- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
U redu, vjerujem da quad channel nije tu za vraga, svejedno tvrdim da
95% forumasa to ne treba, pogotovo oni koji nista ozbiljnijeg ili zahtjevnijeg
ne rade od igranja.
Inace, o kojim se programima i uvijetima radi? I jesi li siguran da to nije
zbog 4 jezgre vise u odnosu na mainstream platformu?
Takoder, kad kazes puno, sto to znaci.
Dobio sam dojam da stjepanju i ne treba racunalo za nesto takvo
A valjda razlikujem jezgru od memorije :D
Da, vrlo je specifično (nisu komercijalni) i za dio posla trebam jezgre, ali i veliki bandwidth. Single-core mi ne znači puno zato ga držim na stocku fiksno, ali kad koristim, onda je 100% load 100% vremena. Dosta mi je važno da se tada ne grije i da je super-stabilan.
Zdravo svima !
Ploča mi trenutno daje CPU-u 1.086V na 4.000Mhz (turbo isključen) da li je to mnogo ?
nije puno, nemas brige.. ja svoj drzim na 4.7GHz, 1.2V (sto isto nije puno), do 1.3V si siguran :)
Molim vas vaše mišljenje za i7 4770k -http://www.njuskalo.hr/procesori/procesor-intel-core-i7-4770k-oglas-14319753
Uz to imam par nedoumica,razlog prodaje takvog CPU-a te 1000kn manja cijena od kupljene.te kakva je situacija sa zagrijavanjem istog?prodaje i H90 vodeno hlađenje Sad sam u nedoumici jedino al je to sve "čisto" da nije nešto potrgano il sl. jer nevidim razlog prodaje takvog procesora nit 3 tjedana starog.
A mozda je kupljen na nekim kombinacijama da moze izvuci novce iz firme, tko ce ga znati.
Inače košta 2750kn u dućanu, mislim da je jedan od najtoplijih procesora, kojem temperatura od 85-90°C na stock hladnjaku totalno normalna. Preporuka je svakako da se stavi neki drugi cooler, iako i stock cooler radi sasvim dobro (bez overclocka)
Pa i ta cijena od 2100 kn je previše kad ih je bilo za 1700 ili 1800 kn dok nije dolar otišao gore. A sad, boli te briga zašto prodaje ako je sve ispravno. Intel stock cooler počevši od Ivy Bridge serije pa na dalje nije adekvatan jer je hlađenje smeće a Intel je to dodatno naglasio stavljanjem smeća od paste ispod IHS-a. I onaj tko ne clocka i7 ili i5 ja bih savjetovao nekakav aftermarket hladnjak jer Intelov bude i bučan a ne ohladi CPU.
Te i7 ne možeš hladit ako digneš napon ni sa kakvim zračnim hladnjacima ili ovim običnim vodenim. I to nje zato što ti hladnjaci ne mogu ohladit nego radi fušarenja Intela. Jedino delid pomaže da se može normalno clockat i hladit.
Razlog prodaje sigurno nije zagrijavanje procesora jer se ti procevi (ib i hw) na default kloku griju unutar dopuštenih specifikacija. Druga je stvar što je to od početka moglo i puno bolje da nisu fušarali s majonozem pod ihs-om. Po meni je to jedan od najboljih haswell proceva a sigurno i najprodavaniji i7 do danas. Što se tiče hlađenja, računaj na aftermarket hlanjak za bilo koji i7. Po meni oglas nije ništa sumnjiv, jedino da je i dalje dosta skup. I da, teško da ćeš u oglasniku naći skuren/neispravan procesor zadnjih generacija. Ili radi ili ne.
Lako moguce da je los primjerak pa treba puno napona za sitan overclock, ima 4770ki sta trebaju >1.3V za 4.2ghz a 1.3V se ne da hladit.
Lako moguce da je los primjerak pa treba puno napona za sitan overclock, ima 4770ki sta trebaju >1.3V za 4.2ghz a 1.3V se ne da hladit.
pa po defaultu imaju velik takt + turbo neam tu nekog overkloka jer su vec pri kraju, da ne govorim za 4790k! moj proc podnosi undervolt od lijepih -90+mv (prime95/100% stabilan/96% -110mv:), po defaultu mi ga s zadnjim biosom ploca kuri za +100mv...bolesno (jadan pri 3,9 radi na 1.191V)! veci je problem u "plocama" a ne samom procesoru koji i nemoze biti toliko los primjerak! barem se ja ne slazem s tim!
Stjepanje cinjenica je da je ogromna razlika u overclock potencijalu medju pojedinim procovima i to kad ih se testira na istim plocama, jedan radi na 4.5ghz sa 1.15V a drugi nece na 4.3 sa 1.4V.
To je stvar srece, al nije opet neka teagedija da proc radi na 4.2 recimo umjesto 4.5ghz jer je u praksi razlika zanemariva.
I šta onda preporučate,imam sad tih 2000kn i jel mogu uzet kakav i7 procesor za to ili da uzmem i5?Nekih 200-300kn max gore nije problem.
I šta onda preporučate,imam sad tih 2000kn i jel mogu uzet kakav i7 procesor za to ili da uzmem i5?Nekih 200-300kn max gore nije problem.
Pa nemaš šta drugo nego i7 ako imaš 2 cigle. Nađi neki dobar oglas i kupuj. Novi ti je preskup a da daš 2 milje kuna za i5 bi ti bilo kao da se upucaš pištoljem u jednu nogu ! Dakle, glupo bi bilo.
Pa baš i ne. i7 mu vjerojatno neće napraviti baš nikakvu razliku u odnosu na i5 ako koristi računalo za igre i sl. Najbitnija stvar mu je takt. Sve drugo je manje bitno.
Kak vam se krecu temp cpu bez oc(i7 4790k @ 4.0GHz)?
Meni sa cooler master nepton 240m u idle je 20-22°C, dok u load 49-51°C
Kak vam se krecu temp cpu bez oc(i7 4790k @ 4.0GHz)?
Meni sa cooler master nepton 240m u idle je 20-22°C, dok u load 49-51°C
Kako si u idlu uspio dobiti 22°C???
Kod mene sve stock, idle 28-30ºC load s turbom 55-60ºC to su neke vršne vrijednosti po hwinfo ( igre a ne stress test ), Corsair H110 ( 2X Noctue 140mm ).
Ili mu je u sobi oko 18°C, ili mu merenje nije tačno.
Jesu to temperature pod full opterecenjem sa avx instrukcijama tipa prime 28.5?
Jesu to temperature pod full opterecenjem sa avx instrukcijama tipa prime 28.5?
Ja to ne smijem ni pokrenuti, komp povuce +400W i temp od do 90C.
Zato i pitam, nema sanse da je 4790K na 50C u loadu sa avx-om, bez obzira na hladjenje.
Zato i pitam, nema sanse da je 4790K na 50C u loadu sa avx-om, bez obzira na hladjenje.
pa nije stvar u hladenju(iako ima 2x vodeno) vec idle temperaturi od mizernih 20°c! to mijenja stvar za cca 10°c+, posto se idle temperature uglavnom krecu oko 30°c(recimo po mom nekom iskustvu i procitanom) no ako je u kuci/sobi hladno yebaji ga imat ce bolje temperature! i koliko vidim veli na 4ghz ne s turbom na 4.4?! no eto cekamo svi odgovor
Sta je idle bitan? Meni je idle 3-4C iznad ambijentalne, kad mi je 18C u sobi padne do 21-22C. Nista cudno...
Sta je idle bitan? Meni je idle 3-4C iznad ambijentalne, kad mi je 18C u sobi padne do 21-22C. Nista cudno...
naravno! evo meni je u sobi 28°c, cpu se przi u idleu na cca 38°c dok ovo pisem!
naravno! evo meni je u sobi 28°c, cpu se przi u idleu na cca 38°c dok ovo pisem!
Svaka ti cast, al 28C je meni cista sauna, 18C mi je idealno zimi...
nes vjerovati no o tome sam razmisljao onak da stavim barem 5komada u seriju i probam...
steta sto nema temperatura s "samo" 20 komada! zimali bi neku usporedbu