CMOS checksum error- Defaults loaded

poruka: 29
|
čitano: 11.396
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

kada upalim računalo, pojavi mi se poruka CMOS checksum error-Defaults loaded .Imam mogučnost pritisnuti F1 za nastavak pokretanja windowsa i Del za ulazak u BIOS.Kada pritisnem bilo što od toga, računalo ne reagira.Izvadio sam bateriju na matičnoj i opet je vratio, ali nije pomoglo.Zamijenio sam bateriju novom,ali ni to nije pomoglo.Napravio sam clear cmos-a preko jumpera,ali ni to ne pomaže.Htio sam napraviti flash bios-a, ali nisam,jer nisam stručnjak za to, pa da ne s*****matičnu(WinFast 760GXK8MC).Da li ima neki jednostavniji način za rješavanje tog problema?molim vaše prijedloge

0 0 hvala 0
15 godina
Re: CMOS checksum error- Defaults loaded

jel ti radi uopce tipkovnica?

14 godina
neaktivan

riješio sam problem..nabavio sam usb tipkovnicu i sve radi....nisam posumnjao u tipkovnicu kad su lampice na njoj svijetlile.možda je problem u ps/2 priključku,ali to sad nije bitno,glavno da je mašina opet u pogonu....{#} 

15 godina

heh, i mislio sam da je do tipkovnice jer šta drugo :O ajde neka si rijesio {#}

14 godina
neaktivan

Kada upalim komp ovo mi se pojavi:

Main processor: AMD Hammer Family processor - Model Unknown

Memory Testing: 524288K OK

IDE Channel 0 Master: PIONEER DVD-RW  DVR-110D 1.17

IDE Channel 0 Slave:   None

IDE Channel 1 Master: None

IDE Channel 1 Slave:   None

IDE Channel 2 Master: WDC WD1200JS-00MHB0 02.01CO3

IDE Channel 3 Master: None

CMOS checksum error - Defaults loaded

Press F1 to continue, DEL to enter SETUP

Kada pritisnem F1 otvori mi windows normalno, jedino što mi datum bude 01.01.2005. Na komp je instaliran Windows 7.

Probao sam zamjeniti bateriju ali ista greška se javlja.

Da li netko zna u čemu je problem???

Također imam još jedan problem na tom kompu.

Kada normalno ugasim komp i pokušam ga odmah upaliti, on se na tipku ne kućištu ne može nikako upaliti. Upali se jedino kada ugasim tipku od napajanja na kućištu i pričekam da se ugasi ona mala crvena lampica na matičnoj, onda ponovo upalim prekidač od napajanja i onda se može upaliti na kućištu! Nadam se da ste me razumjeli :)

Tako se ponaša i kada sam stavio novu bateriju.

U čemu je problem?

UNAPRIJED ZAHVALJUJEM SVIMA NA POMOĆI :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

poz da se i ja nakacim na ovu temu sada igram BF4 i odjenom mi se ugasi racunar!!{#} pokusam da ga uplaim i nece nikako izvadim bateriju na par minuta iskocam napojni kabal vratim sve i on se uplai i izbaci gresku cmos error sta moze biti do cega se PC ugasio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
mirkossam kaže...

poz da se i ja nakacim na ovu temu sada igram BF4 i odjenom mi se ugasi racunar!!{#} pokusam da ga uplaim i nece nikako izvadim bateriju na par minuta iskocam napojni kabal vratim sve i on se uplai i izbaci gresku cmos error sta moze biti do cega se PC ugasio?

Najčešće zbog pregrijavanja ili eventualno pada napona. Možda ti je napajanje na izmaku. Ali najvjerojatnije ti se pregrijava ili procesor ili grafička kartica. Eventualno još testiraj memoriju programom memtest86+ da se uvjeriš da je memorija posve ispravna.

14 godina
neaktivan

ja neznam raditi sa ovim programom koristio sam aidu 64 i procesor mi ide do 75c a grafika oko 55-60

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
mirkossam kaže...

ja neznam raditi sa ovim programom koristio sam aidu 64 i procesor mi ide do 75c a grafika oko 55-60

Grafička ti je OK, no nekim procesorima tih 75 stupnjeva C je možda malo previše. Provjeri si na koliko ti je u BIOS-u podešeno da te upozorava (ili da gasi kompjuter) na previsoku temperaturu procesora (ako imaš tu opciju). Očisti si unutrašnjost kompjutera i promijeni termalnu pastu na procesoru. Ako ti hladnjak nije baš dobar, kupi neki bolji.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
mirkossam kaže...

Grafička ti je OK, no nekim procesorima tih 75 stupnjeva C je možda malo previše. Provjeri si na koliko ti je u BIOS-u podešeno da te upozorava (ili da gasi kompjuter) na previsoku temperaturu procesora (ako imaš tu opciju). Očisti si unutrašnjost kompjutera i promijeni termalnu pastu na procesoru. Ako ti hladnjak nije baš dobar, kupi neki bolji.

Procesor I7 950 a na njemu je stock cooler mislim da sam to jutros glaedao mislim da je alarm na 75 stepeni!!

14 godina
neaktivan

i dalje kada sam ocistio kompijuter i promijenio pastu speesfan mi ocitava temeraturu oko 70 stepeni imam instaliran win 8 e sada dali je greska do windowsa programa ili sta moze biti problem

14 godina
neaktivan
mirkossam kaže...

i dalje kada sam ocistio kompijuter i promijenio pastu speesfan mi ocitava temeraturu oko 70 stepeni imam instaliran win 8 e sada dali je greska do windowsa programa ili sta moze biti problem

ili dali je moguce da mi negdje pogresno ocitava temperaturu nekoga senzora

18 godina
moderator
mirkossam kaže...

Procesor I7 950 a na njemu je stock cooler mislim da sam to jutros glaedao mislim da je alarm na 75 stepeni!!

Moguće je da nemaš na matičnu priključe PC zvučnik pa zbog toga ne čuješ alarm, a kompjuter ti se ugasi kad nekoliko stupnjeva prijeđeš tih 75 stupnjeva.

mirkossam kaže...

Jesi stavio kvalitetnu pastu? Jesi je stavio taman, ali ne i previše? Naime, previše paste (i to ne puno previše {#}) uzrokovat će pretjerano zagrijavanje procesora. Drugim riječima, ili si stavio lošu (staru?) pastu, ili si je stavio previše ili je nisi nanio na dobar način, ili ti je jednostavno hladnjak koji imaš preslab za taj procesor u tvom kućištu (koliko ti je kućište prozračno?).

Objašnjenja za nanošenje paste imaš recimo u ovim videima:

Ti na svoj procesor moraš nanijeti pastu u obliku vertikalne linije i ne je razmazivati, nego samo staviti hladnjak. Vidi detaljnije upute ovdje.

mirkossam kaže...
mirkossam kaže...

ili dali je moguce da mi negdje pogresno ocitava temperaturu nekoga senzora

Za procesor tipično postoje dva senzora - jedan u samom procesoru, za svaku jezgru zasebno, i jedan na matičnoj ploči. Pogledaj malo bolje u taj program. Ako ne možeš razlučiti što je što, probaj HWiNFO64.

Evo što sam našao na jednom forumu: "The maximum case temp on the Intel® Core™ i7-950 we list at 67.9c. If you are hitting in the 70s that would be higher then we would like it to be."

Dakle, temperatura procesora ti je previsoka. Kupi pošten hladnjak, poštenu pastu za procesor ako već ne dolazi na hladnjaku i propisno je nanesi na procesor, propisno instaliraj hladnjak i uredi si kućište iznutra (kabele) tako da omogućavaju dobar protok zraka. Ako treba namontiraj na kućište i koji hladnjak.

14 godina
neaktivan

ovo mi pokazuje ovaj program

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator

Otvori prozor sa senzorskim informacijama - klikni na gumb Sensors u glavnom prozoru.

BTW zašto imaš žuti znak s uskličnikom kod diska?

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Otvori prozor sa senzorskim informacijama - klikni na gumb Sensors u glavnom prozoru.

BTW zašto imaš žuti znak s uskličnikom kod diska?

evo ako je to to

14 godina
neaktivan

ali kada dohvatim rukom do njega on ja kao hladan nije mi vreo kakav bi trebao biti na 70 C

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
mirkossam kaže...

ali kada dohvatim rukom do njega on ja kao hladan nije mi vreo kakav bi trebao biti na 70 C

Pokreni neku igru ili što - dao si slike na kojoj je temperatura procesora niža od 60 C.

Nisam te tu baš shvatio - kompjuterske komponente se ne diraju kad su pod naponom, a kamoli kad rade!

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
mirkossam kaže...

Pokreni neku igru ili što - dao si slike na kojoj je temperatura procesora niža od 60 C.

Nisam te tu baš shvatio - kompjuterske komponente se ne diraju kad su pod naponom, a kamoli kad rade!

18 godina
moderator

Prema ovome vidiš da ti je kompjuter u trenucima dosegao i gotovo 100 stupnjeva C! Pogledaj si stupac Maximum - kod senzora za jezgru temperature su ti od 91 do 99 stupnjeva, a senzor na matičnoj ploči je izmjerio 89 stupnjeva C.

14 godina
neaktivan

moze li se po ovome viditi da nije klokan ovaj procesor

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
mirkossam kaže...

moze li se po ovome viditi da nije klokan ovaj procesor

Piše ti da su jezgre radile maksimalnim taktom od 3103,6 MHz. Ako je ovo tvoj procesor, znači da su jezgre radile marginalno iznad normalne brzine i da nisu dosegle maksimalni takt onog turbo moda, koji iznosi 3333 MHz.

Što će reći da procesor nije overklokiran te da koristiš Intel Turbo Boost tehnologiju.

17 godina
mbaksa kaže...
mirkossam kaže...

-ne dirati! ... osim ako znaš što radiš. ''Prst-Test'' je za ovo jako dobar... tj, ako je dobro opisan-shvaćen problem, CPU-cooler ne leži dobro... dalje je sve jasno.

-rastaviti, počistiti, složiti. Temp bi tad morale pasti ispod 50c pod normalnim opterećenjem (kao igra), u teškom testu kao prime/burnin.. do 60..

edit: ako to ne pomogne, tad se može posumnjati u MBO-VRM (kondenzatore, stabilizaciju napona na ploči), jer x58 je već dovoljno staro da problemi počnu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2013 10:28 (ihush).
14 godina
neaktivan

da kao sto kolega ihush kaze nije mi jasno jer ako je ta temperatura u njemu morao bi biti barem vruc zrak iz pc ali sve hladno na ovim slikama sto sam jutros stavio temeratura je preko 90 a PC ne ne gasi e sada sta moze biti problem vidicemo!Nosim ga u servis odmah prvo da ga dobro jos jednom izduvam pa tek onda servis da vidim sta mi kazu!!

14 godina
neaktivan

isao sam u servis problem je tome sto mi cooler nije najbolje lezao na procesoru i slabija mi je pasta bila stavio mi je novu pastu i u obicnom radu tem je oko 40-45C a u igrama izlazi do 60-65C!!Nadam se da je sada ok e po vama dali bi trebao promijeniti hladnjak ili da nastavim ovako?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mirkossam kaže...

isao sam u servis problem je tome sto mi cooler nije najbolje lezao na procesoru i slabija mi je pasta bila stavio mi je novu pastu i u obicnom radu tem je oko 40-45C a u igrama izlazi do 60-65C!!Nadam se da je sada ok e po vama dali bi trebao promijeniti hladnjak ili da nastavim ovako?

- nema potrebe mijenjati, sve radi (predviđeno) unutar normalnih specifikacija.

18 godina
moderator
ihush kaže...
mirkossam kaže...

- nema potrebe mijenjati, sve radi (predviđeno) unutar normalnih specifikacija.

Osim ako mu nije glasan, a htio bi da je tiši. {#}

17 godina
mbaksa kaže...
..

Osim ako mu nije glasan, a htio bi da je tiši. {#}

-nit slovca nije zucnuo o decibelčićima, uz standardni intel, vjerojatno nema razloga, nije to amd-turbina..

zapravo anegdota: kako (preglasan)zvuk oštećuje sluh (preciznije uho/uši).

-ponekad se spomenu mp3 playeri, ponekad se (za npr HPTC) navodi buka-tišina.. ali ovo je konkretnije. Paradoksalno, tih (nečujan) ventilator OŠTEĆUJE uši. Fizički, tj u polumraku, približiš uho, nebili ga ćuo i tad.. ozljeda od lopatica. Razlika je samo što vizualni tipovi guraju prst, audiofili uho. {#}

18 godina
moderator

Lol! Meni inače ventilatori ne oštećuju uši nego živce.{#} I ne samo ventilatori, nego i visokofrekventna zujanja, poput zavojnica ili recimo crt televizora, koji barem nakratko prestane zujati kad ga pošteno opalim.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice