Što se Starcrafta tiče, za razliku od tebe, pogledao sam više pro mečeva Starcrafta od tebe u to sam siguran - dapače, pogledao sam ih sigurno par stotina, s prijenosom u živo. A i igrao sam SC i sve te slične igre. S obzirom da već više od dvadeset godina igram igre, znam o čemu govorim.
Dobro, nećemo pretjerano banalizirati, ali najbitnije i ključ do pobjede u SC-u je konstanto pratiti dešavanja na mapi i reagirati dovoljno brzo, brže od protivnika.
Ove druge igre se ne oslanjaju na brzinu klikanja, pogotovo TBS-ovi, već na dugoročno planiranje, razmišljanje, ideje i dobru taktiku, psihologiju, logiku i sl. što je daleko zahtjevnije, dugotrajnije i jednostavno nije prikladno većini s IQ-em 100. Kužiš?
Što ćeš ti u Starcraftu ako ti 10 Protoss carriera napadne marince? - Apsolutno ništa. - A u RA3, napad niti jedne grupe jedinica ne mora biti kraj. Npr. netko ti napadne bomberima glavnu bazu, a ti imaš samo AA glisere? - Umjesto da kao idiot gledaš bombere kako ti raznose bazu, fino gliserima okreneš mod rada u jammer za bombere i voila! - nema bombi iz bombera ako tvoj protivnik ne riješi problem nekom svojom akcijom, ali i ti za to vrijeme dovodiš pojačanja.
Poanta je u tome da u RA3 nema napada koji nema odgovora. U SC je svaki žestoki napad ujedno i kraj partije, jer nema niti jedne solucije koja može zbog same svoje naravi ispasti obrana.
1. Nemoj se ti uvrijedit, ali miješaš kruške i jabuke. Starcraft je RT ali nije S nego je taktička. Neću sad u detalje. Ove kaj si ti nabrojao neke su strategije neke su taktičke. Nadalje nemožeš miješat real time i turn based. Svi sa svojim prednostima i manama...
2. Ako želiš biti dobar, kompetitivan na Bwclu, Iccupu ili negdje u SC-u treba ti brzina, dobra taktika, konstantan scouting, makro, mikro, tjera te do krajnih granica... Sve stvari koje razvijaš igranjem i gledanjem repova. Itekako ti je potreban mozak i to na multitaskingu!
Starcraft je jakoooo zahtjevna igra (ako se želi igrat dobro), ako si nađeš protivnika koji je na tvojoj razini itekako ćeš morat razmišljati... Isto tako, ako nađeš protivnika koji je duplo brži od tebe, a ti imaš bolju taktiku imaš jako velike šanse da ga dobiješ. Dobijao sam tipove sa APM-om (brzinom) duplo većim od svojeg (rijetko doduše, jer tipovi sa apm-om od 150-200 znaju i mislit, a ne samo klikat...)
3. Starcaft je fluidan, imas svoju taktiku koju moraš prilagodit stanju na terenu. Ako ti toss skupi 10 Carriera, a ti ko terran nemaš hrpetine goliatha onda si loše igrao (scoutao). Terran tossu uopće nebi smio dozvolit da skupi 10 Carriera na načina da mu lupi kontru po zemlji kad skuži da toss heavy investira u air...
Istina, treba pratit zbivanja na mapi (dobar scouting) i zgodno je osigurat expove (širit se po mapi) pa i bit brži od protivnika, ali nije nužno! Npr. Scoutanjem si skužio da ti protivnik expa-brži je od tebe. Ne expaš nego mu lupiš kontru negdje gdje nije branjen ili mu uništitš exp... milijon kombinacija i milijon rezultata, a sve ovisi o zamisli i egzekuciji- tebe i protivnika!
4. U Sc-u također nema napada na koji nema odgovora jer je igra savršeno izbalansirana...isto tako nema ni rusha koji je nenadjebiv, inače se igra nebi igrala tako dugo kao što se igra (pun k. godina ;-).
Sve igre koje si naveo su jako dobre, ali svaka na neki svoj način... Svi imamo svoje favorite i to je stvar osobnog ukusa, ali kad mi neko kaže da u SC-u netreba mislit... Netreba, ako želiš brzo spuvat ;-).
A ako želiš sjest pa 60 min razmislit oko svakog poteza, onda za tebe nije ni SC, ni EvE, ni RA3, nego nešto turn based- šah, PG, HOI, ili AT recimo... Sve sjajne igra, ali na drugi način... ;-)