Da, i mene baš zanima koliku bi oklop imao ulogu u eventualnim borbama današnjih modernih tenkova. Laik sam po tome pitanju, ali imam dojam da se više polažu nade u sposobnost i razvoj tehnologija koje omogućavaju tenku/posadi brže i efikasnije uništavaje neprijateljskih tenkova sa što veće udaljenosti u raznovrsnim vremenskim uvjetima i okruženju, nego u oklop. Odnosno, oklop je sigurno dostatan što se tiče zaštite posade od ručnog, lakog protuoklopnog naoružanja, ali što se tiče drugih tenkova - e to već ne znam i zanima me kakva je tu situacija?
A još ako tu uključimo i zrakoplovstvo - najveću opasnost i prijetnju tenkovima, a i svima ostalima na tlu... Ali najbolje je da ne skrećem više s teme.
Amo malo iskrenosti....koliko vas uopće poznaje tenkovei oklop u stvarnosti? Da vam nešto objasnim, još kod t 34 Rusi su otkrili nakošeni ČELIČNI oklop koji su samo usavršavali a ostali svi redom su ih kopirali čak i Njemci koji su to primjenili na Panther-u, Tiger-u 2 i kasnije na ostalima. Do danas se ništa nije promijenilo osim što je čelik daleko kvalitetniji i ugrađuje se REAKTIVNI oklop koji unatoč svojim manama na otvorenim područjima najbolja je zaštita posade od kumulativni granata. Valjda svi znamo da je tenk u gradu najranjiviji tako da ima bilo koji oklop bez potpore i taktike je velika 0. Izraelske merkave imaju najnapredniju zaštitu tenkova. Neki od njih imaju čeličnu mrežu koja natjera nadolazeći projektil da eksplodira prije nego li penetrira u unutrašnjost tenka, također Izraelci imaju moderne radarske sustave koje u djeliću sekunde presreću granate, dakako ni taj sustav nije 100% siguran, u ratu ništa nije 100% tako da jednostavno sigurno ne postoji...ono što me smeta u WOT-u je da su leoparda napravili preslabog...pa taj tenk je korišten jako puno zemalja kao jedan od najbolji na svijetu a tiu ga pojede i ranjava lvl 2...lol. Imate na internetu snimke gdje moderne protutenkovske granate dingaju tenkove. Istina ima oni koji probijaju i 1 m čelika, ali to je na blizu i pod okomitim kutem, a gdje je bojište...utjecaj vjetra, udaljenost, strah, kretanje tenka, oklop, itd. Prije tenkovima najveća prijetnja su bili avioni... to se polako mijenja, pogledajte što Rusi razvijaju kao prioritet u zadnjih 10-ak godina. Avione i PZO (protuzračnu obranu), jer znaju ako im avioni ulete da su naj...tako da Ameri znaju s kim imaju posla. Danas ako tenkovi idu u akciju sve im se servira unaprijed....pogotovo kontrola zračnog prostora, tenkovi se ne šalju u dubinu ako nemaš nadmoć u zraku. Sve, ali baš sve je u taktici a pogotovo u LOGISTICI.