Čudni problemi s matičnom pločom

poruka: 4
|
čitano: 2.092
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Imam Asus a7s8x-mx. Na njoj je Sempron 2800+ (2ghz). Kada sam je probao upaliti došlo je do prvog problema: nakon paljenja radila je 1 sekundu, te se onda ugasi. Probao sam s drugim napajanjem ali se dogadja isti problem. Taj problem je prerastao u čistu suprotnost. Sada se upali i nastavlja raditi cim se napajanje prikljuci u struju. Nema nikakvih greski (bar na zvucniku), ali kad sam izvadio memoriju dogodila se ista stvar, ali bez beepova. Izvadio sam cak i procesor, ali nema nikakvih pomaka, ista stvar. Probao sam vadit bateriju, razne kombinacije jumpera...

Ako nije ispravna, nema veze, a ako je ipak neki rjesiv problem jos bolje.

Hvala, hvala i jos jednom hvala.

Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pregledaj kondezatore na ploči ali najvjerovatnije da je gotova...{#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

na prvi pogled su svi ok, sutra cu ih  sve testirat

Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Reko forum je cudo pa da probam :)
Mozda neko od vas moze i pomoci...
Znaci, nabavim maticnu Asus P5QL PRO zbog "problema" sa starom GIGABYTE GA-P31-S3G nesto tako... ispalo povoljno da uzmem i Intel Core2Duo 2,8 procesor da malo poguram a imao sam intel 3,4 GHZ.... Spojim sve znaci kako treba, novi procesor, pasta, pazljivo poredani power i swich pinovi, 2X2GB DDR2.
Da upalim, neće, provjerim pinove - povucem malo nazad 4pinski power connector-upali se lampica na ploci, hajd reko radi, improvizujem nesto da ima taj dobar kontakt...da upalim, radi sve ALI ne pali monitor...
I onda krece sesija provjera, vađenja, testiranja, ne pali i jbg... ustanovio sam da slabim pritiskom na podrucje oko ili na procesor gubi kontakt sa strujom (ili kratki spoj) odnosno ugasi se lampica...NAPOMENA: primjetio sam na socketu, koliko se moglo vidjeti golim okom na slabom osvjetljenju, malo neslaganje par iglica, kao da su otprilike 2 malo pomjerene...probao paljenje bez coolera - ne grije procesor.
Uglavnom, vraćanjem na staru ploču potvrđeno je da taj novi Core2Duo Procesor radi, ram plocice rade, graficka radi, a ispostavilo se da se rijesio i "problem" sa zamjenom procesora a problem je bio da se comp nije mogao ugasiti odnosno kako god da ga ugasis on se upali ponovo, osim gasenje - pritisni i drzi 5sec :)
Ima li tu kakvog lijeka, zanima me postoji li mogucnost da su ti neki kondenzatori nesto batal i kako to provjeriti u kucnoj radinosti, recimo sa unimer-instrumentom???
gdje ima servis ploca u Sarajevu gdje bih mogao provjeriti sta je problem?
Ili da jednostavno kazem HALALOSUM :) ???

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice