!php && !asp

poruka: 6
|
čitano: 1.632
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
!php && !asp

Zanima me kako funkcionira izrada web stranice kada u pitanju nisu PHP i ASP. Naime, Google (kao najbolji primjer), a i ostale velike web stranice (izuzev Wikipedie) koje koriste neke druge divlje jezike da web stranice budu brže (što mene najviše zanima), koliko uspijem pročitati, navodno koriste JSP, C++ etc.

Još ne znam koji od njih je brži/sporiji i kakve su im mane/vrline, međutim kad bih odlučio raditi s tim, postoji li uopće neka aplikacija za lokalno testiranje npr JSP-a ili Perla? Nadalje, kad se kaže izrada web stranice u C-u, misli li se tada na programiranje u C-u pod ASP-om? Ili baš postoji način za hardcore low-level programiranje web stranice u C-u? Ako je ovo drugo, kakav točno hosting tražim za to i gdje? I kad smo već kod hostinga, je li moguće na istom serveru vrtit više programskih jezika i bi li to imalo negativan utjecaj na performanse? Onda, nisam upoznat puno sa ASP-om, ali sam čuo da se on može vrtit i "skriptno" (kao PHP) i kompajlirano. Je li razlika između kompajliranog i nekompajliranog koda ono baš jako jako osjetna ili tek nezamjetna? I šećer na kraju, čija baza je najbrža?

Inače, oduvijek radim samo u PHP-u i MySQL-u.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: !php && !asp
pedo bear kaže...

Zanima me kako funkcionira izrada web stranice kada u pitanju nisu PHP i ASP. Naime, Google (kao najbolji primjer), a i ostale velike web stranice (izuzev Wikipedie) koje koriste neke druge divlje jezike da web stranice budu brže (što mene najviše zanima), koliko uspijem pročitati, navodno koriste JSP, C++ etc.

Još ne znam koji od njih je brži/sporiji i kakve su im mane/vrline, međutim kad bih odlučio raditi s tim, postoji li uopće neka aplikacija za lokalno testiranje npr JSP-a ili Perla? Nadalje, kad se kaže izrada web stranice u C-u, misli li se tada na programiranje u C-u pod ASP-om? Ili baš postoji način za hardcore low-level programiranje web stranice u C-u? Ako je ovo drugo, kakav točno hosting tražim za to i gdje? I kad smo već kod hostinga, je li moguće na istom serveru vrtit više programskih jezika i bi li to imalo negativan utjecaj na performanse? Onda, nisam upoznat puno sa ASP-om, ali sam čuo da se on može vrtit i "skriptno" (kao PHP) i kompajlirano. Je li razlika između kompajliranog i nekompajliranog koda ono baš jako jako osjetna ili tek nezamjetna? I šećer na kraju, čija baza je najbrža?

koliko sam ja upoznat jsp ima najbrzu bazu, za ostalo nezz, ali ti bi mogao napisati temu koja bi nas uvela u mysql i php. kad vec znas.

Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje! Bolje ispasti budala nego iz aviona...
15 godina
neaktivan
Matatata krele od zanata kaže...

ti bi mogao napisati temu koja bi nas uvela u mysql i php. kad vec znas.

Pa baš napisat temu koja bi vas uvela, mislim da to nema puno smisla pošto ima puno dobrih tutoriala (w3schools), a i ne osjećam se kompetentnim pisati tutorial/uvod.. Jedino bih mogao posvetiti temu optimizaciji koda za najbrže izvođenje stranice..

16 godina
neaktivan

možda griješim...ali mislim da si pomješao C++ i c# (a koji btw nema nikakve veze sa c++...više je bliži recimo javi)...

bilo koje aktivne stranice (asp.net, php, jsp)...se mogu povezati sa bilo kojom bazom...izbor ovisi o trenutnim potrebama...

asp.net se može izvršavati skripno (na clientu)...ali glavnina je na serveru...gdje se on brine o svemu...generira sve što si naštrikao...i klijentu šalje html uz nešto javascrita...

kod win servera...unutar IIS-a možeš vrtiti različite programske jezike (vb, c#...mislim da ih možeš i kombinirati unutar iste web app...nisam probao)...a možeš vrtiti i php...

a perfomanse...(osim onoga na što ne možeš utjecati)...ovisi o logici stvari...i balansu između lokalnog izvršavanja (primjer provjera unosa)...i serverskog izvršavanja događaja ...naravno...stranica se za serverski događaj učitava svaki puta...a tu dolazi na red ajax...koji pomaže...da se ne mora baš sve ponovo učitavati...

nadam se da sam bio jednostavan i razumljiv :)

do something while necrknes
17 godina
protjeran
!php && !asp

Prije 15tak godina za izradu serverskih aplikacija postojalo je nešto što se zvalo CGI skripte/programi( U biti još postoji ali rjetko tko to koristi) . U web serveru je postojao poseban folder gdje su se smještale, zato jer su zahtjevala posebna prava za izvršavanje, zbog sigurnosti. Ti CGI programi su se obično pisale u skriptnim jezicima, ako se dobro sječam pearl je bio jako popularan. Međutim ti su se programi mogli pisati i u C/C++-u, ali su imali velikih problema s sigurnošću, održavanjem i još nekim stvarima. Tako je poslje u IIS-u izmišljeno nešto što se zove ISAPI, mislim da i Apachi to koristi. Te su aplikacije obično dll-ovi koji mogu npr. procesirati npr. stranice s asp, jsp, aspx ili nekom drugom ekstenzijom. Oni se isto mogu isprogramirati u C/C++-u ili nekom drugom jeziku. Tako je npr. napravljen ASP.NET.

E sad ako si jak kao Google ili Microsoft i treba ti nešto što će se ekstremno brzo i korisno izvršavati, uzet ćeš vojsku inžinera da ti to naprave u jednoj od gore navedenih tehnika, možeš i sam ali je pitanje koliko bi to stvarno imalo smisla. A nama ostalima je najjednostavnije i najproduktivnije koristiti ovu drugu tehniku. Tj. ASP, ASP.NET.... 

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 1
17 godina
pedo bear kaže...

radiš u php i koristiš mysql? i ovakva pitanja?

uglavnom, web stranice se pišu na način da se kod natipka u jednom od jezika PHP, C#/VB.Net ili Java

Koji god jezik koristio možeš se spajati na bilo koju bazu podataka.

a sada čija je baza najbrža? čudno pitanje.... naime, sasvim je svejedno da li koristis mysql, postregre, oracle ili ms sql -> bitno je koliko dobro pišeš upite prema bazi i koliko tih upita imaš. veći broj upita znači i veće opterećenje baze i automatski stvari rade sporije. e da, i veličina baze je važna.

zasto c#/vb.net nisu skriptni? zato jer je ms zelio omoguciti programerima da unutar jednog projekta rade u vise jezika.

kada je rijec o javi, stranice pisane u javi imaju ekstenzije jsp. java je slicna jeziku C#, ali niti jedan niti drugi nisu isto sto i C!

hosting ti omogucava da odaberes koju platformu zelis: php + my sql/postgre ili asp.net (c#/vb.net) + ms sql) i to je to.

tvoja muka sa brzinom weba je normalna jer ukoliko web ima jako puno posjeta, ukoliko imas jako puno upita prema bazi, ukoliko imas forum, web shop,.. onda cijela prica moze s vremenom postajati jako spora...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice