Diskovi i particije...

poruka: 16
|
čitano: 8.800
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Diskovi i particije...

Nemam baš neki pravi problem, više nekoliko pitanja…

Dakle, imam dva SATA harda, prvi je podijeljen na primary i extended particiju, drugi je cijeli extended particija. Je li to ok?
I drugo pitanje, taj drugi disk mi pokazuje da je cijeli kapacitet na raspolaganju (931 GB), ali u properties mi pokazuje 93,6 MB "used space".  Čuo sam da si OS rezervira neki prostor za… nešto, ali 100MB?

Hvala!

I da, možda je važno - na primarnoj je naravno OS, ostale su za skladište, nebum multibootao i slično...

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 15:07 (Tom3).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Diskovi i particije...

-drugi disk bi trebao biti primary (cijeli). Svaki disk ima primary, može imati extended (do 4), unutar primary je samo jedan volume-disk, unutar extended ograničenje je abeceda....

potrošnja od 1promil je standardna za NTFS (sys file na NTFS, sharing, index, SID...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

E, to me i zanimalo, je li svaki fizički disk mora imati primary, a za ovo drugo sam se bojao da nisu neki bad sectori ili nesto...

Fala!

16 godina
neaktivan

Jel mozes objasniti opsirnije razliku izmedu Primary i Extended?

Hvala! Čitam sada objesnjenja, ali nemogu skuziti. Valjda sam umoran :D

1.2. Što je Primary particija?
Primarna particija je ona koja se obično koristi za boot ( "podizanje" ) OS-a. ( ne mora da bude i boot particija, ali zato što je broj primarnih particija ograničen na 3/4 po disku, obično je boot particija ). Pojavljuje se kao odvojen dio hard diska pod Windows OS-om ( C: , D: ...). Ne može se dijeli na logičke diskove. Može da se podigne ( "mount" ) pod Linuxom ( /mnt/xxx ).

1.3. Što je Extended particija?
Extended particija obuhvaća dio hard diska koji nije zauzet primarnim particijama. Može biti samo jedna extended particija na hard disku. Ne može se direktno koristiti pod Windowsima niti ima "drive letter". Pojavljuje se kao device pod Linuxom ( /dev/xxx ). Extended particija se dijeli na logičke diskove ( logical drives ).

1.4. Što je logički disk?
Logički disk je fizički poseban dio hard diska pod extended particijom. Pojavljuje se kao odvojen dio diska pod Windowsima (C: , D: ...) i može da se podigne pod Linuxom (/mnt/xxx). Ne može se dalje dijeliti. Neki operativni sistemi se mogu podići sa logičkog diska, neki ne.

16 godina

prazan disk je potrebno formatirati, prije tog dolazi particioniranje...

-ovisno o potrebama i željama, treba podijeliti disk, potrebno je neko vrijeme-iskustvo da se stekne taj feeling pogotovo razlika kućni/uredski/radni/server ili bilo koja druga namjena koja ima drugačije zahtjeve za diskovima i povezano s održavanjem (urednost, multi boot..)

Kreiranjem primarne part., automatski se kreira i logički disk unutar te particije. Fizički disk je sam HDD, logički je particija, preciznije volume... prvi disk (fiz.ili logički) je boot ''C:\'' disk, na njemu je nalazi boot loader.. Dok nije postojala extended, primarna nije imala taj naziv, nego se moglo kreirati do 4 particije, uvođenjem extended p. brojčano ostaje isto, standard je 1x primarna s/(ili bez) extended, unutar koje se mogu kreirati ostali potrebni logički diskovi d,e,f,g... (engleska abeceda,  a i b su rezervirani za FDD)

1.3.? -nemože se direktno koristiti? vjerojatno se misli da treba formatirati, to je za sve 'normalne' particije pod svim OSevima osim npr swap particije, novell i sl. formatiranjem dobija slovo (u pravilu prvo slobodno, ili po izboru, dok npr pod DOSom, redosljed je ovakav, prva primarna-C, druga (s drugog diska) primarna-d itd, kad se prođu sve primarne, pribrojavaju se extended, ali sad svi diskovi unutar te ext.p. pa iduća ext.p. s diskovima..

1.4. logički disk je svaki disk koji OS vidi kao disk, a može biti sve na jednom fizičkom disku. može biti i RAID volume, zato se u nekim izrazima razlikuje disk-particija i volume. npr RAIDom spajamo dva fiz.disk u jedan volume, na njemu onda dijelumo particije i unutar njih logičke diskove..

Svi se sistemi mogu podići s diska, pa tako i logičkog diska, samo neki moraju biti na C-primarnom., ili se u biosu promjeni boot disk (postane primarni-'C'.

OS koji koristi neki boot loader, kao WinNT, linux.. imaju zapis koji ima kompletnu stazu za svaki fizički disk-particiju.. zato mogu bootati.

-pogledaj boot.ini ili grub menu.lst, pa im je svejedno koji disk koriste, samo se nesmije izmijeniti redosljed npr. -dodati disk koji pomakne slova ostalima. Pod linuxom ni to nije bad, samo grub/map/chain... i sve se može.

-zvuči komplicirano, zapravo nije, samo ima dosta mogućih kombinacija i kao što sam već rekao potrebno je iskustvo za planiranje -raspored, moguće nadogradnje itd. a da se nemora iznova dodavanjem novog diska i sl.

16 godina
neaktivan
Diskovi i particije...

Jel se može to objasniti nekako u neke crtice? Tipa - Primary je za boot najbolji, extended ti je u primaryu, ali ovo....bla bla.

Jel opet ovo nisam skužio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

HDD da bi se koristio mora biti formatiran (ima izuzetaka) a predhodno, kreirana particija.

-Particija dijeli fizički disk na dijelove, ako je jedna -jedan disk -i tako do 4. Primarna particija je jednaka logičkom disku. Tj. OS particiju vidi kao (fizički) disk

-ili jedna primarna i ostatak extended (unutar koje može biti cca20 diskova jer nema više slova...)

-nema 'najbolje' za boot. Primarna particija s prvog HDDa je boot. Bios s nje pokreče boot proceduru (loader). Samo opcije u biosu dozvoljavaju izmjenu tog redosljeda, ili (starinski način) fizički prekopčavanje kabela, preslagivanje diskova do željnog rasporeda...

OS kao XP, linux... može biti na bilo kojem disku (racimo na slovu G) ali sam G nije boot disk, to je uvijek C tj. prvi primarni...

Kao kad se boota s CDa ili diskete, onda su oni boot disk.

Za formatiranje, kreiranje particija, pripremu instalacije (za clean install) OSa, kopiranje itd.. je praktično napraviti nekom liveCD distom ili miniPe, jer instalacijska procedura ne nudi toliko opcija, kontrolu, itd.. pogotovo za početnike jer u suprotnom je lako ostati bez podataka ili instalirati OS na sasvim krivo mjesto..

No, na greškama se (najsporije) uči. -pa navalite, to su samo nule i jedinice, ništa strašno.

16 godina
neaktivan
Diskovi i particije...

Zanima me dali mogu biti dvije primary i ostalo extended ili ne?

Znači jedan HDD može imati do max 4 primarne ili 1 primarnu i oko 20 extended. Nema veće razlike osim što ovih može biti 4, a ovih 20?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ukupno do 4, extended samo jedna ali ona nije ograničena brojem diskova....

16 godina
neaktivan
Diskovi i particije...

Evo sada sam još jednom pročitao sve pa da se opet ubacim u raspravu. Jel extended particija napravljenja zbog toga da se disk podjeli na više od 4 dijela i dali se XP može dići na Extended particiji?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-extended particija može imati više logičkih diskova, za razliku od primarne koja je jedan logički disk. To je jedina razlika, s tim da upravo zbog tog, može biti samo jedna extended, dok primarne mogu biti do 4 (obično 1xP+1xEx)

16 godina
protjeran
Diskovi i particije...

imam windows 7 i zanima me mogu li podijeljivat particije dok su windowsi inst...neznam kaj se desilo al prije instalacije napravil sam 3particije 1-gdi su windsi. 100gb.

2-svastaru 100gb.

3-90gb..

ali mi je on sam spojil 2 zajedno...tak da mi je sad c 190gb a ova 100gb...jel se moze kak razdvojit bez formatiranja?

"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

u samim windozama, disk manager, može resizati nakon tog napraviš novi disk i to je to.

16 godina
protjeran
ihush kaže...

u samim windozama, disk manager, može resizati nakon tog napraviš novi disk i to je to.

naso sam vec....nije mi vrag dal mira dok nisam nasel....mozese dodavat gb tj, mb a mozes i smanjit bilo koju particiju!

"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
17 godina
neaktivan
Diskovi i particije...

Ja imam jedan problem sa h-discom, ovako imam 3 particije jednu c-od 40 d-od60 i e-od130 i sad na c-discu su mi ins. windowsi, na d i e su mi samo podatki,filmovi,muzika itd. i sad kad otvorim e-disk nakon 2 min kad hocu otvorit neki file on zasteka, necuje se uopće da radi disk i to traje oko 5 min. nakon toga se "odmrzne" i onda radi normalno, u cemu je problem????

0 0 hvala 0
16 godina

-potrebno je napraviti ''chkdsk /r'' (bez navodnika) s boot CDa ako je sistemski, ako su samo podatci, onda može iz windowsa, ali je veći rizik u slučaju blokiranja (može srušiti sistem). Iz windowsa, run command promt ili tipka win+R utipkaš cmd+enter.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice