Ne znam di da počnem, ovdje, u podforumu Kučišta, a tema na pretek di se mogu pridružit ili posudit tuđu temu.
tl;dr CM Hyper 212 EVO na Xeon X5450 u Thermaltake VD2000BNS kučištu ili neki drugi hladnjak?
a relevantno je i uspjeh 2x4GB DDR3 1333MHz na GIGABYTE P35C-DS3R u krajem 2015. s obzirom da je net prepun uspjeha i nesupjeha kroz povijest.
Nego, obratio sam se na forumu Thermaltakea, ali ondje je teška boliku za moj upit, i nije mi kučište u modi.
Imam Xeon X5450 i LC CC 95 na ploči P35C-DS3R, temperature su od 40/50te do 80te °C idle/load (sa korigiranim TjMax od 85°C za ovu klasu procesora u RealTemp/CoreTemp) i hladnjak to tako zasad drži. Napomenut ću da sam hladnjak kod montiranja dvaput mjenjao orjentaciju, a tvornički nanesena pasta se tako malo izneredila, tako da i da sam montirao iz prve onda bi možda malčice bolje hladila, ali opekao sam se kod izbora coolera. Ne mogu ozbiljno peglat neku bolju igru. Predugo sam krajem 2015-te čekao za uzet prvotni izbor Freezer 7 Pro Rev.2, ali ga je nestalo u linksa, a potom i u cijeloj HR izgleda.
Službena stranica za moje kučište ne navodi koju maksimalnu visinu cpu hladnjaka podržava, kao što to navode Thermaltake kućišta novija od mojeg. Ono ima 190mm širine, pa sam našao nekoliko kučišta slične širine od Thermaltakea kao što su: V3 Black Edition ili VD3000BWA i oni imaju 190mm širine poput mojeg modela, ali i informacije o podržanim max. visinama cpu hladnjaka: 160mm i 165mm respektivno, pa pretpostavljam da jabuka ne pada daleko od stabla.
Ja sam radio ručno mjerenje metrom i VD2000BNS po mojoj procjeni ima +/-160mm prostora.
Treba mi vaše mišljenje da li se slažete s mojom procjenom koliko ima lufta po visini za cpu hladnjak, a i nek se javi neko ako slučajno ima isto kučište, matičnu ili procesor.
Ali mi treba i savjet boljeg cpu hladnjaka za stock ili manji OC s obzirom na matičnu i manevarskog prostora za montiranje u kučištu.
Moj izbor boljeg hladnjaka koji je na graniči s "taman" visinom je Hyper 212 EVO, na coolermasterovim profilma jedino vidim sve bitne dimenzije na skici na dnu.
Vjerojatno bih ga montirao da puše šrema intake fanu psu-a, ili idealno prema outake fanu kučišta a u tom slučaju mi smeta pasivni hladnak matične, pa mi je bitno da cpu ventilator nadilazi od ispod to pasivn smetalo (2,5cm? visine) od ispod ili ramove s desne strane. Hyper 212 EVO ima 3,7cm lufta od ispod, a i ventilator bi se moga podesit po visini ako malo smeta. Nadam se da neću trebati skidat outake fan od kučišta. Ovdje bi se morao pomučit i vadit matičnu za montiranje.
Prešao sam sa 2x1GB DDR2 na zelene utore za DDR3 ramove, tj. na 2x4GB DDR3 1333MHz i to proračunato , tako da nek hladnjak slobodno smeta praznim DDR2 utorima ili lp memoriji.
Još sam gledao Freezer 13 obični, on se odokativno uklapa u moje gabarite, ok po visini i širini, ali i dublji, i čini se da bi zauzea sav slobodan prostor u jedinoj mogućoj horizontalnoj orijentaciji, a ne znam koliko ima prostora od ispod za za pasivni hladnjak i bi li bio dovoljno podesit ventilator po visini. Ovdje ne moram vaditi matičnu za instalirat, ali s iskutvom lc cc 95 koji se ljulja a zavidan do kraja, ne znam koliko bi dvi vide sa strane dobro držala hladnjak.
Oba hladnjaka su mi cjenovno ok, i ne bi iša više od toga, osim možda za mx-2 pastu umjesto onog što dolazi u tubi sa Hyperom, a Freezer 13 sa mx-4. Uzeo bi i skuplju mx-4 ili posudio ako nađem koga s viškom Ako imate treće prijedloge za hladnjak dajte, ali sam gleda i bez bitnih informacija (kao visina od procesora od početka rebara coolera), iskustva i gledajući odokativno te cjenovno, ne odgovovaraju.
Vidim i LC CC 120 kao najpovoljniji s TDP max. 180W, Freezer 13 je preporučljiv do 140W TDP s rashladnom izvedbom od 200W?!?. Za Hxper 212 EVO nema točnih informacija, ali ima C.D.C. tehnologiju spojenih bakrenih cijevi, dok su ostala dva s malo razmaknutije kao Direct Contact sustav. Sve te cifre izgleda mogu objesiti mačku o rep, realno su niže, zato uzimam bolju specificikaciju nego što trebam.
Inicijalno u početku jako dobro hlade, ali se nakon mnogo ciklusa zagrijavanja/hlađenja malo skupljaju i djelom gube rashladni potencijal prema recenziji, je li to ispravljeno kod jako skupljih rješenja?
(opisi uz slike su za kao da gledati potencijalni cooler montiran horizontalno, puše prema psu-u)
0 | Hyper 212 EVO |
---|---|
0 | Freezer 13 obični |
3 | LC CC 120 |
2 | Nešto drugo |