AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.745
|
čitano: 6.772.427
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Lijepo je vidjeti da se community potrudio ispljuvati AMD na pasja kola tako da su ih natjerali da da dodaju zen3 podrsku na sve moguce i nemoguce ploce. Bas lijepo da su ih tako ispljuvali nakon toliko toga sto je AMD ucinio za sve nas. I to zbog male nespretnosti u komunikaciji.

Bravo ekipa, tako se postupa s onima koji rade dobro svoj posao...

Sad jos cekamo da ih ispljuju sto se na starijim plocama nece moci flashati starije verzije BIOS-a. Jer ipak - ploca je kupljena da radi sa starijim procesorima, ne?

Freak Show Inc.

5 1 hvala 1
8 godina
protjeran

To je zato sto su navikli da nisu ofce.

AMD ih nije trenirao da se uzme stari procesor, digne 200Mhz, uzme stari chipset, stavi druga etiketa,

promjeni socket (makne 1-2 pin-a, ili samo pomakne plastika), i prodaje sve staro pod novo, i svi sretni i zadovoljni.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Friday kaže...
Dr. Vicko kaže...
ivicask kaže...

Sutra ću probat 3ghz RAM kao što mi je rečeno gore pa da vidim..

Kod mene RAM radi na 3000 ali isto tako mi je znao smrzavati i otkako ga drzim na 2800 nikakvih porblema. Tih 200 MHz manje iskreno ne vjerujem da se osjeti u stvarnom koristenju. 

CB skor ti je manji i trebao bi imati problema sa spavanjem zbog toga. Moras se zderati

Mucila me ova nesanica i bacim pogled na svoju plocu i vidim da su mi RAM-i ubodeni u slotove 1 i 3 

Prebacio u 2 i 4 i za sada radi na 3000 MHz bez problema 

12 godina
Friday kaže...

Lijepo je vidjeti da se community potrudio ispljuvati AMD na pasja kola tako da su ih natjerali da da dodaju zen3 podrsku na sve moguce i nemoguce ploce. Bas lijepo da su ih tako ispljuvali nakon toliko toga sto je AMD ucinio za sve nas. I to zbog male nespretnosti u komunikaciji.

Sad jos cekamo da ih ispljuju sto se na starijim plocama nece moci flashati starije verzije BIOS-a. Jer ipak - ploca je kupljena da radi sa starijim procesorima, ne?

Ma to je ono sta sam rekao, uvijek ima neki plan B, a to je da su ih tech youtuberi i community natjerali do toga i eto nam sad 

Sad je vrijeme da ih mi sa B350/X370 plocama pocnemo pljuvat, pa onda poslije A320 

8 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...

Sad je vrijeme da ih mi sa B350/X370 plocama pocnemo pljuvat, pa onda poslije A320 

I onda odobre overclocking na A320, jer osim sto su ploce veoma slabasno opremljene, ne vidim tehnicki razlog zasto

se mnozitelj nebi mogao pomaknuti prema gore - to su preuzeli od Intela, do sada si mogao na svakom chipsetu podesiti

mnozitelj prema gore, bez ikakvih ogranicenja, jedina barijera je bila odabir hladnjaka i opremljenost ploce.

15 godina
odjavljen
Čitatelj kaže...
hahhaajaads kaže...

I onda odobre overclocking na A320, jer osim sto su ploce veoma slabasno opremljene, ne vidim tehnicki razlog zasto

se mnozitelj nebi mogao pomaknuti prema gore - to su preuzeli od Intela, do sada si mogao na svakom chipsetu podesiti

mnozitelj prema gore, bez ikakvih ogranicenja, jedina barijera je bila odabir hladnjaka i opremljenost ploce.

Zato jer bi svakoj izgorio vrm u roku od odmah. Neke stvari su ok kako jesu, ne treba pretjerivati sa svime.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
8 godina
protjeran

Pa bas i nebi svakoj - jer da je AMD dozvolio i OC i na A320 (i AB320) chipsetima, proizvodjaci bi radili ploce sa boljim VRM-om,

kao sto je na primjer ova:

https://geizhals.at/asus-expedition-ex-a320m-gaming-90mb0vg0-m0eaym-a1724967.html?hloc=at&hloc=de&hloc=eu&hloc=pl&hloc=uk

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Čitatelj kaže...

Pa bas i nebi svakoj - jer da je AMD dozvolio i OC i na A320 (i AB320) chipsetima, proizvodjaci bi radili ploce sa boljim VRM-om,

kao sto je na primjer ova:

https://geizhals.at/asus-expedition-ex-a320m-gaming-90mb0vg0-m0eaym-a1724967.html?hloc=at&hloc=de&hloc=eu&hloc=pl&hloc=uk

Ok i koja bi onda bila razlika između a320 i b350 npr? A320 ima svoju poziciju i namjenu i to se vidi u cijeni. Za cijenu tih boljih a320 ima b350 i b450 ploča, pa samim time gube smisao. A320 je za rock botom ploče sa maksimalnom uštedom na svim dijelvima, pa tako i vrm-u, i onda je bolje ne omogućiti OC. Prošli su dani kada si mogao sa malo nepažnje spaliti cpu ili matičnu.

14 godina
Valentin17 kaže...

Ma tako i treba, tako i ja sljedim Intel filozofiju i još se nisam razočarao nikada, iako kod AMDa ni to nije garancija da se riješiš mogućih problema,

vidi se iz priloženoga sa kolegom koji je uzeo ASUS X570-P pa je sada u problemima.

https://forum.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/problem-prvom-paljenju-nove-konfe/275545.aspx

Primjer zbog kojeg i dalje ne slažem AMD konfiguracije osim ako je netko spreman platiti dobre novce i spreman je na moguće čekanje na isporuku.

Lol, ne slažeš AMD konfe jer jednom u 1000 AMD konfiguracija pojavi problem? Hvala bogu pa mislim da su takvi kao ti u manjini, jer inače Intel i dalje držao svoj cirkus i svi mi bi vrtjeli 4/8 procesore od 400€...

Friday kaže...

Malo ga pretjeruješ, mogli reći davno prije kako stoje stvari ako su željeli 4000 seriju samo na X570/B550 pločama...A šlampavost je njihova druga priča, nije li za RX 5600(XT) najednom došao čarobni BIOS koji diže performanse značajno? Mislim čemu takvo kompliciranje i izmotavanje.

8 godina
protjeran
Jakovp kaže...

Ok i koja bi onda bila razlika između a320 i b350 npr? A320 ima svoju poziciju i namjenu i to se vidi u cijeni. Za cijenu tih boljih a320 ima b350 i b450 ploča, pa samim time gube smisao. A320 je za rock botom ploče sa maksimalnom uštedom na svim dijelvima, pa tako i vrm-u, i onda je bolje ne omogućiti OC. Prošli su dani kada si mogao sa malo nepažnje spaliti cpu ili matičnu.

U broji PCI-e staza, broj USB-a i SATA kontrolera, kao sto je to bilo jos od AMD 7xx do 9xx chipseta.

Uostalom, tesko da ces "spalit" plocu sa podizanjem mnozitelja - neces, jer ne podizes uglavnom napon,

a i da ga podizes, manje fazi ne znaci da je nesto "slabije", nego se manje puta filtrira, karakteristike na izlazu poslije

filter-kondezatora su vise pilasti nego sa vise faza, sto ne znaci da ce odmah sve izgoriti - nece, samo ce se CPU vise grijati,

a ploca ce se ionako rebootati/iskljuciti prije nego sto izgori, OVP mora odraditi svoje.

Druga stvar je ako imas neispravnu komponentu, kao sto je Gigabyte i MSI imao sa falicnim "DR.MOS" mos-fetovima,

koji su izgarali neovisno o opterecenju - sam proizvodjat fet-ova nije napravio kvalitetne fetove i to apsolutno nema veze sa OC-om.

Zasto nebi netko imao najpovoljniju A320 plocu, i neki malo bolji APU, i onda fino jos dobio parsto MHz na CPU i GPU dijelu APU-a,

bez dodatnih troskova? Moglo se, al nije se. Zasto? Biznis, nista drugo. Malo Intelov model za bolju zaradu.

15 godina
odjavljen
Čitatelj kaže...
Jakovp kaže...

U broji PCI-e staza, broj USB-a i SATA kontrolera, kao sto je to bilo jos od AMD 7xx do 9xx chipseta.

Uostalom, tesko da ces "spalit" plocu sa podizanjem mnozitelja - neces, jer ne podizes uglavnom napon,

a i da ga podizes, manje fazi ne znaci da je nesto "slabije", nego se manje puta filtrira, karakteristike na izlazu poslije

filter-kondezatora su vise pilasti nego sa vise faza, sto ne znaci da ce odmah sve izgoriti - nece, samo ce se CPU vise grijati,

a ploca ce se ionako rebootati/iskljuciti prije nego sto izgori, OVP mora odraditi svoje.

Druga stvar je ako imas neispravnu komponentu, kao sto je Gigabyte i MSI imao sa falicnim "DR.MOS" mos-fetovima,

koji su izgarali neovisno o opterecenju - sam proizvodjat fet-ova nije napravio kvalitetne fetove i to apsolutno nema veze sa OC-om.

Zasto nebi netko imao najpovoljniju A320 plocu, i neki malo bolji APU, i onda fino jos dobio parsto MHz na CPU i GPU dijelu APU-a,

bez dodatnih troskova? Moglo se, al nije se. Zasto? Biznis, nista drugo. Malo Intelov model za bolju zaradu.

Da ne duljim i objašnjavam tehničku stranu priče (za koju si u krivu), puno ljudi bi imalo loše iskustvo s OC na takvim pločama (a uzimali bi ih jer su najjeftinije i ne znaju da treba bolje za njihov proc) i to bi u končnici bilo više štete nego koristi AMD-u. Ok, možda biš mogao OC-ati 2 core i malo 4 core, ali kako biš zabranio oc 6, 8, 12, i 16 core kojeg A320 podržavaju?

Uostalom, razlika u cijeni b350 i a230 je toliko malena da ako netko želi OC se može samo malo protegnuti bez ikakvih problema. Tako da sve u svemu nema problema i potreba da se to promijeni. A320 je za uredske ili htpc konfe di se gleda max ušteda i sigurno nitko neće ni pomisliti o OC.

8 godina
protjeran

Ne, nisam u krivu, s obzirom koliko sam godina u tehnici i znam o cemu pricam.

Naravno da na takvu plocu nebi stavio R9, rekao sam APU, ali ti citas selektivno i ja ti tu ne mogu pomoci,

sa selektivnim citanjem neces daleko dogurati u zivotu.

Ali pojednostavnit cu ti:

Broj faza ≠ kvaliteta ploce ≠ overclock mogucnosti ≠ stabilnost

Svojednobno sam sa Biostar plocama sa 4+1 fazi sa 120A fet-ovima

imao bolje OC rezultate nego sa Gigabyte 16+2 faznim plocama (duplirani 8+1 faze).

Zasto? Jer je Gigabyte imao fet-ove za 60A, i jednostavno termalno nije mogao probaviti

vise ni da je imao 500 faza - 60A je 60A. Broj faza je samo broj filteriranja napona,

zato se i zovu "fazni filteri napona", a kakve ces fet-ove sa kojim deklariranom jakosti struje staviti,

i kako ces tu ustedjeti, to je sasvim drugi par cipela.

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

A320 ploce mogu bez problema gurat 3600, a vjerovatno i 4600 ako nebude pomaka u TDPu i sl...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Valentin17 kaže...
Friday kaže.. 

Ja sam uzeo X570 zato sto sam htio zadnji chipset i "bells and whistles". Jebe mi se jel nova serija procesora ide na plocu ili ne.

Ma tako i treba, tako i ja sljedim Intel filozofiju i još se nisam razočarao nikada, iako kod AMDa ni to nije garancija da se riješiš mogućih problema,

vidi se iz priloženoga sa kolegom koji je uzeo ASUS X570-P pa je sada u problemima.

https://forum.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/problem-prvom-paljenju-nove-konfe/275545.aspx

Primjer zbog kojeg i dalje ne slažem AMD konfiguracije osim ako je netko spreman platiti dobre novce i spreman je na moguće čekanje na isporuku.

Ne bi ja nikad Intel, pa to se ne može ni uključiti kako bog zapovijeda, kako se vidi iz priloženoga

https://forum.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/slozena-konfiguracija-se-nece-boot-ati/255585.aspx

14 godina

1

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Lijepo. Iako će sada nastat problemi, ali ipak su službeno rekli da će podržat. Ljudi u MSI su se preznojili .

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

znači ipak će ići na b450/x470 a ovdje neki već oplakali 

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Pa nece valjda da nas zakinu na AM4 cipsetu, a pogurali ih jos neki na godisnjoj razini koji su sa1000 serijom krenuli. Zas gnjavaze vaditi pola kompa kad ionako 2021+ idu 100% na drugi socket. Nema smisla njista drugo nego ovako da podrze sve fino za iste pare i opet malo brzi cip. Jos ovaj 7 NM -vjerojatno neki najbolji od tsmc-a, jer su ipak rekli da je amd njihov namba1. i dobice njihov "bolji" 7NM++ ili sta vec i onda 5 nm(2021.?)  di ce se vrlo vjv pojaviti i 128 TR i Epyc

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ma sve je to super, samo je pitanje kakovih će sve mušica bit na tom 4xx chipu i dal se to isplati?

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
rokonja kaže...

Ma sve je to super, samo je pitanje kakovih će sve mušica bit na tom 4xx chipu i dal se to isplati?

Kakvi god da bude isplirat će se s vremenom, samo se ne treba zalitati i kupovati odmah po izlasku, što zbog mušica što zbog toga da će prih nekoliko mjesci cijene biti nabijene do ubera

11 godina
ibme74 kaže...

znači ipak će ići na b450/x470 a ovdje neki već oplakali 

Da ljudi po internetu nisu plakali nebi ni bilo podrške :)

5 godina
odjavljen

Intelovci nikad ne plaču  Radije novi socket za isti procesor nego suza niz obraz. Respect 

Have no fear, Vlad is here
Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
VladimirLem kaže...

Intelovci nikad ne plaču  Radije novi socket za isti procesor nego suza niz obraz. Respect 

pa da počnu plakati bilo bi još gore, onda bi intel i za refresh modele roko novi socket čisto u inat 

14 godina

E pa svaka čast AMD još jednom. Dobro je da se ljudi malo pobune i ne da dopuštaju da ih se jebucka kad podrška za starije ploče ipak MOŽE. 

Za one koji sa B450/470 ploča idu na 4xxx nek pričekaju na prelazak koji mjesec dva dok proizvođači ploča ne srede bios jer na početku sigurno bude problema ko i prošle godine.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2020 11:18 (vrinho).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Intel: you cant just update BIOS to support new gen CPUs!!
AMD: hehe AMD bios printer go brrrr

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2020 11:25 (nixass).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
vrinho kaže...

E pa svaka čast AMD još jednom. Dobro je da se ljudi malo pobune i ne da dopuštaju da ih se jebucka kad podrška za starije ploče ipak MOŽE. 

Za one koji sa B450/470 ploča idu na 4xxx nek pričekaju na prelazak koji mjesec dva dok proizvođači ploča ne srede bios jer na početku sigurno bude problema ko i prošle godine.

O bit ce problema vec vidim itekako! OK msi ima sa max serijom malo veci bios ali ostale 400 serije ce jednostavno update-om za 4000 ryzen prepisati stari bios, evo kaze u videu bice rezova i AMD veli da se nepreporuca bios update sve dok nemate 4000 seriju pri ruci.

Ak nes krene po zlu nemos nazad update-ati jeeez 

Prvi ovo neceu raditi prije uzmem novi kombo nego se drkati

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2020 11:36 (HCgamingCRO).
16 godina
Cemu sad odjednom tolika navala sa starije ryzen serije na novu 4xxx?
Fali fpsa u igrama ili sta? Gdje sa starim cpu? Svi na njuskalo?
Moj PC  
2 2 hvala 0
8 godina
protjeran

Tu ce tehnicki biti problem kako rijesiti problem sa BIOS-om.

APU-i i 14nm procesori mogu adresirati samo 16GB EEPROM-a.

Vecina proizvodjaca stavlja 32GB EEPROM za BIOS-e, particioniraju ih u 2 bloka po 16MB,

tako da APU-i i 14nm CPU-i mogu adresirati 16MB blok.

12nm i 7nm mogu adresirati svih 32MB EEPROM-a, oba bloka, bez frke.

E sad, nije sav prostor iskoristen, ali 32MB ce za sve procesore, sigurnosne kodove,

podrsku za IO-e, feature, GUI EFI itd, jednostavno biti premali.

ASUS cak ima ploce sa 64MB EEPROM-om, i od tih 64MB, 20MB koriste za RGB.

Primjera radi:

B450-I -> 32MB EEPROM

X470-I -> 64MB EEPROM

U principu je ploca ista, razlika je u chipsetu, te X470 model ima dodatne RGB mogucnosti

na hladnjaku m.2 sabirnice.

E sad, ASUS je poznat da ga ne zanima duga podrska za stare ploce, njima je u biznisu da prodaju nove modele.

Al kako bi lako mogli rijesiti recimo X470 ploce sa 64MB EEPROM-a, jednostavno 4 bloka po 16MB,

prvi za Legacy procesore (APU-i u 14nm), druga dva bloka za 12, 7nm procesore, i ostatak za feature.

Vjerovatno bi morali malo uskratiti RGB feature, ali to je ono sto meni osobno ne treba (makar ce se dobar broj

ljudi bas zbog toga uhvatit za glavu, jer to im je najbitnije u zivotu), i umjesto da sve postavke budu dostupne preko

BIOS-a, morali bi te funkcije i podesenja prepoustiti sistemskim aplikacijama, kao sto to MSI radi sa svojim plocama i grafikama.

A kod 32MB EEPROM ploca, kod njih ce se morati rezati ili featuri, ili micati podrske za starije procesore (to se meni ne svidja),

ili micati featuri (ako je RGB, mici, ne treba mi), ili, ono sto bi se meni najvise dopalo, maknuti GUI EFI i vratiti klasicni izgled BIOS-a.

Em je brze, preglednije, ne uzima nista mjesta jer je plain-text prikaz, ionako sam u BIOS-u 5min da jednom sve podesim

i nikad vise. Tko provodi svaki dan na osobnom racunalu vrijeme u BIOS-u, ili ima problem s racunalom, ili ima previse vremena.

No 16MB ploce (ima i takvih), na zalost ce otpasti, bas zato ce otpasti skoro sve X370/B350 ploce, premlda

su bolje opremljene od mnogih B450/X470/X570 ploca, tipa ASRock X370 Taichi, ali na zalost ima samo 16MB EEPROM,

i tu su se gadno syebali, jer su poceli lemiti EEPROM-e na ploce, dok su unazad par godina imali fizicki izmjenjim EEPROM,

te nadogradnja sa vecim nebi bio nikakav problem - stari van, novi unutra i gotovo.

Sve u svemu, bas me zanima kako ce se to na kraju u praksi rijesiti.

Primjerice, AMD iz sigurnosnih razloga nece dato source-code od AGESA-e, jer bi tad proizvodjaci

ploca mogli izbaciti nepotrebne podatke i podrske, te sigurnosne kljuceve koje nece na plocama koristiti,

i smanjiti vec tu dobar dio prostora koji popuni EEPROM.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2020 12:03 (Čitatelj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
bik kaže...

Nije cak nit zbog toga, kolko zbog toga sto svi zele imati nesto novo i isprobavat, ima nas malo ovdje koji zapravo zele izvuc svaki fps.

13 godina
hahhaajaads kaže...
bik kaže...

Nije cak nit zbog toga, kolko zbog toga sto svi zele imati nesto novo i isprobavat, ima nas malo ovdje koji zapravo zele izvuc svaki fps.

Onda idi na Intela i prihvati izazov da ohladiš 3256780KW TDP

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice