USB ili eksterni SSD

poruka: 8
|
čitano: 772
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
USB ili eksterni SSD

Trebam premjestiti određenu količinu fajlova na USB ili eksterni SSD, ali ne znam što je bolje. Planiram povremeno koristiti USB/SSD, pa bi tolerancija na kvar mogla biti prednost.

0 0 hvala 0
18 godina
Re: USB ili eksterni SSD

Oba se spajaju preko USBa pa pretpostavljam da misliš na USB stick/memory, flash/thumb drive  ili kako ga se već sve naziva.

Generalno, SSD bi trebao biti nešto robusniji. Stickovi su jeftiniji ali i sporiji, pa kod usporedbe procijeni kolilko često i za koliku količinu podataka ćeš ga koristiti.

17 godina

- ... .

- USB je, kako sam akronim kaže, univerzalni (serijski port-bus..) ... port za spajanje, ext uređaja.. bilo što što se nalazi izvan kućišta-matične, .. miš, tipkovnica, printer, .. disk.

-SSD .. disk ili 'disk' (sad slovo D u akronimu više nije disk, jer nije okruglo, čip.. sad je D= drive, može i storage..) no kolokvijalno sve to i dalje možemo nazivati diskovi.. neovisno na koji port-kontroler ih spajamo.. interno-externo, sata-pata-ata-usb-scsi-mreža-hdmi-com-lpt.. bilo koji komunikacijski port, pri čemu je razlika u kontroleru-standardu-protokolu, namjeni-brzini-udaljenosti npr par cm do par m kabla dok je nvme direktno na pciex sabirnicu, a disk može biti ssd ili hdd ili neki treći ...

-tako da pitanje ako razumiješ što ekšli pitaš, ne može biti 'ili' nego to biraš ti, tj recimo usb ext priključak, pri čemu postoji x-kombinacija-varijacija, npr usb-a ili usb-c, kao i thunderbolt, brzine, kućište ili docking, jedan-dva-više diskova u istom kućištu pa i opcije raida itd..

-dok disk može biti hdd ili ssd... može biti npr nvme-m2 klasičnog 22-80 formata recimo 1tb kapaciteta, u usb docku ili kućištu na usb-c portu i imati brzinu recimo 20gbps..

-sigurnost, pouztadnost.. isto je, tj to je isit disk, neovisno gdje ga spojiš, interno-externo.. on sam je isti, radi jednako u takvom kućištu-adapteru ili na matičnoj.. tj o tome se brine adapter-kontroler..

-npr teoretski.. nije isto ako imaš npr usb-kabel duljine 30cm ili 120cm.. zbog pada napona i signala, problem istosmjerne struje i prijenosa-gubitka.. što veće brzine to izraženije + zagrijavanje itd.. i ovisi o samoj kvaliteti kabla kao 'debljina' (ili certifikati-kvaliteta..) .. u pravilu, kraće je bolje, ne uzima se duže bez dobrog razloga.. dok za praktičnost ili sporije uređaje, standarde npr printer, može usb2.0 s 1m-3m kabel.. i problema praktički nema.. no nije isto koristiti usb1.1-2.0-3.x... protokol-brzina i time problem smetnji-gubitka pa i udaljenosti na koje prenosimo podatke-signal.. dok kao suprotnost tog m2 disk spajaš direktno na mbo-konektor bez kabla.. sata disk ima sata kabel itd..

-pa do tog da koristiš bežično.. tj za spojiti bilo što postoje žičani i bežični načini... opet naravno brzine-protokoli, npr mreža, mrežni lan kabel za npr 1gbe ili za 10gbe cat5-6-7.. kao i wifi-5-6-7-ax-an.. bluetooth itd, npr nas-kućište koje će naravno imati žičane priključke ali nema razloga da nema wifi.. tj razlika u načinu korištenja, mrežnih za više korisnika-spojeva-računala.. ili za jedno, interno-kućno ili globalno-internet itd..

-a što je pitanje? :)) .. pa bilo bi dobro kupiti neki koji se ne kvari.. koji je 'kvar-rezistant'.. možeš birati ovisno o potrebama, brzinama, kapacitetima, boji, obliku.. i cijeni. .. ovisi što želiš-trebaš a to nije usb ILI ssd.. nije ili jer nisu pandani-pitanje-odgovor..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
zombie kaže...

Trebam premjestiti određenu količinu fajlova na USB ili eksterni SSD, ali ne znam što je bolje. Planiram povremeno koristiti USB/SSD, pa bi tolerancija na kvar mogla biti prednost.

zašto ne oboje u jednom

Nemojte kupovati standardne USB stickove u 2026. godini. Razmotrite USB SSD stick! | PC CHIP

ja sam uzeo lani ovaj dolje i odličan je, po veličini malo veći od klasičnih usb stickova, ali nema kabel nego ga samo utakneš kao klasični usb stick

doduše teže ga je za nabaviti kod nas, ova 2tb verzija me je koštala 130 eura, što je ok cijena za vanjski ssd takvog kapaciteta

SK Hynix Tube T31 2TB External SSD | up to 1000 MB/s | 10 Gbps | USB-A 3.2 Gen2 | Hard Drive External SSD Compatible with PC, Laptop and Console: Amazon.de: Computer & Accessories

15 godina
USB ili eksterni SSD

Hvala na objašnjenjima.

Kupio bih jedan od 500 GB, jer trenutno moram premjestiti na njega 250 GB, pa da imam mjesta za još toga ubuduće.

Što mislite o ovome dolje?

Eksterni SSD disk, 1 TB, KINGSTON XS1000, USB 3.2 Gen 2 Type-C, USB-C to USB-A cable, crni, SXS1000/1000G - HGSPOT

I o ovome?

USB stick 512 GB KINGSTON DataTraveler SE9 G3, USB 3.2 Gen 1, R/W do 220/100 MB/s, metal (DTSE9G3/512GB) - HGSPOT

Poruka je uređivana zadnji put danas u 12:56 (zombie).

0 0 hvala 0
7 godina
zombie kaže...

Hvala na objašnjenjima.

Kupio bih jedan od 500 GB, jer trenutno moram premjestiti na njega 250 GB, pa da imam mjesta za još toga ubuduće.

Eksterni SSD disk, 1 TB, KINGSTON XS1000, USB 3.2 Gen 2 Type-C, USB-C to USB-A cable, crni, SXS1000/1000G - HGSPOT

I o ovome?

USB stick 512 GB KINGSTON DataTraveler SE9 G3, USB 3.2 Gen 1, R/W do 220/100 MB/s, metal (DTSE9G3/512GB) - HGSPOT

Ako su ti to biti podaci zaboravi stick. Ja se ni u disk ne bih previse pouzdao.

18 godina
zombie kaže...

Ako je samo kao odlagalište (rijetko korištenje, backup) onda je SSD skupo rješenje. Već za 10€ možeš naći rabljene male diskove (2.5" za laptope) od 500GB, za 10-20 nekakvo kućište ili dock i sa više komada imati puno bolje rješenje za arhive.

12 godina
zombie kaže...

Hvala na objašnjenjima.

I o ovome?

to je pušiona, taj xs1000 je ssd koji trokira samo od sebe isto kao i xs2000, staviš par desetaka gb da prebaci i onda digne brzinu na sekundu, pa par sekundi spusti ispod brzine hdd, pa čekaš da krene i čim krene on opet spusti brzine... dakle teška pušiona, a taj usb datatraveler stick je još gori, valja samo za prebacit neki word dokument i to je to

volim kingston jer ima neke odlične proizvode, imam u kompu kingston renegade ssd koji je u samom vrhu pcie4 ssdova, imam a2000 koje kralj budget pcie3 ssd-ova, jer ima čak i dram keš koji nema 90% ssdova u toj klasi, imam kingston renegade ram koji je top, dakle nisam protiv kingstona, dapače... ali ono što ne valja od njihovih proizvoda, jednostavno ne valja - a to su taj xs1000 i taj datatraveler usb

ako gledaš vanjski ssd, radije uzmi samsung t7 shield - nabava.net - razlika je 15 eura

daleko bolji ssd od kingstona, drži konstantne brzine oko 800-900mbps makar na njega zapisivao od nule do punog kapaciteta i to je to, za razliku od kingstona koji počne trokirat čim mu izdahne keš, a to je vrlo brzo, par desetaka gb keša (imam osobno i taj samsung t7 shield, da ne bi rekli da pričam napamet)

usb stick ne valja niti jedan, eventualno sandisk extreme pro (imam i njega i obješen je za ključeve kao prva pomoć kad zatreba nešto prebaciti), ali taj košta za 256gb koliko i samsung t7 shield za 1tb i opet ima upola brzine pisanja i čitanja

najbolji je sk hynix tube t31 (imam 2tb verziju doma), ali taj je teško dobavljiv

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice