upresani u bilo koju plasticnu (ili od drugog materijala) plocu, dimenzija skenera, a vodovi ce bit direktno lemljeni jedan na drugog. Nju cemo izbusit na 4.8mm, pa vjerujem da ce LED taman lipo uletit u rupu i ostat fiksne. Ako ne, mozemo ih zalipit, bilo obicnim, ili vrucim lipilom na misto. Sva kablaza ce bit s donje strane te plasticne ploce, pa ce kroz staklo skenera bit vidljive samo ledice i ta ploca, zice se nece ni vidit.
Inace, vidim da ti predlazu UV osvjetljivac noktiju, sto je isto ok rjesenje, osim sto ti nece bit od koristi za neke vece plocice ili vise njih odjednom. Mi radimo A4 format osvjetljivac, a za manje dimenzije, stvar naravno postaje znatno jednostavnija i jeftinija, od napajanja, preko broja ledica, do velicine plocice za montazu.
Da, to je to.
Možeš koristiti sunce.
To mi je dosta nekonzistentan izvor.
Napajanje je bilo nekih 7$, isto s ebay-a, skener smo isto imali, a stvarno su mukte. Sto se tice LEDica, uopce nece ic na PCB, vec ce bit upresani u bilo koju plasticnu (ili od drugog materijala) plocu, dimenzija skenera, a vodovi ce bit direktno lemljeni jedan na drugog. Nju cemo izbusit na 4.8mm, pa vjerujem da ce LED taman lipo uletit u rupu i ostat fiksne. Ako ne, mozemo ih zalipit, bilo obicnim, ili vrucim lipilom na misto. Sva kablaza ce bit s donje strane te plasticne ploce, pa ce kroz staklo skenera bit vidljive samo ledice i ta ploca, zice se nece ni vidit.
Inace, vidim da ti predlazu UV osvjetljivac noktiju, sto je isto ok rjesenje, osim sto ti nece bit od koristi za neke vece plocice ili vise njih odjednom. Mi radimo A4 format osvjetljivac, a za manje dimenzije, stvar naravno postaje znatno jednostavnija i jeftinija, od napajanja, preko broja ledica, do velicine plocice za montazu.
Izvrsno, svaka čast i sretno! Da, meni će biti dosta takav osvjetljivač jer mi ustvari ne treba veća površina. Hvala puno.
Da, to je to.
Izvrsno, hvala!
Nabavio sam front panel sa elektronikom koje je naravno Hakko 936 klon,te sam naručio ručku i vrhove .
No sada mi treba transformator koji će biti najveći trošak.
Neznam što da uzmem od ova dva:
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-24v-100w-toroid.html
ili
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-2x12v-2x50w-toroid.html
Ili nešto drugo što bi mi preporučili,potrebno je da je napon na sekundaru 24V te da daje barem 3 A tj oko 75W(VA).
Te bi molio preporuku kako da ga montiram.
Hvala