Kako sačuvati Windows 98 na novom kompu

poruka: 3
|
čitano: 712
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Kako sačuvati Windows 98 na novom kompu

Pozdrav! Imam dosta specifičan problem pa nisam previše pretraživao teme vezane uz Win98, nadam se da mi grupa neće zamjeriti.

Dakle, imam jedan stari komp na kojem imam program za knjigovodstvo (koji je jedini razlog zašto ga još koristim). Komp radi na Windowsima 98, a softver za knjigovodstvo je proizvod lokalne firme koja je propala prije bogapitaj koliko godina. Nemam nikakav instalacijski cd ili tako nešto, mislim da sam svojevremeno odnio komp toj firmi i oni su mi sve instalirali. Tako da je jedina kopija sofvera koju imam upravo ona instalirana na komp. E sad, komp polako odumire i danas se počeo beskrajno restartirati. Mislim da su mu dani odbrojani i razmišljam što i kako učiniti da sačuvam softver za knjigovodstvo. Znam, najbolje bi bilo baciti i njega i komp i kupiti novo, ali toliko novaca sad nemam. Ima li tko ideju kako bih mogao nekako prebaciti knjigovodstveni program na drugi komp? Da li je moguće npr. napraviti image diska kojeg bih zatim prebacio u Virtual Box na drugom kompu koji radi na Win7? Možda kupiti kakav stari komp iz tih vremena i ubaciti disk? Što s driverima u tom slučaju? Bilo kakva sugestija je dobrodošla! Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kako sačuvati Windows 98 na novom kompu

Znam da postoji mogućnost prebacivanja "stvarnog" OS-a u virtualan stroj, ali nikad nisam to radio. Pogledaj ovdje:

http://www.howtogeek.com/213145/how-to%C2%A0convert-a-physical-windows-or-linux-pc-to-a-virtual-machine/

https://kb.vmware.com/selfservice/search.do?cmd=displayKC&docType=kc&docTypeID=DT_KB_1_1&externalId=2005642

Radi li taj program bez instalacije? Dakle, da kopiraš njegov folder od postojeće instalacije drugdje i tako ga koristiš? U tom bi slučaju mogao jednostavno instalirati Windows 98 (ako baš mora biti 98) u neki VM, tamo prebaciti program i koristiti ga normalno.

Mislim da bi to bilo jednostavnije i dugoročno možda bolje rješenje nego tražiti stari hardver koji bi opet mogao relativno skoro otići.

16 godina
Re: Kako sačuvati Windows 98 na novom kompu

ovisi.. sve se mora održavati, ako ti sam program radi (fiskalizacija, banka, fina, mirovinsko..? stari OS je beskoristan..).. tad 'možda'.

jer, npr printer može biti problem (a to ti mora srediti programer, odnosno ovisi o aplikaciji, dali je DOSovska ili win i kako (koliko prljavo) iskodirana).

većina starog softa ne može raditi na novom OSu (npr stare access baze, obavezne nadogradnje.. sve je povezano).

virtualizacija je inače rješenje, može, radi.. ali VM je samo zamjena za fizički PC, problemi koji ostaju ovise o osobi koja će ih rješavati, mašti.. (znanju/sreći).

imaš hyperV, vbox, vmware.. pa i dosbox (inače za igre).. svakako napraviti image, ali i to treba znati, npr VHD (pandan ISOa, za HDD-VM, možeš ga koristiit u raznim VMovima).

kad ga iskopiraš, ostavi PC sa strane.. i disk, dok sve ne proradi.

Možeš pokušati sam, svakako dok još PC radi.. sredi to. (naći ćeš dovoljno uputa za VM, nećeš naći za neki konkretan problem kao printer-fiskal..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice