Problem HDD-a i matične

poruka: 3
|
čitano: 1.721
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem HDD-a i matične

Ovako... Pred par dana mi je komp zablokirao i ja ga restartao... I od onda mi piše: "Boot system failure, please insert system disk and press enter".  znači ne prepoznaje mi HDD...

I ja odnesem HDD na servis i kažu mi da je riknuo HDD... I ja kupim novi HDD Western Digital  Caviar 1 TB... HDD je SATA (ili

SATA 2 nisam siguran, uglavnom onaj crveni tanki kabel)... No i dalje mi javlja istu poruku ""Boot system failure, please insert..."

Uštekam ja u matičnu (Foxconn NF4UK8AA) novi sata kontroler i spojim s HDD-om. Onda mi se pojavila SLIKA 1. Dakle nekako je prepoznalo HDD... I ja pritisne ctrl+s i pojavi mi se SLIKA 2...

Tamo sam ga formatirao kao što je i prikazano na SLIKA 2....

Nakon formata pretpostavio sam da bi instalacija windowsa morala proći... ali kad sam pokušao s WIndows XP SP2 instalacijom javi mi SLIKA 3... Pomislio sam da je problem u sata driverima pa sam probao i s windows 7 koji ih ima integrirane. No i tamo nisam mogao instalirati jer mi HDD nije prepoznalo ( SLIKA 4).

Jel znate možda u čemu bi bio problem?... Na kutiji od diska mi piše da za WIndows Xp treba postaviti jumpere na 7-8, a da je za ostale windowse ništa... I to sam probao ali ni to nije pomoglo. šta da radim? da nije problem u matičnoj da nemože prepoznati disk ili je problem u disku?  Ili pak nešto treće?

Hvala unaprijed

SLIKA 1 SLIKA 1
SLIKA 2 SLIKA 2
SLIKA 3 SLIKA 3
SLIKA 4 SLIKA 4
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.4.2010 12:47 (beathuperla01).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Problem HDD-a i matične

Javljam se jer sam i ja imao sličan problem, doduše, s laptopom. Mislio sam da znam točno u čemu je problem, ali kad si rekao da si probao i sa Sedmicom, moram priznati da više nisam siguran, ali nije zgorega spomenuti kako sam riješio svoj problem. Možda pomogne.

Dakle, ako je hard disk prepoznat u BIOS-u i ako nema više onoga "boot system failure", to bi trebalo značiti da je sve u redu s hardverom.

Meni je disk bio prepoznat u BIOS-u, boot je bio OK, ali kad sam krenuo u instalaciju XP SP3, pojavila mi se tvoja SLIKA 3. Naime, WinXP bi trebao SATA diskove prepoznati kao IDE i to mu mora biti omogućeno u BIOS-u. Otišao sam u BIOS, premjestio se u izbornik Advanced i unutar njega odabrao podizbornik IDE configuration. U novootvorenom prozoru sam naišao na SATA operation Mode i postavio opciju [Compatible] umjesto [Enhanced] koja je bila označena. Nakon što sam spremio promjene, Setup od Windowsa XP mi je uredno prepoznao disk. Možda postoji neka slična opcija i tebi u BIOS-u. Ali eto, Windows 7 ga je trebao prepoznati tako da ne znam što bi to točno moglo biti u tvom slučaju. Možda je problem u matičnoj ploči. Možda ga svejedno zbunjuje neka opcija u BIOS-u. Svaki BIOS ima neke druge opcije vezane uz SATA konfiguraciju. Ali ako ti je prije sve radilo, onda su valjda opcije u BIOS-u dobro postavljene. Ne znam koji si OS imao ranije.

Eto, žao mi je što ne mogu bolje pomoći. Javi kako stvar napreduje. Baš me zanima. Jesi li možda u međuvremenu riješio problem?

dr. Watson
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 10:03 (diskDEfragmenter).
15 godina
neaktivan
Problem HDD-a i matične

Znam da neke maticne ploce imaju problem sa prepoznavanjem HDD-a preko odredjenog limita

na koje su po defaultu radjene.

Procitaj malo opis maticne ploce koju imas,mozda je to.

Yeah!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice