- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ram je vidljivo oštećen i ne treba ga dalje stavljati u utor, probati s drugim ispravnim ram-om, pa vidjeti , je li sve u redu.
oštećenje na ram pločici se čini zanemarivo, vjerovatno je ram slot otišo, probaj pločicu piknit u neki drugi slot, pa vidi dal je to to, ako ne daj koju sliku matične i ram slotova
Da li ti matična daje beep kod?
Pravo dobro si to napravio.
Kupi drugi RAM, odmah ga stavi u drugi utor i problem riješen.
-imaš li spojen pc-zvučnik (mali, na kućištu ili direktno na MBO..) tek tad se može čuti zvuk.
-ako nema nikakvog beepa-- ne kupuj komponente (velika šansa da je crkla mbo).
ispravna MBO bez ičega (sam cpu+napajanje) mora beepati, barem error u slučaju kad nema rama.. poželjno da je npr crklo napajanje mada se u ovakvom slučaju to ne dešava. Ako je crkla mbo, tad je pitanje što se isplati kupovati.. i što je još možda neispravno. Tad je jeftinije nositi u servis barem na diagnostiku (50-150kn..) dok neki ne naplaćuju ukoliko se pristane na popravak kad ponude..
- provjeri beep (pc speaker), raspitaj se za servis..
Još nikada nisam imao slučaj da se komp resetira zbog rama, tj kad nema rama. Komp bi trebao nastaviti raditi iako ne daje nikakve znakove, pa mi taj reset vuče na nešto ozbiljnije...
Pitanje je jesi li oštetio još išta a da nisi ni primjetio, jesi li sve ponovo spojio kako treba...
Ovo ti je primjer konektora za spajanje PSW-RSW, HDD led, SPEAKER, PW led
I ovo ti je zaseban speaker koji je inače dolazio sa samim kučištem (ne znam da li dolaze i danas)
Ili si ostetio fizicki ili ti je dok si cisto usla prasina medju kontakte sto zna biti poprilicno gadan problem, ako nemas sa cime ispuhati to sve...