LCD monitor ili Grafička kartica?

poruka: 39
|
čitano: 7.838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav!

Da odmah pređem na jednostavno pitanje koje me muči već mjesecima:

Pošto sam odličan učenik, roditelji su odlučili da mi kupe neki novi komad hardvera ( bilo koji, koji ja izaberem ). Ja sam se odlučio ili za grafičku karticu ili za LCD monitor, jer mi oba trebaju ( trenutno imam 19-inčni Typhoon CRT monitor i Msi Radeon X1300 Pro, dakle "stara roba" ).

Naravno, mogu birati samo jedno od toga dvoje.

Ja vas pitam šta bi bilo bolje kupiti, s obzirom na stanje na tržištu i različite tehnologije koje se mijenjaju "iz dana u dan", monitor ili grafičku?

Neki već pričaju po forumu da sljedeće godine dolazi DX 11 i nove grafičke koje će ga podržavati, pa ako sada kupim grafičku, za godinu dana više neće bit u "modi".

Monitori se baš i nebi trebali mijenjati kad je u pitanju tehnologija, već bi se trebala mijenjati samo cijena, sve niža, naravno.

Dakle, imam dvojbu, šta bi se više isplatilo kupiti, monitor ili grafička, a da se previše ne razočaram?

Svaki savjet je dobrodošao!

Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koja je konfiguracija? Pretpostavljam da bi htio igrati, jelda?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: LCD monitor ili Grafička kartica?
autorov komentar

Da, većinom koristim PC za igranje, ali i znam pogledat koji film i tome slično. Kao što sam već i napisao i monitor i grafičku trebam nadograditi, ali trenutno samo jedno od toga dvoje.

17 godina

Da sam ja u toj dilemi kupio bih LCD monitor. Ništa revolucionarno u pogledu monitora neće se dogoditi u idućih godinu dana, niti će im cijena značajnije pasti.

A dogodine, kad budeš opet odličan, moći ćeš za te iste novce kupiti kud i kamo bolju grafičku karticu neko sada, jer stalno dolaze nove tehnologije i cijena im pada.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koja je konfiguracija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S tom grafičkom ništa novo ne možeš igrat i košta nekih 200kn čak i GTA SA će ti na very high štekati s njom a LCD monitor ti je normalno bolja kvaliteta slika i košta minimalno 1500kn pa ti odluči...

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

a koje pare su u igri

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Granica je 2000 kn.

Inače, sadašnja konfiguracija je ova: Amd Athlon 64 2000 MHz, 1 GB DDR, Msi Radeon x1300 pro, Typhoon CRT 19-inčni monitor, Msi K8N Neo4 matična ploča.

17 godina
neaktivan
sam ti grafu mijenjaj
intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx+
17 godina
neaktivan

LCD ti po meni ne treba ja koristim jedan CTR od 2002 god i još je dobar , pa ti preporučujem da kupiš grafičku

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja bi također na tvom mjestu radije kupio grafičku

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

moj prvi prijedlog je da si kupiš sljedeće:

Sapphire Radeon HD4870 512MB DDR5, PCIE, TVout, DVI   1.969,14 (u gotovini)- ovu grafičku kasnije lako prebaciš u novi komp jer ja vrlo dobra

DDR 1GB PC3200 (400MHz) SuperRAM Kingmax 191,24 VEMIL ( u gotovini) kao opcija jer vidim da imaš samo 1 gb rama

=2032,89kn

moj drugi prijedlog je ovdje jer ti je procesor usko grlo sustava pa šteta dat sve na grafičku

XFX GF 9600GT, 512MB DDR3, TV-out, Dual DVI 1.065,12kn- VEMIL

CPU AMD Athlon64 4000+ TRAY, s. 939, Toledo, 2.4GHz, 1MB c., HTT 1000MHz 336,36kn LINKS

RAM PC-3200, 1 GB, KINGMAX, DDR 400 MHz 195,00 kn LINKS   ali kupi ti tri pločice = 585,00kn

= 1986,48kn

ja ti predlažem drugi prijedlog

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2008 23:26 (brezonja).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

u drugom prijedlogu slobodno zamjeni grafičku karticu s ovom : Sapphire Radeon HD4850 512MB DDR3, PCIE, TVout, DVI 1.308,51 VEMIL

ali uzmi pločicu manje RAM-a da ti buđet bude ispod 2000 kn

e da i obavezno obnovi bios

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2008 22:51 (brezonja).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jel imas AGP ili PCI-e? pretpostavljam da agp posto imas ddr1, pa tako sve grafe ove gore otpadaju

OT: uzmi rade grafu jer ce ti ona poboljsat perfomanse, a inace preporuka za grafu   VGA AGP SAPPHIRE ATI Radeon HD3650 LR, 512 MB, tv-out, DVI. ako ipak imas PCI-e sto ne vjerujem onda jednu od ovih gore.

-.-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

MBO ima PCI E 16X

PA SURFAJ I PROVJERI

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2008 23:28 (brezonja).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Imam PCI-E sučelje. Još neznam šta uzeti, ali puno hvala na vašim savjetima. Ovaj monitor koji sada imam ( TYPHOON ) star je 7 godina i izgubio je svjetlinu i kontrast, pa ću vjerovatno uzeti novi LCD monitor.

Grafička koju sada imam (X1300 Pro) preslaba je za bilo koju novu igru, pa se onda ja pitam šta će mi novi monitor kada neću moći igrati i nove igrice?

Svejedno hvala i dobro ću razmisliti o prijedlozima koje je dao brezonja, jer za 2000 kn mogu dobit i novi procesor, grafičku i memoriju.

17 godina
Curle kaže...

Imam PCI-E sučelje. Još neznam šta uzeti, ali puno hvala na vašim savjetima. Ovaj monitor koji sada imam ( TYPHOON ) star je 7 godina i izgubio je svjetlinu i kontrast, pa ću vjerovatno uzeti novi LCD monitor.

Grafička koju sada imam (X1300 Pro) preslaba je za bilo koju novu igru, pa se onda ja pitam šta će mi novi monitor kada neću moći igrati i nove igrice?

Svejedno hvala i dobro ću razmisliti o prijedlozima koje je dao brezonja, jer za 2000 kn mogu dobit i novi procesor, grafičku i memoriju.

Istina da za 2000 kn možeš dobiti novi proc, grafu i memoriju, ali što će ti to ako ti crkne monitor? Na čemu ćeš onda raditi?
Moj savjet ti je da kupiš monitor, a kasnije probaš užicati od roditelja još novaca i kupiš novu grafičku, proc i memoriju.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @2.66 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
17 godina
neaktivan

Uzmi monitor. Grafičku možeš dobiti za Božić uskoro, a LCD je ogromna promjena ( na bolje i ljepše).  Samo kupi neki dobar.

"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala puno, uzeti ću LCD monitor i to vjerovatno neki Samsungov model, još ću vam javit. Možda će do Božića doći i neka bolja i jeftinija grafička kartica, a i nove, zahtjevnije igre, pa se isplati pričekati.

Svejedno kad su monitori u pitanju tu se nema šta previše mijenjati, pa je sada trenutno bolji izbor za kupnju.

17 godina
neaktivan

pa za dva soma si uzmeš monitor 20 incha npr. philips za 1400 i ostalih 600kn kupiš rabljenu 8800 gt ili 3850

intel quad q6600 2.4 Gigabyte P35-DS3P 4gb kingmax, gigabyte 8800 gts 512 ,tagan 580w, samsung 160 +250 Western digital caviar

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

E kad pi bilo takve rabljene grafičke, šta ti misliš, gdje se to može nać?

3870 je jača od 3850, a 8800gt je jača od 3870 bigtime.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2008 13:41 (Hex).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Šta mislite o Samsungovim 22-inčnim modelima SM 2253BW i T220? Nešto od ovoga dvoje ću sigurno uzeti.

17 godina
neaktivan
moderator
Curle kaže...

Šta mislite o Samsungovim 22-inčnim modelima SM 2253BW i T220? Nešto od ovoga dvoje ću sigurno uzeti.

Kao sto i sam vidis,grafu mozes menjati svaku godinu a monitor ne bas.Potrazi sto je moguce bolji monitor iznad 20" i kupi.
Graficke se menjaju svakih 6 meseci.
Samsunzi so odlicni.Kupi 
0100110001100001011110100110000101110010011101010111001100100000010011000110111101101110011001110010000000110001001110010011011100110010
16 godina
neaktivan
Curle kaže...

Kolko ja znam da su 22" modeli skuplji od 2000kn...
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Nebi rekao, pogledaj u Linksu cijenu za gotovinu, za oba modela manje od 2000 kn!

17 godina
neaktivan
Curle kaže...

Granica je 2000 kn.

Inače, sadašnja konfiguracija je ova: Amd Athlon 64 2000 MHz, 1 GB DDR, Msi Radeon x1300 pro, Typhoon CRT 19-inčni monitor, Msi K8N Neo4 matična ploča.

Za 2000 kn radije ti nadogradi komp, pa onda pošteno igraj. S monitorom ti performanse će biti još slabije nego sada, s grafom nećeš puno dobiti na performansama.
16 godina
protjeran

LCD NIJE "ogromna promjena (na bolje i ljepse)"!! ..opcenito,LCD su promasena tehnologija..ostani na CRT-u, a bolje si kupi grapicku i jos malo RAM-a ( a i proc ti je AMD,sto i nije bas za pohvalu)

http://bux.to/?r=pointer+
17 godina
pointer kaže...

LCD NIJE "ogromna promjena (na bolje i ljepse)"!! ..opcenito,LCD su promasena tehnologija..ostani na CRT-u, a bolje si kupi grapicku i jos malo RAM-a ( a i proc ti je AMD,sto i nije bas za pohvalu)

1. Potrošnja struje - CRT monitori troše oko 120W, LCD oko 50W
2. Svjetlina - LCD monitori imaju u prosjeku dvostruko više kandela po četvornom metru (cd/m2) od CRT monitora
3. Kod LCD monitora s digitalnim ulazom   kad ih se spoji na grafičku karticu koja ima DVI izbjegava se digitalno-analogna konverzija signala
4. LCD monitori su lakši i zauzimaju puno manje prostora
5. LCD monitori su ugodniji za rad, zbog manjeg naprezanja očiju (netko tko 8 sati dnevno provede ispred monitora itekako primjeti razliku)
6. Zračenje - kod CRT monitora stvara se magnetno polje od 1,6 μT. Granične vrijednosti vrijede samo za prostor ispred monitora. Sjedenje iza ili sa strane od nečijeg CRT monitora uopće nije preporučljivo, jer je tamo zračenje puno veće. Kod nekih tipova CRT monitora u prostoru iza i pored monitora javlja se čak i Röntgensko (rendgensko) zračenje. Toga kod LCD-a nema.
7. Kut gledanja, vrijeme odgovora, reprodukcija 32 bitnih boja, kontrast i mrtvi pikseli su nedostatak LCD-a u odnosu na CRT monitore. 

17 godina
neaktivan

Graficku kupi. CRT monitori su meni puno bolji. Puno bolju boju imaju, možeš ih gledat iz kuta. Ja imam 17" Belina monitor star 8 godina i jedino dosad sto mi je na njemu riknilo je bija vga kabel, koji sam zamijeno (besplatno, skinija sa starog monitora). Slika na njemu je odlicna

Fiksy

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uzmi ti sebi za pocetak monitor, ja imam samsungov LCD i vec je 2 kompa proso preko njega savrseno radi...strpi se do bozica pa si ubodi neku graficku karticu...Ovo sto ostali pricaju o razlici izmedju CRTa i LCDa prosjecan korisnik to ni ne primjeti (pogotovo ne da je, ako je, CRT bolji)....LCD ce ti manje prostosra zauzet, izgledat ce lijepse u sobi i moci ces ga imat dugo vremena, graficke kartice prolaze i dolaze pa zato bolje kreni sa monitorom, nije bozic daleko :-)

A sad kako ces odlucit od svih ovih komentara...prebroj cega ima vise graficke ili monitora :-D

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice