a isuse kriste, pa cak i ja to znam sad se osjecam pametnim
ovdje uopce ne trebas znat programirat (osim sintakse), samo malo logike i matematika...
a isuse kriste, pa cak i ja to znam sad se osjecam pametnim
ovdje uopce ne trebas znat programirat (osim sintakse), samo malo logike i matematika...
danas sam piso test iz racunalstva iz programiranja i dobiti cu 1...pisati cu ispravak pa neka mi neko rjesi ove dole zadatke ako zeli :D
1. Napisi program koji za unos trazi koliko godina i koliko mejseci ima korisnik. Program treba izracunati i ispisati u kojem mjesecu i koje godine je korisnik roden.
2. Napisi program kojim se za uneseni promjer kruznice izracunava povrsina kruga, pi treba deklarirati kao konstantu. Ispisati rezultat na dvije decimale.
3.Napisati program koji omogucuje unos jednog prirodnog broja. Program treba ispisati taj broj i 4 ispred njega te njihove kvadrate.
Hvala unaprijed!
drugi sam razred tako da ne pisete neke naredbe koje nisam ucio :D
Za početak napiši svoja rješenja koja su bila netočna da vidimo što ti je točno problem.
I drugi razred srednje ili osnovne? Malo mi je čudno da si osnovne :/
danas sam piso test iz racunalstva iz programiranja i dobiti cu 1...pisati cu ispravak pa neka mi neko rjesi ove dole zadatke ako zeli :D
1. Napisi program koji za unos trazi koliko godina i koliko mejseci ima korisnik. Program treba izracunati i ispisati u kojem mjesecu i koje godine je korisnik roden.
2. Napisi program kojim se za uneseni promjer kruznice izracunava povrsina kruga, pi treba deklarirati kao konstantu. Ispisati rezultat na dvije decimale.
3.Napisati program koji omogucuje unos jednog prirodnog broja. Program treba ispisati taj broj i 4 ispred njega te njihove kvadrate.
Hvala unaprijed!
drugi sam razred tako da ne pisete neke naredbe koje nisam ucio :D
Pa i ja cak kontam kako uraditi 1. i 2. zadatak.... :D
Drugim riječima, ne znaš ništa, ali te muči to što ćeš dobiti ocjenu koju zaslužuješ. Pa onda je vrijeme da nešto i naučiš. Znaš napisati barem hello world program? Dakle, da ispiše tekst "hello world" (za to ti treba funkcija printf)? Znaš napisati program koji traži unos dva broja (funkcija scanf), onda iz zbroji i ispiše rezultat? Ukucaj u Google printf i scanf i vidjet ćeš kako se one koriste.
FYI ako koristite printf i scanf onda ste još ostali na C-u, a ne na C++-u (iako ih i C++ podržava). U C++-u se koriste objekti cin i cout.
FYI ako koristite printf i scanf onda ste još ostali na C-u, a ne na C++-u (iako ih i C++ podržava). U C++-u se koriste objekti cin i cout.
To ti je normalno u srednjim skolama, kao programiranje u C++-u, a zapravo je to C-oliki C++ ili obican C. Ili jednostavno, rade u DevC++-u, pa ucenici odmah iz tog naziva misle i da programiraju u C++-u, a nitko im ne objasni razliku. Stvarno me ponekad ti ucitelji u srednjim skolama iznerviraju.
Stvarno me ponekad ti ucitelji u srednjim skolama iznerviraju.
Oni koji znaju programirati ne zapošljavaju se u srednje škole.
E kako prezirem taj Dev C++, tko to koristi ili forsira korištenje istoga treba prestati programirati do kraja života...
E kako prezirem taj Dev C++, tko to koristi ili forsira korištenje istoga treba prestati programirati do kraja života...
Profesori su valjda nevoljni za promjene. A možda, kad su ionako često tuke za te stvari, ni ne znaju da postoje daleko bolja besplatna rješenja. Npr. Code::Blocks. Treba ih upozoriti na takve stvari - jednostavno ne postoji razlog da netko radi u DevC++-u mjesto u Code::Blocksu.
Moj profesor radi u Turbo C++, koristi iostream.h, ja ga ne shvatam, svaku drugu mu moram ispravljati, jednostavno ti profesori se previše oslanjaju na svoje znanje.
Sreća pa od njega nisam ništa naučio.
profa je glupa nis ne objasnjava....znam da je to lagano i rjesio sam nesta (ispravila je odmah i 2 sam dobio)...reko sam joj da zelim ponovo pisati, samo ako neko ima volje ko zna neka mi rjesi ovdje...to vam je 15 minuta
Ovo je vec pretjerivanje. IDE ne cini programera. Tko zna taj ce nesto moci nakucati i u notepadu, tko ne zna nece mu pomoci ni VS sa svim svojim intellisense alatima.
profa je glupa nis ne objasnjava....
To nije izlika. Imas internet, a imas i nas ovdje na forumu da ti pomognemo kada zapnes, a ne da ti serviramo rjesenje na pladnju.
profa je glupa nis ne objasnjava....
To nije izlika. Imas internet, a imas i nas ovdje na forumu da ti pomognemo kada zapnes, a ne da ti serviramo rjesenje na pladnju.
dobro znam da nije uredu od mene da odmah trazim od vas da mi napisete program...ali mi je hitno jer mi je rekla profa neka napravim te programe u ispravku za 3-4 i da ce mi zakljuciti 4 jer imam petice iz teorije
dobro znam da nije uredu od mene da odmah trazim od vas da mi napisete program...ali mi je hitno jer mi je rekla profa neka napravim te programe u ispravku za 3-4 i da ce mi zakljuciti 4 jer imam petice iz teorije
Pa ako imas petice iz teorije, onda ti ne bi trebalo predstavljati problem ovo rijesiti. Bar poceti rjesavati. Pa onda gdje zapnes, pitas.
Pa ako imas petice iz teorije, onda ti ne bi trebalo predstavljati problem ovo rijesiti. Bar poceti rjesavati. Pa onda gdje zapnes, pitas.
oke..probati cu sam...al ajd mi recite onda koji da skinem? koju verziju? mi u skoli radimo u nekoj visual express 2010 C++ tako nesta
oke..probati cu sam...al ajd mi recite onda koji da skinem? koju verziju? mi u skoli radimo u nekoj visual express 2010 C++ tako nesta
A tu smo dakle...
http://www.codeblocks.org/downloads/26
Skini codeblocks-10.05mingw-setup.exe
A tu smo dakle...
http://www.codeblocks.org/downloads/26
Skini codeblocks-10.05mingw-setup.exe
a da skinem ovaj u kojem radimo u skoli? to je neka besplatna verzija s kojom u skoli radimo, pa se mozda bolje snadem...al dobro skinuti cu obadva pa cu vidjeti :D hvala
a da skinem ovaj u kojem radimo u skoli? to je neka besplatna verzija s kojom u skoli radimo, pa se mozda bolje snadem...al dobro skinuti cu obadva pa cu vidjeti :D hvala
Isti ti je k, bitno je da nakucas kod i lupis Build and Run, hvala Bogu to mogu oba raditi. C::B ti je manji i kompaktniji. Idealan za pocetak.
#include "stdafx.h"
int main ()
{
char c;
int d;
float f;
printf ("Unos i ispis podataka\n");
printf ("Unesi jedan znak:");
scanf ("%c", &c);
printf ("Unesi jedan cijeli broj:");
scanf ("%d", &d);
printf ("Unesi jedan realan broj:");
scanf ("%f", &f);
printf ("Unio si znak %c, cijeli broj %d i realan broj %f\n",c,d,f);
return 0;
}
evo napravio sam ovo za probu...neznam sta da radim, ovako to znam napisati, al kako da napisem kad trebam izracunati godine i mjesec koliko ima covjek i nekakvu povrsinu kruga kada imam zadan promjer?
#include "stdafx.h"
#include "math.h"
#include "stdio.h"
int main()
{
float tecaj, kuna;
printf ("Unesite prodajni tecaj eura:");
scanf ("%f",& tecaj);
printf ("Unesite iznos u kunama:");
scanf ("%f",& kuna);
printf ("%2f kn=%2f eur",kuna,kuna*tecaj);
return 0;
}
evo i ovo je za pretvaranje kuna u eure :D
#include "stdafx.h"
E upravo si zbog ovoga trebao skinuti code::blocks.
stdafx.h je precompiled header koji generira visual studio, samim time ti ne vidis koji je pravi header koji ti je potreban za printf i scanf a to je stdio.h.
Ovo je osnovna matematika. Koja je formula za povrsinu kruga?
r2Π
r - polumjer, a ti imas promjer znaci i to trebas pretvoriti.
Π - valjda znas sto je to.
Sto se pretvorbe vremena u mjesecima u vrijeme u godinama i mjesecima tice to je takoder jednostavno, najobicnije djeljenje sa ostatkom. Podjelis mjesece sa 12 da dobijes broj godina, a broj mjeseci ti je pocetni broj mjeseci modulo 12.
npr:
int mjeseci = 331;
int godine = mjeseci / 12; //prvo izracunamo koliko godina ima 331 mjesec
int mjeseci2 = mjeseci % 12; //uzimamo ostatak od djeljenja sa 12 da dobijemo broj preostalih mjeseci
Zašto?, o zašto?, http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/tutorialide-pocetnika-podesavanje/125989.aspx, zašto sam radio ovu temu???
Tamo pitaj sve o IDE-ovima, u ovoj temi se u zadnje vrijeme sve više bavi IDE-ovima nego programiranjem, šta vi mislite da za svakog treba posebno preporučiti IDE?
Znaš li površinu kruga R2∏, vjerovatno te buni ovo na kvadrat, pa jednostavno pomnoži r sa r ili koristi funkciju pow(), ta funkcija ima dva argumenta, broj ili varijablu koju treba stepenovati i stepen:
pow(r,2);
To ti je sva mudrost.
Ovo je vec pretjerivanje. IDE ne cini programera. Tko zna taj ce nesto moci nakucati i u notepadu, tko ne zna nece mu pomoci ni VS sa svim svojim intellisense alatima.
Nije stvar u tome što je bolje, nego je ovo jednostavno šrot. Radije bi u Notepad++u programirao nego u DevC++u. Jedini razlog je prokleti formatting. Kad lupiš enter, nitko ne zna gdje će caret završiti.
Uostalom, Code::Blocks je superiorniji i stvarno nema potrebe koristiti DevC++.
Nije stvar u tome što je bolje, nego je ovo jednostavno šrot. Radije bi u Notepad++u programirao nego u DevC++u. Jedini razlog je prokleti formatting. Kad lupiš enter, nitko ne zna gdje će caret završiti.
To je stvar navike. Ne znas zato sto ga ne koristis duze vremena i ne lezi ti. Ja recimo sasvim normalno radim u doticnom i nemam problema sa formattingom. Jedini prigovor koji mu mogu naci je veoma spor parser za code completion, ali i to je samo ako se ne izradi code completion cache.
Sta ja znam, ja sam valjda nezahtjevan sto se toga tice. Koristio sam i code blocks i VS i jos nekoliko lijevih IDE-a i mogu ti reci da mi je posve svejedno koji koristim, glavno da ima syntax highlighting. Vecu razliku primjetim kada promjenim compiler nego IDE.
Sta ja znam, ja sam valjda nezahtjevan sto se toga tice. Koristio sam i code blocks i VS i jos nekoliko lijevih IDE-a i mogu ti reci da mi je posve svejedno koji koristim, glavno da ima syntax highlighting. Vecu razliku primjetim kada promjenim compiler nego IDE.
No shit .
No shit .
A kuzis ono, s editorom si u stalnom kontaktu pa bi, jelte, trebao biti osjetljiv na promjene. A kod mene to uopce nije slucaj, zato sam spomenuo da prije "osjetim" kada se kompajler promjeni nego editor.
Naravno, ako imas posla sa hrpom nestandardnog koda koji ovisi o musicama i nedokumentiranim featuresima pojedinog kompajlera onda ces itekako osjetiti promjenu kompajlera, ali to nije misao koju sam pokusao prenjeti.
Ukratko, da rezimiram svoje stajaliste. Slazem se da je Code Blocks superiorniji, tu nema nikakve rasprave, ali se ne slazem da je DevCpp srot te da njega treba kriviti za neciju nesposobnost ili neznanje. Svatko bi trebao koristiti ono sto mu odgovara pod uvjetom da si "to" zna i pravilno podesiti, te ne zamara forumase problemima koji proizlaze iz njegovog neobicnog ukusa.
moze mi ko pomoci u vezi ovog molim vas tek pocinjemo s ovim gradivom jezik je C
Napišite program koji traži upisivanje troznamenkastoga broja
pa ispsuje njegove znamenke i njegov zbroj.
To ćeš riješiti tako što ćeš taj broj rastaviti na stotice, desetice i jedinice i to sabrati.
moze mi ko pomoci u vezi ovog molim vas tek pocinjemo s ovim gradivom jezik je C
Napišite program koji traži upisivanje troznamenkastoga broja
pa ispsuje njegove znamenke i njegov zbroj.
Dijeliš s "težinom" i modaš s 10.
Recimo da imaš broj 42. Kako ćeš izvući 4? Podijelit ćeš broj s težinom (to je 10 - jer je 4 na mjestu desetica) i modaš (operator modulo %) s 10, da izvučiš ostatak od dijeljenja s 10. Ista stvar je i za stotice (dijeliš sa 100, modaš s 10), tisućice (da, ti ideš samo do troznamenkastog broja, ali vrijedi isti princip).