Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 641.840
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
david7 kaže...

Meni sve radi kako treba... Provjeri još jednom putanje. Ako imaš u root direktoriju foldere css i fontovi, onda ti putanja treba izgledati ovako:

@font-face { font-family: font; src: url('../fontovi/font.ttf'); }

Kod je ovakav i to ne funkcionira u Firefoxu, tek dok ih stavim sve u isti folder, tj. folder od fontova onda radi ( drugi kod ).

@font-face{
font-family:Griffin;
src:url("../font-kits/Griffin/Griffin-webfont.eot");
src:local(':)'),url("../font-kits/Griffin/Griffin-webfont.ttf") format("truetype"),url("../font-kits/Griffin/Griffin-webfont.woff") format("woff"), url("../font-kits/Griffin/Griffin-webfont.svg#webfont") format("svg");
font-weight: normal;
font-style: normal;
}

FIREFOX:

@font-face{
font-family:Griffin;
src:url("Griffin-webfont.eot");
src:local(':)'),url("Griffin-webfont.ttf") format("truetype"),url("Griffin-webfont.woff") format("woff"), url("Griffin-webfont.svg#webfont") format("svg");
font-weight: normal;
font-style: normal;
}

We are nothing but the stones to pave the way...
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 12:52 (Ad4pt3r).
14 godina

To radiš u localhost-u, zar ne?

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
17 godina
OriginalEXE kaže...

Da.

14 godina
Ad4pt3r kaže...
OriginalEXE kaže...

Da.

Ok, i ja sam imao problem s tim. Napravi ovako:

Upiši u ff about:config

Zatim u search upiši: fileuri

Ostat će ti jedna stavka, security.fileuri.strict_origin_policy 

Samo promijeni na false i restartiraj browser, sad bi trebalo raditi.

17 godina
OriginalEXE kaže...

Upiši u ff  about:config

Zatim u search upiši:  fileuri

Ostat će ti jedna stavka,  security.fileuri.strict_origin_policy 

Radi hvala ti. Ali kak će to raditi vani u divljini, jel to na svakom firefoxu takav problem ili je to problem samo kad radim u localhostu?

14 godina
Ad4pt3r kaže...
OriginalEXE kaže...

Upiši u ff about:config

Zatim u search upiši: fileuri

Ostat će ti jedna stavka,  security.fileuri.strict_origin_policy 

Radi hvala ti. Ali kak će to raditi vani u divljini, jel to na svakom firefoxu takav problem ili je to problem samo kad radim u localhostu?

To je samo problem kod localhost-a, kada staviš na live server sve će biti normalno.

17 godina
Razvoj web-stranica - Rasprava

Izrada stranica  sa Client-side MVC arhikteturom, da ili ne???

Zadnjih sam  par dana bacio oko na ovaj brzošireći trend u razvoju web stranica, tri najpoznatija primjera implementacije ovakvog rješenja su google (gmail/grupe,..), twitter i facebook, te masu web stranica prilagođenim uporabi na mobilnim uređajima.

Kako rade ove stranice? Ukratko, pri prvoj posjeti učitati će vam se kompletno sučelje web stranice sa svim pripadajućim bibliotekama (js,css,html), nakon čega slijedi učitavanje podataka obično u json formatu.

Sljedećim klikom na navigaciju unutar stranice, sadržaj se učitava gotovo trenutno, jer se nalazi već spremljen u 'localStorage' vašeg preglednika. Ukoliko sadržaj koji želite pogledati nije pruzet u inicijalnom preuzimanju stranice, klik na poveznicu (npr naslov nekog članka) sa udaljenog servera će pozvati i preuzeti samo i isključivo podatke (text, fotografije) i prikazati vam punu html stranicu. Dok čitate članak u pozadini je moguće inicirati preuzimanje podataka za recimo pet najpopularnijih članaka iz iz iste kategorije,...

MVC (Model-View-Controler) na klijentskoj strani drastično rasterećuje serverske resurse, jer se generiranje stranica obavlja u pregledniku posjetitelja, a ne kao što smo navikli da server šalje kompletnu stranicu sa svakim upitom i donekle se oslanja na keširanje statičnoga sadržaja unutar preglednika.

Brzim googlanjem 'client-side mvc' možete doći do masu uputa i primjera kako sve ovo radi.

Ah, da zaboravio sam reći da su ove client side MVC aplikacije ustvari javascript biblioteke koje obavljaju posao koji su do sada radili isključivo serverside jezici i web aplikacije.

Koga zanima neka baci oko na backbone.js, node.js (super brzi js server koji isporučuje realtime podatke), meteor.js (projekt koji je trenutno prikupio 11 milijuna $ investicija)...

Lijep Pozdrav

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.8.2012 18:00 (Nix).
Moj PC  
6 0 hvala 5
14 godina

Ovo ima super potencijal, hvala za info!

15 godina
odjavljen
Nix kaže...

Skrenuo bi samo pažnju samo na node.js, koji je u biti serverski JavaScript, bacio sam i ja oko pred kojih tjedan dana, i funkcionira za razliku od ostalih server side tehnologija asinkrono. Speeka.net, node.js aplikacija domaćih autora.

15 godina
Nix kaže...

Evo još malo opširnije:

http://coding.smashingmagazine.com/2012/07/27/journey-through-the-javascript-mvc-jungle/

Meni je drag Angular...

14 godina
protjeran
Nix kaže...

Zadnjih sam  par dana bacio oko na ovaj brzošireći trend u razvoju web stranica, tri najpoznatija primjera implementacije ovakvog rješenja su google (gmail/grupe,..), twitter i facebook, te masu web stranica prilagođenim uporabi na mobilnim uređajima.

Kako rade ove stranice? Ukratko, pri prvoj posjeti učitati će vam se kompletno sučelje web stranice sa svim pripadajućim bibliotekama (js,css,html), nakon čega slijedi učitavanje podataka obično u json formatu.

Sljedećim klikom na navigaciju unutar stranice, sadržaj se učitava gotovo trenutno, jer se nalazi već spremljen u 'localStorage' vašeg preglednika. Ukoliko sadržaj koji želite pogledati nije pruzet u inicijalnom preuzimanju stranice, klik na poveznicu (npr naslov nekog članka) sa udaljenog servera će pozvati i preuzeti samo i isključivo podatke (text, fotografije) i prikazati vam punu html stranicu. Dok čitate članak u pozadini je moguće inicirati preuzimanje podataka za recimo pet najpopularnijih članaka iz iz iste kategorije,...

MVC (Model-View-Controler) na klijentskoj strani drastično rasterećuje serverske resurse, jer se generiranje stranica obavlja u pregledniku posjetitelja, a ne kao što smo navikli da server šalje kompletnu stranicu sa svakim upitom i donekle se oslanja na keširanje statičnoga sadržaja unutar preglednika.

Brzim googlanjem 'client-side mvc' možete doći do masu uputa i primjera kako sve ovo radi.

Ah, da zaboravio sam reći da su ove client side MVC aplikacije ustvari javascript biblioteke koje obavljaju posao koji su do sada radili isključivo serverside jezici i web aplikacije.

Koga zanima neka baci oko na backbone.js, node.js (super brzi js server koji isporučuje realtime podatke), meteor.js (projekt koji je trenutno prikupio 11 milijuna $ investicija)...

Lijep Pozdrav

MVC je so last year.

Ja radim sve HMVC : hierarched model-view-controler koji još bolje organizira resurse, module etc.

Primjerice:

https://bitbucket.org/wiredesignz/codeigniter-modular-extensions-hmvc/wiki/Home

DerbyCon 2012
17 godina

@Bypass

Govorim(o) o tehnici uporabe client-side MVC fw baziranih na javascript bibliotekama.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@Nix: koliko vise vremena/kucanja zahtjeva takav razvoj? Ja sam nesto bio gledao node.js ali se nikad nisam uhvatio zezati sa tim.

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
17 godina

@Nakir Nemam pojma :) Samo znam da sam se prije 7 godina oglušio na dobronamjeran savjet glede uporabe MVC fw (Ruby on Rails) i grdno pogriješio, što sam shvatio 2 i pol godine poslije. Čini mi se da su ove tehnologije i tehnike ono što će se narednih par godina tražiti, dolazi vrijeme kada će serveri sami slati datoteke / podatke u tvoj preglednik.

node.js i meteor.js  ću definitivno uzeti u razmatranje, pripremam jedan svoj startup projekt gdje će mi te tehnologije koristiti u serviranju podataka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.8.2012 23:12 (OriginalEXE).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Nix kaže...

@Bypass

Govorim(o) o tehnici uporabe client-side MVC fw baziranih na javascript bibliotekama.

Onda nema boljeg do:

http://www.sencha.com/products/extjs/

http://www.sencha.com/products/extjs/examples/

DerbyCon 2012
17 godina
Bypass kaže...
Nix kaže...

@Bypass

Onda nema boljeg do:

Mislim da nisi povukao dobru paralelu. Ovo sto si ti dao su nekakve kontrole... On gore prica o skroz drugoj stvari.

Rvat katolik!
14 godina
protjeran
tnakir kaže...
Bypass kaže...
Nix kaže...

@Bypass

Onda nema boljeg do:

Mislim da nisi povukao dobru paralelu. Ovo sto si ti dao su nekakve kontrole... On gore prica o skroz drugoj stvari.

Paralela je idealna. extjs je javascript MVC framework za izradu web aplikacija. Client-side. A ne kontrole(?).

DerbyCon 2012
15 godina
Bypass kaže...
tnakir kaže...
Bypass kaže...
Nix kaže...

@Bypass

Onda nema boljeg do:

Paralela je idealna. extjs je javascript MVC framework za izradu web aplikacija. Client-side. A ne kontrole(?).

Ima svega u oba Sencha frameworka: kontorle, MVC, native build tools...

http://www.sencha.com/blog/architecting-your-app-with-sencha-touch-2-mvc/

14 godina
neaktivan

Vidim ovo se razvilo u moj framework je bolji od tvog{#}

14 godina

Evo da javim da je projekt koji smo radili royalhero i ja u završnoj fazi... Ostale su još sitnice i čeka se hosting (nemamo pojma je li naručen uopće?) ...

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Zgodni servisi kada trebate pomoć oko js/html/css-a

Zalijepite svoj kod i podijelite poveznicu ljudima od kojih očekujete pomoć

http://plnkr.co/

http://jsfiddle.net/

ako znate za još neki, stavite poveznice ;)

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 13:58 (Nix).
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

U potrazi sam za realtime  'url shortner' jquery pluginom/kodom. Kod treba da zadovolji sljedeće uvjete:

• prati korisničko tipkanje odnosno reagira na space, tab i enter
  • pretvori tekst u niz
  • u nizu traži link koji nije bit.ly, npr 'http://example.com/index.php?qwert&asdfg'
  • koristi bit.ly ili sličan api za skraćivanje pronađenog linka-a
  • mijenja dugi link sa kratkim

{#}  nisam se sa ovim do sada bavio, pa nemam pojma od kuda da krenem :)

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 15:32 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Nix kaže...

U potrazi sam za realtime  'url shortner' jquery pluginom/kodom. Kod treba da zadovolji sljedeće uvjete:

• prati korisničko tipkanje odnosno reagira na space, tab i enter
  • pretvori tekst u niz
  • u nizu traži link koji nije bit.ly, npr 'http://example.com/index.php?qwert&asdfg'
  • koristi bit.ly ili sličan api za skraćivanje pronađenog linka-a
  • mijenja dugi link sa kratkim

{#}  nisam se sa ovim do sada bavio, pa nemam pojma od kuda da krenem :)

Hvala

1. - kakav je to url koji prati razmake, to znači da između svake riječi treba biti %20 i ostali znakovi, a mislim da je to nepotrebno?

2. to ne bi trebao biti problem preko .js

3. ne kužim

4. zašto ne napraviš svoj?

5. to se podrzumijeva

- ne kužim, kako to misliš realtime? prvo mi pada na pamet ajax, ali opet, ako ti treba url shortner, koji će biti brz, itako će imati max 15 znakova, to je i cilj - napravi neki svoj -> jer svaki je u biti realtime - kada korisnik unosi, on se odmah skraćuje

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
17 godina
kakapo kaže...

1. - kakav je to url koji prati razmake, to znači da između svake riječi treba biti %20 i ostali znakovi, a mislim da je to nepotrebno?

2. to ne bi trebao biti problem preko .js

3. ne kužim

4. zašto ne napraviš svoj?

5. to se podrzumijeva

- ne kužim, kako to misliš realtime? prvo mi pada na pamet ajax, ali opet, ako ti treba url shortner, koji će biti brz, itako će imati max 15 znakova, to je i cilj - napravi neki svoj -> jer svaki je u biti realtime - kada korisnik unosi, on se odmah skraćuje

1. ok, nisam bio jasan :)  skripta treba u tekstu pronaći link/url i zamijeniti ga kraćom verzijom.

3. provjerava da li je url već skraćen na tom servisu, ako nije onda poziva vanjski api i dohvati skraćenu verziju

4. sve ok ali poenta je da url bude što kraći, što moja ili korisnička domena ne može osigurati (mojeimemojeprezime.com/1234 vs bit.ly/1234 vs t.co/1234). Ovo mi je bitno zbog upisa na twitter putem vlastitog cms-a...

'realtime' dakle dok kucam tekst u polje i na svaki space,tab ili enter vrši se provjera ima li u textu url, ako ima vrši se zamjena kraćim..

nisam sa jquery na ti ;)

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 16:58 (Nix).
14 godina
protjeran

Kako ćeš dobiti short url u real time-u kad se taj isti na servisu mora spremiti u neku bazu podataka kako bi se mogao koristiti? Dakle sumnjam da postoji nešto što ćeš dobiti u trenutku tipkanja. Gotov url bi se mogao pretvoriti preko nekog api-a, ali ovako ne vidim tu mogućnost.

DerbyCon 2012

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ovdje je objašnjen bit.ly API ali sa primjenom na wordpress, no uz malo znanja PHP-a mislim da ti neće biti problem i za tvoj custom CMS. Objašnjeno je kako da ti se generira short url - i dalje lako sa njime baratašš

a sada, pretpostavljam da imaš slijedeću situaciju - ti želiš kada ti se objavi neki novi post na tvojoj stranici, da se automatski objavi  i na twitteru? pa onda malo prouci twitter auto update, odnosno nekakav widget koji će za tebe automatski postati na twitter, i on (twitter) sam već ima ugrađen url shortner, tako da ne moraš ti (t.co)

ja bih pregledao neko gotovo rješenje za recimo wordpress, i prilagodio ga sebi (ako ti je CMS PHP + MySQL based) za ostale ne znam :/

btw, na ovoj stranici http://domai.nr/ lahano brzo provjeriš neku kratku domenicu i registriraš je gdje želiš

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.8.2012 20:52 (kakapo).

1 0 hvala 2
17 godina

Zasto forsaš ajax, zasto ne odradis parsanje i shortanje linka prilikom posta? Parsaš putem regexa, okineš api, sejvaš i zdravo...

Rvat katolik!

3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
tnakir kaže...

..

Definitivno najjednostavnije rješenje. Osim toga, nikome nije palo na pamet da će nastati "neiskorišteni" skraćeni URL ako user odustane od postanja...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
odjavljen

Isprika na duplom postu ali imam pitanje nevezano za ovo gore. Opet sam u ratu sa CSSom.

Kako napraviti da stil

table.bottomBorder {border-collapse: collapse;} table.bottomBorder td,

table.bottomBorder th {border-bottom: 1px solid black; padding: 5px; font-family:arial;}

vrijedi samo za određene retke u tablici? Pokušao sam sa inline unutar <tr> ali nije išlo. 5 je redaka (fiksno, nikad se ne mijenja) a retci 2. i 4. bi trebali imati taj stil.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice