Zamjenski ventilator za CPU cooler

poruka: 10
|
čitano: 4.048
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pozdrav svima,
već neko vrijeme se patim sa protokom zraka u kučištu. Imam Xigmatek Aegir CPU cooler, odličan je  i zadovoljan sam, ali ima problem.
Pošto mi je gužva malo, ventilator od tog coolera sam morao postaviti na kontra stranu jer mi s prave strane smeta RAM modl.
Okrenuo sam ventilator od coolera na puše prema vani, kao što je označeno crvenom strelicom. Iza toga sam probavao staviti 120mm ventilator na kućište (zelena boja), ali nisam postigao nikakav veći protok pri izlasku. Tako da sam ga i maknuo. 
GPU dolje pri veliko loadu se jako grije i dosta je glasna, CPU ne ide preko 50'C nikad (testirano pri full loadu), CPU je Phenom ll 1100T (pogledajte my PC).
Kada ovako rukom stavim ventilator od coolera na pravu stranu (roza boja) onda se osjeti vidno jači protok kroz pasivni dio coolera i na izlasku iz kućišta.
Sad sam razmišljao kako bih mogao ugraditi manji vent na cooler, tipa 80, ili 90 bi stao iznad/pored RAM-a. Sve u svemu, CPU se ne pregrijava, ali cijelokupno strujanje zraka mi je slabo (svijetloplava strelica jedva da se osjeti). 
Da li se može kupiti neki drugi vent za cooler koji se priključuje baš na konektor od CPU-a na ploči, ugradnja na pasivni dio coolera nije problem.
Imate li kakvu ideju za poboljšanje strujanja zraka. P.S. ovaj vent ispod diskova 'kak ti' upuhuje zrak, ali ništa se ne osjeti baš jer je s prednje strane plastika pa nema ni otkud vući zrak. 
Razmišljam si da makenm one pregrade za CD-DVD-pržilice i tamo da montiram neki vent koji bi upuhivao zrak.. 
Nisam ni sam siguran sad da li GPU upuhuje zrak prema kartici ili ispuhuje, ima otvor s vanjske strane za usisi ili ispuh ispod kartice, ali obično se taj topli zrak samo kovitla ispod grafičke.
Dakle, dosta toplog zraka u kućištu, a jedva primjetno ispuhivanje istog na zadnjoj strani (svijetloplava strelica).
Ako netko ima nešto pametno predložiti, bio bih jako zahvalan.
schema schema
http://bambytalica.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2013 12:38 (PaoloDP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Recimo da nabaviš low profile RAM kekse i tako ćeš moći CPU hladnjak da okreneš u povoljnijem pravcu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ili ako ti se da zahebavat i skinuti hladnjake s memorije - KLIK !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Re: Zamjenski ventilator za CPU cooler
PaoloDP kaže...

Što je s bočnom stranom? Imaš li na njoj mogućnost ugradnje ventilatora?

Kod tebe je vjerojatno u pitanju kratki spoj (zrak iz CPU-a ide na cooler grafike) zbog jakog ventilatora na grafičkoj. Možda bi ti pomogla pregrada između grafičke i CPU-a koja bi onemogućila da topli zrak ide na grafičku. Vjerujem da dobar dio toplog zraka prođe kroz PSU.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 0:40 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima.

Nisam niti znao da se hladnjaci sa RAM-a mogu skinuti, možda da skinem s ovog prvog koji mi smeta, možda bi onda stao vent od CPU-coolera. Dobra ideja.

Jučer sam kemijao malo, evo dolje i fotke, malo su tamne jer mobitel nema blic.. Sad sam ovako složio; kupio sam Scythe jedan 92mm vent i montirao s desne strane pasivnog hladnjaka da puše prema lijevo (prema hladnjaku), s druge strane je orginal vent od coolera koji puše isto prema lijevo, a dalje na bočnoj stranici je isto jedan 120mm Scythe koji isto puše u lijevo, odnosno prema vani. 

Time sam dobio nešto značajniji protok na izlazu, CPU pri punom loadu dođe jedva do 45'C i sve je tiho.

No, kad pokrenem neku igricu, GPU se zahuhta opet do.. evo jučer 72'C u WOT-u. Ventilatori od GPU-a, dođu na nekih 60% tak da ima još lufta da ne dođe do pregrijavanja. U toj radnoj okolini opet se vrti zrak ispod grafičke čini se, a to vjerovatno ide i gore pa s desne strane ulazi oper u cooler od CPU-a. 

Maknuo sam čak i one limiće za dodatne PCI portove kako bi cooler GPU-a povukao hladniji zrak iz vana.. ali slabo nešto..

Testirao sam čak da sam ovaj veći Scythe stavio dolje na pod da puše od diska prema GPU. Činilo se kako je nešto bolje, ali nisam to tak htio ostavit jer nije ni fiksiran ni ništa. 

E sad, možda ovo s RAM-om polući neki uspjeh, ili da vent od CPU coolera postavim lijevo na zadnju stranicu, a ovaj Scythe 120mm dolje zmontiram da 'lufta' grafičku.

E da, ima i na bočnoj stranici jedan otvor u koji se da montirati vent, probao sam ali nisam vidio nikakav napredak, doduše, stavio sam ga da prema vani, možda sam trebao prema unutra jer je taj otvor nisko baš kod grafičke.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Samo da nadopunim..

Jučer sam skinuo hladnjak sa jednog RAM-a i vent od coolera sada stane lijepo sa prave strane!

Tako da sam ovaj 92mm vent stavio ispod grafulje da dovodi zrak do njenih ventilatora. Sad još experimentiram s time, ali rezultati su puno bolji. WOT ide do 65'C max, ali obično ni ne ide preko 60'C. CPU pak u normalnom radu ne ide preko 35'C, nisam ga stigao jučer opterečivati, ali već vidim da je i to bolje.

Hvala za ovo s RAM hladnjakom, pun pogodak. Bojao sam se da će slabije hladiti RAM, ali sad kako je ovaj vent tik to njih i oko njih cirkulira zrak pa je OK.

15 godina

Ma ti hladnjaci na RAM-ima su vise radi sminke , a ne hlađenja RAM-a {#} !

Music As A Weapon !!
17 godina

Ak obi ti bilo kao na slici iz prvog posta, onda treba stražnji vent biti upuh, a ventilator hladnjaka procesora da puše prema limovima hladnjaka. Tako bi dobijao hladan zrak za hladnjak i za napajanje.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Ak obi ti bilo kao na slici iz prvog posta, onda treba stražnji vent biti upuh, a ventilator hladnjaka procesora da puše prema limovima hladnjaka. Tako bi dobijao hladan zrak za hladnjak i za napajanje.

Da, ali kuda bi onda taj topli zrak odlazio.. No, dobro, zadovoljan sam sa ovom 'postavom'.

E da, pročitao sam negdje da ljudi znaju odrezad, odpilit kako  god, onaj rešetkasti dio kućišta gdje je ventilator, kažu da im to povisi protok zraka do 70% ?!? Mislite da to  drži vodu?

17 godina
PaoloDP kaže...
191x7 kaže...

Da, ali kuda bi onda taj topli zrak odlazio.. No, dobro, zadovoljan sam sa ovom 'postavom'.

E da, pročitao sam negdje da ljudi znaju odrezad, odpilit kako  god, onaj rešetkasti dio kućišta gdje je ventilator, kažu da im to povisi protok zraka do 70% ?!? Mislite da to  drži vodu?

Pa, odlazio bi u prednji dio kućišta, tamo gdje bude DVD čitač, jedan dio bi i napajanje izbacilo. Uglavnom tako bi i procesor i napajanje dobijali svježeg zraka, a onako kako je u prvom postu procesor se hladi toplim zrakom iz kućišta, a onda se za tim toplim što izbaci hladnjak procesora još otimaju napajanje i stražnji ventilator. Uglavnom, ako mora biti kao u prvom postu, onda treba napraviti kako sam opisao.

Da povisi do 70%? Ne bih rekao. Ovisi kakve su rupe, ako je rešetka ne bi trebalo smetati, barem ne u značajnoj mjeri.

Twitter: @191x7
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice