Je li moguće priključiti cat5e,cat6,cat6e matičnu? zaključana tema

poruka: 58
|
čitano: 7.886
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Je li moguće priključiti cat5e,cat6,cat6e matičnu?

Zanima me je li moguće priključiti npr CAT5e na matičnu,ili drugi tip kablova bez nekakvog dodatnog hardwarea,jesu li matične ploče prilagođene da se na njih priključuju različiti tipovi kablova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Je li moguće priključiti cat5e,cat6,cat6e mati

Naravno da možeš.

13 godina
neaktivan
WTF? Sory al glupost pistas. Aj da ti pojasnim, to su ajmo reci klase UTP kabela, sto je veci broj to je parica unutra bolje zasticena, dakle od utjecaja vanjskih smetnji, tipa indukcije itd. CAT5e je najobicniji i najjeftiniji UTP kable bez ikakve zastite od smetnji itd. Shvacas. Na sve njih se krimpa RJ45 konektor i naravo da ga ga mozes spojiti na bilo koju mreznu karticu na maticnoj ploci. E sad ovisi sta ti treba, ti dali kabel ide blizu elektricnih vodova onda bi trebao oklopljeni itd.

Jasnije sada?
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
14 godina
neaktivan

Ja sam inače expert za PC al mi ovo nije bilo jasno,ovu "glupost" sam pitao,jer sam na netu pročitao da kategorija(cat) utječe na brzinu kroz udaljenost,pošto bi kod mene to bilo 250 metara,trebao bi mi cat5e,ili 6 za dobru brzinu prijenosa bez packet lossa.

Ja sam mislio da cat5,cat5e,i cat6 imaju različit broj žica,zato sam mislio da je problem spajanje ;)

Meni bi trebale ogromne brzine,znači tu pričam o oko 100 mbps ;)

Mjerio sam maloprije prebacivanje s jednog kompa na drugi,kabel jedno 15-30 metara,i dobivam oko 65 mbps,vjerojatno zato što mi HDD spor na oba kompa.

Malo pogledaj ovo pa reci da su gluposti

http://customcable.ca/wp-content/uploads/2011/12/UTP-and-STP-Speed-Comparison.PNG

17 godina
mario.maras kaže...

Ja sam inače expert za PC al mi ovo nije bilo jasno,ovu "glupost" sam pitao,jer sam na netu pročitao da kategorija(cat) utječe na brzinu kroz udaljenost,pošto bi kod mene to bilo 250 metara,trebao bi mi cat5e,ili 6 za dobru brzinu prijenosa bez packet lossa.

Ja sam mislio da cat5,cat5e,i cat6 imaju različit broj žica,zato sam mislio da je problem spajanje ;)

Mjerio sam maloprije prebacivanje s jednog kompa na drugi,kabel jedno 15-30 metara,i dobivam oko 65 mbps,vjerojatno zato što mi HDD spor na oba kompa.

Malo pogledaj ovo pa reci da su gluposti

http://customcable.ca/wp-content/uploads/2011/12/UTP-and-STP-Speed-Comparison.PNG

Malo si "pobrkao lončiće".

Kao "ekspert za PC" mogao bi poznavati standarde. Niti jedan ne podržava 250 m pute ovakvih veza. A ova tablica ti pokazuje maksimalne udaljenosti / brzine / vrste kabela.

14 godina
neaktivan
mario.maras kaže...

,pošto bi kod mene to bilo 250 metara,

100m ti max length UTP-a

Sitno brojim
14 godina
neaktivan

Standarde? Ne mislim kao da sam diplomirao završio neznam ti ja kakvu školu i da me zovu doktor,magistar,ili whateva.

Znači preostaje mi optika? :)

12 godina
neaktivan

Mario Valentić jesi to ti?? Zašto si stavio prezime od žene u nick???

1 1 hvala 0
17 godina
mario.maras kaže...

Standarde? Ne mislim kao da sam diplomirao završio neznam ti ja kakvu školu i da me zovu doktor,magistar,ili whateva.

Pa kao ekspert za bilo što morao bi poznavati osnovne standarde, bio samo s osnovnom ili doktor znanosti. {#}

Optika je za takve udaljenosti standard, samo je pitanje što ti tično treba.

12 godina
neaktivan

.{#}

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
mario.maras kaže...

Da. Ili wireless. U teoriji i VPN putem ISPa, ali mislim da to nije ono na sta ciljas.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
Jovanka kaže...
mario.maras kaže...

Da. Ili wireless. U teoriji i VPN putem ISPa, ali mislim da to nije ono na sta ciljas.

Kako bi mu tu VPN pomogao?

13 godina

Spojio bi dvije lokacije {#}

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
Jovanka kaže...

Spojio bi dvije lokacije {#}

Pričaj dalje. {#}

16 godina
moderator
mario.maras kaže...

Ja sam inače expert za PC

{#}

mario.maras kaže...

pošto bi kod mene to bilo 250 metara,trebao bi mi cat5e,ili 6 za dobru brzinu prijenosa bez packet lossa.

UTP podržava udaljenosti do 100 metara, tako da tebi treba optika.

mario.maras kaže...

Ja sam mislio da cat5,cat5e,i cat6 imaju različit broj žica

{#}

mario.maras kaže...

Čemu?

Fiat Klub Hrvatska -- fiatisti.hr
12 godina
neaktivan

cat3 ima 3 žice,cat5 ima 5 žica,a cat6 ima 6 žica... {#}

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Nisam Mario Valentić hahahahah {#}

Ajde eto da objasnim pa vi izrazite negativna mišljenja {#}

Sastavit ću (za početak) jedan server,na koji će biti spojeno više korisnika,cilj će biti najbrži prijenos datoteka,znači tu se priča o 50-100 mbps,ako će ić optika onda i više.

Cilj će i biti gledanje "online" lan filmova,download igara,razmjena igara... lol

Povezivanje neće biti problem :)

13 godina

Evo da budem prvi negativni. Okani se ćorava posla.

14 godina
neaktivan

Hahhahahah,očekivao sam takav odgovor,al ništa od toga (odustajanja) ;) :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 16:04 (mario.maras).
16 godina
mario.maras kaže...

Ne mora biti nužno optika, možeš postaviti Media Convertere (Ethernet - RS-232) na krajevima i spojiti ih serijskim kabelom, ali optika je najsigurnije riješenje (ako kabel zakopaš dovoljno duboko, ili podigneš dovoljno visoko). :-)

14 godina
neaktivan

Evo,ovo je odgovor stručnjaka,a ne ovi negativni,to su samo negativni jer se oni nisu prvi sjetili te ideje {#}{#}

13 godina
mario.maras kaže...

Hahhahahah,očekivao sam takav odgovor,al ništa od toga ;) :D

Mrtav ozbiljan sam. Rekao bih da ne vidis dalje od ideje te implikacije koje to nosi. Pohvale za ideju, ali u jednom ce te trenu nadam se razum lupiti po celu i sam ces sebi reci "koji ce meni ovo k u zivotu".

maxym kaže...

Ne mora biti nužno optika, možeš postaviti Media Convertere (Ethernet - RS-232) na krajevima i spojiti ih serijskim kabelom, ali optika je najsigurnije riješenje (ako kabel zakopaš dovoljno duboko, ili podigneš dovoljno visoko). :-)

2 pitanjca ako moze...

1) kolika je propusnost RS232?

2) koliko kosta metar serijskog kabela?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 16:06 (Jovanka).
16 godina
neaktivan

samo da napomenem,zaboravi na 100m, svakih 40-50m ide svitch ili nesto jer nece radit

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Eh da,misliš da bih ja tolke pare uložio da bi se mogla (besplatno) transferirat tolka količina podataka? {#}

13 godina

Ne mislim ja ništa, osim da ti nemaš ni najmanju ideju o koliko para pričamo za ono što si ti zamislio {#}

12 godina
neaktivan

ja još nisam ni skužio šta on želi xD koliko sam shvatio,spajaš više klijenata na jedan server,ili?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Nemam pojma koliko bi došlo toliko metara serijskog kabela, a brzine su u rangu 100 Mbps na nekih 300-400 m.

Postoje i riješenja koja koriste običnu telefonsku parici (čitaj, dovoljno je razvući mrežni kabel).

17 godina
maxym kaže...

Nemam pojma koliko bi došlo toliko metara serijskog kabela, a brzine su u rangu 100 Mbps na nekih 300-400 m.

Postoje i riješenja koja koriste običnu telefonsku parici (čitaj, dovoljno je razvući mrežni kabel).

100 Mbita na 300 - 400 metara? Teško i skupo. {#}

17 godina
neaktivan

Jedna od praktičnih stvari o kojima treba razmišljati je i to hoće li vlasnici zemljišta dozvoliti ukop 250-metarskog optičkog kabela.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 16:17 (Tom69).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Tom69 kaže...

Jedna od praktičnih stvari o kojima treba razmišljati je i to hoće li vlasnici zemljišta dozvoliti ukop 250-metarskog optičkog kabela.

ma preko noći iskopaju,stave kabel,zatrpaju....{#} vidit će se tek kad susjed počne vadit krumpire...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice