AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.742.032
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
mislioc kaže...

Sa limitom  65w OCCT 5000mhz all core 70c stress test. Izgubio 300mhz all core ali fakat je loš zakaj mi ne vjeruješ? Jedna je loša da to sam vidio ali ovak mi na PBO diže do 1.4v na 5600mhz po jezgri svih šest. Tak da sam to ostavio radi tog single corea. Ionako sam igram na kompu pa mislim da je to bolje nego neki all core tipa 5100mhz. Gledam HWinfo effective core clock je 5100mhz na stress testu točno kak 7600 non x ima boost.

Eto izgubio si punih 300MHz u CPU heavy radnji sa tim PBO, a ovo kaj on dize simultano jezgre na 5.6GHz od kojih ostala vecina radi na puno manjoj brzini ne znaci nis, procitaj koncentrirano sta sam pisao o PBO iznad u komentarima i zasto nevalja jer vidim da nisi ubrao.

To sta je bolje za gaming testiraj tako da uzmeš neku CPU heavy igru kao Cyberpunk 2.0 verzija pa vrti in game benchmark po 3 puta na PBO postavki i all core postavki i usporedi najbolji od ta 3 rezultata koji dobijes sa svakom opcijom međusobno.

Slobodno slikaj u CB R23 Hwinfo da vidim sve jezgre kako stoji frekvencija i koja je temperatura. Jedan screenshot za PBO profil i jedan za 5.3GHz all core profil i obavezno namjesti sve postavke iznad koje sam ti naveo za all core OC.

EDIT
Znači moraš mi dat neke slike iz rada (tipa CBR23 pokreni 10min stress test pa slikaj nakon 5min vrtnje) i monitoring iz HW info da vidim kako sta radi i neke rezultate jer ovako napamet nemogu nista dokuciti kako sta radi i sta si tocno namjestio od postavki!

Evo taman izletilo sta FrameChasers misli o curve optimizer-u i TDP limitu za gaming, kao da nas je cuo 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 11:17 (Jacked).
13 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Isto tako će u igri koja preferira brzu jezgru PBO odradit bolje jel tako? Ne kužim i dalje koja je poanta all core clocka za gaming.

0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
mislioc kaže...

Isto tako će u igri koja preferira brzu jezgru PBO odradit bolje jel tako? Ne kužim i dalje koja je poanta all core clocka za gaming.

Ionako su danasnje igre i engine-i optimizirani za MT i rad na vise jezgara tako da napravi dobar all core OC profil i amen, 2 jezgre jos koriste samo prastare igre kao CS:GO, DOTA i stariji naslovi di ti je tak svejedno kad bude FPS ogroman.

All core je bolji za gaming jer nema toliko izražen fps drop i stutter kao sta ima PBO zbog velike fluktuacije u taktu među jezgrama, i imas manji napon i samim time temperaturu procesora jer ga fixno zakljucas a ne nabija ga automatika kako hoce.

EDIT

I da razbijem zabludu koju imas, nemas ti uopce loš primjerak procesora jer to vidis prema UV potencijalu gdje na CO offset mozes i na -40mv voziti procesor stabilno, dobar dio ih nemoze ni na -20. A kaj se tice overkloka nemozes ocekivati overklokanje na 5.4GHz itd sa tim malenim podkapacitiranim zracnjakom kad za takve ekskurzije ljudi koriste AIO. Samim time ce ti opet i PBO boost biti slabiji jer mu algoritam radi prema temperaturi a sto je veca manji je boost.

Uglavnom imas iznad pri vrhu stranice sve postavke za all core OC, to tako napravi i pokreni CB R23 stres test 10min p nakon 2-3min napravi screenshot sa HWinfo da vidim svu statistiku oko taktova, napona i temperature.

Slobodno pokušaš 5.2GHz all core za početak na 1.27v

EDIT 2

Ovo primjeni u BIOSU

- PBO disabled
- SVM mode disabled
- Spread Spectrum disabled
- Global C-states disabled
- LLC 3 ili 4
- SOC voltage 1.28v
- vcore manualno na 1.27v kreni od 5.2GHz po 10min etape u CB R23 povecavaj ako ide.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 12:28 (Jacked).
13 godina

Probao sam sve to i prije ma kažem ti 5.3ghz 1.40 ne radi ruši se. AK400 to ionako nemre hladit na all core.

Možda bi ga dobio all core 5.0ghz 1.25v ali to je pre jadno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 12:34 (mislioc).

0 0 hvala 0
2 godine
protjeran

Pa na isto ti dođe razlika imao ti najbolji primjerak ili najlošiji između all core i PBO jer ce ionako oba biti limitirana temperaturom i naponom, i samim time smanjit performanse 

Skini 3 igre, Cyberpunk 2.0 verziju kao jako dobar primjer CPU heavy igre, Far Cry 6, Rise of The Tomb Raider pa vidi sta je bolje. Svaka ima ingame benchmark.
Testiraj stabilnost overkloka u CB R23 pusti stress test nisi renderaš da trebas takav vid stabilnosti.

Isprobaj allcore na 5.15GHz to ce radit sigurno

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 12:48 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Prolazi mi ovo sve osim Aide64 -30 limit 65w all core cinebench r23 5100mhz score 14768. Ne diram više ništa bar mi na oko lijepo izgleda tih 5600mhz u single core :). Nemam ni cooler za nekaj bolje tak i tak.

0 0 hvala 0
2 godine
protjeran

A nis, uzivaj

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
neaktivan
dery kaže...

U igrama nema razlike.U mene nema stutera ni u najačim scenama sa največom gužvom bf2042. Ja imam pbo oc uz undervolt.

Kako izgleda taj misteriozni stutter? O tim stutterima najviše pričaju oni koji nemaju AMD procesor, slična stvar kao i s driverima kod Radeon grafički, najglasniji su oni koji nikad nisu posjedovali Radeon, dječja posla. Možda sam čorav, ostario itd no ne pamtim da sam ikad doživio taj stutter, a imam i AMD i Intelov procesor, 2 kućna PC-a i 2 laptopa. Te priče počnu tako da jedan korisnik dobije neki defektan primjerak ili nešto, napiše to na redditu, i onda se fanovi konkurentskog branda upecaju na to i šire po svim forumima i portalima, i tako se onda stvori negativna percepcija o brandu ili proizvodu, takve osobe rade desetine accounta nebi li uspjeli u svom naumu, već sam pisao o tome, treba s opreznom upijati savjete na forumima i sam istražiti tržište i ponudu, ne obazirati se na broj lajkova koliko je neki savjet dobio itd, svatko brani svog konja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 14:41 (Trilogija).
2 godine
protjeran

Imas imas, sve u 16, daj nam popis sta imas i neke slike rezultata sta si odradio 

A ovo drugo za stutter i PBO je naširoko potkrijepljeno diljem interneta (doduše tu ulogu igra i chiplet dizajn ne samo PBO), a ne po nekim reditovima gdje klinci pisu moj je tata jaci od tvog tate a ni jedan nezna uc u BIOS.

EDIT

Eto ja imam na raspolaganju jedno 6 grafi i 3 procesora, eto ti imas ryzen koji skrivas ko zmija noge koji model itd... ajde fino da otestiramo par igara sa metrikom pa da usporedimo 0.1% Low  FPS itd 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 14:54 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Moj Ryzen 7 7700x boot time u win10 oko 10sec, i tako svaki put kad ga palim, nekad ne palim taj komp po 10-15 dana i opet isto, boot sasvim normalan, neznam kaj vi to stalno trenirate, ali pustite pc da radi, nemojte ga davit sa svojim pizdarijama. Netko je rekao plug & play. Tako je kod mene. Btw oba pc iz potpisa radi najnormalnije. Taraba im pokazao samo jedan trening, trening usvojen, kompovi rade bez problema ....

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Taraba kaže...

Moj Ryzen 7 7700x boot time u win10 oko 10sec, i tako svaki put kad ga palim, nekad ne palim taj komp po 10-15 dana i opet isto, boot sasvim normalan, neznam kaj vi to stalno trenirate, ali pustite pc da radi, nemojte ga davit sa svojim pizdarijama. Netko je rekao plug & play. Tako je kod mene. Btw oba pc iz potpisa radi najnormalnije. Taraba im pokazao samo jedan trening, trening usvojen, kompovi rade bez problema ....

To ovisi i o ramu i brzini, latencijama i količini.... koliko vidim ti imas prilicno slab DDR5 u sistemu pa i imas nesto brzi boot.
Jel ti context restore ukljucen ili iskljucen u BIOS-u?

I jel to mjeren boot time ili od oka sta pricas?

10 godina

Od kud ti da je ram slab, lol na to ....

pise u win da mu treba 10 sec ... 

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Taraba kaže...

Pa pise da imas 5600MHz...

Daj mi iz AIDA 64 test memorije i latencija da vidim na sta to lici kad kazes nije sporo 

17 godina

Apsolutno, hrpa stručnjaka i savjeta, pošalji ti meni sliku za dokaz, ne čitaš, ne shvačaš i bla bla bla 

Ako ima tko kakvu sliku od sestre ili majke da nije pre stara neka pošalje, benchmark me ne dotiče 

Da ne idem off topic Imam Ryzen 7600x... core optimizer/undervolt i ograničavanje temperature na 90c sa naravno dobrim hlađenjem je dobar recept, nikakav stutering ni sl. nisam opazio, sve radi ko urica, slažem se samo sa treniranjem memorije i vremenom butanja da su usrali skroz, daš hrpu love za hardwer i buta 1min ako ne i duže ko u 2002goj

Stavljao zadnji bios, buta za tili čas no i sve postalo nestabilno, na kraju vratio na neki stariji jer originalnog nije više bilo za skinuti a nisam napravio backup, Govorim o Asus mbo, konkretno Tuf modelu b650

edit: nisam ni napisao post već par konstatacija i zahtjeva za slike od Đenke

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 15:06 (Wiz3m4n).
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
Jacked kaže...
Taraba kaže...

Pa pise da imas 5600MHz...

Daj mi iz AIDA 64 test memorije i latencija da vidim na sta to lici kad kazes nije sporo 

Piše 5600, i radi tako, od prvog dana evo već 4 mjeseca. Nisam u Samoboru, ali i da jesam, mene ne jebu te pizdarije kao vas, složim, sve radi i voila? Ja igram igre, ne AIDE, i raznorazne benčmarke, malo sam prestar za to, jedino kaj sam Celeron 300A klokao na 450Mhz, ali bilo je to godine..., ovo sad više nije isto, kako kod cpu tako i kod gpu, kako sam već rekao, plug & play. Htio sam Vam reći, ostavite to i uživajte u svom HW, opće nije bitno čiji je tata jači.

Taraba WoW
2 godine
protjeran
Wiz3m4n kaže...

Da ne idem off topic Imam Ryzen 7600x... core optimizer/undervolt i ograničavanje temperature na 90c sa naravno dobrim hlađenjem je dobar recept, nikakav stutering ni sl. nisam opazio, sve radi ko urica, slažem se samo sa treniranjem memorije i vremenom butanja da su usrali skroz, daš hrpu love za hardwer i buta 1min ako ne i duže ko u 2002goj

Stavljao zadnji bios, buta za tili čas no i sve postalo nestabilno, na kraju vratio na neki stariji jer originalnog nije više bilo za skinuti a nisam napravio backup, Govorim o Asus mbo, konkretno Tuf modelu b650

Pa to sta tebi radi ok ne znaci da radi najbolje sta moze kad je vec poznato da automatika sama po sebi ina inferiornije djelovanje od rucnog podesavanja. A stutter se najbolje kuzi na konfama sa jakim grafama i visokom FPS-u u CPU intenzivnim naslovima.

A za RAM i boot to i vrapci na grani znaju da je boot boli glava, doduse ovisi i o puno faktora kao vrsta matične, brzina rama, latencije, količine, broja modula i FCLK frekvencije....

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 15:12 (Jacked).
2 godine
protjeran
Taraba kaže...

Piše 5600, i radi tako, od prvog dana evo već 4 mjeseca. Nisam u Samoboru, ali i da jesam, mene ne jebu te pizdarije kao vas, složim, sve radi i voila? Ja igram igre, ne AIDE, i raznorazne benčmarke, malo sam prestar za to, jedino kaj sam Celeron 300A klokao na 450Mhz, ali bilo je to godine..., ovo sad više nije isto, kako kod cpu tako i kod gpu, kako sam već rekao, plug & play. Htio sam Vam reći, ostavite to i uživajte u svom HW, opće nije bitno čiji je tata jači.

Super za tebe, ja ipak volim izvuci dodatnih 20-25% iz sistema i usput poboljsati temperature i sve ostalo.

3 godine
neaktivan
Wiz3m4n kaže...

Apsolutno, hrpa stručnjaka i savjeta, pošalji ti meni sliku za dokaz, ne čitaš, ne shvačaš i bla bla bla 

Ako ima tko kakvu sliku od sestre ili majke da nije pre stara neka pošalje, benchmark me ne dotiče 

Točno o tome sam pisao, počeo sam nakon dugo vremena koristiti vrlo moćnu ignore funkciju, tema je dosta čistija, i nemojte podcjenjivati tu funkciju, testirajte ju, a stuttering je nešto o čemu najviše pričaju fanovi konkurentskog branda i njihov veliki vođa frame chasers, a još nisam naišao na nekog tko je to doživio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 15:15 (Trilogija).
2 godine
protjeran

Klasika, bjezanje podvijena repa kada treba testirati nesto o cemu prica... cemu prica uopce kad si u pravu, eto odvrtimo igre sa in gane benchmarkom i usporedimo rezultate, tako to rade ozbiljni ljudi 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Malo novosti oko budučih Zen procova, i da to uopče nisu marketinške tablice za javnost.To su interne AMD tablice, zato su iznad razna CPU kodna imena(to su prava kodna imena)za koje večina ljudi niti ne zna.

Pored IPC brojki za Zen 3 i 4 piše Achieved, zato jer su to več lansirani procovi i to su poznate brojke

Za Zen 5 i 6 to su okvirne brojke, koje se lako na kraju promjene kad je sve spremno za lansiranje.Zato je iza onaj +, pa na kraju kad sve bude lansirano eto budemo videli.Podsjetnik, kako je to na kraju ispalo u praksi ranije najave i što je lansirano.

Zen

- u najavi 40% viši IPC, na kraju je ispalo 52%

Zen +

- bez najava, 3-5% viši ipc

Zen 2

- bez najava, 15% viši IPC

Zen 3

- bez najava, 19% viši IPC

Zen 4

- u ranijoj najavi 8-10 viši IPC, na kraju je ispalo 13-14%

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=8&jumpto=6535232&sort=asc&view=flat

Tablice nisu fejk, brojke izgledaju vrlo realno+to je vjeorjatno AMD sam gurnul van nek se ljudi malo zabavljaju.

Dakle Zen 5 je Nirvana, ok može zakaj ne ali ja to nikad nisam i bogami ne bum slušal.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.10.2023 22:16 (rambox).
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
protjeran

Pa daj link kako spada da si ljudi pročitaju, a ne da skidas slike pa lijepiš...

AMD x86 core roadmap leaks out, Zen5 (Nirvana) Zen6 (Morpheus) microarchitectures detailed

Ukratko:

- Zen 5 u prvoj polovici 2024, cca 10-15% IPC uplift. Vrlo vjerojatno je da ce biti slabiji od trenutnih X3D modela u gamingu, opet nula bodova

- Zen 6 u 2025, cca 10% IPC uplift od zen 5. Znaci izmuzli su sta su mogli ovo su sada vec irelevantni pomaci za upgrade

Po ovome crno im se piše nagodinu protiv Arrow Lake, jer skacu sa 10nm na 2nm i donose brojne tehnološke napretke u dizajnu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jacked kaže...

Pa daj link kako spada da si ljudi pročitaju, a ne da skidas slike pa lijepiš...

AMD x86 core roadmap leaks out, Zen5 (Nirvana) Zen6 (Morpheus) microarchitectures detailed

Ukratko:

- Zen 5 u prvoj polovici 2024, cca 10-15% IPC uplift. Vrlo vjerojatno je da ce biti slabiji od trenutnih X3D modela u gamingu, opet nula bodova

- Zen 6 u 2025, cca 10% IPC uplift od zen 5. Znaci izmuzli su sta su mogli ovo su sada vec irelevantni pomaci za upgrade

Po ovome crno im se piše nagodinu protiv Arrow Lake, jer skacu sa 10nm na 2nm i donose brojne tehnološke napretke u dizajnu

Original izvor nije Videocards, kud ti gledaš u Večernjak ili Smokvin list itd.Dobio si sve informacije, na fotkama se sve vidi+još sam ja dodal bitne informacije za bolje razumijevanje.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 15:56 (rambox).
13 godina

Evo samo da potvrdim što se tiče boot time na mom 7600x i B650 HDV/M2 je isto tako ispod 10sec. Trening samo pri prvom postavljanju XMP-a.

0 0 hvala 0
12 godina

Ovo da je allcore klokanje na ryzenu bolje od pbo+co je totalna glupost. Eksperimentirao sam sa allcore klokom prvo je nisam vjerovao tolko ovom automatskom klokanju a i tad nisam bas znal kak CO funkcionira, kad sam skuzil kak radi i kad je sve namjesteno onda sam imao sta i vidjet... Uglavnom allcore klok na ryzen je njesra, nisam dobio nista fpsa vjerovatno iz razloga sto mi je za 4.55ghz trebalo prek 1.3v, dok mi je na pbo2+co trenutno efektivan klok varira izmedju 4.650 i 4.675ghz ali na max 1.25v tokom igranja... I ne, ne govorim o nekakvoj 8k rezi i ultra postavkama nego u cpu intenzivnim igrama (tipa neki fpsi, warzone/pubg/rust i sl.) na 1440x ili 1728x1080 i low postavkama. Znaci po mojim testiranjima allcore klok = pbo+oc, s tim da su na pbo+oc temp manje za prek 5c

Edit: da nadodam, i CO mi uopce nije nafrljen kak se spada jer nemam bas neki primjerak, 4 jezgre na -13 i 2 jezgre na -5, slicno mi je izbacio i ryzen master co test

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 16:10 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
mislioc kaže...

Evo samo da potvrdim što se tiče boot time na mom 7600x i B650 HDV/M2 je isto tako ispod 10sec. Trening samo pri prvom postavljanju XMP-a.

Ovo je Hardware Unboxed testirao

13 godina

Nisam mjerio ali tako mi se čini zbilja nema razlike u odnosu na Intel u boot-u. 

prebaci na 7:23.

Evo sad sam mjerio od pritiska gumba za paljenje do winsa 14 sec. 

Lol gledam ove MSI skoro minutu jbt ok kužim od kuda frustracija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 16:20 (mislioc).

0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
hahhaajaads kaže...

Ovo da je allcore klokanje na ryzenu bolje od pbo+co je totalna glupost. Eksperimentirao sam sa allcore klokom prvo je nisam vjerovao tolko ovom automatskom klokanju a i tad nisam bas znal kak CO funkcionira, kad sam skuzil kak radi i kad je sve namjesteno onda sam imao sta i vidjet... Uglavnom allcore klok na ryzen je njesra, nisam dobio nista fpsa vjerovatno iz razloga sto mi je za 4.55ghz trebalo prek 1.3v, dok mi je na pbo2+co trenutno efektivan klok varira izmedju 4.650 i 4.675ghz ali na max 1.25v tokom igranja... I ne, ne govorim o nekakvoj 8k rezi i ultra postavkama nego u cpu intenzivnim igrama (tipa neki fpsi, warzone/pubg/rust i sl.) na 1440x ili 1728x1080 i low postavkama. Znaci po mojim testiranjima allcore klok = pbo+oc, s tim da su na pbo+oc temp manje za prek 5c

Edit: da nadodam, i CO mi uopce nije nafrljen kak se spada jer nemam bas neki primjerak, 4 jezgre na -13 i 2 jezgre na -5, slicno mi je izbacio i ryzen master co test

To si ti nesto slabo poštelao u BIOS-u, pogotovo oko tempretura ce PBO zbog nabijanja napona automatikom da zadrzi takt lupati na 1.45v+ i odma temp odu u nebo

Premotaj na 12:30min, brutalna razlika u temp i potrošnji, tu je mogao jos za 200MHz nabit all core da dođe na temp i potrosnju od PBO i onda bi tek odvalio razliku poštenu u rezultatu.

Da pogledamo malo i funkcioniranje na zen 3, obrati pažnju poglavito na min FPS statistiku koja je 5-10% bolja i to su Sp naslovi gdje se ne uoci toliko razlika

3 godine
neaktivan
mislioc kaže...

Nisam mjerio ali tako mi se čini zbilja nema razlike u odnosu na Intel u boot-u. 

prebaci na 7:23.

Evo sad sam mjerio od pritiska gumba za paljenje do winsa 14 sec. 

MSI uvjerljivo dominira, kao i Intel procesori u potrošnji, sapunanje .

2 godine
protjeran
mislioc kaže...

Meni je boot 20sec sa najnovijim BIOS-om ali imam i dosta nabrijan RAM od tvog, međutim naspram recimo naspram bratovog sistema sa r5 5600 ili 10700k od starog koji imaju po 7 sekundi mi djeluje ko usporeni film.

Jel tebi context restore on ili off, neznam kako dođe out of the box Giga i ASrock pločama?

EDIT:

Zapravo je boot time nekih 16c, evo ja sam slikao sa mobitelom pa uzelo jedno 6 sekundi dok sam usao u task manager i slikao, izgleda sve po propisu samo sam preosjetljiv na brzine i latencije 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 17:05 (Jacked).
13 godina

Context restore mi je na enabled. 

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice