Rekao bih imam dosta neobičan problem, pa bih ga malo detaljnije opisao u nadi da će mi to pomoći u nalaženju rješenja, pa prvo da iznesem najbitnije informacije.
Imao 1 fizički disk s dvije particije, na C:\ particiji je instaliran Windows i D:\.
Disk nije neoštećen ali D:\ particija mi je nedostupna preko Windowsa i preko Linuxa, međutim mogu joj pristupiti preko alata za particije i svi su podatci tu.
-----
Kako je došlo do ovoga?
Prije pojavljivanja problema stavio sam Windows instalacijski dvd i slučajno pritisnuo instaliraj nakon čega sam iz same instalacije prisilno izašao. Prilikom sljedećeg pokretanja računalo je bilo iznimno sporo i nisam više mogao pristupiti D:\ disku. Pokušao sam mu neuspješno pristupiti preko linux live distribucije te sam s istim provjerio dali je hdd oštećen. Nije.
Evo interesantnog dijela. Boot-ao sam s Windows instalicijskog dvd-a i iz priloženih alata pokušao sam popraviti štetu. Ovaj je odmah detektirao windows instalaciju na D:\ (ponavljam instalacija je na C:\) te nedugo nakon toga našao grešku i ponudio mi je da ju popravi što sam i dopustio. Nakon ovoga Windows se normalno pokrenuo i mogao sam pristupiti D:\ bez ikakvih problema.
Međutim prilikom sljedećeg pokretanja opet isti problemi. Pokušao sam opet poraviti na isti način (s windows dvd-a), međutim ovog puta nije našao grešku. Unutar BCD-a (ono što je prije bio boot.ini valjda?) sam našao da pokreće Windows s D:\ i to sam ručno promijenio s pomoću konzole na C:\, ali nije funkcioniralo pa sam vratio na staro.
Nakon nekoliko sati pokušavanja stavio sam cd s starim alatim za particije i odmah sam dobio pnudu da se tablice ne slažu ili nešto slični i ponudu da to proravi. Samo sam stisnuo da.
-----
Pišem ovo nako tog postupka i komp se normalno diže nako višestrukih restarta. D:\ više ne prikazije niti mu mogu pristupiti (preko Linuxa još nisam pokušao ali ne vjerujem). Skinuo sam si Partition Wizard i ako bootam preko njega mogu normalno vidjeti particiju i pristupiti datotekama u njoj. Jedino što je cjela particija označena kao puna.
Iz ovog alata vidim 3 particije: System reserved i dvije neoznačene particije (znam koja je koja po veličini). Ono što mi je čudo je činjenica da su diskovi neoznačeni i imam opciju da ih aktiviram (set active čini mi se), dok je System reserved već označen aktivan.
Što učiniti?
Znam da je formatiranje najjednostavnija opcija, ali htio bih spasiti podatke.
Mislim da sam dovoljno štete napravio sam tako da bih volio stručno mišljenje.
Za kraj bih još htio pitati dali bih mogao ostaviti D:/ particiju 100% punu (mada tehnički nije, samo je tako označena), jer trenutno uopće nemam vremena za ovo, a čuo sam da nije dobro za disk da bude 100% pun (C:\ particija naravno ima slobodnog prostora), pa bih sve ovo ostavio za jedan drugi put za par mjeseci kad se opet vratim kući za praznike.
Unaprijed hvala svima koji ovaj blok teksta pročitaju :)