Pomoc pri namjestanju mem 1:1

poruka: 29
|
čitano: 2.495
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam proc. e6400@2.55 (defaul 2.13) sa fsb 266 na 320

Mem sa 800 spustena na 667 (+20%=800)

Memorija radi u 4:5, a ja bi htio da radi u 1:1.

Kako to napravit? Da stavim fsb na 333 ili...?

cpu cpu
maticna maticna
mem mem
spd spd
Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

FSB bi ti trebao biti 400MHz, isto kao i memorija što ti je na 400MHz (DDR2 to ispada 800MHZ). 400:400 1:1.

Da imaš 1066MHz memoriju (1066:2=533), FSB bi ti trebao biti 533MHz za dobiti 1:1.

To je iskorištavanje punog potencijala memorijskkog bandwitha, ali isto tako možeš, kao što si i napisao odrediti neki FSB (recimo 333) i onda spustiti memoriju na 666MHz i isto ćeš dobiti 1:1.

I rather like the restless nights
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
RE: Pomoc pri namjestanju mem 1:1
Bladepu kaže...

FSB bi ti trebao biti 400MHz, isto kao i memorija što ti je na 400MHz (DDR2 to ispada 800MHZ). 400:400 1:1.

Da imaš 1066MHz memoriju (1066:2=533), FSB bi ti trebao biti 533MHz za dobiti 1:1.

To je iskorištavanje punog potencijala memorijskkog bandwitha, ali isto tako možeš, kao što si i napisao odrediti neki FSB (recimo 333) i onda spustiti memoriju na 666MHz i isto ćeš dobiti 1:1.

Znaci ako dignem fsb na 333 a memoria mi ostane na 667 onda bi to trebalo bit 1:1 ili nisam skontao? Izlanuo se

Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode.
16 godina

A teoretski bi trebalo biti 666MHz, ali mislim da će ti i na 667Mhz biti 1:1. Normalno to govorimo uz FSB 333MHz.

Ali još da se nadovežem....neznam zašto juriš 1:1 ratio, kad je to totalna gnjavaža a dobiti nikad nisu jasno vidljive. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Mislis da nema neke primjetne razlike?

Namjeravam dignut fsb na 333 pa tek toliko da znam Namigiva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

A teoretski da možeš iskoristiti puni potencijal RAM memorije i da uspiješ dobiti RAM:FSB 1:1 onda bi to stvarno bilo idealno riješenje.

Ali čim spuštaš ramove za dobiti 1:1, onda se i ti mali dobitci 1:1 omjera gube u tome što ti ramovi rade na manjem bandwithu.

Sve u svemu........    neznam koliko dobru matičnu imaš i koliko dobar cooler imaš na procesoru.

Mogao bi probati FSB staviti na 400MHz što bi ti automatski davalo 800MHz RAMove (puni potencijal) a od CPUa ratio smanjiš na 6x i dobiješ 3200MHz CPU (uz pravilno hlađenje, taj CPU to može postići).

To bi bio neki manje više maximum od tog tvog sustava.

17 godina
Bladepu kaže...

A teoretski da možeš iskoristiti puni potencijal RAM memorije i da uspiješ dobiti RAM:FSB 1:1 onda bi to stvarno bilo idealno riješenje.

Ali čim spuštaš ramove za dobiti 1:1, onda se i ti mali dobitci 1:1 omjera gube u tome što ti ramovi rade na manjem bandwithu.

Sve u svemu........    neznam koliko dobru matičnu imaš i koliko dobar cooler imaš na procesoru.

Mogao bi probati FSB staviti na 400MHz što bi ti automatski davalo 800MHz RAMove (puni potencijal) a od CPUa ratio smanjiš na 6x i dobiješ 3200MHz CPU (uz pravilno hlađenje, taj CPU to može postići).

Maticna je Intel BadAxe2 975XBX2KR (moj pc) i original cooler s procesorom.

Cpu ratio je multiplier ili...?

Kad bi stavio fsb na 400 memoriju bi vratio na default 800 ili bi morao spustat?

17 godina

Evo danas sam stavio fsb na 333 (zasad sve ok) al memorija mi je i dalje 4:5 omjeru (sad radi na 416mhz)

Ako ima neko neku ideju za predlozit kako da memorija radi u 1:1 omjeru ja bih mu bio zahvalan.

I jos ako neko zna (probao je, testirao, ima isti cpu (vidi moj pc)) na koliko bi mogao dignut fsb (sad je na 333) 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.8.2010 12:59 (djigibao).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bladepu kaže...

Mogao bi probati FSB staviti na 400MHzšto bi ti automatski davalo 800MHz RAMove (puni potencijal) a od CPUa ratio smanjiš na 6x i dobiješ 3200MHz CPU (uz pravilno hlađenje, taj CPU to može postići).

Ako stavim ratio na 6x a fsb na 400=2400mhz, zar ne?

Mora mi ratio bit na 8x Fsb na 400=3200mhz 

E, za stavit fsb na 400 (400x8=3200mhz=50% povecanje od defaultnog 2.13mhz) moram spustit memoriju sa 800 na 533 (533+50%=800) da bi mi radila na 800, jer ako je ostavim na 800 (800+50%=1200!) nema sanse da radi na 1200!

Tocno ili netocno?

Prijedlog?

16 godina

Netočno.

DDR2 MEMORIJA = FSB * 2 

CPU = FSB * RATIO

što znači ako taviš FSB na 400, dobiti ćeš:

DDR2 MEMORIJA = 400 * 2 = 800MHz

CPU = 400 * (neki ratio, recimo 8) = 400 * 8 = 3200MHz.

U kratko ram memorija ti mora uvijek biti duplo veća od FSBa ako misliš dobiti 1:1.

Ono (FSB + 50% = RAM) ti je ne točno.

17 godina

Evo ti slika bios-a

Meni je po defaultu na 800 al kad hocu proc oc na 2.55 moram stavit na 667 da mi se memorija ne oc preko 800, a ako hocu stavit na 3.2 mem mora na 533 ili...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ti imaš takav bios da ti je memorija već pomnožena. Znači ovo što tebi piše 800 to ti je već dobiveno iz FSB * 2.

Tako da stavis FSB na 400MHz i ovdje na tvojoj slici stavis na 800MHz i to je to.

Evo sad sam ja smanjio svoje ramove i slikao, da ti pokazem sta moras napraviti da bi dobio 1:1 ratio.

BUS speed (to je FSB) i DRAM Frequency su mi isti i to mi daje FSB:DRAM ratio 1:1.

A isto tako se vidi multiplier (ratio) procesora mi je x6 u ovom slučaju, i to daje FSB * ratio = 400 * 6 = 2399,9 (2.4GHz)

Napraviti ću test sa 1:1 ramovima i sa maksimalnom brzinom ramova pa ćeš vidjeti što očekivati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 11:26 (Bladepu).
17 godina

OK, al meni se automatski oc memorija cim dignem fsb procesora.

Kad sam stavio fsb na 333 (sad mi je na 320), memorija na 667, "frekvencija" memorije je bila preko 800 (833) i komp se gasio

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo ti testovi koje sam sad napravio, gdje se vidi zapravo koliko taj DRAM:FSB ima malo utjecaja.

DDR2 800MHz DRAM:FSB 1:1

Rezultat: 17793

DDR2 1066MHz DRAM:FSB 3:4

Rezultat: 19767

Kao što se vidi, puno je bolji rezultat sa 1066MHz nego sa 800MHz memorijom, neovisno o DRAM:FSB omjeru.   

Tako da, stavi slobodno memoriju na njen tvornički maksimum, i ako želiš probaj Overclockirati CPU i to je to, a DRAM:FSB slobodno zabroavi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 11:46 (Bladepu).
17 godina

Kao što se vidi, puno je bolji rezultat sa 1066MHz nego sa 800MHz memorijom, neovisno o DRAM:FSB omjeru.   

Tako da, stavi slobodno memoriju na njen tvornički maksimum, i ako želiš probaj Overclockirati CPU i to je to, a DRAM:FSB slobodno zabroavi.

Mogu probat al mislim da tako (da stavim mem na 800, a sad je na 667) nece sljakat, mislim da mi ploca ili mem ne dopusta preko 800 

Cim sam dignuo fsb na 333x8=2666 kad bi igrao neku igra dolazio bi mi BSOD, a kad sam vratio fsb na 320 sve je opet bilo ok

Svejedno puno hvala za sav trud i prijedloge, ako bude jos "davio"nadam se da ces mi pomoc Osmijeh

THX

16 godina

Ajde molim te napiši mi točno koju memoriju imaš i dali su svi moduli isti?

Koji je proizvođač, i šta piše na naljepnici na samim memorijskim modulima.

Pa ću ti detaljnije moći napisati kako da postaviš bios.

17 godina

Evo nesto interesantno sto sam nasao na netu LINK

Vidi sliku:

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nemoj se opterećivati sa time.

Pročitaj moj gornji post i napiši mi koju memoriju imaš, ako ti nije problem. 

Šta piše na naljepnici sva 4 memorijska modula, i ja ću ti napisati postavke koje da ukucaš u BIOS.

17 godina

Evo slika mem kad sam bio stavio fsb na 333

mem je odmah otisla preko 400

Memorije su 2xPatriot i 2xKingston

Slike iz Everesta

kingston kingston

patriot patriot
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bladepu kaže...

Nemoj se opterećivati sa time.

Pročitaj moj gornji post i napiši mi koju memoriju imaš, ako ti nije problem. 

Šta piše na naljepnici sva 4 memorijska modula, i ja ću ti napisati postavke koje da ukucaš u BIOS.

Stavio sam ti slike iz Everesta ako to sta pomaze da ne gasim komp i gledam sta pise (ako se bude vidilo)

Ako ne pomaze onda javi pa cu pogledat Namigiva

EDIT: evo slika SPD iz CPU-Z

Patriot Patriot
kingston kingston
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 12:36 (djigibao).
16 godina

Ok, za početak stavi FSB na 266, CPU ratio na 8X i tamo u BIOSu MEMORY FREQUENCY stavi na 400MHz.

i onda slikaj sve stranice CPU-za i postaj ovdje.

17 godina
Bladepu kaže...

Ok, za početak stavi FSB na 266, CPU ratio na 8X i tamo u BIOSu MEMORY FREQUENCY stavi na 400MHz.

i onda slikaj sve stranice CPU-za i postaj ovdje.

Evo slikica

I samo da te pitam usput u vezi ovog PCI E, citao sam da se to treba stavit na 100 kad se kloka ili? Slika ispod

16 godina

Ok, sada sve pusti kako je, samo MEMORY FREQUENCY stavi na 800MHz i probaj ući u windowse....

A što se tiče PCI-X to možeš staviti na 100, ali za sada ti je bolje auto.

17 godina
Bladepu kaže...

Ok, sada sve pusti kako je, samo MEMORY FREQUENCY stavi na 800MHz i probaj ući u windowse....

E pa to ce radit jel je tako po defaultu, al cim se digne fsb ne sljaka

17 godina

Nove slike mem 800

+Ovo za pci-e nema 100 nego 101 valjda je to to, ha?

cpu cpu
mem mem
spd spd
pcie pcie
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo i testa NuclearMC

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...
Bladepu kaže...

E pa to ce radit jel je tako po defaultu, al cim se digne fsb ne sljaka

Gle, sad sam uočio da je tvoja matična još jedan od "bisera" Intelovih inženjera...

Ti imaš 4 moda za Memoriju koji se ZOVU 400 MHz, 533 MHz, 667 MHz i 800MHz.

Ali zapravo parvilnije bi bilo da piše sljedeće:

MODE 1 - 400MHz - je zapravo 1.50 * FSB.

MODE 2 - 533MHz - je zapravo 2.00 * FSB.

MODE 3 - 667MHz - je zapravo 2.50 * FSB.

MODE 4 - 800MHz - je zapravo 3.00 * FSB.

Što dovodi do toga da kad ti staviš FSB na recimo 333MHz, efektivno guraš memoriju na:

MODE 1 - 1,50 * 333 = 499MHz 

MODE 2 - 2,00 * 333 = 666MHz 

MODE 3 - 2,50 * 333 = 832MHz

MODE 4 - 3,00 * 333 = 999MHz 

Neovisno što tamo piše 400, 533, 667 i 800.

Tako da eto, ti si bio u pravu a ja sam totalno fulao. Ja vec dugo vremena radim na matičnim koje imaju moderniji prikaz frekvencija memorije i mozak mi je skroz sad u krivom smjeru radio. Sory na mojoj grešci.

I sada su računice puno jasnije:

FSB recimo 333 MHz.

CPU = FSB * RATIO = 333 * 8 = 2,66GHz

A RAMOVI će ti onda davati gore navedene vrijednosti:

umjesto 400,533,667,800 biti će 499,666,832,999MHz.

Tako da već ako u BIOSU odrediš 667, to ti je već overclock memorije jer će ti efektivno biti 832MHz.

EDIT: Uz neko dobro hlađenje procesroa, kombinacijom tvoje matične i CPUa ti bi mogao doći do nekih 3.4GHz (teoretski, u praksi mozda nesto manje).

To bi podrazumijevalo malo podizanje voltaže CPUa, a to zahtjeva neki kvalitetniji kuler.

A to bi ti normalno bilo sljedeće: 

FSB bi bio 425 MHz.

CPU bi bio 425 * 8 = 3400MHz 

a memorija bi u tom slučaju bila raspoređena po "modovima" 637, 850, 1062, 1275.

A overclock od 3.4GHz sam viđao da je postignut na tom tvom CPUu. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 15:09 (Bladepu).
17 godina
Bladepu kaže...
I sada su računice puno jasnije:

FSB recimo 333 MHz.

CPU = FSB * RATIO = 333 * 8 = 2,66GHz

A RAMOVI će ti onda davati gore navedene vrijednosti:

umjesto 400,533,667,800 biti će 499,666,832,999MHz.

Tako da već ako u BIOSU odrediš 667, to ti je već overclock memorije jer će ti efektivno biti 832MHz.

E sad je i meni puno lakse, vec sam se poceo pitat ko je tu lud Nevinašce

Dakle ako stavim fsb na 400 mem mora ic na 533?

I jos sto se tice onog PCI-E (to ima veze sa grafickom ili..?) da li da stavim na "default" ili na 100 (101 u mom slucaju)?

Sve u svemu PUNO HVALA!!! na svemu Osmijeh

16 godina

Ma nema problema, sory što sam bio zeznuo stvar na početku.

PCI-E ti je brzina sabirnice za grafičku, odnosno koliko "podataka" sustav daje grafičkoj.

To ti se ne isplati nikako dirat, moglo bi doci do trajnog ostecenja maticne i graficke a dobit od toga je poprilicno mala.

Stavi na default ili tih tvojih 101MHz i na miru si, što god odabrao od toga.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice