Zakljucan disk - windows 8

poruka: 1
|
čitano: 1.210
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Zakljucan disk - windows 8

Pozdrav!

Dakle situacija je ovakva: imam racunalo  koje ima 2 hdd diska, jedan od 1TB i drugi od 500GB.

Racunalo je hp-ovo te ima opcije secure boot i doslo je sa instaliranim win8.

Iskljucio sam secure boot i instalirao win7 na ovaj disk od 1TB koji se lako moze izvaditi iz racunala, nazovimo ga eksterni disk.

Zatim sam otisao u BIOS i pokusavao namjestit boot oreder tako da prvo boota s eksternog diska win7 a ako nije umetnunt eksterni tada nek boota win8.

Prvi problem je bio u tome sto racunalo nikad nije moglo samo od sebe prvo bootat s eksternog diska bez obzira na boot order (jedino u slucaju kad bi iskljucio 

UEFI opciju u biosu, al u tom slucaju kad bi izvadio eksterni disk ne bi prepoznavalo ovaj unutrasnji).

To sam pokusao rijesiti tako da udem u win8 i preko msconfig pokusam srediti boot order, stavio sam da prvo po defaultu boota win7 (koji je na eksternom disku).

Nakon restartiranja racunala pojavio mi se problem da vise nikako ne mogu bootat s unutrasnjeg diska i poruka.

Unutrasnji disk je vidljiv kad bootam win7, pokusao sam ubaciti win8 dvd i pokusati restore repair itd ali uvije se javlja poruka da je disk zakljucan.

Formatirao sam particiju na kojoj je win8 instaliran (ostale particije na unutrasnjem disku nisam dirao jer imaju na sebi tvornicke win8 recovery datoteke, pa se bojim ako citav disk formatiram da cu morat upisivat key 

pri ponovnoj instaliaciji win8 - kojeg nemam jer je racunalo doslo vec s originalim win8 instaliranim).

Da li netko zna sto bi trebao napravit da se disk "otkljuca" ili je imao slican problem?

Zahvaljujem!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice