Mijenjanje matične (da li ostaju particije)

poruka: 14
|
čitano: 2.682
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Kroz nekih mjesec dana namjeravam zamijeniti matičnu i procesor. Sad zanima me da li izgubit particije (konkretno tri). Znam da bi trebao instalirat OS ponovno, ali bojim se da prilikom instalacije particije ne budu bile vidljive, nego da mi Xp čita cijeli disk kao cjelinu!??

Janbo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Particije ti ostaju samo ces prilikom ponovne reinstalacije morat odabrat da formatiras particiju sa windowsima (c particija).Podaci na ostale dvije particije ostaju netaknuti.

Gigabyte EP35-DS3,C2D E8500,Sapphire Radeon HD4850 dual slot fansink,Corsair XMS2 (2x1gb) 800mhz,Seagate 320+500gb,Corsair TX650W,Thermaltake Soprano http://www.velika-nagrada.hr

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mijenjanje matične (da li ostaju particije)

Prije sam imao dva diska, na starom koji je riknuo sam imao XP,drugi je bio "storage". Ovaj drugi je bio podijeljen na tri particije, ali kad sam htio na novi disk instalirat XP on uopće nije vidio particije!!

Janbo
16 godina
neaktivan

Koliko ja znam te particije su na hard disku i tako bi i trebale ostati, možda nisam u pravu ali mislim da ih nemožeš izgubiti

17 godina
neaktivan

Napisao si da si na starom imao xp a drugi ti je bio storage sa 3 particije.Znaci da je prvi disk bio samo jedna particija i na njemu xp.Novi disk koji kupis nema particije nego ih ti sam kreiras prilikom instalacije windowsa.

Gigabyte EP35-DS3,C2D E8500,Sapphire Radeon HD4850 dual slot fansink,Corsair XMS2 (2x1gb) 800mhz,Seagate 320+500gb,Corsair TX650W,Thermaltake Soprano http://www.velika-nagrada.hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...

Napisao si da si na starom imao xp a drugi ti je bio storage sa 3 particije.Znaci da je prvi disk bio samo jedna particija i na njemu xp.Novi disk koji kupis nema particije nego ih ti sam kreiras prilikom instalacije windowsa.

normalno
17 godina
neaktivan

Na prvom(starom disku) sam imao instalirane XP i još dvije particije. Onda sam instalirao Partition magic (na stari disk) te u njemu  podijelio particije na disku(novi) . Možda je razlog da se nisu vidjele particije jer partition magic je bio instal. na starom disku...?

Janbo
17 godina
neaktivan

Nema veze cime su particije napravljene.Moralo bi ti ih prepoznat.Ako nemas nesto bitno na tom hardu obrisi obje particije prlikom instaliranja winsa i kreiraj nove.

0 0 hvala 0
17 godina

Uopce ne trebas reinstalirati windowse. Ja sam svojedobno mijenjao plocu, procesor, ram i graficku i windowsi xp pro su bez problema to "skuzili" i radili bez ikakve reinstalacije tako da sigurno neces izgubiti nikakve particije.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sint1 kaže...

Uopce ne trebas reinstalirati windowse. Ja sam svojedobno mijenjao plocu, procesor, ram i graficku i windowsi xp pro su bez problema to "skuzili" i radili bez ikakve reinstalacije tako da sigurno neces izgubiti nikakve particije.

Hmmm..

Moguće, uz nekoliko uvjeta:

1. ploča koju si imao i nova ploča imaju isti chipset,

2. procesor je iz iste linije, generacije

3. grafička je od istog proizvođača

4. ram, zapravo, nema veze...

@JANBO

Dakle.. ako je čipset na novoj MBO drugačiji od ovog kojeg sad imaš (npr. sad je Intel, a bit će nVidia) treba napraviti reparaciju i sve će ostati kako je bilo.

No, ako nemaš ništa protiv friške instalacije - format c: i udri :D

EDIT***Nemoj ni u kojem slučaju BRISATI C particiju jer ćeš obrisati i MBR u kojem je zapisano da imaš još dvije particije... što ti se vjerojatno dogodilo prvi put..

Never interrupt your enemy when he is making a mistake. Napoleon Bonparte
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2008 18:48 (SZKlemen).
17 godina
neaktivan
SZKlemen kaže...
Sint1 kaže...

Hmmm..

@JANBO

Dakle.. ako je čipset na novoj MBO drugačiji od ovog kojeg sad imaš (npr. sad je Intel, a bit će nVidia) treba napraviti reparaciju i sve će ostati kako je bilo.

EDIT***Nemoj ni u kojem slučaju BRISATI C particiju jer ćeš obrisati i MBR u kojem je zapisano da imaš još dvije particije... što ti se vjerojatno dogodilo prvi put..

Moguce je i ako prelazis sa jedne na drugu platformu. Pre par meseci sam (doduse uz par sati znojenja) uspeo da prebacim sa AMD+nVidia da radi na Intelovoj maticnoj i procesoru. Doduse, bilo je experimentisanja(backup+system restore) ali uz detaljnu operaciju ciscenja drivera sve je moguce. Mada preporucujem to samo u extremnim slucajevima. Ili u satima dosade :)
17 godina
moderator
SZKlemen kaže...

@JANBO

Za (manje-vise) cistu instalaciju nije potrebno formatirati tvrdi disk - dovoljno je instalirati Windowse u drugu mapu, recimo u WinXP, pa poslije pobrisati staru (c:\Windows). Jest da ce ostati smeca u mapama Program Files i Documents and Settings, ali i to se da rijesiti ako je bas nuzno (nije da ce utjecati na rad racunala).

SZKlemen kaže...

Molim bez dezinformacija - brisanjem sistemske particije ne brise se MBR.
17 godina
moderator
Janbo kaže...

Prije sam imao dva diska, na starom koji je riknuo sam imao XP,drugi je bio "storage". Ovaj drugi je bio podijeljen na tri particije, ali kad sam htio na novi disk instalirat XP on uopće nije vidio particije!!

Jel ti je instalacijski program Windowsa XP uopce prepoznao tvrdi disk? Imas SATA tvrdi disk? Jesi u BIOS-u podesio da ga programi vide kao IDE disk? Ako nemas tu opciju, jesi prilikom pokretanja instalacije Windowsa prilozio SATA drivere za svoju maticnu plocu na disketi/CD-u/USB memoriji?
17 godina
SZKlemen kaže...
Sint1 kaže...

Hmmm..

@JANBO

Hmmmmmm.....
Nemoguće, uz nekoliko uvjeta:
1. Ne sicam se koja je prva ploča bila , ali znam da je bila za P4 1.7ghz socket 423 nova ploča je bila za AMD-ov sempron 2500+
2. Prvi procesor P4 1.7ghz socket 423 (inace socket za prve P4 koji su izasli na tržište), novi je bio AMD Sempron 2500+
3. Grafička je bila Geforce 3 TI 500 a zamijenjena je Geforceom 6600gt
4. Ram RAMBUS je zamijenjen DDR-om
 I cijela ta promjena je bez ikakvih problema prosla i bez ikakve reinstalacije windowsa xp!!! Ja ih vise ne koristim, ali istina je da su oni stvarno (bili) odlični.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice