Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 641.817
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

<html>

<head>

<style type="text/css">

table {   border-collapse:collapse; }

.odd {border-bottom: 1px solid black; padding: 5px; font-family:arial;}

</style>

</head>

<body>

<table>

<tr>

<td>1</td> <td>Lorem</td>   <td>Lorem</td>

</tr>

<tr class="odd">

<td>2</td> <td>Lorem</td>   <td>Lorem</td>

</tr>

<tr>

<td>3</td> <td>Lorem</td>   <td>Lorem</td>

</tr>

<tr class="odd">

<td>4</td> <td>Lorem</td>   <td>Lorem</td>

</tr>

<tr>

<td>5</td> <td>Lorem</td>   <td>Lorem</td>

</tr>

</table>

</body>

</html>

^^ u cssu sam napravio klasu .odd i svakome retku na koji želim da se primjeni samo dodam tu klasu :)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.8.2012 20:02 (kakapo).

0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Danke. Ubacit ću tu .odd u stil.css da ne stoji u HTMLu bezveze kad ionako imam eksterni css file.

Već se pola godine uvjeravam da mi HTML i CSS ne trebaju ali svako toliko zapnem na ovakvim banalnim problemima. All i want for Christmas is good report maker... :(

http://nighthawk-software.blogspot.com/
17 godina

@kakapo Hvala na prvom linku.

Da, dobro pretpostavljaš. Kada korisnik cms-a objavi post (članak, događaj, galeriju ...) ide automatska obavijest na twitter i facebook (i još neke manje servise) osim ako korisnik ne odznači te opcije. Također tu je i automatsko (cronjob) postanje tempiranih statusa / podsjetnika, npr na dan nekog događanja objavi se automatski poveznica na najavu itd. Za ove radnje koristim php, no klijent putem cms-a mora imati mogućnost pisati kratke poruke koje će se istovremeno objaviti na fb, twitteru, sms, twitter ima ograničen broj znakova i tu tražim ajax rješenje da u letu provjeri i zamijeni dugački url...

@Bypass  slično ajax validaciji ili typeahead/autocomplete funkcijama. Tipkaš skripta provjerava riječi, ukoliko u tekstu pronađe url  poziva se vanjski api, koji odradi svoje i vrati rezultat, tj zamijeni dugački url i oslobodi mjesto za dodatne riječi.

@tnakir, već sam objasnio. Potrebno je da izvršim provjeru ispravnosti unosa prije nego što korisnik pritisne dugme 'pošalji', ispravan unos podrazumijeva 140 znakova sa razmacima u kojemu je i skraćen url.

Hvala lijepo.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.8.2012 9:42 (Nix).
17 godina

css3

tr:nth-of-type(odd) { border-bottom: 1px solid black; padding: 5px; font-family:arial; }

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Nix kaže...

@tnakir, već sam objasnio. Potrebno je da izvršim provjeru ispravnosti unosa prije nego što korisnik pritisne dugme 'pošalji', ispravan unos podrazumijeva 140 znakova sa razmacima u kojemu je i skraćen url.

Hvala lijepo.

A da, taj dio nisam procitao :)

Rvat katolik!
14 godina

Pogledaj malo ovo: http://yourls.org/, siguran sam da bi se dalo srediti nešto i oko toga što tražiš pomoću plugina koji bi morao sam napraviti...

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.8.2012 9:09 (david7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
kakapo kaže...

..

^^ u cssu sam napravio klasu .odd i svakome retku na koji želim da se primjeni samo dodam tu klasu :)

To ne radi. Pokušaj pasteati taj kod u koji online HTML editor. Ništa od crta ispod ćelija.

Doduše, kada stavim u <table> tag, onda se pojave ali cijela tablica dobije taj stil. Na <tr> ne radi.

15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
kakapo kaže...

..

To ne radi. Pokušaj pasteati taj kod u koji online HTML editor. Ništa od crta ispod ćelija.

Doduše, kada stavim u <table> tag, onda se pojave ali cijela tablica dobije taj stil. Na <tr> ne radi.

sori, zaboravio sam uključiti border-collapse - eno sada radi, nisam testirao prije, a sada sam provrtio na jsfiddle i radi

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina

Evo jedan koristan link za testiranje responsive dizajna, samo povucite u bookmark i kad ste na stranici koju želite testirati, kliknite na bookmark.

http://responsive.victorcoulon.fr/

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |

3 0 hvala 4
16 godina
odjavljen

Može preporuka nekog web hosta koji ima trial od 30ak dana? Najvažniji mi je mail server (smtp.domena.net) - nije bitno koliko imam MB storagea i bandwidtha na raspolaganju, glavno da mogu mail poslati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imaš heliohost. Dosta dobar free host. Nema popupova, imas slanje mailova, mos registrirat svoje domene, ima cpanel.

We are nothing but the stones to pave the way...

1 0 hvala 0
14 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Može preporuka nekog web hosta koji ima trial od 30ak dana? Najvažniji mi je mail server (smtp.domena.net) - nije bitno koliko imam MB storagea i bandwidtha na raspolaganju, glavno da mogu mail poslati.

Možeš probati hostgator, lako nađeš kupon za $0.01 prvi mjesec (samo googlaj).

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.9.2012 20:49 (OriginalEXE).
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

SPAM kampanja u planu ? :)

SEO, web design/coding, fb app development
16 godina
odjavljen

Nope. Testiranje intranet sustava za jednu firmu koji uključuje i interni mail. Sve na linuxu. Mislite da je arch teško natjerati da radi? Probajte spojit postfix, courier, mysql, apache i squirrelmail da surađuju. Da, i ftp server. Nešto su mrmljali i o tome da bi bilo dobro imati i VPN... Tad sam prestao slušati. Nedovoljno nula u predviđenom budžetu.

U odnosu na ovo, postavljanje jednog Win2003 sustava u ADu + 15 klijenata je bilo veselje. Bar nema .conf fajlova... Skoro su me natjerali da PHP naučim {#}

Svako toliko me ovi izleti u linux i open source podsjete koliko volim Microsoft. Klik, klik i radi.

OnT - heliohost. Sve radi kako sam si i zamislio. Sad samo da se šefovima svidi {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 0:35 (Sum_of_all_fears).
16 godina
neaktivan

Pozz, znaci situacija je sljedeća, imam 2diva koji trebaju biti jedan pore drugog, ali oni se pojavaljuju jedan ispod drugog

#logo{

margin-left:auto;

margin-right:auto;

width:880px;

margin-top: -0cm;

padding-top: 0;

top:0;

float: center;

}

#soc{

float: ;

width: 200px;

/*position: absolute;

margin-left: 10px;

margin-top: 0px;

width: 200px;

left: 887px;

top: 64px;

height: 75px;

*/

}

S time da bi ovaj #logo treba biti centriran, a #soc odmah desno pored njega, međutim pojavaljuju se jedan ispod drugog.

Evo kako to izgleda:

Sigurno je neka glupost, nisam spavo 2 dana :D

1 1
2 2
SEO, web design/coding, fb app development
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 21:28 (Master Tino).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Pa glupost jest. float: center ni ne postoji kao prvo.

http://www.w3schools.com/css/css_float.asp

Da bi ih postavio jedan do drugog, mogu oba float-ati lijevo ili desno ili jedan lijevo a drugi desno. Onda se igraš sa width-om itd. Jednostavno.

DerbyCon 2012

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ovdje sam ti nešto naškrabao;

http://jsfiddle.net/e7jKz/1/

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 22:07 (kakapo).

1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Da li je netko koristio novi HTML5 API, getUserMedia?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Imam pitanje, radim web stranicu u adobe flash proffesionalu cs5.5 i zanima me da li postoji način da se na njoj napravi administratorska stranica u kojem bih uređivao tekstove i slike? Ako postoji način, molio bih vas da mi predložite na koji način.

I da li netko može preporučiti neku dobru free hosting stranicu gdje bih mogao svoju napraviti?

Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

poz, njub sam pa me zanima, zbog čeg večina stranica ima kodove pisane u javascriptu, te može li se bez toga, hoću reći može li html + php isto što i javascript?

i zašto kod stranica rijetko kad vidim php kod?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

HTML + CSS + JavaScript su stvari koje se izvršavaju na klijentskoj strani (u browseru). HTML i CSS za izgled i sadržaj a JavaScript za interaktivnost i stvari koje ti čisti HTML i CSS ne dozvoljavaju (ugrubo rečeno).

S druge strane, PHP kod je server-side dakle izvršava se na serveru (Apache, IIS ili neki drugi). PHP (kao i mnogi drugi server-side jezici) služi za komunikaciju sa bazama podataka, pripremu stranica (npr. svi CMSovi su napisani u nekom server-side jeziku poput PHPa), dostup do datoteka i slično. Također - ti možeš iz JavaScript poslati zahtjev prema serveru i u biti pozivaš PHP skriptu koja nešto odradi i može vratiti podatke natrag na client-side gdje onda to koristiš. Ovo je stvarno grubi opis ali mislim da ćeš shvatiti bit svega.

14 godina
NaniteBoy kaže...

PHP kod je server-side dakle izvršava se na serveru (Apache, IIS ili neki drugi).

Da, ali treba dobro podesiti server...

17 godina
david7 kaže...
NaniteBoy kaže...

PHP kod je server-side dakle izvršava se na serveru (Apache, IIS ili neki drugi).

???
Rvat katolik!
14 godina

PHP se primarno pokreće na Apache ili sl. serverima, da bi radio na IIS-u, IIS treba malo konfigurirati... Bar sam ja trebao...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
david7 kaže...
NaniteBoy kaže...

Treba dobro podesiti server da bi se PHP izvršavao??

DerbyCon 2012
17 godina
neaktivan
david7 kaže...
NaniteBoy kaže...

Samo ces zbuniti covjeka :)

Ako zelis isprobavati, instaliraj XAMPP i odmah imas Apache web server sa PHPom, MySQL bazu (preporucam sqlyog za upravljanje) te FTP i mail server (ako se ne varam za mail). Malo progooglas kako poceti i kladim se da ces unutar 1-2 sata pokrenuti svoju prvu testnu stranicu :)

14 godina

Samo sam htio reći IIS nije primarno namijenjen PHP-u, ali se može vrtiti uz određena podešavanja... Nije to nešto komplicirano i teško...

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
david7 kaže...

Samo sam htio reći IIS nije primarno namijenjen PHP-u, ali se može vrtiti uz određena podešavanja... Nije to nešto komplicirano i teško...

Zapravo je osnovna instalacija poprilicno jednostavna. Dva tri klika i gotovo. Baci oko na web platfom installer.

Rvat katolik!
13 godina
neaktivan
david7 kaže...

IIS nema što biti namjenjen ili ne. Dok sam radio PHP koristio sam IIS i ništa nisam trebao konfigurisati, samo dodati PHP feature.

13 godina
neaktivan

Lijep pozdrav svima, vec neko vrijeme na razne nacine pokusavam u wordpress-u 3.4.2 napraviti padajuci meni, ali mi ne ide. Pokusao sam na najjednostavnije nacine, pa sam probao programirati kroz HTML, ali jednostavno ne ide... Moze li mi netko dati neki savjet, ideju kako da to napravim?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice