mogu izgubiti još trojicu ne zato što su zaposlili 3 studenta, nego zato što su u tom trenutku odlučili iz tog razloga smanjiti kapacitet projekata, napravili reorganizaciju, manje ljudi - manje para, trenutno su on hold mislim 5+ projekata koje smo mi radili, treba odraditi nadogradnje, obavezali smo se do datuma x napraviti to i ukoliko ne napravimo plaćamo penale. ps firma je pala sa 120 na 85 zaposlenika u zadnjih 5 godina, i dobit kao takva im je padala 5-10% godišnje, u međuvremenu jesmo zapošljavali i seniora i midova, i došlo je tipa 6 studenata na pozicije juniora, tako da broj odlazaka u firmi nije samo 33, nego je i veći, i općenito nitko u firmi ne misli da ćemo se po broju zaposlenih vratiti na 120, iako za to imamo kapaciteta, ljudi nema..
ja sam u navedenoj firmi i dalje jer ja nisam osobno doživio neku veliku nepravdu, za mojih 5 godina iskustva u polju imam 13k neto plaću i dogovorene godišnje bonuse (auto i neoporezive, što nikad ne navodim kad nekom govorim plaću) što sam ispregovaro prilikom jednog od razgovora s voditeljem. Ja sam se pomirio da u privatnoj firmi ja ne mogu diktirat što vlasnik radi s lovom firme, to je njegova odluka, drugima se možda svidi možda ne, ukoliko sam ja zadovoljan sa svojom plaćom,a trenutno jesam, boli me briga, ukoliko nisam i ne mogu dobiti više nakon razgovora, početi ću tražiti novi posao.
na što mislim kada kažem da ima deficita radne snage, infobip traži na godišnjoj razini 300 zaposlenika, ako godišnje toliko izađe s fera, što je sa ostalim firmama (infobip nije jedini koji traži toliko ljudi)..
Već je bila diskusija o tome koliko tko "tuče". Ja osobno ne vjerujem u te iznose. To je preko €90000 godišnje bruto. Ne postoji niti jedan razlog da toliko platiš čovjeka u RH. Toliko može zarađivati osoba koja je dio vlasničke strukture firme, programer sigurno ne, taman i da je neki voditelj. Čak i ako su istiniti ti svemirski iznosi, oni vrijede samo za tu dvojicu. Da oni sutra odu, njihova radna mjesta bi bila ugašena. Vidio to kod lika koji je "tukao" 50000 bruto. Bio je "nezamjenjiv" dok nije otišao, onda je preko noći postao nepotreban. Trebalo mu je valjda 15-20 godina da dođe do toga. Ne postoji poslodavac u RH koji će ti ponuditi programerski posao za €90000 godišnje, taman da si novi Isus s tipkovnicom. Razlog tome ti se zove tržište. Za 35000kn bruto mjesečno će ti se nasmijati u facu, a to je 60% manje.
Može Infobip tražiti i 3000 ljudi. Ne znam ni jednog sposobnog kolegu koji je otišao tamo da je i ostao. I Ericsson traži cijelu godinu ljude za Zg i St. Znamo i zašto