Nikako ne mogu naći posao izdvojena tema

poruka: 997
|
čitano: 688.045
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Nikako ne mogu naći posao
LUNAT1C kaže...
 imamo 2 seniora koja tuku više od direktora u plaćama (27k neto i 30k neto, plaće transparentne unutar firme od prije par tjedana), zato što su u firmi toliko da vode projekte koji su najprofitabilniji, što se studenata tiče, isto tako sam rekao da ne rade na realnim projektima, rade na POC-ovima koji služe za sales spiku, eventualno neki inhouse produkt..

mogu izgubiti još trojicu ne zato što su zaposlili 3 studenta, nego zato što su u tom trenutku odlučili iz tog razloga smanjiti kapacitet projekata, napravili reorganizaciju, manje ljudi - manje para, trenutno su on hold mislim 5+ projekata koje smo mi radili, treba odraditi nadogradnje, obavezali smo se do datuma x napraviti to i ukoliko ne napravimo plaćamo penale. ps firma je pala sa 120 na 85 zaposlenika u zadnjih 5 godina, i dobit kao takva im je padala 5-10% godišnje, u međuvremenu jesmo zapošljavali i seniora i midova, i došlo je tipa 6 studenata na pozicije juniora, tako da broj odlazaka u firmi nije samo 33, nego je i veći, i općenito nitko u firmi ne misli da ćemo se po broju zaposlenih vratiti na 120, iako za to imamo kapaciteta, ljudi nema..

ja sam u navedenoj firmi i dalje jer ja nisam osobno doživio neku veliku nepravdu, za mojih 5 godina iskustva u polju imam 13k neto plaću i dogovorene godišnje bonuse (auto i neoporezive, što nikad ne navodim kad nekom govorim plaću) što sam ispregovaro prilikom jednog od razgovora s voditeljem. Ja sam se pomirio da u privatnoj firmi ja ne mogu diktirat što vlasnik radi s lovom firme, to je njegova odluka, drugima se možda svidi možda ne, ukoliko sam ja zadovoljan sa svojom plaćom,a trenutno jesam, boli me briga, ukoliko nisam i ne mogu dobiti više nakon razgovora, početi ću tražiti novi posao.

na što mislim kada kažem da ima deficita radne snage, infobip traži na godišnjoj razini 300 zaposlenika, ako godišnje toliko izađe s fera, što je sa ostalim firmama (infobip nije jedini koji traži toliko ljudi)..

Već je bila diskusija o tome koliko tko "tuče". Ja osobno ne vjerujem u te iznose. To je preko €90000 godišnje bruto. Ne postoji niti jedan razlog da toliko platiš čovjeka u RH. Toliko može zarađivati osoba koja je dio vlasničke strukture firme, programer sigurno ne, taman i da je neki voditelj. Čak i ako su istiniti ti svemirski iznosi, oni vrijede samo za tu dvojicu. Da oni sutra odu, njihova radna mjesta bi bila ugašena. Vidio to kod lika koji je "tukao" 50000 bruto. Bio je "nezamjenjiv" dok nije otišao, onda je preko noći postao nepotreban. Trebalo mu je valjda 15-20 godina da dođe do toga. Ne postoji poslodavac u RH koji će ti ponuditi programerski posao za €90000 godišnje, taman da si novi Isus s tipkovnicom. Razlog tome ti se zove tržište. Za 35000kn bruto mjesečno će ti se nasmijati u facu, a to je 60% manje.

Može Infobip tražiti i 3000 ljudi. Ne znam ni jednog sposobnog kolegu koji je otišao tamo da je i ostao. I Ericsson traži cijelu godinu ljude za Zg i St. Znamo i zašto

4 godine
neaktivan
Nikako ne mogu naći posao

Ne kažem ja da je 12 + doprinosi nešto skupo za zapad čak i srbiju i rumunjsku samo puno bolje se živi u navedenim državama sa 2000 eura nego u rh sa 2000 pogotovo u zg ili dalmaciji (osim zimi)... 

Hrvatska je skupa za život skupa je za poslovanje zagreb nije baš nešto za život dalmacija je bolja ali nema ništa da privuče firme osim uštede ali tu onda hdz i lokalni serifi use@@u motku jer im je uvijek malo korupcije nepotizma i ko zna čega...  Ne bi vjerovao da nisam vidio ali bugarska je čak manje korumpirana od nas a rumunjska je već u sferi bogatog života za nekog iz bivše juge(osim slovenaca)... 

Dakle općenito klima je izrazito ne zdrava za poslodavce a danas možeš ići u Angolu remote radit i da ima racunice  da vidiš kako bi se zapadne firme guzile da odu tamo makar ustedili 100kn... 

Živimo Hajduk

0 0 hvala 0
16 godina
neutrino kaže...
LUNAT1C kaže...
 imamo 2 seniora koja tuku više od direktora u plaćama (27k neto i 30k neto, plaće transparentne unutar firme od prije par tjedana), zato što su u firmi toliko da vode projekte koji su najprofitabilniji, što se studenata tiče, isto tako sam rekao da ne rade na realnim projektima, rade na POC-ovima koji služe za sales spiku, eventualno neki inhouse produkt..

mogu izgubiti još trojicu ne zato što su zaposlili 3 studenta, nego zato što su u tom trenutku odlučili iz tog razloga smanjiti kapacitet projekata, napravili reorganizaciju, manje ljudi - manje para, trenutno su on hold mislim 5+ projekata koje smo mi radili, treba odraditi nadogradnje, obavezali smo se do datuma x napraviti to i ukoliko ne napravimo plaćamo penale. ps firma je pala sa 120 na 85 zaposlenika u zadnjih 5 godina, i dobit kao takva im je padala 5-10% godišnje, u međuvremenu jesmo zapošljavali i seniora i midova, i došlo je tipa 6 studenata na pozicije juniora, tako da broj odlazaka u firmi nije samo 33, nego je i veći, i općenito nitko u firmi ne misli da ćemo se po broju zaposlenih vratiti na 120, iako za to imamo kapaciteta, ljudi nema..

ja sam u navedenoj firmi i dalje jer ja nisam osobno doživio neku veliku nepravdu, za mojih 5 godina iskustva u polju imam 13k neto plaću i dogovorene godišnje bonuse (auto i neoporezive, što nikad ne navodim kad nekom govorim plaću) što sam ispregovaro prilikom jednog od razgovora s voditeljem. Ja sam se pomirio da u privatnoj firmi ja ne mogu diktirat što vlasnik radi s lovom firme, to je njegova odluka, drugima se možda svidi možda ne, ukoliko sam ja zadovoljan sa svojom plaćom,a trenutno jesam, boli me briga, ukoliko nisam i ne mogu dobiti više nakon razgovora, početi ću tražiti novi posao.

na što mislim kada kažem da ima deficita radne snage, infobip traži na godišnjoj razini 300 zaposlenika, ako godišnje toliko izađe s fera, što je sa ostalim firmama (infobip nije jedini koji traži toliko ljudi)..

Već je bila diskusija o tome koliko tko "tuče". Ja osobno ne vjerujem u te iznose. To je preko €90000 godišnje bruto. Ne postoji niti jedan razlog da toliko platiš čovjeka u RH. Toliko može zarađivati osoba koja je dio vlasničke strukture firme, programer sigurno ne, taman i da je neki voditelj. Čak i ako su istiniti ti svemirski iznosi, oni vrijede samo za tu dvojicu. Da oni sutra odu, njihova radna mjesta bi bila ugašena. Vidio to kod lika koji je "tukao" 50000 bruto. Bio je "nezamjenjiv" dok nije otišao, onda je preko noći postao nepotreban. Trebalo mu je valjda 15-20 godina da dođe do toga. Ne postoji poslodavac u RH koji će ti ponuditi programerski posao za €90000 godišnje, taman da si novi Isus s tipkovnicom. Razlog tome ti se zove tržište. Za 35000kn bruto mjesečno će ti se nasmijati u facu, a to je 60% manje.

Može Infobip tražiti i 3000 ljudi. Ne znam ni jednog sposobnog kolegu koji je otišao tamo da je i ostao. I Ericsson traži cijelu godinu ljude za Zg i St. Znamo i zašto

ja vjerujem jer sam pročito, mislim da o takvim stvarima lagali nebi, vjerujem da zaslužuju toliku lovu, zarade ju sigurno, ako gase njihovo mjesto gase i projekt koji im vjerojatno donosi više nego što im oni odnose (projekti dulji od 10 godina), drugdje ne vjerujem da će zarađivati toliko, ali isto tako nebi nosili toliku odgovornost...

ne govorim ništa o kvaliteti firmi i kako je tamo radit, kažem da ako godišnje dobijemo ajmo reć 1000 ljudi spremnih za rad ili educiranje , i imamo potrebu na godišnjoj razini za 2000 to je deficit, to što jedna firma nije zaposlila nikog a druga je više govori o kvaliteti radnog mjesta kakve firme nude, infobip sam naveo samo radi brojeva..

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 12:44 (LUNAT1C).
5 godina
neaktivan

kada netko radi za hrvatsku firmu tipa banka/telekom, onda je 12000kn previse, iako presucuju da se takvi ljudi prodaju za minimum 350 eur/dan, odnosno 52.000kn mjesecno

sto znaci da se na takvom developeru zaradi barem duplo, a da ga se niti ne vidi

1 0 hvala 0
17 godina
Sanchez_1 kaže...

kada netko radi za hrvatsku firmu tipa banka/telekom, onda je 12000kn previse, iako presucuju da se takvi ljudi prodaju za minimum 350 eur/dan, odnosno 52.000kn mjesecno

sto znaci da se na takvom developeru zaradi barem duplo, a da ga se niti ne vidi

12k neto plaće je okvirno cca 35 - 40kkn ukupnog troška, u slučaju da ima 100% utilizaciju.

Nema tu tako puno zarade kako se čini.

5 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Sanchez_1 kaže...

12k neto plaće je okvirno cca 35 - 40kkn ukupnog troška, u slučaju da ima 100% utilizaciju.

https://www.isplate.info/kalkulator-place-2021.aspx

Kaze 21.000 kn za bruto 2

15 godina
Sanchez_1 kaže...

Ali imaš sigurno i ostalih troškova poslovanja (oprema, ured, porezi na zaradu, itd.).

5 godina
neaktivan

Nikakvi troskovi.

govorim o tome kada firma x zaposli nekog i proda ga firmi y, body shop.

taj sjedi u firmi y godinama i skoro nema veze sa firmom x.

cak i ako ima, prostor, stol, stolica i racunalo moze biti izamortizirano vec nakon 5 god i trosak nula

2 0 hvala 0
16 godina
Sanchez_1 kaže...

Nikakvi troskovi.

cak i ako ima, prostor, stol, stolica i racunalo moze biti izamortizirano vec nakon 5 god i trosak nula

Koliko ti imaš zaposlenih da ovakve gluposti pišeš? Čisto sumnjam da i jednog, jer nemaš pojma očito o poslavanju i sam troškovima....bez ljutnje, ali dok tako nešto pročitam moram reagirat...

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
5 godina
neaktivan
kostolomac kaže...
Sanchez_1 kaže...

Nikakvi troskovi.

Koliko ti imaš zaposlenih da ovakve gluposti pišeš? Čisto sumnjam da i jednog, jer nemaš pojma očito o poslavanju i sam troškovima....bez ljutnje, ali dok tako nešto pročitam moram reagirat...

evo, reci tocno gdje grijesim, bez ad hominema

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Sanchez_1 kaže...

To je istina pod uvjetom da firma ima samo jednog zaposlenog i poslovni prostor čiji najam košta oko 20000kn mjesečno. I u tom slučaju će taj solo dron zaraditi svoju plaću, pokriti trošak poslovnog prostora i knjigovodstva.

Svaki dodatni dron je generator love.

15 godina
neaktivan
kostolomac kaže...
Sanchez_1 kaže...

Nikakvi troskovi.

Man day koji Snachez spominje od 300-tinjak eura je dno dna koje ćeš dobiti od bilo kojeg klijenta bez ikakvih pregovora. Niže od toga ne postoji valjda. Just for the record, moja bivša firma je ne trepnuvši pristala na ponudu Njemačke firme za custom developmment gdje je švabo tražio €1600/manday. Firma prije toga je klijentima naplaćivala oko $1200/manday. Često u HR praksi je to oko €400-500. Recimo da imaš 4 zaposlena i super fancy ured koji te košta 25000kn mjesečno za tu četvoricu i tebe šefa i da dobijaš€380/manday.

Objasni po kojoj matematici ovo što Sanchez piše nije istina?

Stol, stolica, monitor, notebook i ostala potrošna roba se amortiziraju unutar prve godine i to je jednokratni trošak.

17 godina
Sanchez_1 kaže...

evo, reci tocno gdje grijesim, bez ad hominema

U cijenu koštanja produkcije idu svi troškovi generirani od strane firme - od samih brutto plaća produkcije, troškovi njihovog hladnog pogona (sve vrste "nerada", od lera do godišnjih), sve ostale plaće (administracija, financije, uprava, prodaja, marketing), troškovi prostora, službenih vozila, financijskih zaduženja i brdo drugih stvari.

Zato je ako "pi puta oko računica" standardno neto x 3, s tim da na nekim poslovima ide i bitno više, rijetko kad se spusti do x 2, x 2,5...

neutrino kaže...
Old Iggy kaže...

To je istina pod uvjetom da firma ima samo jednog zaposlenog i poslovni prostor čiji najam košta oko 20000kn mjesečno. I u tom slučaju će taj solo dron zaraditi svoju plaću, pokriti trošak poslovnog prostora i knjigovodstva.

Svaki dodatni dron je generator love.

Nope, to je standardna računica za većinu firmi. Kod malih firmi koje imaju svoj prostor ide i bitno više.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

U cijenu koštanja produkcije idu svi troškovi generirani od strane firme - od samih brutto plaća produkcije, troškovi njihovog hladnog pogona (sve vrste "nerada", od lera do godišnjih), sve ostale plaće (administracija, financije, uprava, prodaja, marketing), troškovi prostora, službenih vozila, financijskih zaduženja i brdo drugih stvari.

Zato je ako "pi puta oko računica" standardno neto x 3, s tim da na nekim poslovima ide i bitno više, rijetko kad se spusti do x 2, x 2,5...

Taj tip firmi nema ni administraciju, ni financije, ni upravu, ni prodaju, ni marketing.

Neto plaća zaposlenika nema apsolutno nikakve veze s ostalim troškovima firme. Ako te kvadrat prostora košta €12, onda je to €12 bez obzira koliku plaću isplatio dronu kojeg si zaposlio.

Old Iggy kaže...

Nope, to je standardna računica za većinu firmi. Kod malih firmi koje imaju svoj prostor ide i bitno više.

Argumenti su ti stvarno jaki.

17 godina
neutrino kaže...

Taj tip firmi nema ni administraciju, ni financije, ni upravu, ni prodaju, ni marketing.

Neto plaća zaposlenika nema apsolutno nikakve veze s ostalim troškovima firme. Ako te kvadrat prostora košta €12, onda je to €12 bez obzira koliku plaću isplatio dronu kojeg si zaposlio.

Argumenti su ti stvarno jaki.

To su sve standardni argumenti, nema tu otkrivanja tople vode. Zato su termini cost rate, FTE i slično jednoznačni globalno.

Ako sam radi, sav taj posao mora obavljati sam, što znači da smanjuje efektivno vrijeme rada i povećava cijenu sata produkcije.

Neto plaća itekako ima veze s time. Iz produkcije se plaća sve to, samo je pitanje koliko kvadrat prostora učestvuje u cijeni troška čovjeka. Bruto plaća je samo dio.

Iliti, kad ukupan prihod podijeliš po ukupnim troškovima i noveliraš po cijeni sata, na to ndodaš standardu maksimalnu utiliziaciju (cca 70 - 75%), dođeš do realnih cifri troška.

5 godina
neaktivan

Uzmes bilo koju od hrvatskih firmi, od Kinga, IN2, pa nadalje.. koje uzmu covjeka i prodaju ga u ministarstvo, banku, telekom.

covjek je u firmi prvih par dana pri potpisivanju ugovora o radi i nakon toga matičnu firmu vidi eventualno jednom mjesecno.

model koji se prakticira 10+ godina, te ima zaposlenika koji ne vide svoju firmu... odnosno, vide ju za bozicni domjenak.

taj covjek svoju firmu ne košta ni stol, stolica, eventualno neki ishabani laptop za unos radnih sati i provjeru maila. 

Topli obrok dobije u kantini firme gdje je poslan, itd itd.

taj covjek je cisti profit za svoju firmu. Jedna takva firma neka ima 10 takvih ljudi, i na njih je dovoljan jedan direktor i jedna tajnica koja rjesava HR i kontakt sa vanjskim racunovodstvom koje rjesava po jednu fakturu mjesecno za svakog zaposlenika. A racunovoddstvo placa mozda 1000 kn

A ako covjeka proda ispod 300 eura/dan, budala je. 

I onda izracunas slijedece: 

365 dana godisnje

-104 dana za vikende

- 8 neradnih dana

- 25 dana godisnjeg odmora

=228 dana, ali ajmo zaokruziti na 230

230*300=69.000 * 7,4 = 510,000 kn

njegova bruto 2 placa je 21.000kn *12=252.000

on svojoj firmi donese 250.000kn godisnje, a firma se ni ne oznoji, niti zna za njega.

i onda firma ima takvih 10, i onda se ljudi cude mercedesima

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 19:55 (Sanchez_1).

1 0 hvala 0
17 godina
Sanchez_1 kaže...

Uzmes bilo koju od hrvatskih firmi, od Kinga, IN2, pa nadalje.. koje uzmu covjeka i prodaju ga u ministarstvo, banku, telekom.

covjek je u firmi prvih par dana pri potpisivanju ugovora o radi i nakon toga matičnu firmu vidi eventualno jednom mjesecno.

model koji se prakticira 10+ godina, te ima zaposlenika koji ne vide svoju firmu... odnosno, vide ju za bozicni domjenak.

taj covjek svoju firmu ne košta ni stol, stolica, eventualno neki ishabani laptop za unos radnih sati i provjeru maila. 

taj covjek je cisti profit za svoju firmu. Jedna takva firma neka ima 10 takvih ljudi, i na njih je dovoljan jedan direktor i jedna tajnica koja rjesava HR i kontakt sa vanjskim racunovodstvom koje rjesava po jednu fakturu mjesecno za svakog zaposlenika. A racunovoddstvo placa mozda 1000 kn

Ne shvaćaš osnovne detalje, no to je problem većine ljudi koji ne znaju te osnove.

To što je on negdje ne znači da ne mora zaraditi za sve one koji nisu s njim - sve te firme imaju velike zgrade, prodaju itd.

On ne bi bio tamo da firma nije njega prodala tamo. To što je on na nekoj drugoj lokaciji je firmi mizerna razlika.

Sveki čovjek koji nije firmi profit dobiva otkaz. Ako na njemu nema bar 25% profita, "džaba je krečio". Realno, mora imati bar 40 - 50% naviše.

5 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Sanchez_1 kaže...

Ne shvaćaš osnovne detalje, no to je problem većine ljudi koji ne znaju te osnove.

To što je on negdje ne znači da ne mora zaraditi za sve one koji nisu s njim - sve te firme imaju velike zgrade, prodaju itd.

On ne bi bio tamo da firma nije njega prodala tamo. To što je on na nekoj drugoj lokaciji je firmi mizerna razlika.

Sveki čovjek koji nije firmi profit dobiva otkaz. Ako na njemu nema bar 25% profita, "džaba je krečio". Realno, mora imati bar 40 - 50% naviše.

Nije stvar u tome nije nelegitimno zaradjivati na body shopu, nego se radi o tome da maticne firme su obicni middlemani koji samo uzimaju masnu proviziju, a ured mogu iznajmiti u nekoj od zgrada gdje se uvijek ima slobodan stol, odnosno kako se kaze, tvoj stol je koji uhvatis. 

Dakle, nikakav trosak, cak ni za edukaciju.

evo, reklamiraju multisport karticu, je**bi multisport karticu

edit:

i naravno, onda kada se ljudi prebace u pausaliste, kako bi middlemana izbjegli, onda se lobira za oporezivanje takvih, jer je to kakti prikriveno zaposljavanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 20:03 (Sanchez_1).
17 godina
Sanchez_1 kaže...
Old Iggy kaže...

Nije stvar u tome nije nelegitimno zaradjivati na body shopu, nego se radi o tome da maticne firme su obicni middlemani koji samo uzimaju masnu proviziju, a ured mogu iznajmiti u nekoj od zgrada gdje se uvijek ima slobodan stol, odnosno kako se kaze, tvoj stol je koji uhvatis. 

I dalje ne shvaćaš.

Taj netko, što je negdje, iz svog rada mora financirati brdo onih koji su ga doveli do tu gdje je.

Sve to ide u trošak. To je li on negdje ili u uredu firme je beznačajno u cijeloj kalkulaciji.

5 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Sanchez_1 kaže...
Old Iggy kaže...

I dalje ne shvaćaš.

Taj netko, što je negdje, iz svog rada mora financirati brdo onih koji su ga doveli do tu gdje je.

Sve to ide u trošak. To je li on negdje ili u uredu firme je beznačajno u cijeloj kalkulaciji.

To su priče za malu djecu.

ako firma X prodaje osobu Y, onda je proizvod koji ona nudi osoba Y, a ne osoba Y sa dodatnim edukacijama i vec ne znam cime. 

To je kao da ja odem u trgovinu i kupim Colu za 20 kn, i sada ju tebi prodajem za 40 kn, pa ti kazem da je to radi cijene trgovine, prijevoza i svega, a ja nista od toga nisam platio

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 20:16 (Sanchez_1).
17 godina
Sanchez_1 kaže...

evo, reklamiraju multisport karticu, je**bi multisport karticu

edit:

i naravno, onda kada se ljudi prebace u pausaliste, kako bi middlemana izbjegli, onda se lobira za oporezivanje takvih, jer je to kakti prikriveno zaposljavanje.

Najčešće kad se prebace u paušalce, rijetko kad mogu raditi za istu firmu u kojoj su bili outsource-ani. Ja znam samo jedan slučaj gdje je to uspjelo (gdje jednostavno nisu drugačije mogli). 

Te firme (banke, telekomi) imaju u 99% slučajeva potpisane ugovore sa firmama iz kojih outsource-aju da ne smije uzimati njihove ljude, jer se mogu gadni penali plaćati. 

Masa tih body shop o kojima govoriš (npr serengeti, ekobit, erste digital itd.) imaju jako male operativne troškove, jer kao što si i rekao niti im ljudi ne sjede u firmi, niti imaju bilo kakvog doticaja sa svojim matičnim firmama, čista lova.

Nama koji imamo naše proizvode i pokušavamo raditi na hr i ex-yu tržištu (nešto sitno eu), ti troškovi znaju nekad biti veliki, kao što iggy kaže, efikasnost i troškovi zaposlenika se drugačije računaju.

EDIT: I da ovo što ti iggy pokušava reći, ima mix firma.Koje su godinama radile na svojim proizvodima, radile dobre proizvode, napravile neku reputaciju na tržištu, pa su banke /telekomi da dobiju kvalitetniju radnu snagu outsource-ali njihove ljude na nekim kritičnim projektima (tu onda takve firme poberu vrhnje za dobar rad koji su radile godinama), ali takvih je malo, većinom su to čiste agencije, koje samo outsource-aju ljude, čak niti ne provode nikakvu edukaciju, nego bacaju samo u vatru. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 20:21 (dado2202).
11 godina
protjeran

Offtopic:

- Ima li koja firma u HR da je počela raditi profit sharing sa zaposlenicima, jer vidim da je u BiH počelo par firmi i to je za svaku pohvalu i skidam im kapu!

Još su te firme počele davati punu plaću na račun, a ne pola na račun -  a pola na ruke/ na crno. Lika su doslovno proglasili budalom što to prakticira, a onda su i oni to morali preći na potpuno legalni model plaćanja da nebi izgubili radnike.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
gumifufna kaže...

Offtopic:

- Ima li koja firma u HR da je počela raditi profit sharing sa zaposlenicima, jer vidim da je u BiH počelo par firmi i to je za svaku pohvalu i skidam im kapu!

Još su te firme počele davati punu plaću na račun, a ne pola na račun -  a pola na ruke/ na crno. Lika su doslovno proglasili budalom što to prakticira, a onda su i oni to morali preći na potpuno legalni model plaćanja da nebi izgubili radnike.

Teško izvedivo jer ćeš platiti masu poreza na to (tj. platit će radnik). Da su svi radnici paušalci onda bi čak i imalo smisla. U HR. je loše zakonom to definirano, sve to spada u one najskuplje porezne skupine. 

EDIT: Jedino da se radniku da udio u poduzeću, pa da si on to isplaćuje kao dobit, to bi moglo proći sa donekle normalnim poreznim davanjima (oko 20% sve skupa)

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 20:25 (dado2202).
17 godina
Sanchez_1 kaže...
Old Iggy kaže...

I dalje ne shvaćaš.

To su priče za malu djecu.

ako firma X prodaje osobu Y, onda je proizvod koji ona nudi osoba Y, a ne osoba Y sa dodatnim edukacijama i vec ne znam cime.

Upravo obrnuto, kad firma "kupi osobu Y" ne kupuje osobu Y, već plaća njen trošak. A u to je uključeno sve - od edukacije do troškova plaće žene koja kuha kavu u firmi u koju ovaj ode jednom godišnje.

gumifufna kaže...

Offtopic:

Pitanje je što se smatra pod "profit sharing". Postoji brdo varijanti bonusa, ali čista podjela profita je ipak neizvediva bez plaćanja poreza i svega ostalog.

O plaćanju na ruke ne bih...

5 godina
neaktivan

Trosak zene koja jednom godisnje kuha kavu je infitezimalan u odnosu na profit. Mogu doslovno uzeti studenticu koja ce taj dan doci i biti hostesa.

naravno, nikad se nema jedan takav, nego barem 10 takvih koji su prodani. 

To su ljudi koji imaju neko znanje i iskustvo, a firma koja ih prodaje nije u to ulozila

0 0 hvala 0
17 godina
Sanchez_1 kaže...

Trosak zene koja jednom godisnje kuha kavu je infitezimalan u odnosu na profit. Mogu doslovno uzeti studenticu koja ce taj dan doci i biti hostesa.

naravno, nikad se nema jedan takav, nego barem 10 takvih koji su prodani. 

To su ljudi koji imaju neko znanje i iskustvo, a firma koja ih prodaje nije u to ulozila

Ne shvaćaš baš, jel'da?

Ili namjerno ne prihvaćaš?

15 godina
Old Iggy kaže...

Ne shvaćaš baš, jel'da?

On o kruškama, ti o jabukama. Govori o specifičnom načinu poslovanja tj. konkrentno agencijskom radu gdje su operativni troškovi mali.

Ja sam čuo za mnogo takvih agencija, gore je dado2202 isto rekao da postoje.

17 godina
captain_soap_McTawish kaže...
Old Iggy kaže...

Ne shvaćaš baš, jel'da?

On o kruškama, ti o jabukama. Govori o specifičnom načinu poslovanja tj. konkrentno agencijskom radu gdje su operativni troškovi mali.

Ja sam čuo za mnogo takvih agencija, gore je dado2202 isto rekao da postoje.

Nitko ne govori da ih nema, dapače.

Problem je što se nikad ne gleda samo bruto plaća kao trošak.

Zato je neto x cca 2,5 do 3 realno za to. Kod standardnih IT radnih mjesta tu je bliže x 3,5.

5 godina
neaktivan

Ja sam recimo cuo za slucaj jednog koji je tako bio prodan drugoj firmi, ali je za bozic dosao u maticnu firmu da se pozdravi sa kolegama i ode na rucak.

kasnije je navodno morao odradjivati te sate u firmi kojoj je bio prodan.

to je primjer odnosa gdje firma koja ga je prodala ima iskljucivi profit na njemu

0 0 hvala 0
17 godina
Sanchez_1 kaže...

Ja sam recimo cuo za slucaj jednog koji je tako bio prodan drugoj firmi, ali je za bozic dosao u maticnu firmu da se pozdravi sa kolegama i ode na rucak.

kasnije je navodno morao odradjivati te sate u firmi kojoj je bio prodan.

to je primjer odnosa gdje firma koja ga je prodala ima iskljucivi profit na njemu

To ti je normalan odnos.

Firma koja ga je uzela nije ga uzela da u drugoj firmi ide na ručak već da radi tamo gdje treba.

Firma ima profit na svakom čovjeku, inače propada. Profit je osnovni element zašto firme postoje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice