Community review vaših web stranica
- poruka: 3.898
- |
- čitano: 808.024
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za fontove ti preporučujem Google Web Fonts... Imaš jako puno dobrih fontova, sigurno se da nešto iskoristiti..
Ili odeš na fontsquirrel gdje imaš i gotovih @font-face paketa.
Sa fontovima treba bit jako oprezan neželim sada ulazit u tipografiju i zašto je neki font bolji itd. iako i to ima sve svoje razloke i jako je bitno prilikom izrade vizualnog identiteta. Općenito se treba voditi trima stavrima bez obzira jel je šerif ili sans obitelj u igri.
#1 Font mora imati sve znakove za to govorno podrućje 90% fontova je za englesko / američko tržište te nemaju sve znakove koji su namjenjeni našem govornom području. Oni jako ljepo izgledaju dok se ne počnu koristiti karakteristični znakovi naše abecede.
#2 font mora bit čitljiv, a ne da pola minute blejim u jednu rijeć i pokušavam dokućit šta to piše, ok nek bude stiliziran potrebama, al nek se lako može pročitat (dešifrirat) šta tu piše. To što čovjek zna da piše nije isto onomu dali je to i čitljivo.
#3 Font mora bit primjeren tematici o koj se bavi, piše, dizajnira itd.
Ako vrijede ta tri zakona sve bu ljepo izgledalo i bilo smisleno. Google font nije loš no ima jako malu bazu fontova za naše govorno podrućje, a fontsquirl je isto zgodan alatić ako se ima već gotov font da ga prebaci u foprmat i sve što je potrebno za web, al isto pati od male kolekcije fontova za naše govorno područje.
Stara, samo stavi novu bgimage.
Daj iskreno, koja je ljepša? Ova sada ili ona prošla.
Evo nove
odlično, puno bolje, sviđa mi se napredak
sada da se to još malo unaprijedi - nazive stranica piši sa crticom između (about-propolis.html umjesto aboutpropolis.html), makni taj izrazito crni border, i stavi recimo #eee, ili #ddd, i još bih dodao da ljepše izgleda kada dodaš i border-radius:
border-radius: 4px;
-moz-border-radius: 4px;
-webkit-border-radius: 4px;
- to stavi u svaki element
Ali, onda ne zaboravi da i u sliku koja ti je u header-u da i ona ima border radius... Kako bi izbjegao da za nju svaki puta ga moraš raditi - makni crni border oko nje, jer ti header sam po sebi ima border
Fritex Designs je freelance Web studio iz Varaždina s ciljem primjene i razvoja novih tehnologija u Web svijetu.
Pružamo Internet usluge poput izrade web stranica, SEO optimizacije, programskih poslovnih rješenja, te grafički dizajn.
I dalje smo mali tim, još uvijek učimo i razvijamo svoja znanja i iskustva.
Posjetite nas na:
www.fritexdesigns.com
P.S. Komentar ili kritika su dobro došli!
Realno - katastrofa. Još jedna kap u moru sličnih "studija" - bez osobnosti, bez storytellinga,
samo core usluge, loši radovi, jednoličan pristup.
Ne čudim se da koristite template za vaš sajt jer drugima sajtove radite preko templatea.
Pretpostavljam i da struci maksimalno rušite cijene - od 800 do 1500 za sajt?
/EDIT/
Kod kverija na manji device slobodno očistite "Select page" na meniju originalnog templatea.
Ruši dojam, jbga.
bug bi trebao imati pravilo kad se objavljuju linkovi od web shopova uglavnom stranice koja nudi nešto za lovu da mora imati na stranici da svi vide koja tvrtka stoji iza te stranice, a ne dijete kupi domenu za 1$, jeftini hosting i on kao da dava neke usluge...
Evo uradio sam kako si mi rekao. Sada izgleda ovako
BTW, jel zna neko u čemu je prob sa menuom ovdje
Ja ne mogu naći grešku, a text na tabu mi "šeta" nekad kad klikam.
A nekad "šeta" nekad ne :S
EDIT: Ne otvarajte link, ne otvarajte zaboga :D
Riječ je o MyBB forumu kojeg sam vrlo izmjenio. Osim nekih mogućnosti koje sam dosad vidio samo na Bug forumu (thumbup, thumbdown, hvala...) radio sam i na dizajnu (nije korišten nikakav gotovi template, još uvijek imam svaku sličicu u .psd formatu). Ako želite pobliže pogledati mogućnosti foruma možete se registrirati. Sve prijedloge možete napisati ovdje.
Još uvijek ima grešaka ali s vremenom će se sve ispraviti, ako neku primjetite zahvalit ću vam ako je i napišete :-).
Također da napomenem, u tijeku je izrada portala koji će biti potpuno povezan sa forumom pa ako imate i za to nekakav prijedlog slobodno kažite.
Riječ je o MyBB forumu kojeg sam vrlo izmjenio. Osim nekih mogućnosti koje sam dosad vidio samo na Bug forumu (thumbup, thumbdown, hvala...) radio sam i na dizajnu (nije korišten nikakav gotovi template, još uvijek imam svaku sličicu u .psd formatu). Ako želite pobliže pogledati mogućnosti foruma možete se registrirati. Sve prijedloge možete napisati ovdje.
Još uvijek ima grešaka ali s vremenom će se sve ispraviti, ako neku primjetite zahvalit ću vam ako je i napišete :-).
Također da napomenem, u tijeku je izrada portala koji će biti potpuno povezan sa forumom pa ako imate i za to nekakav prijedlog slobodno kažite.
S obzirom da ga je razvijala jedna jedina osoba (ruzche) forum je odličan. Isto tako došli smo do genijalnog rješenjea za eSport igre koje podržajemo. Umjesto 3 boarda za Counter Strike na prošlom forumu, ovdje smo riješili sve u jednom sa sistemom sličnim BUGovom oglasniku.
Da forum bude potpuno funkcionalan preostaje samo iskodirat TU,TD i Hvala u Ajaxu kako prilikom odabiranja funkcije nebi dolazilo do reloada stranice.
Napravio sam jednu probnu web stranicu kako bi se se naučio koristiti HTML i CSS. Čini mi se da sam svladao, sad još treba naučiti XML, XSL i javascript!
Evo link: KLIK!
Stavio sam i neki video sa youbitua da vidim kako bi se sve uklopilo, i tak...
Vaša mišljenja?
Napravio sam jednu probnu web stranicu kako bi se se naučio koristiti HTML i CSS. Čini mi se da sam svladao, sad još treba naučiti XML, XSL i javascript!
Evo link: KLIK!
Stavio sam i neki video sa youbitua da vidim kako bi se sve uklopilo, i tak...
Vaša mišljenja?
pazi da radiš dizajn koji će funcionirat bez XML i Javascrita jer, ako neradi jednog od toga neće prikazat sadržaj. Bokje je da koristiš kao bazu najobičniju HTML tablicu. Time dobijaš ako šta pukne klijent vidi HTML tablicu sa njemu možda nesmislenim podacima no barem vidi nešto. Taj dio je master detail imaš za to opcije u dreamweveru bu on riješio kod ti mu samo reci di i kako.
pazi da radiš dizajn koji će funcionirat bez XML i Javascrita jer, ako neradi jednog od toga neće prikazat sadržaj. Bokje je da koristiš kao bazu najobičniju HTML tablicu. Time dobijaš ako šta pukne klijent vidi HTML tablicu sa njemu možda nesmislenim podacima no barem vidi nešto. Taj dio je master detail imaš za to opcije u dreamweveru bu on riješio kod ti mu samo reci di i kako.
Hvala na savjetu. Zar nije svejedno u čemu je baza podataka, bio to HTML ili XHTML zato što će se taj dio odvijati na serveru, a ne klijentu.
Neznam kako bi se snalazio u HTML bazi podatak, ja sam to mislio automatizirati preko "CMS-a", tako da omogućim objavljivanje članaka onome tko se ulogira kao admin. Međutim ne želim se mučit sa prokletim PHP, SQL, ASP gluparijama, to je presloženo i uzaludno. Mora postojati način korištenja XML-a kao baze podataka, te javascript za 'autentifikaciju' provjeru passworda i username.
Dali je to izvedivo, koliko je sigurno i dali će biti "glatko" i sa velikim web siteovima, odnosno velikim bazama podataka?
Hvala!
Hvala na savjetu. Zar nije svejedno u čemu je baza podataka, bio to HTML ili XHTML zato što će se taj dio odvijati na serveru, a ne klijentu.
Neznam kako bi se snalazio u HTML bazi podatak, ja sam to mislio automatizirati preko "CMS-a", tako da omogućim objavljivanje članaka onome tko se ulogira kao admin. Međutim ne želim se mučit sa prokletim PHP, SQL, ASP gluparijama, to je presloženo i uzaludno. Mora postojati način korištenja XML-a kao baze podataka, te javascript za 'autentifikaciju' provjeru passworda i username.
Dali je to izvedivo, koliko je sigurno i dali će biti "glatko" i sa velikim web siteovima, odnosno velikim bazama podataka?
Hvala!
Prvo treba razlikovati "jednostavne baze podataka" (XML) i relacione baze podataka (SQL). To su potpuno različite stvari, jednostavna baza može biti običan txt u koji filam podatke. Od toga su i nastele baze podataka. XML je samo fajl u kojem sam radiš kod, kojem je jedino bitno da je sve što je otvorenoje i zatvoreno ujedno, a ujedno to ima finu strukturu baza. Rekao sam da radiš bazu na elementu HTML same te stranice koji je tablica ne da importaš externu datoteku. Dakle ako neradi klijent vidiš najobičniju tablicu i njen tablični prikaz podataka. Kao bi išlo preko XML-a, neš pukne klijent bu vidio hijeroglife umjesto sadržaja.
Dakle tamo di ti taj dio treba. Prvo napraviš tablicu sa podacima i strukturom koja ti treba (more i paralelno), a naknadno dodaš samo "master detail" prikaz. Dinamičke web stranice u koje spadaju i CMS sustavi temelje bazu podataka na MySQL-u. On je slabašni brat od SQL koji je relaciona baza za razliku od XML-a, a to je sasvim druga prića u odnosu na "jednostavnije baze podataka".
XML je odlkićno riješenje za jednostavnije stvari di može zamjeniti MySQL no za nešto iole ozbiljnije i kompliciranije mora se koristit MySQL. Riješenje može biti da MySQL izbaci XML datoteku kojom onda barataš, to je isto u redu ako se zna napravit. Tako se unose zgodni elemnti XML, al sam XML pošto nije relacioni je jedino opcija za jednostavnije stvari. Baza podatak je u biti naj običnija tablica koja ima svoja polja i redke i ništa više. Recimo CSV datoteka kad se otvori u exelu daje tablicu, jer je CSV "jednostavnija baza podataka" koja polja i redke definira preko točkica i zareza.
Planiram napraviti neki CMS preko kojeg bi se upload-ale slike i raspodijelile prema kategorijama. Znaci admin moze jednostavno preko admin panela dodavat nove slike, uredjivat kategorije, postavke stranice te imati uvid u registrirane korisnike. Svako korisnik bi nakon registracije na stranicu mogao komentirat svaku pojedinu sliku te je ocijenjivat.
Znaci cms nesto tipa:
- http://failblog.cheezburger.com/
- http://www.shipmentoffail.com/
LINK: http://www.xantrus.com/cms/ximage/
Stranica je sto se dizajna tice sklepana tek tolko da vidim otprilke kako bi to izgledalo. Trenutno sam fokusiran na HTML, PHP i JavaScript kodiranje.
PITANJE: Ukoliko uspijem to sklepat do kraja, hoce li se to moci nekako unovcit?
Planiram napraviti neki CMS preko kojeg bi se upload-ale slike i raspodijelile prema kategorijama. Znaci admin moze jednostavno preko admin panela dodavat nove slike, uredjivat kategorije, postavke stranice te imati uvid u registrirane korisnike. Svako korisnik bi nakon registracije na stranicu mogao komentirat svaku pojedinu sliku te je ocijenjivat.
Znaci cms nesto tipa:
- http://failblog.cheezburger.com/
- http://www.shipmentoffail.com/
LINK: http://www.xantrus.com/cms/ximage/
Stranica je sto se dizajna tice sklepana tek tolko da vidim otprilke kako bi to izgledalo. Trenutno sam fokusiran na HTML, PHP i JavaScript kodiranje.
PITANJE: Ukoliko uspijem to sklepat do kraja, hoce li se to moci nekako unovcit?
da, samo ovisno koliko kompleksno bude, toliko ćeš i naplatiti - ali ne računaj na više od 25-30$ po licenci
...Za bazu podataka ti treba database engine. Pa, ako smatrašserverside tehnologije gluparijama, imaš jako dobrih riješenja u vidu serverside JS, odnosno pripadajućih libova. Prilično hrabar stav za nekoga tko ne razlikuje pojmove HTML, xHTML, baze podataka izjaviti da su serverske tehnologije uzaludne. Da li će se glatko izvoditi, ovisi o tome koliko si dobro projektirao samu bazu, aplikaciju, o broju unique zahtjeva, dostupnim resursima servera i skalabilnosti sustava.
Prvo treba razlikovati "jednostavne baze podataka" (XML) i relacione baze podataka (SQL). To su potpuno različite stvari, jednostavna baza može biti običan txt u koji filam podatke. Od toga su ...
MySQL nikako nije slabašan, a kamoli tek brat SQL-a, SQL je kao što mu i samo ime, odnosno akronim imena kaže programski jezik veoma specifične namjene.
Planiram napraviti neki CMS preko kojeg bi se upload-ale slike i raspodijelile prema kategorijama. Znaci admin moze jednostavno preko admin panela dodavat nove slike, uredjivat kategorije,
...
Ako "sklepavaš" aplikaciju, teško da ćeš uspjeti to prodati. Uspješnost prodaje ovisi o tvojim prezentacijskim sposobnostima. Cijena po licenci koju je kakapo naveo je jako nerealna, modaž maksimalno 5 USD po licenci, za 35$ dobiš puno ozbiljnije komade softvera namijenjenog webu, na čiji razvoj je utrošeno puno, puno više.
Postoji više SQL baza, a MySQL je najslabiji od njih jer nudi najmanje mogučnost. Buraz mi je programer i vidio sam malo šta oni rade sa bazama poput trigere, joinova, view-ova i rola. Samim pogledom na bazu kolko ima tablica unutar nje, relacija i kako je sve napravljeno došlo mi je da padnem u nesvjest. Nekažem da je mysql slab nije on je Rocky Balboa no iz porodice SQL-a on je najslabiji po mogučnostima koje nudi.
Postoji više SQL baza, a MySQL je najslabiji od njih jer nudi najmanje mogučnost. Buraz mi je programer i vidio sam malo šta oni rade sa bazama poput trigere, joinova, view-ova i rola. Samim pogledom na bazu kolko ima tablica unutar nje, relacija i kako je sve napravljeno došlo mi je da padnem u nesvjest. Nekažem da je mysql slab nije on je Rocky Balboa no iz porodice SQL-a on je najslabiji po mogučnostima koje nudi.
Sve te stvari koje si ti naveo, posjeduje i MySQL, i dovoljno je stabilan engine što za veće, što za manje afternoon projekte. Ukoliko ti MySQL nije dovoljno hardcore uvijek imaš tu Oracle ili PostgreSQL, a ako baš hoćeš biti superql da se možeš hvaliti u svom geekovskom društvu, zavrti node.js i CouchDB ili neku drugu NoSQL alternativu.
Znam ja da je on stabilan. Zašto se nekoriste te stvari za web? joomla ni WP (kolko sam ja znam) ako se nevarm ih ne koriste kojim povodom? Štaa nije cilj da baza radi svoj dio, a PHP svoj dio. Manje problema barem ja to tako vidim.
Nije istina ni najmanje. Moraš razlikovati PL/SQL, SQL, noSQL baze. MySQL niti je slabiji niti nešto puno bolji od baza u svojoj porodici. Sve ovisi o situaciji, i uvijetima koju bazu podataka ćeš koristiti.
Primjerice facebook koristi MySQL i ne vidim baš da je "najslabija baza". Ako ti se buraz već time bavi, onda si ga mogao pitati za objašnjene oko baza podataka.
Znam ja da je on stabilan. Zašto se nekoriste te stvari za web? joomla ni WP (kolko sam ja znam) ako se nevarm ih ne koriste kojim povodom? Štaa nije cilj da baza radi svoj dio, a PHP svoj dio. Manje problema barem ja to tako vidim.
Gdje si vidio da se te stvari ne koriste za web? Što Joomla! i WP ne koriste? I jedan i drugi se veselo vrte na MySQL-u. No no, cilj je projektirati što optimiziraniju aplikaciju koja troši što manje serverskih resursa i rasporediti zadatke bez obzira na sintaksu(PHP, RoR, ..., JS) čitaj MVC.
Zanam da se oni vrte na MySQL-u on je standard već postao po tom pitanju bezobzira kakava je serverska tehnologija u igri. Mislio sam na trigere i viewove jer oni to rade query-ije preko serverskog koda, a ne preko baze, dakle pišu se relacije putem PHP koda. Kad sam kod buraza gledao SQL bazu vidio sam joijn-ove, view-ove, triger-e direkno zapisane na bazi. Dakle baza vrši relacije, role i ostalo tj. baza administrira samu sebe. Zašto se to neradi kod web aplikacija dali je to radi resursa ili?
Zanam da se oni vrte na MySQL-u on je standard već postao po tom pitanju bezobzira kakava je serverska tehnologija u igri. Mislio sam na trigere i viewove jer oni to rade query-ije preko serverskog koda, a ne preko baze, dakle pišu se relacije putem PHP koda. Kad sam kod buraza gledao SQL bazu vidio sam joijn-ove, view-ove, triger-e direkno zapisane na bazi. Dakle baza vrši relacije, role i ostalo tj. baza administrira samu sebe. Zašto se to neradi kod web aplikacija dali je to radi resursa ili?
Prije bi rekao da je do neznanja korisnika, odnosno web developera.
Join je vrlo common operacija kod mysql-u i gotovo svi ju koriste. Ne znam zašto bi netko koristio triggere u većoj količini kada se radi o cms-ima i sličnim "jednostavnim" aplikacijama. Uostalom takve radnje je bolje napraviti kroz backend code zbog sigurnosti i lakšeg administriranja. Resursi nemaju veze sa time, jer većina applikacija koristi nege event-e koji služe kao triggeri za druge radnje.
MySQL trigger: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/triggers.html
view: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-view.html
E sad kad imaš enterprise level aplikacije i okružja gdje imaš tisuće tablica u jednoj aplikaciji onda definitivno nećeš odrađivati takve stvari sa backend kodom nego ćeš koristiti PL/SQL(proceduralni sql), primjerice oracle bazu podataka. - http://en.wikipedia.org/wiki/PL/SQL
Naravno u ovakvim uvjetima treba biti jako jako oprezan što se sigurnosti tiče. A i oracle je i sam poznat po mnogim sigurnosnim rupama u svojim bazama podataka.
Je li ima neki minimalistički image slider, koji nije prenapadan i lak za implementaciju? Ako da, preporuka?