Nesto je izgorilo!!!

poruka: 45
|
čitano: 12.147
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

Uglavnom....Nije me bilo doma 2 tjedna. Upalio sam komp i radio je oko pol sata bez ikakvih problema. Nakon toga se ugasio sam od sebe, ponovno sam ga upalio i radio je 5 sec i opet se ugasio i tako 3,4 puta. Onda sam otvorio kučište i upalio ga opet. Unutra je nešto jako smrdilo po paljevini! Moj zaključak je da je nešto izgorilo, ali sada neznam šta. Ja sam sve izvadio van i gurao nos u sve žive djelove tih djelova koje sam izvadio i koja su ostala unutra! Prvo sam mislio da je napajanje jer je ono jedino imalo miris po paljevini nakon nekih par minuta. Međutim ja sam opet sve spojio i opet upalio i kad je počelo smrdit skužio sam da više neznam od kuda dolazi taj smrad (napajanje,procesor,grafička,hard???). Kako da sada saznam od kuda dolazi i kaj je pregorilo ili izgorilo..????????????

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

mislim da je napajanje ...

xFire: rebelsy
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.8.2010 23:26 (rebelsy).

12 0 hvala 0
17 godina
RE: Nesto je izgorilo!!!

pa kad ti se pc upali do kuda dode?dal ima slike?

Life will kill you, even if you're in a rock and roll band
15 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

i meni se isto to dogodilo...izvadio sam rame...i ponovo ih stavio ali mi nisu dobro sjeli...i ja upalim komp samo se spušilo i smrdilo po cijeloj kuci

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nesto je izgorilo!!!

Otvori komp,pronjuskaj(karikiram) sve i vidi dali ima negdje "čađi" (pogledaj napajanje).Druga solucija je da odes kod frenda ili na drugom kompu,komponentu po komponentu provjeravas dali radi sve kako spada.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

najveci problem je da nemora izgorit samo tamo di je crno, nekad zna jedna komponenta izgorit i za sobom povuc drugu ispravnu u grob.

za pocetak probaj samo zamijenit napajanje ako mislis da je crknulo, da nebi bilo uzmes novo napajanje a ono isti problem se i dalje javlja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.8.2010 23:48 (Toni2000).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

Ma uopće nema slike, kada upalim svjetli mi lampica na kučištu ali monitor se ponaša kao da je komp ugašen a i čujem da hard isto ništa ne radi ali sve se vrti od ventilatora i tih fora...tipkovnica ne svjetli i ne reagira a DVD-RW nemogu ni otvorit isto kao da nije spojen!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja bi reko da je matična ošla o.O

16 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

pazi sad, ja sam isto imao te probleme iste kao sta si ti opisao, iste, u jednom slucaju mi je grafa bila riknula, u drugom, maticna, sad zadnje je procesor....znaci sve je rezultiralo paljenjem kompa a monitor se ne mice iz stand-by-a...nije da te plasim al ono..svasta moze bit

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.8.2010 23:53 (Toni2000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ljudi ali sto vi radite s time?

meni nikad nista nije riknulo sem napajanja i hard diska kad je udario grom kojih 2 - 3 metra od kuce i ostavio doooobar krater...

:/

ocito nisam dovoljno dobar overclocker :P
In Control
16 godina
protjeran
Nesto je izgorilo!!!

Ako je do rama vjerovatno bi pod system tribalo pisati da ih ima manje nego stozapravo ima.

Najbolje ti tribas zvati nekog strucnjaka ili odniti na neki servis ako jos imas jamstvo

I live to die another day
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nesto je izgorilo!!!

Da može biti svašta...meni je frendu isto tako komp nije se htio paliti pa mu je prvi put napajanje riklo, a mjesec dana kasnije sa mu je matična otišla. Najbolje ga odnijeti na servis ili ako ti neki frend može posuditi napajanje i slično pa da sam provjeriš da li je do njega ili nečeg drugog.

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

Mislim da je problem u maticnoj.Pregledaj malo maticnu i vidi da li ima "leakova",tj.da li je jedan od onih tranzistora ili cega vec (izgledaju kao gljive),procurio.Posto vecinom kad ode procesor i ram,onaj zvucnik na maticnoj pisti,a ovako ne moze doci napon do tog zvucnika,tako da ako idemo tom logikom,maticna riknula.

Kulanic Irhad
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ako si overclockao, otisao ti je procesor, a moguce je da je taj povukao za sobom cijelu maticnu... kada je meni jednom izgorio laptop takoder nije pokazivao sliku pa bit ce da je to. Ako overclockas, mislim da gubis garanciju. Sretno.
If a program actually fits in memory and has enough disk space, it is guaranteed to crash. If such a program has not crashed yet, it is waiting for a critical moment before it crashes.
15 godina
neaktivan
Nesto je izgorilo!!!

e hvala svima! Uglavnom ovo je cijela priča šta se meni sve dogodilo.Uzeo sam PC od buraza i lagano prespojavao komponentu po komponentu. U jednom slučaju nešto se počelo čak i dimit i malo smrdit i kako sam njuškao po CPU-u ,grafičkoj i svemu ostalo tako mi je pokraj glave i face nešto explodiralo u napajanju :D :D. Na kraju sam se konzultirao sa ujakom i zaključio da kupim novu matičnu i uzeo sam drugo napajanje i sad sve radi ali sam skurio i burazovu matičnu :D...tako da mi je sad veselo...ali evo da znate...ako nešto smrdi odma gasi komp :) :)

Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
Nesto je izgorilo!!!

izgorilo ti je napajanje i sa sobom povuklo ploču , nista novo  a mora bt da si jako pametan kad si spaljeno napajanje stavio u prijateljev komp , nemogu vjerovat da ti nitko od ovih sto su te prije savjetovali nije rekao da ni slucajno ne testiras mrtve komponente u drugom kompu, eto sad ti je veselo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pa komponente se nikad ne testiraju tako da uglavis potencijalno mrtve komponente u novu konfu nego da iz te nove konfe jedno po jedno mjenjas komponente...

LoL... barem se to tako radi ako imas i 5% mozga...
In Control
17 godina
EnlightenedPhoenix kaže...

meni nikad nista nije riknulo sem napajanja i hard diska kad je udario grom kojih 2 - 3 metra od kuce i ostavio doooobar krater...

isto tako,riknula mi je samo 7600 gt prije 5 godina a nisam je klokao jednostavno memorija otisla.

za sad nikad problema sa komponentama :)

16 godina
neaktivan
Moze pomoc uglavnom bilo je nevrjeme u cetvrtak navecer mene nije bilo doma i grom je udario telefonski stup.izgorile su telefonske instalacije to sam zamjenio.krenuo sam upalit komp a ono nista na ekranu u trenutku nevremena bio je spojen na net.otvorio sam kuciste i u trenutku paljenja cuju se 2 duga beepa ventilatori se vrte posebice onaj od hladnjaka za procesor koji prelazi u iberturazu zna li tko otprilike sto bi moglo biti?
Teško je danas biti glup,prevelika je konkurencija !!!
16 godina
neaktivan

Obično piše u priručniku matične što znače ta dva beepa, i sve to zavisi od tvog BIOS-a. Kompletna tablica je tu: http://www.5starsupport.com/info/beep_codes.htm

If a program actually fits in memory and has enough disk space, it is guaranteed to crash. If such a program has not crashed yet, it is waiting for a critical moment before it crashes.
17 godina
geek_boy1 kaže...
Moze pomoc uglavnom bilo je nevrjeme u cetvrtak navecer mene nije bilo doma i grom je udario telefonski stup.izgorile su telefonske instalacije to sam zamjenio.krenuo sam upalit komp a ono nista na ekranu u trenutku nevremena bio je spojen na net.otvorio sam kuciste i u trenutku paljenja cuju se 2 duga beepa ventilatori se vrte posebice onaj od hladnjaka za procesor koji prelazi u iberturazu zna li tko otprilike sto bi moglo biti?

S obzirom da je grom udaril u telefonski stup, pa je onda taj udar po telefonskim linijama dosel do tvog Ruthera jer je na njega spojen telefon. Kak je Ruther spojen mreznim kabelom na maticnu, zna se kaj se dogodilo nastradala ti je maticna i mozda sve kaj je na nju spojeno proc i memorija su najosjetljiviji. Klasican slucaj tj nacin na koji grom smrda komp, da si imal prenaponsku zastitu i preko nje spojen telefon  pa tek onda na Ruther sad bi sve bilo ok a ovak imas kaj imas. Pogledaj si temu dole o tim stvarima, pa se opremi i zastiti za ubuduce navel sam par dobrih modela u svojim postovima ili ovaj dole recimo a ne da sad ovak imas mrtav komp. Testiraj memoriju sa Memtest, skini ovu dole datoteku u ISO formatu pa zaprzi na CD-R i bootaj komp i nek odradi da vidis je li memorija nastradala pa da rjesis barem tu dilemu.Cool

http://www.memtest.org/download/4.10/memtest86+-4.10.iso.gz

http://www.bug.hr/forum/topic/stolna-racunala/vam-pc-upaljen-grmi/55270.aspx

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_52&products_id=5406

17 godina
rambox kaže...
geek_boy1 kaže...

S obzirom da je grom udaril u telefonski stup, pa je onda taj udar po telefonskim linijama dosel do tvog Ruthera jer je na njega spojen telefon. Kak je Ruther spojen mreznim kabelom na maticnu, zna se kaj se dogodilo nastradala ti je maticna i mozda sve kaj je na nju spojeno proc i memorija su najosjetljiviji. Klasican slucaj tj nacin na koji grom smrda komp, da si imal prenaponsku zastitu i preko nje spojen telefon  pa tek onda na Ruther sad bi sve bilo ok a ovak imas kaj imas. Pogledaj si temu dole o tim stvarima, pa se opremi i zastiti za ubuduce navel sam par dobrih modela u svojim postovima ili ovaj dole recimo a ne da sad ovak imas mrtav komp. Testiraj memoriju sa Memtest, skini ovu dole datoteku u ISO formatu pa zaprzi na CD-R i bootaj komp i nek odradi da vidis je li memorija nastradala pa da rjesis barem tu dilemu.Cool

http://www.memtest.org/download/4.10/memtest86+-4.10.iso.gz

http://www.bug.hr/forum/topic/stolna-racunala/vam-pc-upaljen-grmi/55270.aspx

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_52&products_id=5406

samo da dam komentar za prenaponsku zastitu,ja sumnjam da ona moze sebe zastititi od groma a kamoli uredjaje koji su spojeni na nju.

mislim da je to vise za ove mrezne oscilacije u naponu.

ajd nek netko ko zna vise o tome kaze jel vrijedi ta zastita kod udara groma

17 godina
Nesto je izgorilo!!!

Normalno da moze zastitit, ali samo ova skuplja ona jeftinija nista ne valja. To ti radi na tom principu da ak se kaj dogodi uređaj jednostavno pregori, sam sebe zrtvuje u najgoroj situaciji i na taj nacin ti zaštiti komp i sve kaj je na prenaponsku spojeno. Tak je rađeno i testirano u praksi, i treba jos jednom ponovit oni jeftini modeli nista ne valjaju to je samo sminka.Cool

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Aj nadam se da je samo maticna i procesor eventualno memorija to cu moc podnjet ostalo bas ne prirasli mi podaci srcu vozim u servis u petak il cetvrtak mozda drugi tj budem online hehe uglavno koliko dodju zastite malo kvalitetnije od kolko cijene se krecu?
17 godina
geek_boy1 kaže...
Aj nadam se da je samo maticna i procesor eventualno memorija to cu moc podnjet ostalo bas ne prirasli mi podaci srcu vozim u servis u petak il cetvrtak mozda drugi tj budem online hehe uglavno koliko dodju zastite malo kvalitetnije od kolko cijene se krecu?

Pa ne moras u servis zbog toga samo ce te odrat jer deru 120 kn po satu.Nevinašce Memoriju mos testirat i sam i ak je ona otisla to bus znal s Memtest, no ak se CD s njim nece htjet niti Bootat onda je i maticna nastradala normalno i to je to. Pa dal sam ti onaj gore link iz ADM onaj APC model pogledaj malo bolje, to si uzmes pa spojiš sve na to telefon i ostalo i nema problema to je Performance najaca serija koja u drugim ducanima kosta znatno vise u ADM je jos i povoljno.Cool

http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=pf8vnt3-gr&tab=features

15 godina
Nesto je izgorilo!!!

svrha prenaponske zaštite nije da sebe zaštiti, već da zaštiti uređaje koji su na nju spojeni...

kako se udarna energija mjeri u Joulima, a to je jako relativno za razumjeti uzmi ovako.

staneš na košarkaškom igralištu i baciš slobodno bacanje sa linije, energija koju si na to utrošio je nekih 15- 20 Joula.

sada zamisli da jedna munja slabija ima preko 40 KWh energije ili 40 x 3 600 000 joula...

koliko bi puta bacio slobodna bacanja da potrošiš tu energiju ???

rasprostiranje ide preko površine recimo izgleda lijevka preko raznih uzemljenja.

kritično je kako je rečeno ne strujna instalacija što većina ljudi misli već telefonski vodovi.

udar na nekih 500- 800m u strujne vodove može, ali i ne mora da skuri komp i napajanje kao prvu jedinicu koja je na udaru.

udar na udaljenostima do nekih 800m u mjestima pa čak i 5000m ( što je rijetkost, osim ako je slaba naseljenost pa nema puno razvoda linije ) u telefonske vodove kuri bez problema router i komp jel mu router još pojača taj signal par sto puta i u tome pokušaju izgori od veselja što te zajebo Smijeh

ako imaš prenaponsku zaštitu koja ima oznaku absorpcije energije preko 500 joula i preko nje spojeno napajanje i telefonski vod udar dalje od 300m ima lijepe šanse da preživiš bez posljedica na kompu samo sa skurenom zaštitom...

što zaštita ima veću kvalitetu pa time može i više energije da primi, to prije reagira i može više napone da "odsječe" i ne prenese dalje.

zaštita koje imaju oznaku 700 J imaš već od 80kn tip uštekaš u utičnicu pa produžni kabal u nju, 1500 J od 250kn na više pa biraj...

sve ostalo što piše na njima je reklama i nije ti potrebno gledati ako je samo prenaponska zaštita u pitanju.

isto tako ako nije dobro izvedeno uzemljenje instalacije gdje je uključena ta ista zaštita neće odraditi dobro svoj posao.

p.s. za sve ostalo imaš onaj faktor sreće kada sijeva ( neće mene baš ) ili isključivanja i napajanja i tel. linije iz kompa Namigiva

edit:

ova koja ti je predložena je super za te pare, ima 2500J i za tu cijenu ne vjerujem da ćeš naći neku bolju

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.8.2010 18:49 (scaramush).
Moj PC  
3 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
Nemrem linkove gledat za cijene koristim sony erricson mobitel w910i. pitam znaš li mozda rjesenje iberturaze ventilatora procesora? Ja mislim da je maticna ili procesor kisnul
17 godina
neaktivan
Toni2000 kaže...

pazi sad, ja sam isto imao te probleme iste kao sta si ti opisao, iste, u jednom slucaju mi je grafa bila riknula, u drugom, maticna, sad zadnje je procesor....znaci sve je rezultiralo paljenjem kompa a monitor se ne mice iz stand-by-a...nije da te plasim al ono..svasta moze bit

Kako si zaboga uspio procesor spaliti?

EnlightenedPhoenix kaže...

Ni meni to nije jasno. Meni u 10 godina crkao jedan modem. I barton kojeg sam sam spalio jer nisam pazio pa hladnjak nije legao dobro ;(

A bio otkljucan ;(

:)
16 godina
neaktivan
Znaci procesor riko vrijeme za nadogradnju 4 umjesto 2 jezgre dobro ce doc sad hehe
16 godina
neaktivan
Aj koji je dobar 4jezgreni proc intelov ?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice