2 adsl veze na 1 komp?

poruka: 15
|
čitano: 4.445
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
2 adsl veze na 1 komp?

Imam mogućnost se spojiti na 2 routera.

Svaki router pripada svojoj mreži i svome ISP-u.

Iman 2 wlan kartice.

Zanima me da li je ikako moguće, pod windowsima 7 i bez korištenja nekog dodatnog routera spojiti bandwidth te dvije mreže u 1.

Znači da moj komp umjesto 2x4/256 to vidi kao 8/512?

Ako to nije moguće da li je bar moguće postaviti da jedan program koristi jednu vezu a drugi program drugu?

EDIT:

Evo sam sad malo to testirao, onako vulgaris, i očito samo utorrent prepoznaje 2 veze. Svi ostali biraju samo jednu.

A i utorrent teško to sve obavlja. I za vrijeme 2 veze CPU je gotovo stalno na  80-100%

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 11:17 (Janer).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
2 adsl veze na 1 komp?

Ti pokušavaš koristiti dual carrier sa mobilnog neta tj. umjesto dvije bazne koristiti dva routera zanimljivo :)

samo što stick za DC u sebi ima dva chipa koji mogu hvatati svaki svoju baznu i udvostručiti brzinu, samo download kod nas e sada teoretski bi ti onda trebao spojiti dvije mrežne da svaka lovi svoj router a sada koliko je to moguće...

samo razmišljam na glas :)

bug caruje, um klade valja

0 0 hvala 0
14 godina
Re: 2 adsl veze na 1 komp?

E ali postoji jedna bitna razlika između ovoga što si ti naveo i moje situacije, a to je da je u tvome slučaju riječ o istome ISP-u a kod mene o dva različita.

I to je onda glavni problem zbog čega mislim da je moj plan neostvariv, ali sam se ipak nadao da će netko reći te 2 slatke riječi: moguće je :)

Kod torrenta je očito moguće jer se file koji se skida i onako dijeli na fragmente. Tako da onda utorrent šalje prvom serveru zahtjev za fragmentom 45 a drugom serveru za fragmentom 48. I tako se taj file polako kompletira iak oserveri neznaju jedan za drugoga. Međutim kod skidanja npr jednog filea u browseru to nije moguće jer ova dva servera međusobno nisu koordinirana i ne znaju jedan za drugoga, i onda se zapravo dogodi da jedan i drugi šalju iste djelove. Tj ovo bi se ovako dogodilo da sam browser ima implementiranu mogućnost korištenja 2 konekcije ali očito to samo utorrent raspoznaje.

To sam ja tako nekako zaključio ali možda me neko ispravi.

Ono što sam se nadao da će mi netko reći jest to da možda postoji neki software koji bi stao između tih servera i mene kao klijenta. Dakle taj software bi serverima slao instrukcije koji dio podatka da mu šalju i onda bi on sa moje strane meni to propuštao kao da je stiglo iz jednog izvora. Ali mi opet ni to baš ne izgleda logički pa zbog toga vjer nije ni izmišljeno haha.

14 godina
neaktivan
Janer kaže...

Ono što sam se nadao da će mi netko reći jest to da možda postoji neki software koji bi stao između tih servera i mene kao klijenta. Dakle taj software bi serverima slao instrukcije koji dio podatka da mu šalju i onda bi on sa moje strane meni to propuštao kao da je stiglo iz jednog izvora. Ali mi opet ni to baš ne izgleda logički pa zbog toga vjer nije ni izmišljeno haha.

Izmisljeno je kad i internet i zove se - router :)

Ono sto ti zaista treba da bi sve radilo savrseno je router koji je puno preskup za kucnu upotrebu. Za nekakav kucni load balancing probaj googlati "dual wan router". Evo jedan google link. Ili nekakav linux box sa ICS i igranje sa iptables/iproutes skriptama (potrebna 3 NICa i 2 ADSL modema).

edit - evo jos malo sa googla - A short tutorial on building your own dual wan router.

I da - load balancing ne znaci "2x4/256 to vidi kao 8/512"

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 21:34 (mcf).
14 godina
Janer kaže...
Zanima me da li je ikako moguće, pod windowsima 7 i bez korištenja nekog dodatnog routera spojiti bandwidth te dvije mreže u 1.

Vidim ja da neki ne čitaju moj post!

14 godina
neaktivan
Janer kaže...
Janer kaže...

Vidim ja da neki ne čitaju moj post!

Ah, oprosti molim te sto sam ti htio pomoci :)

17 godina
2 adsl veze na 1 komp?

a za što tebi trebaju te dvije veze?

evo npr ja ti mogu potvrditi da se može biti spojen na više veza istovremeno bez ikakvih problema.

sa wifi karticom sam skidao punom brzinom torrent dok sam preko svog dsl-a sasvim normalno surfao i otišao na speedtest stranicu i test je prosao normalno,mogao sam igrati igru preko neta sasvim normalno jer igra mi koristi drugu vezu.

isto tako sam skidao dva file-a svaki preko druge mreže i oba dva su išla punom brzinom oko 490 kb/s.

sve što ti treba za ostvarivanje toga je više lan ili wifi kartica,moguće je čak se spojiti sa jednom wifi karticom na više mreža istovremeno,imaš na netu tutorijale ali je previše kompliirano i ne daje uvjek najbolje rezultate.

Mrzim cheatere iz dna duše
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
crozoki kaže...

isto tako sam skidao dva file-a svaki preko druge mreže i oba dva su išla punom brzinom oko 490 kb/s.

sve što ti treba za ostvarivanje toga je više lan ili wifi kartica,moguće je čak se spojiti sa jednom wifi karticom na više mreža istovremeno,imaš na netu tutorijale ali je previše kompliirano i ne daje uvjek najbolje rezultate.

Zanimljivo, pretpostavljam da mislis na windowse. Preko kojeg si tocno protokola skidao podatke i gdje si naznacio koju rutu/NIC da koriste? :)

17 godina
mcf kaže...
crozoki kaže...

Zanimljivo, pretpostavljam da mislis na windowse. Preko kojeg si tocno protokola skidao podatke i gdje si naznacio koju rutu/NIC da koriste? :)

kao i sva genijalna rješenja i ovo je vrlo jednostavno :)

znao sam od prije da torrent programi imaju opciju ip bind ,znaci da im kažeš na koji ip da se spajaju  i sve što trebaš je instalirati dva torrent programa i u jednom upisati ip od wifi kartice,u drugi ne moraš ništa ako imaš svoj dsl jer će koristiti automatski defaultnu vezu.

tako da možeš u torrent upisati ip od wifi kartie i spojiti se na wifi mrežu i skidati,a svi drugi programi ti koriste po defaultu tvoju lan karticu znaći dsl,znaći možeš surfati ,igrati ili bilo šta drugo bez problema.

14 godina
mcf kaže...

Ah, oprosti molim te sto sam ti htio pomoci :)

Nema ljutnje, sarkazam na sarkazam :p

crozoki kaže...

a za što tebi trebaju te dvije veze?

evo npr ja ti mogu potvrditi da se može biti spojen na više veza istovremeno bez ikakvih problema.

sa wifi karticom sam skidao punom brzinom torrent dok sam preko svog dsl-a sasvim normalno surfao i otišao na speedtest stranicu i test je prosao normalno,mogao sam igrati igru preko neta sasvim normalno jer igra mi koristi drugu vezu.

E vidiš to su dobre vijesti.

U pravilu ja mogu i bez te dvije veze, tj samo sa jednom ali eto ako je ova već na raspolaganju da ne propadne haha.

Već bi ja taj bandwidth nekako iskoristio ali evo prvo što mi pada na pamet je backup mojih grafičkih projekta od kojih se veličina nekih broji u GB.

Osim toga za backup ostalih osobnih stvari te za torrente.

Za backup sam i do sad koristio tu drugu vezu, jer je ona za razliku od ove moje DSL a ne ADSL, ali ne od kuće tako da ako je ovo izvedivo to mi olakšava cijelu situaciju.

Možeš li malo detaljnije objasniti kako si to izveo?

Iako mi se po tvojoj priči čini da si moga samo podjeliti promet, odnosno da si 1 file skidao sa jednom vezom a drugi sa drugom, a ne i da si mogao isti file skidati sveukupnim bandwidthom. Ali i ta mi opcija odgovara jer bi mi ovo u biti služilo za upload.

EDIT: uvijek kasnim kad se zagledam u tv

Da, što je najgore za ovo sam rješenje i sam znao, mislio sam da ćeš neko komplicirano reći :)

Znači zaključak je da se softwareski, i bez većeg ulaganja ne može dobiti realni 2xbandwidth već se samo može sveukupni bandwidth pametno raspodjeliti. Iako smo na tome bili i na početku ali ok.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 23:25 (Janer).
14 godina
neaktivan
crozoki kaže...

znao sam od prije da torrent programi imaju opciju ip bind ,znaci da im kažeš na koji ip da se spajaju  i sve što trebaš je instalirati dva torrent programa i u jednom upisati ip od wifi kartice,u drugi ne moraš ništa ako imaš svoj dsl jer će koristiti automatski defaultnu vezu.

tako da možeš u torrent upisati ip od wifi kartie i spojiti se na wifi mrežu i skidati,a svi drugi programi ti koriste po defaultu tvoju lan karticu znaći dsl,znaći možeš surfati ,igrati ili bilo šta drugo bez problema.

Nisam znao da to utorrent ima u opcijama (googlao sam, malo vise o tome: link "bind ip is only for incoming connections. No, it's not possible to use two connections at once with torrents...") , ali to opet nije rjesenje koje je autor teme trazio - to je jedna rucno definirana (ajmo opet nazvat ruta) za jedan program, protokol i port. Ako to zelis primjetiti na cijeli sistem - znaci svi programi i protokoli, moras imati nesto sto ce raditi balance izmedju svih aktivnih konekcija, dakle dedicirani router ili home made router (neki prilagodljivi OS + softver).

edit - za autora teme - ako vec imas dvije linije i cesto koristis torrente, mozda nije lose da sklepas jednu kantu kao torrent box (200kn odokativno, ne treba ti monitor ni tastatura ni terminal servisi, teamviewer + WakeOnLan ce posluziti i stavi ga u ormar) i spojis ga na adsl1, a komp na kojem radis (ili skidas drugi torrent) spojis na adsl2 pa si na miru.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 0:00 (mcf).
14 godina
mcf kaže...

Nisam znao da to utorrent ima u opcijama (googlao sam, malo vise o tome: link "bind ip is only for incoming connections. No, it's not possible to use two connections at once with torrents...") , ali to opet nije rjesenje koje je autor teme trazio - to je jedna rucno definirana (ajmo opet nazvat ruta) za jedan program, protokol i port. Ako to zelis primjetiti na cijeli sistem - znaci svi programi i protokoli, moras imati nesto sto ce raditi balance izmedju svih aktivnih konekcija, dakle dedicirani router ili home made router (neki prilagodljivi OS + softver).

Da, upravo to.

I ovo riješenje može pomoći iako nisam baš išao na to kad sam otvorio temu.

Što je najgore ja sam malo i krivo postavio sve u prvom postu jer ovo što je on predložio sam ja već koristio.

Tako da bi u prvom postu trebalo stajati da li je moguće da se te dvije veze ponašaju kao jedna. Ili u najgorem slučaju da postoji neki software gdje će biti popis svih programa i servisa koji zahtjevaju promet i da ja onda biram koju karticu da za to koriste. Znači da bude to nešto preglednije i malo više automatskije.

Isprike!

16 godina
neaktivan

Možeš uzeti u obzir i virtualnu mašinu preko koje češ iskorištavti kompletno jednu wlan konekciju, a na pravoj drugu wlan konekciju.

17 godina
mcf kaže...
crozoki kaže...

edit - za autora teme - ako vec imas dvije linije i cesto koristis torrente, mozda nije lose da sklepas jednu kantu kao torrent box (200kn odokativno, ne treba ti monitor ni tastatura ni terminal servisi, teamviewer + WakeOnLan ce posluziti i stavi ga u ormar) i spojis ga na adsl1, a komp na kojem radis (ili skidas drugi torrent) spojis na adsl2 pa si na miru.

klikneš desni klik na lan karticu ili na wifi karticu i odaberes status i onda na prozoru koji ti se otvori na detals i upišeš ipv4 ip adresu od uredjaja i tu adresu upišeš u utorrent pod options odes na advanced i nadjes net ip bind i tamo upišeš tu adresu i onda ce ti utorrent koristiti taj uredjaj.
ja ti koristim tixati za torrente tamo odes na settings i na connections i nadjes opciju local ipv4 ip adress i tamo upišeš ip adresu od uredjaja koji hočeš da koristi,po defaultu su ti te opcije u torrentima prazne i onda ti torrent klijent koristi defaultnu vezu a to je uvjek lan kartica na maticnoj.

bit torrent isto ima tu opciju,vjerojatno i drugi

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2012 4:03 (crozoki).
14 godina
mcf kaže...

Da, već imam dva kompa od kojih je jedan više za torrente.

Ali eto moje bi pitanje više bilo da li se ovo može izvesti nego što ću ja sa tim bandwidthom. Jer ja sam i do sad imao na raspolaganju oba dvije veze, tako da me više zanimalo spajanje u jednu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 0:20 (Janer).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice