CATL ima baterije koje se pune za tri minute i one

poruka: 18
|
čitano: 5.250
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "CATL ima baterije koje se pune za tri minute i one".
6 godina

Drzim fige! Samo da nebude jos jedno nadanje ludom radovanje.

Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina

I za to trebaš punionice sa 1500kw moći.... iskreno sumnjam da će oni u dvije godine napravit 100t takvih punionica sa svojom trenutnom enekrgetskom infrastrukturom pogotovo jer obožavaju pretjeravat sa svim brojevima, a na balkanu bi trebali još bar 3 nuklearke da bi mogli izgurat nešto takvo, tako da...

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Re: CATL ima baterije koje se pune za tri minute i
A kako bi vi to uvodili nove tehnologije i napredak na tržište?
Svi znamo da su motor s unutarnjim izgaranjem od 2L i 200-300 konja, komplet s benzinskim postajama super 100, po cijelom planetu, bili dostupni u trenutku izlaska nekog benza prije 150 godina na tržište.
Ne kužite da je današnji razvoj warp speed brz.
Da kroz 10 godina tak brze punionice imamo na pol lokacija današnjih benzinskih, to bude sf.
Elektrifikacija će brzo ali sigurno ugasiti ice. I neka.
Moj PC  
4 2 hvala 0
15 godina
dax-lax kaže...
A kako bi vi to uvodili nove tehnologije i napredak na tržište?
Svi znamo da su motor s unutarnjim izgaranjem od 2L i 200-300 konja, komplet s benzinskim postajama super 100, po cijelom planetu, bili dostupni u trenutku izlaska nekog benza prije 150 godina na tržište.
Ne kužite da je današnji razvoj warp speed brz.
Da kroz 10 godina tak brze punionice imamo na pol lokacija današnjih benzinskih, to bude sf.

Elektrifikacija se desava prisilno u razvijenim zemljama zbog kojekakvih nameta (izmedu ostalog npr. i cijene goriva koja je veca 50% za istu cijenu nafte). Nerazvijene zemlje (vecina svijeta) boli k za EV.

Warp speed se desava samo jer Kina gura elektrifikaciju zbog masovnog ulaganja u el. energiju (i auto industriju).

Elektrifikacija nece ugasiti ICE brzo, mozda hibridizacija, ali ICE nece ugasiti jos 10-15 godina minimalno u razvijenim zemljama, u nerazvijenim barem 30 godina.

Di2 & EPS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2026 10:05 (ivanoile).
11 godina

što je s ovim europljanima na kraju koji su se popišali po svim kinezima i svim ostalima? https://www.donutlab.com/battery/

tu i tamo su puštali neke dokaze tih navoda, ali nisam čuo da se negdje ugrađuje osim u njihove motore...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ivanoile kaže...

Elektrifikacija se desava prisilno u razvijenim zemljama zbog kojekakvih nameta (izmedu ostalog npr. i cijene goriva koja je veca 50% za istu cijenu nafte). Nerazvijene zemlje (vecina svijeta) boli k za EV.

nije to prvi put da se 'prisilno' nešto gura

svojevremeno su 'prisilno' gurali automobile kad su zabranili konje po gradovima, jer konji seru, a automobili ne

14 godina
picajzla0707 kaže...
ivanoile kaže...

svojevremeno su 'prisilno' gurali automobile kad su zabranili konje po gradovima, jer konji seru, a automobili ne

Nije li samo tržište izguralo konje iz cesta? Nije mi poznato da su konji dodatno oporezivani, njihova hrana ili smještaj ili nešto vezano za njih kako bi se poticao razvoj automobila, čak su u početku automobili bili dodatno oporezivani kao luksuz.

15 godina
picajzla0707 kaže...
ivanoile kaže...

Ako cemo biti fer, onda bi bilo ovako, porez ide na:

Cijenu konja

Koliko konj sere

Koliko konja koristis godisnje

Je li ti se konj ozljedio

Di2 & EPS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2026 16:00 (ivanoile).
6 godina

Ako je domet 600 km, ne bi mi smetalo čekati ni sat vremena na punionici, samo da naprave dobru bateriju.

E sad, čini mi se da sam pročitao da 1000 takvih punjenja svede zdravlje baterihe na 90% što mi se ne sviđa previše, ali opet ne putujem često na velike udaljenlsti pa bi progutao.

1 0 hvala 0
13 godina
ivanoile kaže...

Ako cemo biti fer, onda bi bilo ovako, porez ide na:

Cijenu konja

Koliko konj sere

Koliko konja koristis godisnje

Je li ti se konj ozljedio

ovisno što smatraš da je fer...

možda je u ono vrijeme bila dovoljna zabrana konja radi govana u gradu, pa sve dodatno što si naveo uopće ne bi imalo smisla

danas faktor govana u gradu nije uopće relevantan jer govna ne proizvode niti električni niti klasični automobili, pa se pribjegava drugim mjerama ili kombinaciji mjera da se 'prisilno' nešto pogura

poanta je da se 'prisilno događanje' događalo i prije, nema potrebe za dodatnim mudrovanjem

18 godina
Eric Prydz kaže...

Ako je domet 600 km, ne bi mi smetalo čekati ni sat vremena na punionici, samo da naprave dobru bateriju.

E sad, čini mi se da sam pročitao da 1000 takvih punjenja svede zdravlje baterihe na 90% što mi se ne sviđa previše, ali opet ne putujem često na velike udaljenlsti pa bi progutao.

Lol, 1000 takvih punjenja je 300.000 - 500.000 kilometara, ovisno o bateriji. Uzmimo sredinu, nakon 400.000 kilometara baterija je na 90%, što ti se "ne sviđa previše". Nakon takve kilometraže mislim da će ti zdravlje baterije biti najmanje važno.

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
15 godina
Ne treba subvencionirati aute već baterije i infrastrukturu. Baterija ne treba biti "naše" vlasništvo. Odeš na "benzinsku" i zamjeniš bateriju punom i zdravom. To već danas postoji u Kini a očito se i dalje razvija. Taj trošak i rizik nek se subvencionira. Kupiš auto a bateriju rentaš, najam ovisi o kapacitetu, naponu, učestalosti zamjene šta ja znam :) kad razmišljam o elektroničkim automobilu najviše me brine trošak kvara baterije izvan jamstava, domet još kako tako
monetary revolution
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
dax-lax kaže...

Nece ni brzo a ni uopce ugasiti ice. Ice ce biti tu jaaako dugo jer ipak za mnogo toga nezamjenjiv.

ivanoile kaže...

Elektrifikacija nece ugasiti ICE brzo, mozda hibridizacija, ali ICE nece ugasiti jos 10-15 godina minimalno u razvijenim zemljama, u nerazvijenim barem 30 godina.

kakvih 10-15 da ev istisne ice kao najcesci pogon na trzistu i za 50 godina to bi bila velika i brza promjena.

picajzla0707 kaže...
, jer konji seru, a automobili ne

Auti prde 

18 godina
picajzla0707 kaže...
ivanoile kaže...

To i nije bio tako mali problem, dapače.

koorpa kaže...
Ne treba subvencionirati aute već baterije i infrastrukturu. Baterija ne treba biti "naše" vlasništvo. Odeš na "benzinsku" i zamjeniš bateriju punom i zdravom. To već danas postoji u Kini a očito se i dalje razvija. Taj trošak i rizik nek se subvencionira. Kupiš auto a bateriju rentaš, najam ovisi o kapacitetu, naponu, učestalosti zamjene šta ja znam :) kad razmišljam o elektroničkim automobilu najviše me brine trošak kvara baterije izvan jamstava, domet još kako tako

Točno je da treba subvencionirati infrastrukturu, ona je puno veći problem, no bitno je veći trošak i trebaju ogromne pare za to.

Zamjena baterije je nekad bila ideja s potencijalom, ali u pravilu je brdo problema na hrpi - mora postojati standardizacija, brz način zamjene, način punjenja na lokacijama zamjene i slično.

Riješio si problem trajanja punjenja pojedinih vozila, ali ne i punjenja praznih baterija.

14 godina
Old Iggy kaže...

To i nije bio tako mali problem, dapače.

s tog članka prva rečenica:

The great horse manure crisis of 1894 is an urban myth.

To je bio problem kao što je danas zabranjeno šleperima voziti po centru grada ali to ne znači da se šleperi zabranjuju.

1894 si mogao automobile nabrojati na prste, a konjska zaprega nije ni danas zabranjena u Londonu.

Ima drugih primjera guranja na silu, npr. u Turkmenistanu su automobili bijele boje po sili zakona, ne jer ljudi tako žele ili im je jeftinije.

8 godina

ja da sam u euroslavenskom parlamentu bi rađe 90 milijardi dao ukrajini na poklon...nego recimo od kineza za tu lovu kupio ove baterije...ali tko me pita

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina

Prigodno je izostavljena informacija o snagi potrebnoj za tih 3 minute 🤡

Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
1,8 MW vršne snage.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society