Ne znam gdje ste isčupali 52C kao max preporučenu temperaturu kad je to ne max nego normalna radna temperatura a max je daleko veća i CPU može godinama raditi na daleko višoj temperaturi od 52C !! Chipset isto tako može raditi bez problema i do 100C na boljim pločama tak da se i tu debelo pretjeruje. Koji napon je previše ovisi o hlađenju ali je naravno bolje što manje. Ako imaš dobro hlađenje onda CPU može raditi godinama i na 1.5V kao što i radi tvornički FX 9590 recimo jer je normalni radni napon FX-a do 1.55V ovisno o hlađenju a preko toga je za experimente i extremna hlađenja. Ovo oko variranja nije uopće pravilo nego ovosi o ploči. Ako imaš vrhunsku ploču onda su te varijacije male ili ih nema a i ti brkaš dropove napona sa QnQ šemom. Napon koji postaviš u BIOS-u treba biti pod full loadom i to se može reglirati u BIOS-u koliko on ide gore ili dore od te brojke koju postaviš sa LLC-om. Zato je potrebno za clockanje imati kvalitetnu ploču između ostalog.
AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 872.294
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Inače radil sam neke bench testove sa FX-om i izgleda da je ostala ona stara da AMD voli niže latencije RAM-a nego više frekvencije.Testiral sam 1333Hz na 7-7-7-20-27 i 1866Hz sa 9-10-9-28-37 i bolji score u si-sandri na 1333.

A velim preporučena što nemora biti da je 100% tak a što se tiće llc-a kod mene na ploči ja ga moram isključit inače se zblesira kod clocka jer ak stavim na 1/2 ili 1/4 u biosu ogromni v drop a kad iskljucim radi ko singerica i fila napon kak spada sukladno opterečenju.
Za 24/7 rad bi bilo ok da je 52-60° a chipset do 70.
Meni phenom prije radil na 1.47V i 4.2 Ghz god. dana i temp. nije prelazila 58° u primu s mine2 kulerom al bespotrebno sam forsal clock pa sam smanjil kasnije radi ploče da je ne forsiram bzvze.Inače imal sam debatu prije god. i nešt s donkihotyiom oko v dropa na mojoj asrokici jer čovjek nije vjeroval da mi s ukjučenim llc-om v core s postavljenih 1.47 napon dropal na 1.42V al sam to rjesil da sam iskljucil llc i sve radilo perfektno.Sve to zavisi od ploče nirmalno.Jbga ja sam naletel na takvu ploču al kak god da je 2.5 godine je stara i sad FX na njoj i sve radi ko urica,čak sam ga uspel natjerat na 4.5Ghz sa 1.45V u full loadu stabilno al mi malo prevruče za moj ukus pa sad radi na 4.0 a i više mi ne treba za moje potrebe.

Imenjače
Inače 52° je neka max.preporučena temp. za dulji životni vijek procesora al i do 60° nije frka al normalno čim manja to bolje za proc i ploču.Ak se koristi prime il sl. stres program treba uzet u obzir da u svakodnevnom korištenju aplikacija,dal 3D ili drugih,temp.neće biti tolika jer procesor neće biti tak opterećen ko sa stres programina.Temp2 bi trebala biti temperatura chipseta i 70° je neka granica al velim ak si koristil prime onda je to normalno jer je proc na 100° iskoristenosti sve jezgre i max. je opterećen.Ja sam odustal od primea jer mi se ne sviđa to maltretiranje proca nego rađe upalim neku igru i s time stestiram a i znalo se pokazat da na primeu mi prođe 24- satni test i upalim recimo battlefield i rusi sistem.Najčešče se ruši proc kad je klokan radi premalog napona i često vam bsod javlja grešku s oznakom id 124 i to je znak da treba povečat napon.Za 24/7 upotrebu pc-a ja nebi s AMD-om išao više od 1.42 V na V-coru s tim da treba imat na umu da postavljeni napon u biosu može imat veliki skok na gore ak je procesor full opterećen pa zna debelo ić preko postavljene vrjednosti što opet zavisi od ploče.Znal sam vidjet na forumu da se neko hvali kak mu recimo proc radi na 1.32V sa 4Ghz al to je u idlu napon al kad ga optereti može se popest napon i do 1.4 V.
ImeNjace preporucena temp je 60 c al na socketu a ne u jezgrama tako da ako je 52 mjereno na jezgrama znaci da je temp socketa preko 70 sto za amd nevalja
Još da se nadovežem s jednim primjerom ploče,konkretno riječ je o ASUS M5A99XEVO.Prijatelj je uzel navedenu ploću u paru sa FX8320 procom i colermaster evo 212 hladnjakom.Pošto je prosječan korisnik i nije imal namjeru radit klokanje procesora i sve mu je na default u biosu bilo postavljeno kad sam došao do njega da vidim kak to šljaka prvo kaj sam primjetil je bilo da je temperatura proca kad je igrao bila dost visoka za default postavke(60 stupnjeva a aftermarket kuler).Upalilm hw-monitor i gledam napon na procesoru i max je bilo 1.45V za 4Ghz boost.E tu je bil problem da je ploča nabijala napon bespotrebno za koji k... za boost od fkng 500hz.Ručno sam mu namjestil sve postavke od RAM-a do svakog napona i llc-a i sad mu radi na 4,2Ghz sa naponom od 1.38V koji poraste do 1.4V pod full loadom i tempe su do 50 stupnjeva maximala kad BF igra.Cool&Quiet mu isto ukljućen i ostale power state opcije.Oću reči da čak i ploća iako je od iste firme i isti model nemora uvjek biti svakome ista i isto se ponašat u određenim uvjetima a pošto 85% korisnika ni nezna ili nema potrebu palit bios a kamoli to sve namještat jer su regular useri i recimo nalete na takav sistem i bzvze im se grije pc a sve na defaultu a platili su masno i onda bi trebali proučavat po netu par mjeseci da sve to normalno proradi a ljudi bi samo odigrali neke igre i brijali po netu.
Temp.socketa nije na procesoru nego na ploči,točnije na chipsetu ploče tj. onaj prostor između procesora i socketa i to mjere senzori na ploći, recimo kad upališ prime temp.socketa doseže najveću temperaturu pošto je i proc na maximali a zavisi od ploče dal ima adekvatno chipset hlađenje.Na svakoj ploći je to drukćije,meni recimo kad sam stavil proc na 1.45V temp jezgri idu i do 60 stupnjeva al socket je oko 65 jer sam stavil custom hlađenje chipseta.Teško da će ti bilo koja aplikacija osim stres testova napravit takvu temperaturu na socketu osim ak nije preveliki napon na v coru.
Temperaturu jezgre ce te kod fx-a prepoznati tako sta ona pada i debelo ispod sobne temperature (sto naravno nije istina).
Onda je to ona package temp, jer ona pada na 13 i manje.. pada i TMPIN2 ali ona je uvijek oko 30..
Onda je to ona package temp, jer ona pada na 13 i manje.. pada i TMPIN2 ali ona je uvijek oko 30..
Kod mene je package i TMPIN2 jedno te isto.
Meni proporcionalno raste i pada, ali nije ni približno isto, TMPIN2 je uvijek veći za 10+.
bok!
da li se isplati preci sa amd Procesor QuadCore AMD Phenom II X4 945, 3000 MHz na AMD FX-Series X6 6300 3.5GHz,14MB,95W,AM3?imam filing da mi u wotu proc botelnecka grafu
imam 8 giga rama i plocu asrock 970 pro
grafa je gigabyte 7850 2giga oc
napajanje ocz 700w i tako
hvala
A jel imaš neku ponudu ili kupuješ novo ?? Sad, koliko se isplati je upitno ali da ćeš smanjiti CPU botlneck sa Piledriverom hoćeš sigurno. Idealno je još da ga staviš na 4.5Ghz i igraj.
Za WoT Intel je bolje imat
sad samo vazem opcije intel ne mogi jer imam am3 plocu i necu kupovati novu plocu!
znaci bit ce brzi wot bez botlnecka?
Problem s kompom, fx 6300 svi živi testovi prolaze jedino mi je preostalo regulacija napona na maticnoj ili samo napajanje. Ima netko ideju možda u cemu je problem?
regulacija, tipičan asrockov problem
Problem s kompom, fx 6300 svi živi testovi prolaze jedino mi je preostalo regulacija napona na maticnoj ili samo napajanje. Ima netko ideju možda u cemu je problem?
Dal ide to pod garanciju il ce mi rec da sam skurio OC-anjem? I kolko je sigurno da nije napajanje problem?
Dal ide to pod garanciju il ce mi rec da sam skurio OC-anjem? I kolko je sigurno da nije napajanje problem?
To nije predmet jamstva, ako ploča radi radi.. to oni ne smatraju kvarom.
100%
Bully ti je dao odgovor na pitanje, ali:
Kada bude ti došlo riješenje reklamacije traži drugu ploču - Gigabyte, Biostar u krajnjem slučaju Asus ili MSI.
Ovako nešto? ili može neka preporuka do 600 kn da se dobro slaže s mojim FX 6300
http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050303687
http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-asus-m5a97-r20/61754
Ovako nešto? ili može neka preporuka do 600 kn da se dobro slaže s mojim FX 6300
http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050303687
http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-asus-m5a97-r20/61754
http://www.uzishop.hr/amd/1826-gigabyte-ga-970a-ud3p-motherboard.html najbolja ploča za jeftine pare jede gore navedene ploče za doručak.
LP,
U vezi temperature...
FX6300 + Coolermaster TX3 EVO
U idlu - Temp se krece od 7-8 do 11-12 stupnjeva.
Dok u BF4 nakon 3-4 sata igranja dodje do maksimalnih 44 stupnja.
Sa stock hladnjakom je isla i do 68 stupnjeva (tu sam shvatio da sa stock hladnjakom to nece biti najbolje rjesenja za proc :D )
Proc nije ocan, znaci radi out of box...
Maticna je Asrock 970 Xtreme4.
LP,
U vezi temperature...
FX6300 + Coolermaster TX3 EVO
U idlu - Temp se krece od 7-8 do 11-12 stupnjeva.
Dok u BF4 nakon 3-4 sata igranja dodje do maksimalnih 44 stupnja.
Sa stock hladnjakom je isla i do 68 stupnjeva (tu sam shvatio da sa stock hladnjakom to nece biti najbolje rjesenja za proc :D )
Proc nije ocan, znaci radi out of box...
Maticna je Asrock 970 Xtreme4.
Nabaci neki screeshot
imate možda kakav link da preko njega pokušam overclockat fx 8320 ?
matična je asus sabertooth 990fx.
te napominjem da nikad u životu nisam clockao proc tak da mi treba baš noob tutorijal
prve dvije, tri stranice ove teme, imaš linkove na dva dobra noob frendly turtoriala, ako se snalaziš sa engleskim ...
te napominjem da nikad u životu nisam clockao proc tak da mi treba baš noob tutorijal
ma sta ces klokat on tu grafu gura i da ga spustis na 3.0 GHz
ma sta ces klokat on tu grafu gura i da ga spustis na 3.0 GHz
ma znam da gura ali mislio sam možda dobijem nešto poboljšanja performansi u tipa dayzu...neznam jel mi se uopće i isplati prčkati po nečemu o čemu nemam pojma
Prvo si uzmi vremena i pročitaj što više tutoriala i toga pa onda polako. Ne možeš ti ništa tu smuvati dok ideš lagano i dok ne pretjeruješ.
Manualni overclock, cpu multiplayer, cpu voltage, turbo i apn.
Igraj se s tim, ali nemoj snimiti postavke i izadji.
I onda nas pitaj sto te zanima. Pogotovo oko imas mogucnost print screena u Biosu.
Ja na rev 2 imam.

Pozz,imam ovaj svoj proc stari i mislim uzeti FX6300,pa me zanima,da li ce mi FPS skociti u igrama,a najvise me zanima u PlanetSideu2,posto znam da je ta igra gladna proca.Pa me zanima da li je dobar sta taj proc,posto sam cuo da su inace buldozeri lose ispali.