Pozdrav!
Kao što i sam naslov kaze, imam problema sa smrzavanjem PC-a. Znam da postoje slicne teme, ali one su samo slicne, a ne iste, pa sam otvorio novu temu.
Prica pocinje prije par dana kada se prvo smrzavanje i dogodilo.
Prije svega cu samo napomenuti kako je komp poprilicno star, nekih 7 godina (konfiguraciju cu dati na kraju) i do sada nisam imao nikakvih problema, znaci jedinu stvar koju sam promijenio u zadnjih 7 godina je napajanje.
Dakle, prvo smrzavanje se dogodilo prije par dana. Imao sam Win7 koji je savrseno radio dugo vremena i onda se najednom PC poceo smrzavati. U pocetku to nije bilo cesto, uglavnom nakon sat-dva rada (rekao sam da to nije cesto jer se sad smrazva puno cesce :D).
Simptomi smrzavanja su sljedeci, slika se u potpunosti smrzne, ostane u stanju u kojem je bila, bez dodatnih linija ili nepravilnosti, tipkovnica, mis, DVDROM i slicno ne reagiraju.
U pocetku je restart pomagao, ali sada rijetko, uglavnom ga moram skroz ugasiti. Kada ga restartujem nakon smrzavanja, ne cuje se zvuk od maticne prilikom bootanja, a i monitor ne reaguje, dok PC tehnicki radi, sve svijetli, ventilatori rade i slicno.
E sad... da pojasnim sta sam radio i u kakvom je komp sad stanju.
Odradio sam Memtest i mem diagnostic sto dolazi uz win7 i nema errora. posto imam 2x1GB radio sam razne kombinacije, mjenjao slotove, stavljao pojedinacno i rezultat je isti - smrzavanje.
Testirao sam HDD u HDtune-u... health je ok.... isto tako...posto imam 2 HDD radio sam razne kombinacije i rezultat je isti.
Napravio sam stress test u Prime95 i proc je izdrzao preko 5 sati bez smrzavanja.
Prilikom svih ovih testiranja promatrao sam temperature ...maksimalno 45-50°C za proc i oko 40° za maticnu.
Dalje...izvadio sam graficku i trenutno radim na integriranoj jer tako jedino i mogu nesto raditi.
Digao sam winXP i formatirao particije kako bih i te opcije iskljucio i rezultat je isti.
Isao sam i dalje u krajnosti, pokusao sam podici Ubuntu live cd..pri cemu sam iskljucio sve HDDove..izvadio graficku i povadio i disableovao sve moguce i smrzao se na samom startu ucitavanja Setup-a. Isto se dogodi i kada je sve ukljuceno i spojeno.
Pokusao sam dici Windows 8 i isto tako se smrzao na samom startu setupa. Dakle...ne mogu podici nijedan OS.
Zanimljiva stvar je da mi se nikada nije smrzao u safe mode-u...nebitno koliko dugo ili sto radio.
Graficku ni ne smijem staviti jer se smrzne cim se pokaze desktop... pa sam trenutno na integriranoj, ali i dalje smrzava....samo ne tako cesto.
Sljedece sto je zanimljivo je... da kada radim s integriranom... mogu u isto vrijeme skidati nesto s neta, imati 10 otvorenih tabova u Firefoxu, imati upaljen youtube i slicno, ali cim otvorim Chrome smrzne se...i to tako da ekran ostane u nekoj boji sa straftama...najcesce bijela...zelena i plava.
Nekada se smrzne prilikom otvaranja nekih programa, nekada nakon 20min rada u firefoxu, nekada nakon 15ak minuta gledanja serije i slicno....
Da ovaj dugacki tekst zavrsim, dakle, mnogo stvari sam testirao, jedino nisam uspeo testirati matičnu, jer trenutno nemam nekakvu zamjensku pri ruci.
Jutros...npr dok sam radio test u Prime95... nije se smrzao punih 6-7 sati...(također rad s integriranom).
dakle...nemam pojma u cemu je problem i svako misljenje i ideja bi dobro dosli...
Znam da se u ovakav komp ne isplati ulagati...niti hocu...i znam da je najbolji lijek kupiti novi...ali dok to ne napravim zelim osposobiti ovaj.
Konfiguracija:
AMD Athlon 64 X2 3800+, 2 GHz
Asus M2V-TVM, VIA K8M890CE
2 GB RAM
ATI Radeon x1300 Pro
integrirana: VIA Chrome9 HC IGP
Ako vas jos nesto zanima...slobodno pitajte :D