Asrock 990FX Exreme 4 ispod 100€ , neznam ima li je ovdje gdje ! i PII X4 955 , za godinu BD 8 core nemože bolje.
Phenom X6 1055T vs Core i5 2400
- poruka: 125
- |
- čitano: 173.350
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Zna li tko link neke radnje u Klarovcu? da vidim ponudu njihovu...
Hvala unaprijed!
Hvala unaprijed!
Imaš sreće jer ti je Links otvoren 15.6. u Karlovcu:
http://www.links.hr/index.php?option=homepage&page=novosti&id_novost=2053&insert_stats=1
Hvala unaprijed!
Novo otvoreni Links. http://www.links.hr/?option=homepage&page=onama&tab=opis_karlovac
Samo što su cijene malo veće nego kod drugih..
Meni je ok logika gdina Ranka Kukumara.
Ako npr CPU ima 4 jezgre, normalno je da u bilo kojoj aplikaciji rade u isto vrijeme sve četiri. Nisam još u nijednoj aplikaciji vidio ili u igri, koja "koristi" samo (navodno) dvije jezgre, da one dvije druge odmaraju i ne rade ništa.
Dakle, prva jezgra je na 50%, druga na 0%, treća na 48%, četvrta isto ne radi kao ni druga
Najlogičniji odgovor bi bio da igri "ne trebaju četiri jezgre" da bi radila u punoj snazi, a ne da dvije ili četiri od šest jezgri procesora ne rade.
Ne valja ti logika. Dakle imaš mnogo primjera gdje nije paralelizirana za izvođenje na više od dvije jezgre. To su uglavnom starije igre dok novije dolaze sa fino riješenom podrškom za 4 jezgre.
Task Manager prilično precizno pokazuje zauzeće procesora. Ovisno o threadovima, procesorske jezgre mogu biti opterećene skroz, ili jedna bude ful, druga do pola... a onda se threadovi prebace, pa druga bude full, a prva do pola... rijetko kada sve jezgre budu ravnomjerno opterećene, no može se dogoditi, zašto ne? x264 je predivan primjer toga.
Igre ne opterećuju procesor 100% cijelo vrijeme, to je, nadam se, jasno.
Sve je to točno što kažeš no stvar je u tome da većina igara još uvijek ne ulitizira više od dve jezgre, a kamoli 6. Prilagođavanje aplikacije višejezgrenim procesorima je zahebana stvar pa tako jedan Crysis koji je još uvijek nešto tehnološki najnaprednije danas koristi samo dvije jezgre. Mene samo zanima konkretan evidence koje to igre koriste >4 jezgre, a ne linkove na definicije procesora i Amdahlov zakon koji je u ovoj raspravi nebitan.
EDIT. Vidim da se nismo razumjeli što "ravnomjerno" zapravo znači u kontekstu. Ne tražim dokaz o 50-50-50-50-50-50 na svih 6 jezgri već samo o njihovoj istovremenoj upotrebi u nekoj igri (izuzev ArmA II).
Hvala unaprijed!
Moja preporuka : matična - Gigabyte GA-990XA-UD3 i Phenom X4 955BE. Uzmi tu kombinaciju i miran si što se tiče igranja neko vrijeme te možeš mirno i komotno preći na FX bagere kad budeš htjeo u budućnosti. Mali komentar oko i5 2400 i igranja te toga što "pojede" AMD. i5 2400 ( kod njega zaboravi na clcokanje ) je svakako jači procesor, ALI što se tiče gaminga na 1080p rezi i visokim grafičkim postavkama ( što je mislim danas standard za neke gamere ) sa dobrim grafama ( tipa HD 6870/ HD 69xx ili GTX 560Ti, GTX 570 ) nećeš profitirati puno da uzmeš i5, jel su oba procesora sasvim dovoljna da iskorištavaju te grafe. To što je i5 jači bi došlo do izražaja kad bih stavio HD 6990 ili GTX 590 ili takve setupove, te možda u bliskoj budućnosti kada ćeš ti već vjerojatno preći na bagera. To što ljudi gledaju razna testiranja gdje Sandy "pojede" AMD su testiranja koja se vrše na postavkama koje ne opterećuju grafe maximalno ( što za praksu nema smisla ). Kada se usporede na postavkama koje sam naveo kao neke standard za gamere, onda bitne razlike nema. Uz to 955BE ide najmanje na 3.8 Ghz te to dodatno smanji tu neku razliku. Dakle za gaming ili uzmi 955BE ili se rastegni do i5 2500K ( koji je jači dosta i za budućnost, jel se clocka za debelo preko gigaherz te se dosta ubrza ).
Svi imalo noviji procesori podržavaju multithreading. Značu ukupan load bio on 10%, 20% ili 80% se djeli po svim jezgrama ili ti bolje rečeno threadovima(HTT u intela). Svakom threadu se može dodjeliti određeni zadatak ako mi to želimo. O programu ili igri, aplikaciji ovisi koliko threadova se koristi istovremeno.
@ Don Kihoty
Djelomično se slažem s tobom što se tiče OC. 3+1 i 4+1 jednostavno se više griju,a naponi više osciliraju. Slažem se da je kvaliteta komponenta najbitnija. Idealan primjer za to su te dve ploče koje si naveo. IMHO kako je temperatura najveći neprijatelj računala vjerovatnost je da će ploče sa slabijom regulacijom i povećanom voltažom ( OC Cpu) za 24/7 prije otegnuti papke. Opet slažem se da tu ima još mala masa faktora.
Ali kako igra bira koje će jezgre od mojih četiri koristiti, ili ih možda kombinira !?
Ako ih kombinira, onda koristi sve četiri ali ne sve četiri odjednom, nego dvije po dvije no opet mi nije jasno što "ove" dvije jezgre rade dok igra koristi "one" dvije jezgre !!??
...i kažeš da Crysis koristi samo dvije jezgre ??
Kako, kad ih imam četiri ?
Ako koristi dvije, one druge dvije ne bi trebale raditi.
Zato mi je bolje objašnjenje da je igri dovoljno dvije jezgre a ne da igra ne koristi četiri jezgre.
Namjerno sam ošo upalit Crysis da vidim kako se kreće usage. Ukratko, dvije jezgre (2 i 4 u task manageru) se aktivno koriste dok ostale dvije "idlaju" ili barataju pozadinskim procesima.
Nema apsolutno nikakve veze koliko CPU ima jezgara, bitno koliko ih igra može ulitizirati.
@Don Kihoty:
Lako je lupit validaciju s takvom pločom no ajde ti odvrti sad neki test na toj ploči s masno overclockanim procesorom uz povećan napon pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. 3 faze i stabilni overclock ne idu zajedno, a propos toga ploča nema ni najobičnije pasivce.
Nemoram ni spominjati oscilacije napona u tom slučaju. Opće je poznato da asrockice vole overvoltati, a ne želim ni znati kako bi to izgledalo s 3 faze.
Ali kako igra bira koje će jezgre od mojih četiri koristiti, ili ih možda kombinira !?
Ako ih kombinira, onda koristi sve četiri ali ne sve četiri odjednom, nego dvije po dvije no opet mi nije jasno što "ove" dvije jezgre rade dok igra koristi "one" dvije jezgre !!??
...i kažeš da Crysis koristi samo dvije jezgre ??
Kako, kad ih imam četiri ?
Ako koristi dvije, one druge dvije ne bi trebale raditi.
Zato mi je bolje objašnjenje da je igri dovoljno dvije jezgre a ne da igra ne koristi četiri jezgre.
Namjerno sam ošo upalit Crysis da vidim kako se kreće usage. Ukratko, dvije jezgre (2 i 4 u task manageru) se aktivno koriste dok ostale dvije "idlaju" ili barataju pozadinskim procesima.
Nema apsolutno nikakve veze koliko CPU ima jezgara, bitno koliko ih igra može ulitizirati.
i još uzmi u obzir koliko su danas igre više ovisnije o grafi nego procesoru ,mislim da se tih famoznih 6 jezgri nebude oznojilo pošteno tako brzo ,bar ne u sljedećih par godina....
gle, ne fantaziraj nego kupi amd i BOK. pogledaj si razliku u cijeni a intel nije nis bolji. bolje cuvaj pare za battlefield 3
Opće je poznato da asrockice vole overvoltati, a ne želim ni znati kako bi to izgledalo s 3 faze.
Ja tu ne vidim ništa loše. OVT -> veće zagrijavanje CPU-a, što pod LN2/DICE ne znači ništa.
VDrop znači BSoD, Reboot itd...
VDrop je lošiji od OVT-a, a svi znamo da Gigabyte i ASUS VDropaju.
Ja tu ne vidim ništa loše. OVT -> veće zagrijavanje CPU-a, što pod LN2/DICE ne znači ništa.
VDrop znači BSoD, Reboot itd...
VDrop je lošiji od OVT-a, a svi znamo da Gigabyte i ASUS VDropaju.
To stoji... but that was not my point.
X6 CPU TDP 95W radit će uredno sa turbom i na 3+1 faznoj ploči kao što je N68C-S UCC bez muke,
i sličnim pločama.
Ako 4+1 faza nije za OC, onda ovo nije OC:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=773925
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1780734
Obje ploče su 4+1 fazne, pa šta?
Don hebeni rezultati. Koliko je to bilo stabilno ili je bilo dovoljno samo za validaciju? I zanima me zašto matične za AMD imaju manje faza? Ili sam ja nešto krivo vidio/pročitao?
Sry na off
Moze pitanje da neotvaram novu temu.965 be ili i5 2400? tnx
965. Još ako je matična AM3+, kasnije lako ubaciš Buldožera...
Za danasnje igre, pogotovo na visokim rezolucijama, procesor je manje bitan. FPS-ovi u igrama ti ovise iskljucivo o grafickoj. Tako da ti je moj izbor AMD. S tim procesorom si sigurno miran 5 godina.
Potpuna neistina,nažalost.Procesor danas igra jednaku ulogu u igrama kao igrafička,ako je on usko grlo.
U mom slučaju:
-Battlefield BC2 na dvije jezgre Phenoma2 radi na 20 fps na HIGH ili LOW,dakle očito je usko grlo.Čim otključam treću jezgru (četvrta nažalost ne radi,riječ je o Phenomu 550,dakle dvojozgrenom orginalno) radi na 40+fps pri HIGH postavkama.
-U WoW je situacija ogavno lošija,jer ako stavim na Ultra trzaka na opet nekih 20 fps,čim smanjim shadows (koje kalkulira isključivo cpu) frame skoči na 50 pri istim ostalim grafičkim postavkama.Inače i5 daje 50% više FPS-a od bilo kojeg Phenoma u WoW.
-U Black Ops dvojozgreni Phenom,i to solidno OC na 3.8 konstatno radi stutering,dakle zastajkuje svakih cca 5 sec.Core i5 u laptopu na 2.6 prede,nikakvno trzakanje.
Inače grafička u stolnom računalu mi je 5870,te imam 4gb ram.Dakle definitivno CPU ima velikog utjecaja na sve moderne igre.
Ja čekam Bulldozera,koji izgleda stiže u desetom mjesecu,po cijeni od 300 dolara za najjači osmojezgreni primjerak.
Moje mišljenje je da se i5 2400 ne isplati kupovati, radi nemogućnosti clockanja.
Znači -ili 2500k -iskeširat dodatnu svotu
-ili Phenoma x4 / x6
moje mišljenje: nijedno od navedenog...
rješenje: AMD Phenom II X4 955 Black Editon
mislim da niš više od ovog nije potrebno za igranje,a košta samo 800kn... što je 3-4 stotine krznenih manje od uspoređivanih procesora
ako slučajno tih 300-400kn žulja novčanik onda uložit u grafu ili neku drugu komponentu... ili pak ako se hoće uzet nekaj za slijedeće barem 2-3 godine, jednostavno pričekat bulldozere pa vidjeti
moje mišljenje: nijedno od navedenog...
rješenje: AMD Phenom II X4 955 Black Editon
mislim da niš više od ovog nije potrebno za igranje,a košta samo 800kn... što je 3-4 stotine krznenih manje od uspoređivanih procesora
ako slučajno tih 300-400kn žulja novčanik onda uložit u grafu ili neku drugu komponentu... ili pak ako se hoće uzet nekaj za slijedeće barem 2-3 godine, jednostavno pričekat bulldozere pa vidjeti
Za igranje da, defenitivno.
No, za nekakav rad defenitivno i5, kojeg cu i ja kupiti :D
gle, ne fantaziraj nego kupi amd i BOK. pogledaj si razliku u cijeni a intel nije nis bolji. bolje cuvaj pare za battlefield 3
Definitivno najbolji odgovor dosad. Ako te svrbi novčanik, kod Simone na masažu.
Dakle, 955 BE je za igranje bog i batina. Za 100 € (sa PDV-om u nas) nema boljeg.
Ma koliko mi šutjeli o tome.
Definitivno najbolji odgovor dosad. Ako te svrbi novčanik, kod Simone na masažu.
Dakle, 955 BE je za igranje bog i batina. Za 100 € (sa PDV-om u nas) nema boljeg.
Ma koliko mi šutjeli o tome.
http://www.links.hr/index.php?naziv=Procesor+AMD+Phenom+II+X4+955+BOX+Black+Edition%2C+s.+AM3%2C+3.2GHz%2C+8MB+cache%2C+Quad+Core&option=artikl&id_kategorija=05060314&id_artikl=050.603.184
Zapravo je nepunih 1000kn
Misliš 795kn. Pa di ces bas u linksa gledat. http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_256_215&products_id=7084
OK, 106 €, sretan?
Svaka čast,nisam ni pomislio da su tolike razlike u cijenama.
Hvala unaprijed!
Do sada samo pozitivna iskustva sa njima.
Hvala unaprijed!
Nisu im cjene baš niske. Od 100 do 300kn po komponentama više u odnosu na adm ili protis.
Hvala unaprijed!
COMEL shit!!!!! usporedi cijene u comelu, lingua, adm (u zg) pa ces vidjeti. evo ti link.
Zasto si u intel konfi stavio p67 maticnu na procesor koji se nemoze klokat?
Ne znam, H67 chipset mu je taman za taj proc. Inače, ne znam jesi li upućen u to, ali na pločama s P67/Z68 chipsetom se čak i procevi bez otključanog množitelja (npr. 2300/2400/2500) mogu OC-ati, samo u veoma, veoma maloj mjeri. Pritom mislim doslovce na par megaherca.
moj ima djelomično otključan množitelj do x41 znači da ide do 4.1ghz
Neznaj jesi kupija išta il ne ako misliš uzimat Intel i5 procesor je super stvarno, al ako misliš uzimat AMD dodaj još koju kunu i uzmi sebi AMD Phenom II X6 1100T ja sam ga sebi kupija i oduševija se.Procesor moš iskoristi maximalno al sad ti je zajebano u kuleru jel ti kuler amd-a sranje totalno bučan je al smaniš u biosu... Pogledaj Moj PC ja sam taj sebi složija za 3400 kn.. sad ću kupt novu grafu i malo više hdd-a. Meni je novi komp moj zakon. Sad na tebi je sve.
Mislim da sam se odlučio definitivno na Core i5 2400 ili 2500, u kombinaciji ja P67 matičnom..A slijdece sedmice narucujem pa cu objeviti dojmove o i5.
Što se tiče grafikih imam 2 GTX 460 i GTX 260 SP216, zbog tog sam mislio kupovati plocu sa SLI ali Sandy Bridge me privukao pa nista od tog..