Snižena frekvencija procesora

poruka: 9
|
čitano: 1.679
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Bok!

Frend ima jedan problem pa pitam u njegovo ime jer on nema internet.

Procesor je Athlon XP 2200+, ima 1.25GB DDR ram-a (1gb + 256mb).

Dugo su mu gotovo sve igre štekale i bilo mu je čudno.

Išo je provjerit frekvenciju proca i vidio je da je snižena, radio je na 1.35GHz umjesto standardnih 1.85GHz (ili nešto slično, znam da je oko 1.8).

Nakon toga je u BIOSu resetirao postavke na default.

Frekvencija procesora se dignula, ali kada je pokrenuo bilo koju igru nakon par minuta je windows javio grešku i morao je restartat komp.

Nažalost ne mogu reći koja je greška...

Problem je ˝rješio˝ tako da je Bus Speed sa normalnih default 133MHz stavio na 100MHz.

Doduše, frekva proca je ponovno na 1.35GHz.

U čem je problem?

Da li je možda u memoriji?

Znam da je prvo imo 256MB kada je kupio komp, a onda je par godina poslije ugradio još 1GB.

Možda nekompatibilnost RAM-a (latencije ili brzina) radi probleme?

Ili da izvadimo proc pa probamo počistit, stavit novu termalnu pastu i sl. jer pretpostavljam da to nije mijenjano već duuuže vrijeme?

Hvala na pomoći

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 11:08 (wMw11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Snižena frekvencija procesora

Za početak neka izvadi taj keks od 256 MB jer je vjerojatno sporiji od ovog novog pa usporava cijeli sustav.

Dizanje takta = više disipirane topline = rušenje kompa  samoobrani.   Tako da bi čišćenje trebao biti obavezni korak. bitno je skroz skinut hladnjak i dobro ga ocistit jer se tokom godina nakupi govana u njemu.

Inace AMD ima tehnologiju zavnu Cool&Quiet koja smanjuje takt proca kad nije opterecen, pa je mozda i to bilo u igri, ali

vjerojato je problem nesto sasvim trece, kad vidim kako s tim kemijate, cudo da radi :D:D

15 godina
neaktivan

Da, baš sam htio napomenuti, nije Cool 'n Quiet, nema on to.

Ali da nešto nije u redu potvrđuje to što kada je digao frekvenciju Busa na 133MHz, makar na 3min, primjetio je ubrzanje u igrama.

Išle su normalno kao i prije pojavljivanja problema.

Izvadit ćemo 256MB i očistit pa vidjet, hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Glamdring kaže...

Za početak neka izvadi taj keks od 256 MB jer je vjerojatno sporiji od ovog novog pa usporava cijeli sustav.

Dizanje takta = više disipirane topline = rušenje kompa   samoobrani.   Tako da bi čišćenje trebao biti obavezni korak. bitno je skroz skinut hladnjak i dobro ga ocistit jer se tokom godina nakupi govana u njemu.

Inace AMD ima tehnologiju zavnu Cool&Quiet koja smanjuje takt proca kad nije opterecen, pa je mozda i to bilo u igri, ali

vjerojato je problem nesto sasvim trece, kad vidim kako s tim kemijate, cudo da radi :D:D

Da neispada bezveze da sam ti dao TD da te ispravim;

FSB Bus tog procesora je po defaultu 133Mhz ako se ne varam, stoga to nije nikakav overclock, već stock frekvencija. Iako bi dobro bilo provjeriti stanje u kućištu što se tiče prašine.

Athlon XP nepodrzava Cool & Quiet, to je tek podrzano od prvih Athlona 64.

Vjerovatno matiična radi probleme.

One death is tragedy, but million deaths is statistics - Joseph Staljin [One to all Units Let's toast some russians - By James Gastovski ] // OFP Fan
15 godina
neaktivan
Weky kaže...

Da neispada bezveze da sam ti dao TD da te ispravim;

FSB Bus tog procesora je po defaultu 133Mhz ako se ne varam, stoga to nije nikakav overclock, već stock frekvencija. Iako bi dobro bilo provjeriti stanje u kućištu što se tiče prašine.

Athlon XP nepodrzava Cool & Quiet, to je tek podrzano od prvih Athlona 64.

Vjerovatno matiična radi probleme.

Procesor nije nikada bio oveclockan, ako na to ciljate, ne kuži se on u to.

A ovo sa BUS speed mu je stari rihto.

Da probamo onda to sa memorijom i čišćenjem, ili je zaključak da je matična gotova?

15 godina
odjavljen

Probaj prvo sve očistiti i nanovo ubacit, pa novi windows i drivere zadnje instalirat da to eliminiramo.

Onda ako nebude išlo, probaj izbacit jednu pločicu rama i probaj s njom.

Ako nebude ni onda išlo vrlo vjerovatno je u matičnoj problem.

One death is tragedy, but million deaths is statistics - Joseph Staljin [One to all Units Let's toast some russians - By James Gastovski ] // OFP Fan
17 godina
neaktivan

A da nije on to kupio u HG spotu?  Namigiva

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

A da nije on to kupio u HG spotu?  Namigiva

hahaha

Ma nije čovječe, to je staro preko 5g. ako se ne varam, nije ni čudo da radi probleme.

@ Weky -> hvala, prenjet ću mu prijedlog

15 godina
neaktivan

Izvadili smo 256MB memoriju, sad sve šljaka.

Izgleda da je ona radila probleme jer je DDR333, a 1GB je DDR400.

Uz to, bile su potpuno drugi proizvođač i latencije.

Hvala na pomoći

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice