Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 967.771
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)
Imbra12 kaže...

meni malo ploča overlorta sa mojim phenomom 550 i vcore je 1.368..jer to veliki napon za stock?

A koliko si stavio u biosu?

Velik napon za stock napon ili velik napon za stock cooler? Pa nikad nekužim na koje od tog dvoje mislite, šta je to tak teško napisat?

Ako nisi prčkao po naponu onda matična overvolta onako poprilično 1.368-1.325 = +0.043V

Moja ti ovevolta da boli glava čak do +0.06V

Sad neznam jel stock napon 1.35 ili 1.325, ak je 1.35 onda neovervolta puno, no pogledaj koliko overvolta kada pokreneš recimo prime 95 ili occt.

Mislim da stock cooler može podnest tvoga na 3.8GHz i 1.4-1.45V uz malo povećan rpm u loadu.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 21:28 (Hyperion).
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

1. možda imaš 2 venta na tom hyperu 212+?

2. vent na hyperu ti se brže vrti?

3. imaš prozračeno kućište?

Vidio sam da se ljudi dosta žale na bučan vent kod 212+, pa pretpostavljam da se brzo vrti oko 1000rpm-a.

Ovaj na mugenu ako je uključen smart fan se vrti na oko 200-500rpm-a (barem mislim da svi podešavaju na toliko) i brzina se ni u loadu nepovećava.

Istina, ali veći klok, te puno veća voltaža.

I test je trajao dosta dulje.

Doduše, mogao bih malo pokušati benčati sa ventom jednim na low pa viditi..

17 godina
stipica_zd kaže...

Nesjećam se bench-a no jel to sa 3 ili 4 jezgre bilo?

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 21:33 (Hyperion).
15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
Imbra12 kaže...

meni malo ploča overlorta sa mojim phenomom 550 i vcore je 1.368..jer to veliki napon za stock?

A koliko si stavio u biosu?

Velik napon za stock napon ili velik napon za stock cooler? Pa nikad nekužim na koje od tog dvoje mislite, šta je to tak teško napisat?

Ako nisi prčkao po naponu onda matična overvolta onako poprilično 1.368-1.325 = +0.043V

Moja ti ovevolta da boli glava čak do +0.06V

Sad neznam jel stock napon 1.35 ili 1.325, ak je 1.35 onda neovervolta puno, no pogledaj koliko overvolta kada pokreneš recimo prime 95 ili occt.

Mislim da stock cooler može podnest tvoga na 3.8GHz i 1.4-1.45V uz malo povećan rpm u loadu.

a moja je matična sb700..onda nema da pogu postavljati vcore..ima samo NORMAL,AUTO,+50MaH,+100Mah(ovaj mah neznam kakse piše točno...a temp su u loadu oko 40-45..sa rpm oko 3000 i tak mi vrti stalno i u idlu i loadu

17 godina
Imbra12 kaže...

a moja je matična sb700..onda nema da pogu postavljati vcore..ima samo NORMAL,AUTO,+50MaH,+100Mah(ovaj mah neznam kakse piše točno...a temp su u loadu oko 40-45..sa rpm oko 3000 i tak mi vrti stalno i u idlu i loadu

Nema ti to veze sa sb700 nego do biosa, asus te skurio... Imao sam i ja takvo podešavanje napona na mojoj drugoj matičnoj u životu gigabyte nforce2 400.

Sve ostale su imale normalno podešavanje.

Imao sam ja matičnu sa sb600, sb700 i sada sb750.

gigabytice-e (770ds3/sb600 i 770ds3/sb700 rev2.0) su imale podešavanje napona po 0.025V, a ova asrockica ima po 0.0125.

Što je matična kvalitetnija to ima finije podešavanje napona. Vidiš ASRockica ima finije podešavanje od gigabytice-a i to za duplo, ali džabe to kad overvolta 5x više.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 21:44 (Hyperion).
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Moguće da je zato jer je bilo na x3...a ovdje je ipak otključan l3 keš na athlonu....

17 godina
stipica_zd kaže...
Hyperion kaže...

Moguće da je zato jer je bilo na x3...a ovdje je ipak otključan l3 keš na athlonu....

Ma dobro neutječe L3 cache previše na to,ali ima 4 jezgre.

Uglavnom sve sagledavši:

- ti imaš 2 ventilatora na cooleru veće brzine od onog jednog na mugenu 2

- jezgra manje

- ti si više overclockao i dignuo napon više od njega

To je tu negdje.

15 godina
neaktivan

Istina, pazite se maximalnog napona kod asrocka, meni je napon skakao od 1,46 V do 1,56 V, radi se o 790GXH ploči i zato sam je rjesio dalje

Ma samo dobro ohladite ljudi proc i ne idite preko 1.5V, moj savjet

15 godina
neaktivan
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

ovako, kupio sam novi hladnjak za svoj procesor i sad bi ga htjeo clokati. Problem je u tome što ja u biosu nemogu pronaći nigdje gdje se povećava voltaža procesoru. Pokušao sam i s nekim programima za clokanje iz windowsa ali opet nisam mogao pronaći gdje se podiže voltaža. Molio bi nekog da mi detaljno objasni postupak za povećanje voltaže sa nekim programo za clokanje iz windowsa s kojim ste vi sebi uspjeli povećati voltažu ili ako netko ima istu matićnu ko ja pa neka mi kaže kako se povećava voltaža u biosu. Moja matična Asus-m2n-mx-se plus

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Duche kaže...

Istina, pazite se maximalnog napona kod asrocka, meni je napon skakao od 1,46 V do 1,56 V, radi se o 790GXH ploči i zato sam je rjesio dalje

Ma samo dobro ohladite ljudi proc i ne idite preko 1.5V, moj savjet

Meni nije toliko overvoltala...

stavim 1.45 i overvolta do 1.475-1.525, ali rekao je jednom cele da time kompenziraju dropove.

17 godina

Yep, i nije to toliko ni loše, u suprotnom bi bila katastrofa za 4+1 faznu regulaciju, potreban prevelik napon da bi održao jezgre u loadu stabilnima, jedino što je loše je to što oscilira previše... Kada bi ploča overvoltala i 0.05V nije bed samo da je stabilno...

Jedan koristan info

Crosshair IV Formula

CPU Load Line Calibration - disable - napon u biosu 1.575V - vdroop u windowsima 1.536V

CPU Load Line Calibration - enable - napon u biosu 1.525V - overvolt u windowsima 1.536V

Uz cpu ima čak i cpu-nb load line calibration

AMD / ATI all the way
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

zar mi nitko nemože pomoć

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
zOjA26 kaže...

ovako, kupio sam novi hladnjak za svoj procesor i sad bi ga htjeo clokati. Problem je u tome što ja u biosu nemogu pronaći nigdje gdje se povećava voltaža procesoru. Pokušao sam i s nekim programima za clokanje iz windowsa ali opet nisam mogao pronaći gdje se podiže voltaža. Molio bi nekog da mi detaljno objasni postupak za povećanje voltaže sa nekim programo za clokanje iz windowsa s kojim ste vi sebi uspjeli povećati voltažu ili ako netko ima istu matićnu ko ja pa neka mi kaže kako se povećava voltaža u biosu. Moja matična Asus-m2n-mx-se plus

http://img512.imageshack.us/img512/9448/bios005ao7.jpg

Možda tu?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže..

Uglavnom sve sagledavši:

- jezgra manje

To je tu negdje.

Ma znam, ali sam ciljao na to kako je moj kuler dobar.

Jer ipak je mugen 130-ak kn skuplji, masivniji, više toplovodnih cijevi.

Ali i ja i mitsuoka smo prezadovoljni kulerima, siguran sam da si i ti također....

16 godina
neaktivan
stipica_zd kaže...
Hyperion kaže..

Uglavnom sve sagledavši:

- jezgra manje

To je tu negdje.

Ma znam, ali sam ciljao na to kako je moj kuler dobar.

Jer ipak je mugen 130-ak kn skuplji, masivniji, više toplovodnih cijevi.

Ali i ja i mitsuoka smo prezadovoljni kulerima, siguran sam da si i ti također....

znas sta ja san prezadovoljan, jer mi drzi proc u idle na 30-35°C, a ventilator se doslovno ne vrti ^^, a onda posto je stavljeno u biosu da 45 vata onda na 4 sata prime95 temp je 45°C Smijeh

15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...
zOjA26 kaže...

http://img512.imageshack.us/img512/9448/bios005ao7.jpg

Možda tu?

Ne, tu opciju nemogu pronaći u biosu. Može mi netko objasnit kako dignut voltažu sa nekim programom za clokanje iz windowsa?

15 godina
neaktivan

Jeli možda moguće da ja uopće nemogu podizat voltažu procesoru

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Moguće je no mislim da možeš. Možda ti je postavljeno na disabled nešto, kada postaviš na enabled možda se pokažu opcije za dizanje napona, latencije memorija, napon memorije itd.

Mislim ono kak nemoš naći? Pa malo čitaj šta piše nije bios velik ko biblija.

Jel to athlon II x2 ili samo athlon x2? Ako je athlon x2 kupuj novi procesor odmah.

Da imaš matičnu od AMD-a sa southbridgem 700/710/750/800/850 ,a ne ovaj prastari od nvidia-e onda bi mogao koristiti AMD OVERDRIVE ovako zaboravi, svi ostali toolovi su prastari.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 13:20 (Hyperion).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

HEY GUYZ,

Evo vako, imam komp, slovio je kao dobar ( ali je sastavljan pred nekoliko godina, i procesi su se usporili kako su moje potrebe narasle )

Najviše bih htio brzinu pri obradi grafike.

Moja je konfiguracija po Everest izvješću :

Procesor    AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+

Naziv matične ploče    ASRock 939A8X-M

Grafička  RADEON 9800 PRO - Secondary   / zašto tu piše secondary? /

opis dosadašnjih pokušaja:

Malo sam čačkao po BIOS-u nakon što sam našao jedan tutorijal gdje sam otkrio da mijenjanjem nekih postavki postižem veće brzine u radu,

kao što su AGP propusnost koja je deafultno postavljena na 32, a ja sam je digao na 256što je maximum.

Grafička piše da podržava 128 ( znači 128 je granica ? )

Zatim sam mijenjao postavke AGP Fast Writes u enabled,

PCi LATENCY   sam stavio na 12, a bio je na 5

CAS Latency je bio na 2, sada je na 3

to je i sve što sam uspio napraviti.

overclock procesora nisam uspio jer :

Maximalni množitelj je zaključan na x 9, i frekvencija mi ispada 1800

Pokušavao sam manualno staviti veću frekvenciju od zadanih 200, ali sam nešto sjebavao i vjerojatno koliko mi se sada čini mu je napon bio prenizak ( stavio sam 277 )

jer sam morao resetirati BIOS dva ili tri puta, pa iznova pošto se nije htio dići sistem.

Tu sam prestao sa prčkanjem i postavio sam samo ove vrijednosti okolo, a CPU frekvenciju nisam dotakao.

ako ima kakav savjet, dobro bi mi došao.

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.5.2010 12:00 (panonski).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

1. Ova  AGP propusnost ti neće donesti nikakve napretke, Fast Write hoće malo, ali za današnje vrijeme ne vidljivo.

2. Podizanje latencije PCI sabirnice sa 5 na 12, je loše, niže latencije = kraći odaziv = brže (makar sumnjam da ti nešto treba kočiti PCI sabirnicu).

3. CAS latenciju memorije isto vrati na 2, a ne na 3. Tu si zapravo najviše izgubio.

CPU ne možeš dizati množitelje jer je zaključan, možeš dizati FSB sabirnicu da bi dizao takt (ovo što ti piše 9 x 200 = 1800).

A za ostatak čitaj tutorijale sa početka teme, i drugih OC tema...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
16 godina
neaktivan

krasno, znači onaj tutorijal koji sam pronašao mi je sve pogrešno rekao :)

a ljudi moji, ko bi to sve pohvatao.

evo, za početak sam ja napravio po tvome, vratio sam sve osim AGP-a njega sam ostavio na 256.

Igrao sam se sa naponom,  i dao bih se zaklet da je vrijednost bila 1400 ( maximum 1450 )

a onda sam resetirao BIOS i dobio vrijednost 0.800 V ? :)

Uglavnom, ja sam 200 MHZ puknuo na 230, napon na 1400, i sistem se uspješno digao, a Everest očitava overclock od cca 15 %., dok procesor radi na 2070 MHZ.

Koja je originalna voltaža?

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.5.2010 13:20 (panonski).
15 godina
protjeran

Napon od 1.35-1.40V je predviđen primarni napon za rad.

Evo pročitaj si tu:

http://www.baremetalbits.com/article-35.html

Inače, ne OC-aš odmah sa 200 na 230, nego ideš malo po malo...

I svaki put stresaš CPU sa Prime95 ili OCCT.

I naravno paziš na HT frekvenciju koja treba biti ili 1000 ili manja, s obzirom na OC.

Također pazi na rast frekvencije memorije, ako treba, smanji na 333, da bi došao do 400 mhz brzine putem OC-a..

16 godina
neaktivan

hvala ti,

u svakom slučaju ja sam ipak uspio napraviti overclock, jedino me jebe kako naštimam da je FSB na maximum 1000

16 godina

Moze li mi netko reci koje su temperature normalne za Phenom 920 ?

ⓑⓤⓖ░░▒▓███►◕‿◕◄███▓▒░░ⓑⓤⓖ
17 godina
tony THE Noob kaže...

Moze li mi netko reci koje su temperature normalne za Phenom 920 ?

do nekih 40C u idle-u i do 70C u loadu bi bilo vredu.

16 godina
neaktivan

evo ja se malo zabavljao sa svojim AMD-om od 1800 i evo trenutno nisam uspio postići da radi brže od 2070 tj. 230 * 9

Svaki puta kada sam stavio više, morao sam raditi BIOS reset sa vađenjem baterijice.

napon sam stavio 1400. ne znam kako ga ljudi clockaju na brže, jer se meni neće bootat sistem.

15 godina
protjeran

Brzina HT sabirnice, brzina RAM-a?

Pazi na to.

16 godina
neaktivan

brzina ht sabirnice mi je bila na AUTO, a manulano nisam znao što da stavim.

a brzina RAM-a niti ne znam gdje je, i kolika bi trebala biti :)

15 godina
protjeran

Ako imaš 400Mhz module, prati da bude ili 400 ili niže..

HT -> 1000 ili niže...

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2010 9:43 (Don Kihoty).
16 godina
neaktivan

moduli?

jel misliš na RAM memoriju?

U MENE JE DDR RAM od samsunga

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice