Koji monitor imaš?
AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.482
- |
- čitano: 6.186.274
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koji monitor imaš?
2K, 75Hz, igram samo SP pa mi ne treba bolji.
CPU ti je bitan kod 100+hza/fpsa.
Samo da javim svim curicama na forumu da sutra moj 5900X odlazi u mirovinu a mijenja ga moćni 7900X!
Pozdrav domovini!
Hvala, Ryzenu vjerni!
\o/\o/
Tak da je to navlačenje kožice zapravo
U dosta igri na 1080p sa jakim gpu je razlika ogromna usporedba sa 5800x a kamoli sa 5600x
Ono kad umjesto 150 imaš 250 FPS na 1080p pa navlačiš kožicu kako je već netko spomenuo. Koje vrijeme za biti živ...
Snaga cpu-a se po vama ogledava na 4K rezoluciji. Možda na 8K još bolje?
Ja nisam vjeran ni jednom brandu. Šaram AMD, Intel. Ja plaćam njima ne oni meni. Ako konkurencija ima bolji proizvod zašto uzeti lošiji radi vjernosti?
Samo da javim svim curicama na forumu da sutra moj 5900X odlazi u mirovinu a mijenja ga moćni 7900X!
Pozdrav domovini!
Hvala, Ryzenu vjerni!
\o/\o/
U koju matičnu ćeš ga ubosti? U stvari kojom matičnom ćeš ga ubosti?
Ja nisam vjeran ni jednom brandu. Šaram AMD, Intel. Ja plaćam njima ne oni meni. Ako konkurencija ima bolji proizvod zašto uzeti lošiji radi vjernosti?
Također, samo kaj je ne gledam koji je bolji jer to je subjektivno, gledam uloženo/dobiveno uz par dodatnih parametara.
Pozdrav domovini!
Hvala, Ryzenu vjerni!
\o/\o/
U koju matičnu ćeš ga ubosti? U stvari kojom matičnom ćeš ga ubosti?
Ovu:
https://www.mall.hr/ploce-amd-procesore/gigabyte-x670-gaming-x-ax-maticna-ploca-am5-atx-ddr5-wi-fi
Ubo ju na 50 odsto popusta pa me ispala jadnih 170 ojra

tko priča o snazi cpu i čmarcima
pričam o tome da platiš duplo veću cijenu za tu i tamo bolje perfomanse, negdje malo, negdje ništa, negdje 40%, ali nigdje i nikad stalnih 100% koliko je razlika u cijeni
zato usporedba sa gpu, gdje je 40% jača gpu skoro pa uvijek 40% jača, ne tu i tamo, ne rijetko, nego skoro uvijek
da, i gpu može biti 100% cijene za 40% razlike u perfomansama, ali je onda tih 40% vidljivo skoro uvijek, ne tu i tamo
svatko neka kupuje što hoće, ali još od vremena 4core i7 koji su isto ovako za paprenu razliku u cijeni isticali tu i tamo nešto bolje perfomanse od 4core i5, je bilo predmet rasprava
jedino što su amd fanboji tada bili na suprotnoj strani 'kola sreće'
Ovu:
https://www.mall.hr/ploce-amd-procesore/gigabyte-x670-gaming-x-ax-maticna-ploca-am5-atx-ddr5-wi-fi
Vidim štuješ gigabyte... to je odlična cijena, inače te x670 ploče prodaju pod suho zlato, nisu normalni s tim cijenama.
Ovu:
Vidim štuješ gigabyte... to je odlična cijena, inače te x670 ploče prodaju pod suho zlato, nisu normalni s tim cijenama.
Ma nisam uopce mislio upgrejdat na novog Ryzena... Ali uletjela mi ta plotja, pa mi uletjela odlicna mema za ryzena povoljno G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB DDR5-6000 CL30 RAM
Skemijo novo hladjenje Artic Cooling Freezer 360 argb i tog 7900X novo 20 odsto jeftinije....
Pa rekoh, ajde da menjamo i slažemo...
uglavnom, kada prodam stare komponente upgrade ce me kostati 250 ojra
Mislim da je to ok cijena za prelazak na potpuno novu platformi sve nove komponete s 3 god jamstva.
A điđabajt ne štujem, tako se potrefi da mi uleti s ok cijenom u datom trenutku, ali iskreno, nijesam imao problema s điđom
Ma nisam uopce mislio upgrejdat na novog Ryzena... Ali uletjela mi ta plotja, pa mi uletjela odlicna mema za ryzena povoljno G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB DDR5-6000 CL30 RAM
Skemijo novo hladjenje Artic Cooling Freezer 360 argb i tog 7900X novo 20 odsto jeftinije....
Mislim da je to ok cijena za prelazak na potpuno novu platformi sve nove komponete s 3 god jamstva.
A điđabajt ne štujem, tako se potrefi da mi uleti s ok cijenom u datom trenutku, ali iskreno, nijesam imao problema s điđom
To je sve solidno dobro, super si pazario, tako se kupuje, ja se istrošio k'o konj, dobro imao sam i ja neka kemijanja, bolje da ne pričam, ...sve se svodi na čekati, čekati da cijene padnu, dokle? Jednom se mora kupiti.
To je sve solidno dobro, super si pazario, tako se kupuje, ja se istrošio k'o konj, dobro imao sam i ja neka kemijanja, bolje da ne pričam, ...sve se svodi na čekati, čekati da cijene padnu, dokle? Jednom se mora kupiti.
Samo treba pogoditi trenutak da se stare komponente prodaju po dobroj cijeni. Što je bolja cijena, iznos za upgrade će biti manji.
Samo treba pogoditi trenutak da se stare komponente prodaju po dobroj cijeni. Što je bolja cijena, iznos za upgrade će biti manji.
Nisam prodavao stare komponente, sastavit ću nešto eventualno za nas, dati nećaku ili možda u dnevni ili nešto treće vidjet ću.
Možda bih trebao početi prodavati, tako sam rekao i za pretprošli pc i još stoji hrpa kramarije okolo, dijelova, starih kartica, laptopa, kabela, monitora i hrpa gluposti, možda otvorim muzej...
tko priča o snazi cpu i čmarcima
pričam o tome da platiš duplo veću cijenu za tu i tamo bolje perfomanse, negdje malo, negdje ništa, negdje 40%, ali nigdje i nikad stalnih 100% koliko je razlika u cijeni
zato usporedba sa gpu, gdje je 40% jača gpu skoro pa uvijek 40% jača, ne tu i tamo, ne rijetko, nego skoro uvijek
da, i gpu može biti 100% cijene za 40% razlike u perfomansama, ali je onda tih 40% vidljivo skoro uvijek, ne tu i tamo
svatko neka kupuje što hoće, ali još od vremena 4core i7 koji su isto ovako za paprenu razliku u cijeni isticali tu i tamo nešto bolje perfomanse od 4core i5, je bilo predmet rasprava
jedino što su amd fanboji tada bili na suprotnoj strani 'kola sreće'
A ja se vodim tim da prvo gledam uzeti kvalitetnu matičnu ploču i napajanje (i dovoljno snažno), a onda što je moguće jači procesor. Investicija u moćan procesor vrijedi i u kontekstu igara ako imaš namjeru dugo godina koristiti računalo. Dalje lako promijeniš grafičku svake recimo 3 godine, a RAM i diskovni prostor se lako proširi.
A ja se vodim tim da prvo gledam uzeti kvalitetnu matičnu ploču i napajanje (i dovoljno snažno), a onda što je moguće jači procesor. Investicija u moćan procesor vrijedi i u kontekstu igara ako imaš namjeru dugo godina koristiti računalo. Dalje lako promijeniš grafičku svake recimo 3 godine, a RAM i diskovni prostor se lako proširi.
ništa to ne vrijedi ako je komp namijenjen ponajviše za gejmanje, za gejmanje je to bacanje para, pogotovo danas kad se gledaju 1440p ili 4k rezolucije
kakve si koristi imao od trpanja love u r9 3900x ili 3950x za gejmanje, kad ga je 5600x samo nakon godinu dana kasnije pojeo živog u gejmanju
razlike u cijeni top procesora, pogotovo ovih 'gejmerskih', u odnosu na razumnije modele su ogromne, a razlike u perfomansama daleko manje i rijetko kaxd vidljive
a pričat o 'investiciji' u jači procesor kao future proof je bedastoća, jer nakon samo par godina mainstream proc pojede u gejmanju prijašnji high end
daleko se više isplati uzet jeftiniji proc srednje klase, srednju klasu matične i ostatak love utrpat u grafu - benefit u fps-ima je uvijek veći
a onda za dvije generacije ponovo uzmeš novi proc srednje klase koji je bolji od onog 'future proof' mastodonta, kod rajzena pogotovo obzirom na dugovječnost platforme, pa čak i matičnu ne moraš nužno svaki put mijenjati
To sam ja, i moja namjera je da koristim ovaj 9900KF do kraja ovog desetljeća (samo neka sve bude ispravno).
A to za nadogradivost platforme (pogotovo kod AMD-a) se apsolutno slažem. Tako nešto mi se i uklapa u ideju "korištenja do iznemoglosti". S tim da se tu radi o matičnoj ploči.
To sam ja...
ofkors, svatko kupuje kako misli da mu je bolje
stvar je samo u tome da smo, danas više nego prije s prelaskom na više rezolucije, uglavnom limitirani gpu snagom, da su moderni procesori dovoljno jaki da i mainstream i5 13400 ili r5 7600 odrađuju procesorske zadaće u gejmanju više nego dobro i da investicijom u duplo skuplji cpu ne postižeš niti blizu isti učinak kao investicijom u duplo skuplju grafu
doduše nije niti prije bilo ništa drukčije, neki intelov i5 4core je odrađivao posao više nego dovoljno, a duplo skuplji i7 - također 4core - je tek rijetko kad pokazivao nešto bolje rezultate i opet se prodavao kao blesav, a još je to bilo vrijeme kad je intel davao 5% napretka, pa je vijek procesora bio i puno dulji nego danas
na 1440p ili 4k jedan r5 7600 će veliku većinu igara s nekom jačom grafom natjerati na 90% perfomansi koje bi dobio s duplo skupljim procesorom
pogledaj sliku dolje, i 13400 i 7600 guraju mastodonta od grafe 4090 preko 120fps - koliko je zapravo bitno da tih 120 ili 140fps naguraš na 160, e da bi za to platio duplo više novaca?
sad zamisli s nekom 4070ti, razlika u procesorima još je manje bitna, daleko se više isplati razliku u cijeni utuć u 4080
na 4k razlika s procesorom je još manje bitna, a da ćeš 'svake tri godine mijejnjat grafu' na istom procesoru je više nego upitno, nakon prve tri godine preskupi proc iz 1-2 ranije generacije je slabiji od duplo jeftinijeg novog srednje klase, i ode future proof u vjetar
kamo li nakon još tri godine, a to su tek jedna-dvije zamjene grafa i već nema smisla filozofija
naravno, kad imaš love da ne biraš između jače grafe ili jačeg procesora, pljusneš pare i uzmeš oboje top klasu
tko ima para uzima bmw m5, nema veze što je duplo skuplji od istog automobila u nekoj 530 ili 540 varijanti i što razliku u svakodnevnoj vožnji neće osjetit skoro nikad
Jel netko zna da li bi imao puno niže temperature ako umjesto Dark rock 4 pro stavim Arctic Liquid Freezer II 360 na ryzen 7800x3d? jer mi se temperature dižu na 90c cim je cpu opterecen, kučište je otvoreno i zraka ima dovoljno.
Jel netko zna da li bi imao puno niže temperature ako umjesto Dark rock 4 pro stavim Arctic Liquid Freezer II 360 na ryzen 7800x3d? jer mi se temperature dižu na 90c cim je cpu opterecen, kučište je otvoreno i zraka ima dovoljno.
Igrao sada Baldurs Gate 3, Ryzen 7900X + AC Liquid II 360, max temp 77 stupnjeva, silent mode
Igrao sada Baldurs Gate 3, Ryzen 7900X + AC Liquid II 360, max temp 77 stupnjeva, silent mode
ništa se ne hvališ, kako fercera stroj
jel radi ram otprve po defoltu na cl30 ili si morao drkenjat i sam namještat - kolega njuškač niti cl34 nemere namjestit da radi po deklaraciji
Ok gdje je tu dark rock 4 pro u video? možda sam slijep. Meni treba usporedba dark rock vs freezer 360, ako dobro vidim freezer ima najniže temperature?
Ok gdje je tu dark rock 4 pro u video? možda sam slijep. Meni treba usporedba dark rock vs freezer 360, ako dobro vidim freezer ima najniže temperature?
pa ako je noctua 8°c losija sta mislis gdje je onda taj dark rock, ja bi rekao da dodas jos barem 5°c na ovih od noktue neusporedivo po pitanju svega!
pa ako je noctua 8°c losija sta mislis gdje je onda taj dark rock, ja bi rekao da dodas jos barem 5°c na ovih od noktue neusporedivo po pitanju svega!
Ne kuzim, ja želim stavit arctic 360, da li on ima niže temperature od dark rock 4 pro? vrlo jednostavno pitanje. jer na ovom videu nema dark rock coolera i nemam di usporedit. noctua me ne zanima i niti ne znam da li je bolja ili lošija od dark rocka..
Arctic 360 je bolji i kapacitetniji hladnjak od bilo kojeg zračnog, pa tako i ovog koji tebe zanima. E sad, koliko konkretno, to ovisi kako o procesoru, tako o još nekim raznim varijablama.
Arctic 360 je bolji i kapacitetniji hladnjak od bilo kojeg zračnog, pa tako i ovog koji tebe zanima. E sad, koliko konkretno, to ovisi kako o procesoru, tako o još nekim raznim varijablama.
ok hvala, ima li neki bolji izbor od arctic 360 za te novce, možda i malo skuplji?