TUT Wireless internet, sve sto trebate znat P&O

poruka: 221
|
čitano: 108.449
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pupo, sve je to izvedivo kako si naveo, samo nisi naveo udaljenosti izmedu vas troje, jer jedino me brine dali bi omnica mogla bacat dovoljno daleko, ostalo sve ok.

Navedi mi udaljenosti, bar otprilike.

TD za glupost

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

duži link je 200m, kraći jedno 90  :)

Možeš mi samo odgovorit za ovo u vezi statičkog elektriciteta i omnice?

I da li postoji neko drugo rješenje te moje zamisli?

WaterCooled
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nebi trebalo biti problema, samo uzmi omnicu od 10dbi, imas u adm za 90kn, nikako slabiju jer bi mogao nabiti ping.

TD za glupost

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: TUT Wireless internet, sve sto trebate znat P&

Ma frend plaća tako da će bit 15db :D

Jel imaš kakav info u vezi ovog pitanja s elektricitetom kod nevremena? Znam da je malo specifično al ak je taj problem tako izražen, razmislit ću o nekom drugom rješenju.

WaterCooled
14 godina
neaktivan

Omnica na krovu savrseno privlaci gromove, puno vise nego usmjerena, a ako te opali u antenu mozes rec by by opremi, to mi se cini ocito.

A sto se tice samog nevermena najvise te treba brinut kisa, jer wifi signal odzvanja u kisi, ali nebi trebale biti nikakve vece smetnje nego sto su trenutno bile.

TD za glupost

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Toga sam se i bojao da bi moglo bit svašta po nevremenu. Sad stvar je jedino koliko bi se to često događalo pošto neudaraju baš često kod nas. Šta ja znam, a i nadam se da će komšijin štender od struje pokupiti elektricitet tako da moja antena nenastrada :)

Kad te već tušim, da ispitam sve do kraja. 

Opcija kad bi išao na 2 antene na krovu, jedna koja je već gore u ovom smjeru i druga prema tom drugom korisniku, pretpostavljam da bi mi najjeftinije bilo složit neki komp na tavanu na kojeg bi bile spojene te 2 antene.

Da li mi možeš u kratkim crtama reći što mi treba od hardwera osim tog računala, čije wireless kartice da uzmem, koji OS da dignem gore. A u konačnici da li je uopće moguće takvo što (komp sa 2 wireless kartice i mrežnom, da mi s jedne antene prima signal(link na net) a da ga isporučuje dalje na lan kabal i na drugu wireless antenu)

WaterCooled
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Moguce je i tako, ali vjerujem da nebi bilo potrebe, omnica od 15dbi moze biti i zatvorena na tavanu, crijep bi neznacajno kocio signal.

Za ici na 2 antene je puno bolje i jeftinije rijesenje kupit neki AP sa 2 antene, imas masu takvih uredaja po par sto kuna.

npr

http://www.links.hr/?option=artikl&id_artikl=053.509.178

uz to svakako preporucam koristenje N standarda (vidi prvi post zasto), te sto kracih antenskih kablova.

Ako bi bas isao na komp sa 2 mrezne kartice (koja je po meni nepotrebno skupa varijanta) bilo bi izvedivo sa bilo kojom verzijom linuxa, preporucam ubuntu, jedna kartica bi se spajala na izvor a druga slala dalje, lako izvedivo u linuxu

TD za glupost

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok, hvala na odgovrima. Puno si mi pomogao. Tokom sljedećeg tjedna ću probat par kombinacija pa se javim ako bude neki problema.

lp

WaterCooled
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Vidim da se ovde radi o wireless antenama pa da I ja postavim koje pitnje.Zanima me da li postoji kakva antena sa kojom bih mogao uhvatiti signal na 5 km udaljenosti bez opticke vidljivosti

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
nex kaže...
Vidim da se ovde radi o wireless antenama pa da I ja postavim koje pitnje.Zanima me da li postoji kakva antena sa kojom bih mogao uhvatiti signal na 5 km udaljenosti bez opticke vidljivosti

Ne.

Tj dalo bi se izvest, ali uz ulaganja od par desataka tisuca kuna.

Neisplativo, osim ako nezelis pokrit internetom neko selo di nema jos ni telefonske linije i imas dubok dzep i cvrste zivce.

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.10.2011 22:30 (Laxarus).
14 godina
neaktivan

Planiram ovu uzeti, što kažeš dali se isplati to uzeti?

http://www.njuskalo.hr/korisnik/LivCRO1892

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Liverpool1892 kaže...

Planiram ovu uzeti, što kažeš dali se isplati to uzeti?

isplati se ako kosta 50kn..

nema 2000mw (da ima trebala bi imat neki procesorski hladnjak gore) i kvaliteta izrade je opca kineska low cost..

imas u protisu puno bolja rijesenja iste snage za vjerojatno manje para i daleko vece kvalitete

TD za glupost
15 godina
neaktivan

Pozz.

Mene zanima dali se ikako može usb stick d-ling g122 napravit da se na njega spajam, odnosno da na kompu imam mostnu vezu s wifi karticom id se na wifi spojim... da komp bude u jednu ruku AP??

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

Pozz.

Mene zanima dali se ikako može usb stick d-ling g122 napravit da se na njega spajam, odnosno da na kompu imam mostnu vezu s wifi karticom id se na wifi spojim... da komp bude u jednu ruku AP??

ajd molim te provjeri pravopis pa napisi opet, niste te nekuzim.

TD za glupost
15 godina
neaktivan
Laxarus kaže...
Zvjerkan kaže...

Pozz.

ajd molim te provjeri pravopis pa napisi opet, niste te nekuzim.

Baš me boli briga za pravopis.

Al dobro!

Mene zanima mogu li spojiti u računalo WiFi usb D-Link dwl-g122 i koristit ga kao pristupnu točku. Odnosno da podjelim žičnu vezu s računala preko te bežične kartice bez da imam neki vanjski uređaj.

Eto ako znaš mogu li to napraviti reci, ja znam da sam u nekim upravljačkim alatima za neke mrežne vidio tu mogučnost no za ovu nevidim.

13 godina
neaktivan

Bok,

zivim u centru splita i oko mene se nalazi hrpa sto otkljucanih sto zakljucanih mreza. Medjutim, i kad se signal popne na 4 crtice ja ne mogu da se spojim nikako, samo mi izbaci poruku "windows is unable to connect to the selected network". Probao sam sa integriranom wireless karticom a imam i neku staru d-link koja se usteka na onaj siroki port u laptopu i rezultati su skoro isti. Probao sam i sa terase ali opet nista, razlika je samo sto ima vise mreza, sve su na 2 ili 3 crtice signala, nekad se popne do 4. Nije nikakav problem u laptopu jer se kod frenda spajam na susjedov signal koji jedva da ima nekad 2 crtice.

Pa ako mi mozes dati prijedlog sta da kupim, koju antenu ili sta vec treba... O wirelessu ne znam skoro nista, nesto sam samo pohvatao po bugu zadnjih dana, pa nemam pojma sta bi mi tocno pomoglo u ovome. Uglavnom treba mi neka najjeftinija moguca opcija.

Hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Snake88 kaže...

Bok,

zivim u centru splita i oko mene se nalazi hrpa sto otkljucanih sto zakljucanih mreza. Medjutim, i kad se signal popne na 4 crtice ja ne mogu da se spojim nikako, samo mi izbaci poruku "windows is unable to connect to the selected network". Probao sam sa integriranom wireless karticom a imam i neku staru d-link koja se usteka na onaj siroki port u laptopu i rezultati su skoro isti. Probao sam i sa terase ali opet nista, razlika je samo sto ima vise mreza, sve su na 2 ili 3 crtice signala, nekad se popne do 4. Nije nikakav problem u laptopu jer se kod frenda spajam na susjedov signal koji jedva da ima nekad 2 crtice.

Pa ako mi mozes dati prijedlog sta da kupim, koju antenu ili sta vec treba... O wirelessu ne znam skoro nista, nesto sam samo pohvatao po bugu zadnjih dana, pa nemam pojma sta bi mi tocno pomoglo u ovome. Uglavnom treba mi neka najjeftinija moguca opcija.

Hvala!

Imas dvije mogucnosti, prva je da ti windows krivo pokazuje jacinu signala, pa se nemozes spojiti, sto je 60% vjerojatnosti.

Druga je da ta mreza i ako je otkljucana ima "MAC Filter" tj dozvoljava samo odredenim racunalima  da se spoje, 40% vjerojatnosti.

Pa probaji se spojiti i kad neuspijes idi na "Troubleshot problems", trebalo bi ti samo ponudit tu opciju kad neuspije, pa kad obavi troubleshot napravi mi copy paste izvjesca ovdije i tocno cu ti znat rec u cemu je stvar.

@zvjerakn, mozes, pomocu programa conectify ili tako da u windowsima napravis Ad-Hoc mrezu, radit ce ti, osim sa apple uredajima koji cesto prave probleme sa Ad-Hoc mrezama.

TD za glupost
15 godina
neaktivan

može objašnjenje za ad-hoc mrežu za windows 7

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Re: TUT Wireless internet, sve sto trebate znat te
Laxarus kaže...

4. Wireless antene

Postoje 2 glavne skupine antena, Omni directional, tanke okrugle dugacke antene (od 30cm do 3 metra duzine), hvataju i odasilju u sve smjerove (360 stupnjeva oko sebe), preporucene su uglavnom za odasiljanje signala kada se ljudi spajaju iz svih smjerova, modemi koji imaju vanjske antene uvijek dolaze sa omni antenama.

Druga skupina su usmjerene antene, izgledaju kao tv antene, a ima i verzija koje izgledaju kao jedna plocica, ovakve antene hvataju i odasilju u samo jedan smjer, ali imaju daleko veci domet u tom odredenom smjeru od Omni antena, idealne za spajanje na udaljenje izvore signala.

ovo nije točno, one hvataju i odašilju isto u svim smjerovima ali ne jednakom jačinom. Znači u jednom smjeru imaju puno puno jače pojačanje nego u drugim smjerovima. Imam jednu usmjerenu antenu na kuči pa i iza nje imam signala i to iza 3-4 zida, naravno jačina tog signala je puno, puno slabija nego jačina signala ispred nje.

Ja i frend djelimo net i ima jedan orah između nas, pa sam i ja primjetio ka je kiša da je signal čak jači, to i meni bilo čudno.

I don't need sex, T-com fucks me every day
14 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

Vec sam napisao na prosloj stranici ali evo ti.

Ides Network and sharing center > Setup a new connection or network > Setup a new ad hoc network > next > upises naziv mreze i zeljenu sifru > uzivaj.

@pinskin

Naravno ako si odmah iza usmjerene antene normalno da ces hvatat, to se podrazumijeva, ali to neznaci da ona odasilje u svim smjerovima, jer ona je napravljena i osmisljena da odasilje u jedan smjer, i u taj smjer daje daleko jaci signal nego bilo koja OMNI antena, kao sto si i sam rekao.

A ako tvoja usmjerena antena hvata toliko u svim smjerovima objasnjenje je u losoj kvaliteti antene, cije usmjeravanje nije dobro napravljeno.

Dok ako se radi o velikim grid antenama one znaju hvatat dosta dobro i "iza" sebe, jer je ta mreza antene tako postavljena da je siroka i iza i naprijed, dok iz profila ima par cm svega, ali odasiljac takvih antena je usmjeren samo naprijed i odasilje samo u tom smjeru.

Znaci ovako.

- Svaka usmjrena grid ili patch antena hvata i par desetaka metara oko sebe na otvorenom, ali dok recimo sa strane hvata 50 metara u smjeru di je usmjerena hvata i do 2km.

- OMNI antena ce hvatat do 500m recimo ali jednako iz svih smjerova.

- Jeftinije i usmjerene antene cesto uopce nisu usmjerene, pogotvo ove kineske sa njuskalo.hr i slicnih stranica.

TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2011 1:23 (Laxarus).
14 godina

Evo da se ja malo uključim, ovako imal ADSL modem (t-com thomson 782i) na koji spajam laptop wlanom (HP 6715B), e sada kad se laptop nalazi u najudaljenijoj prostoriji kuće, WLAN signal je slab, ali ga ima, brzina na speedtestu je oko cca. 2-2.5 mbps, a trebala bi bit oko 4mbps. Između adsl modema/routera i laptopa koji je u toj najudaljenijoj prostoriji kuće je udaljenost max. cca. 15m, a između su dva zida zidanih sa blokovima.

Sada ja bi trebal nekako poboljšat WLAN signal mreže po kući, sada ne znam dal da kupujem neki USB stick za laptop ili da kupim neki router ili AP koji bi onda spojil na modem UTP kabelom (to znam sve kako spojit i podesit uređaje) da poboljšam signal.

Sada najlakše bi mi bilo kupit neki skupi router ili AP i gotovo, ali ne bi htio bez veze bacat novce ako za to nema potrebe, pa može preporuka kako bi to bilo najbolje izvest.

Bitno mi je da imam dobar signal ali i da je stabilan, da nije ono malo radi malo ne.

Pozdrav.

Valentin

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Laxarus kaže...
Zvjerkan kaže...

Vec sam napisao na prosloj stranici ali evo ti.

Ides Network and sharing center > Setup a new connection or network > Setup a new ad hoc network > next > upises naziv mreze i zeljenu sifru > uzivaj.

@pinskin

Naravno ako si odmah iza usmjerene antene normalno da ces hvatat, to se podrazumijeva, ali to neznaci da ona odasilje u svim smjerovima, jer ona je napravljena i osmisljena da odasilje u jedan smjer, i u taj smjer daje daleko jaci signal nego bilo koja OMNI antena, kao sto si i sam rekao.

A ako tvoja usmjerena antena hvata toliko u svim smjerovima objasnjenje je u losoj kvaliteti antene, cije usmjeravanje nije dobro napravljeno.

Dok ako se radi o velikim grid antenama one znaju hvatat dosta dobro i "iza" sebe, jer je ta mreza antene tako postavljena da je siroka i iza i naprijed, dok iz profila ima par cm svega, ali odasiljac takvih antena je usmjeren samo naprijed i odasilje samo u tom smjeru.

Znaci ovako.

- Svaka usmjrena grid ili patch antena hvata i par desetaka metara oko sebe na otvorenom, ali dok recimo sa strane hvata 50 metara u smjeru di je usmjerena hvata i do 2km.

- OMNI antena ce hvatat do 500m recimo ali jednako iz svih smjerova.

- Jeftinije i usmjerene antene cesto uopce nisu usmjerene, pogotvo ove kineske sa njuskalo.hr i slicnih stranica.

Biquad antena, pravljena po nacrtima na netu, vjerojatno nije 100% točno napravljena ali radi dobro. 

I don't need sex, T-com fucks me every day
13 godina
neaktivan
Laxarus kaže...
Snake88 kaže...

Bok,

Hvala!

Imas dvije mogucnosti, prva je da ti windows krivo pokazuje jacinu signala, pa se nemozes spojiti, sto je 60% vjerojatnosti.

Druga je da ta mreza i ako je otkljucana ima "MAC Filter" tj dozvoljava samo odredenim racunalima  da se spoje, 40% vjerojatnosti.

Pa probaji se spojiti i kad neuspijes idi na "Troubleshot problems", trebalo bi ti samo ponudit tu opciju kad neuspije, pa kad obavi troubleshot napravi mi copy paste izvjesca ovdije i tocno cu ti znat rec u cemu je stvar.

Napise mi da windows ne moze detektirati problem... a jbg.

Mozes li mi onda dati preporuku za neku antenu koja bi mi pojacala signal a da nije skupa?

14 godina
neaktivan
TD za glupost
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2011 3:51 (Laxarus).

0 0 hvala 2
14 godina

Ok, ovo mi se sviđa, a kako bi recimo poboljšal signal Thomson modema/routera? Baš danas sam kupil još jedan laptop, sada iz te najudaljenije prostorije (cca. 15m i dva zida) spajam dva laptopa (HP 6715B i HP 4525s) i malo mi je skupo kupovat ovaj AIRLIVE USB za svaki laptop, rađe bi si uzel neki ili AP ili Router sa dobrim signalom koji bi spojil na Thomsona, ali ne znam kakve udaljensti WLAN signala daju ti uređaji, pa ako može neka preporuka toga?

EDIT: Ako to ne bi bilo dobro riješit na taj način onda ništa.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2011 16:35 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

Ok, ovo mi se sviđa, a kako bi recimo poboljšal signal Thomson modema/routera? Baš danas sam kupil još jedan laptop, sada iz te najudaljenije prostorije (cca. 15m i dva zida) spajam dva laptopa (HP 6715B i HP 4525s) i malo mi je skupo kupovat ovaj AIRLIVE USB za svaki laptop, rađe bi si uzel neki ili AP ili Router sa dobrim signalom koji bi spojil na Thomsona, ali ne znam kakve udaljensti WLAN signala daju ti uređaji, pa ako može neka preporuka toga?

EDIT: Ako to ne bi bilo dobro riješit na taj način onda ništa.

Mozes si kupiti vise manje bilo koji repetitor, cijene su od 250kn nagore, ali ako ces ga koristit kao wifi repetitor onda ti isti vrag kao da se spajas iz udaljene prostorije na thomsona, jer ce ti repetitor biti blizu laptopa ali opet ce biti gubici izmedu thomsona i reptitora, jedino ako ti nije problem provlaciti mrezni kabel kroz cijeli stan pa da na drugom kraju stana postavis repetitor koji net od thompsona dobiva putem kabela, bez gubitaka.

pa ti vidi, provlaciti kabel ili ne.. ili cak bilo bi ti najeftinije nabaviti duzi telefonski kabel koji je vrlo jeftin pa thompsona postavit u sredini stana, ne na jednom kraju, tako bi ravnomjerno pokrivao cijeli stan, i telefonska zica koja ide u modem je vrlo tanka, moze se provlacit ispod vrata, za razliku od debelog mreznog kabela za repetitor.

TD za glupost
14 godina

E ja sam to ovako zamislil,

Prva verzija: Jeftinije.

Kupit Airlive WL-5470AP, spojit ga UTP kabelom (dužine 0.5m) na Thomsona i postavit ga odmah do thomsona, Airlive stavit u Gataway mode a thomson u bridge mode.

Sada thomson više nema WLANa, nego samo Airlive, ali nisam siguran kakva je antena na Airliveu, odnosno oće moć uhvatit ovu udaljensot (15m i dva zida).

Druga verzija, po meni i najbolja, morala bi radit bez problema i na puuuo većim udaljenostima.

To je uzet Linksys WRT54G, spojit ga na thomsona isto kao i Airlive u verziji 1, Thomsona bacit u bridge mode, Linksys postavit u PPPoE (router mode).

Sada samo linksys ima WLAN, linksys ima dvije dosta jake antene, čiji domet se može još pojačat stavljanjem Tomato firmwera.

Ova verzija bi morala radit bez problema, ali to i košta, pa može mišljenje.

Koristeći bilo koju verziju ja zamjenjujem Thomsona (odnosno njegov WLAN koji je preslab) s uređajim koji imaja dosta jaču antenu (wlan) što je i krajnji cilj.

http://www.protis.hr/products/details/access-point-airlive-wl5470ap-wireless/7

http://www.protis.hr/products/details/router-linksys-wrt54gl/17586

Pozdrav.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2011 11:38 (Valentin17).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dobar dan imam jedno pitanje.Naime , spojeni sam na wirless tocnije na 5 Ghz ovom opremom (http://www.wifi-stock.com/details/airgrid_5g27.html) i sad sam nabavio AP (TP-LINK) na koji mi se sestra spaja s laptopom koji je spojeni na 5Ghz (kabel od antene ide u AP i onda iz AP-a u moj komp)  , i sad mene zanima zasto se ja nemogu  s mobitelom spajati na AP kad se spojim mi pise "nije valjano ime posluzitelja" i nemogu ici na net   ?.. HVALA :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ITKO ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
achtung kaže...

Dobar dan imam jedno pitanje.Naime , spojeni sam na wirless tocnije na 5 Ghz ovom opremom (http://www.wifi-stock.com/details/airgrid_5g27.html) i sad sam nabavio AP (TP-LINK) na koji mi se sestra spaja s laptopom koji je spojeni na 5Ghz (kabel od antene ide u AP i onda iz AP-a u moj komp)  , i sad mene zanima zasto se ja nemogu  s mobitelom spajati na AP kad se spojim mi pise "nije valjano ime posluzitelja" i nemogu ici na net   ?.. HVALA :)

Mobitel ti nepodrzava N standard.

Koristi 2.4ghz ili si kupi bolji mobitel.

TD za glupost
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice