Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 962.534
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)
šaki01 kaže...

Bogte.Za 1GHz si ga digo.Imam Scythe Samurai ZZ hladnjak za proc.Oće bit dobar on za nekih 3.5, 3.6 GHz.Znači da bi došo do 3.5, 3.6 morao bi dizat napon?

3.6 je lijepa brojka, a 250 ima visoki množitelj pa ne trebaš silovati ploču, odn. htt 240 svaka ploča digne bez ikakvih ostalih podešavanja, samo vodi računa o frekvenciji memorije, smanji razdjelnik po potrebi, htt je referentni clock koji određuje frekvenciju ostalim komponentama, znači ako ne želiš dizati ostale frekvencije a skupa s tim i napone, morat ćeš smanjit nb množitelj koji je default 10, ht množitelj koji je također 10, i memoriju, ne znam koju ploču imaš, nisam pogledao da li imaš DDR2 ili DDR3, ali da te ne gnjavim teorijom slijedi primjer

procesor

default 200*15 = 3000mhz

overclock 240*15 = 3600mhz - koliko napona ti treba za ovo ti sam moraš probat, možda ništa preko defaulta, možda malo više, kao neupućenom bolje ne idi preko 1.45V što je malo više od defaultnog pa ako nije stabilan smanji overclock

northbridge iliti frekvencija integriranog memorijskog kontrolera u procesoru

default 200*10 = 2000mhz

overclock 240*10 = 2400mhz - ovo može i ne mora raditi stabilno sa default cpu-nb naponom, prijedlog 240*9 = 2160mhz

ht link iliti bandwidth između procesora i periferije

default 200*10 = 2000mhz

overclock 240*10 = 2400mhz - ovo može i ne mora raditi stabilno sa default SB/HT naponom, prijedlog 240*9 = 2160mhz

memorija (DDR2)

default 200*4 = 800mhz (divider 2 ali *2=DDR)

overclock 240*4 = 960mhz - ovo sigurno ne radi stabilno bez dizanja napona prosječnoj memoriji, prijedlog 240*3.33 = 799,2mhz savršeno odgovara defaultu

memorija (DDR3)

default 200*6.66 = 1333mhz

overclock 240*6.66 = 1598,4mhz - ovo sigurno ne radi stabilno bez dizanja napona prosječnoj memoriji ali memorijski kontroler na Athlonima je slab pa je 1600 moguće samo za iskusne tweakere bez obzira na korištenu memoriju, prijedlog 240*5.33 = 1279.2mhz ovdje bi popušio na frekvenciji memorije ali jbg

AMD / ATI all the way
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.4.2010 20:17 (Cele303).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

Matična Asus M4N78 a memorija DDR2.BTW, hvala na primjerima. Puno si mi pomogo.Koji program preporučaš s kojim ću provjeravati sistem dali je stabilan nakon dizanja napona

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.4.2010 20:36 (šaki01).
17 godina

Zbilja je svejedno, ja koristim OCCT jer pokazuje temperature po jezgrama istovremeno i lijepo izgleda :)

AMD / ATI all the way
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stipica_zd kaže...
doctor_crash kaže...
stipica_zd kaže...

Definitivno velika temperatura...

I ja to mislim..70 stupnjeva konstantno.ma budem ja pričekao da mi dođe Noctua NH-D14 s tim OC-omNevinašce

Meni je na stock cooleru i stock voltaži na 3,4 ghz(default je 2,8) temperatura maximalno oko 55(zapravo ne znam točno, čekam cooler, dugo ga nisam stressao).
A ovo tvoje je skroz malen clock, zapravo si samo podigao množitelj.
S Noctuom će to biti savršeno...

Digao sam samo množitelj,nigdje nemogu naći FSB..Neznam jel trebam veću dijoptriju ili šta?Jel za FSB u BIOSima baš piše FSB ili nekak drugačije?

Punk's not dead!!!!
16 godina
neaktivan
doctor_crash kaže...
stipica_zd kaže...
doctor_crash kaže...
stipica_zd kaže...

I ja to mislim..70 stupnjeva konstantno.ma budem ja pričekao da mi dođe Noctua NH-D14 s tim OC-omNevinašce

Meni je na stock cooleru i stock voltaži na 3,4 ghz(default je 2,8) temperatura maximalno oko 55(zapravo ne znam točno, čekam cooler, dugo ga nisam stressao).

Digao sam samo množitelj,nigdje nemogu naći FSB..Neznam jel trebam veću dijoptriju ili šta?Jel za FSB u BIOSima baš piše FSB ili nekak drugačije?

ovisi ti o biosu... meni recimo pise FSB, nekome HTT mislim i etc. to ti je ono di je vrijednost oko 200 malo iznad ili ispod mnozitelja

17 godina
doctor_crash kaže...
stipica_zd kaže...
doctor_crash kaže...
stipica_zd kaže...

A zašto bi uopće dizao htt kada imaš black edition? Otključan množitelj za cpu, nb i ht, razdjelnik 1:4 za memoriju do 1600, to je sve što ti treba

AMD / ATI all the way
15 godina
Cele303 kaže...
šaki01 kaže...

Netko???? Znači šta točno moram mijenjat u Biosu za overclockat proc.? I do koliko bi ga otprilike mogao clockat?Može neki savjeti.

Ovisi koliko se bojiš napona, i koliko si siguran da nećeš nešto spalit....Možeš ga clockati i na 4.0 sa dobrim zračnim hladnjakom, iako većina ljudi posustane na cca 3.7

http://i49.tinypic.com/2h4cgtg.jpg

Hmmm...imamo isti CPU, a zadnji puta kada sam ga OC stao sam na oko 4 GHz.....probati cu sada malo veci OC tako da "skinem" ovo tvoje.....samo treba malo volje i vremena, a u zadnje vrijeme bas i nemam volje za OC.

Sjecam se prije kada da sam uzivao u tome, sada jednostavno napravim automatski sve i to je to.....

Jedino sto nikada nisam OC ovu grafu......no ionako se VRM-ovi prze pa kada je bal..... Cool

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina

Piše ti da imaš 550? Ajde probaj i stavi rezultat spi 32M kakav god bio, Athlon II 250 vs Phenom II 550, moj nema L3 cache, tvoj ima, moj ima duplo veći L2 cache, moj ddr3 vs tvoj ddr2... Prognoziram u najboljem slučaju da ćeš biti minutu sporiji, oko dvije minute realnije :)

AMD / ATI all the way
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Cele303 kaže...

Piše ti da imaš 550? Ajde probaj i stavi rezultat spi 32M kakav god bio, Athlon II 250 vs Phenom II 550, moj nema L3 cache, tvoj ima, moj ima duplo veći L2 cache, moj ddr3 vs tvoj ddr2... Prognoziram u najboljem slučaju da ćeš biti minutu sporiji, oko dvije minute realnije :)

Isss....krivo sam vidio......no evo stari ss i to sve nabrzaka napravljeno.....i sa starim hladenjem:

http://www.imagesforme.com/show.php/1062986_3.911.JPG

Sada je bolje hladenje, nova memorija.....hmmm.....a i na PCE sam sa starim setupom bio 1. Cool

No samo za tebe na PCE budem skinio trenutno prvoga, posto sam sada drugi te imam novo hladenje i memoriju (no memorija ionako je manje vazna)....samo sto je 1M na ss posto je to bilo za PCE. Cool

Koliko se sjecam bio sa i spred tebe dok te nisu maknili.....ili se varam....ne sjecam se....da, bio sam ispred tebe. Namigiva

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina

Na PCE sam imao vrijeme 16.9s 1M sa 940 i DFI pločom

U 1M nije uopće bitna memorija, performance product vuče iz cachea, u 32M je bitna memorija, DDR3 je teško uhvatljiv sa DDR2

Znači pošto imaš 550 evo ti novi 1M target sa otključanim 550 na vodi :)

http://img707.imageshack.us/img707/4981/spi1m.jpg

AMD / ATI all the way
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Cele303 kaže...

Na PCE sam imao vrijeme 16.9s 1M sa 940 i DFI pločom

U 1M nije uopće bitna memorija, performance product vuče iz cachea, u 32M je bitna memorija, DDR3 je teško uhvatljiv sa DDR2

Znači pošto imaš 550 evo ti novi 1M target sa otključanim 550 na vodi :)

http://img707.imageshack.us/img707/4981/spi1m.jpg

Da, zato i kazem da sada imam drugo hladenje.....a i ono je odradeno za par minuta.

No vidim da je ovo na XP-u no ja nemam instaliran XP i ne mislim da ga radi OC instalirat posto bi mi to bio vec treci OS na kanti......no ako budem imao volje odradim to na XP-u...ako ne onda cu na Win7.

Uglavnom budem cim budem imao volje za BSOD i restartanje kompa....hehehe.....pa postam sve ovdje, naravno i validaciju i sve ostalo.

17 godina

Fali malo zabave na ovom podforumu :) Treba malo propuhat mašine tu i tamo :D

BTW. Evo i moja pripadajuća validacija za screenshot

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=766225

AMD / ATI all the way
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 20:40 (Cele303).
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
Cele303 kaže...

Fali malo zabave na ovom podforumu :) Treba malo propuhat mašine tu i tamo :D

BTW. Evo i moja pripadajuća validacija za screenshot

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=766225

Hehehe...kada izgleda nitko ne OC...a svi imaju vecinom BE procesore....

Budem ga OC ovih dana pa stavm validaciju i sve ostalo.... Namigiva

No mislim da nece preko 4 GHz.....ali dati cu mu malo vise "soka" nego sto sam mu prije davao i bude on isao do neba....pa makar se "zadimilo"...hehehe.... Cool

15 godina
neaktivan

evo baš bi sad OC-a ovaj svoj proc ali zanimaju me vaši savjeti...

koliko ću stavit RAM, koliko FSB od proca i sl.

info o procu i ramu pod MOJ PC

temp. na slikama

u igri u igri
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 16:26 (dr. zlo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

evo baš bi sad OC-a ovaj svoj proc ali zanimaju me vaši savjeti...

koliko ću stavit RAM, koliko FSB od proca i sl.

info o procu i ramu pod MOJ PC

EDIT: evo sad ću pogledat temp.

klokaj sve dok su ti temp u granicama normale i rami ispod ili jednako 667MHz (ako prekoracis to je OC rama koji ja osobno ne preporucujem ako nemas rame bas namijenjene za OC)

Every time two people have sex, an angel gets a boner
15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže..

klokaj sve dok su ti temp u granicama normale i rami ispod ili jednako 667MHz (ako prekoracis to je OC rama koji ja osobno ne preporucujem ako nemas rame bas namijenjene za OC)

naći da samo dižen FSB proca?

a šta je s onin ako OC-an proc da moran i rame Nevinašce

17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

frekvencija rama = FSB x multiplier (i to sve jos x2 ako je DDR). kao sto vidis klokanjem CPU-a u biti klokas i RAM paralelno - zato sam ti rekao da pazis da ti ne prelazi deklariranu brzinu (to postizes spustanjem multiplier-a za RAM (ili dizanjem djeljitelja?Smijeh))

15 godina
AA-d00d kaže...
dr. zlo kaže...

frekvencija rama = FSB x multiplier (i to sve jos x2 ako je DDR). kao sto vidis klokanjem CPU-a u biti klokas i RAM paralelno - zato sam ti rekao da pazis da ti ne prelazi deklariranu brzinu (to postizes spustanjem multiplier-a za RAM (ili dizanjem djeljitelja?Smijeh))

Hehehe....ok, ja sve to npr. kuzim kada OC sve godinama....no mislim da kolegi nije nista jasno! Namigiva

Nije zlonamjeran post da ne bi bilo da vrijedam ili nesto.....

15 godina
neaktivan
win32 kaže...
AA-d00d kaže...
dr. zlo kaže...

Hehehe....ok, ja sve to npr. kuzim kada OC sve godinama....no mislim da kolegi nije nista jasno! Namigiva

ma kužin (više manje) pročita san onaj tutorijal za OC

samo mi nije jasno šta da radim s ramima?

17 godina
neaktivan
win32 kaže...

daleko od toga da sam ja strucnjak u OC pa mislim da sam mu onako pojasnio kako bi i ja skuzio =P

ma ima opcije za napon CPU-a, FSB i mnozitelj za RAM i to je sve sto treba pratiti ne?Smijeh

17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

......samo mi nije jasno šta da radim s ramima?

drzi ih oko 667MHz! (bolje ispod nego iznad)

15 godina
neaktivan

a koja bi logika bila da ih spuštam Nevinašce

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

a koja bi logika bila da ih spuštam Nevinašce

ako imas neke obicne onda ti je logika u tome da ne crknuSmijeh

15 godina
neaktivan

evo baš krenia to napravit al san se ja u tome totalno izgubia :D

razumin da je FSB x multipler = brzina(Mhz)

ali kad san ono otvoria u biosu osta na čudu, nigdi ni FSB-a ni multipliera Nevinašce

evo slika pa mi vi sad recite šta ja točno treban povećat da nebi nešto sheba

i neću dizat voltažu

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

jel ovo ok za rame?latencije i sve ostalo.i ako mi netko moze objasnit ovaj dram frekvenciju i ovo ispod toga fsb:dram,kako to ide sta to znaci itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 16:47 (lollik91).
16 godina
neaktivan

@zlo..ovaj Cpu Frequency ti je FSB...njega samo diži...

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
lollik91 kaže...

jel ovo ok za rame?latencije i sve ostalo.i ako mi netko moze objasnit ovaj dram frekvenciju i ovo ispod toga fsb:dram,kako to ide sta to znaci itd.

to ti je mnozitelj za RAM, (u tvom slucaju FSB = bus speed) samo sto bi trebalo biti DRAM/FSB = 8/3 radi rijeci mnozitelj

230 x 8/3 = 613

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 17:36 (AA-d00d).
15 godina
AA-d00d kaže...
lollik91 kaže...

to ti je mnozitelj za RAM, (u tvom slucaju FSB = bus speed) samo sto bi trebalo biti DRAM/FSB = 8/3 radi rijeci mnozitelj

230 x 8/3 = 613

to znaci onda da mi ram ide na 613 mhza?

nativno je 1333 :/,kak da si to namjestim?

17 godina
neaktivan
lollik91 kaže...

to znaci onda da mi ram ide na 613 mhza?

nativno je 1333 :/,kak da si to namjestim?

jer je to DDR ram ti radi na 2 x 613 = 1226MHz.

Dizi ili spustaj CPU frequency i kombinaraj sa razlicitim mnoziteljima za RAM dok ne dodjes do 1333 (odnosno 666,5)

15 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

evo baš krenia to napravit al san se ja u tome totalno izgubia :D

razumin da je FSB x multipler = brzina(Mhz)

ali kad san ono otvoria u biosu osta na čudu, nigdi ni FSB-a ni multipliera Nevinašce

evo slika pa mi vi sad recite šta ja točno treban povećat da nebi nešto sheba

i neću dizat voltažu

ako ne misliš mijenjati  ama baš ništa osim FSB-a onda moraš paziti da ti memorija ne prelazi nekih 700-720MHz,ja bi nju ostavio na 700MHz za svaki slučaj

DRAM:FSB u tebe je 1,66

znači da bi pogodio frekvenciju od 700MHz trebaš dignuti FSB na 210

to bi značilo da bi ga digao na nešto iznad 2,7

probaj namjestiti drugi omjer DRAM:FSB pa ćeš moći onda više dizati memoriju

vjerujem da možeš memoriju dignuti i preko 700MHz bez promjene voltaže ali ne želim da ti kažem nešto krivo pa da shebeš

ja bih ovako napravio :

Smanjio DRAM:FSB omjer

Povećao fsb i voltažu proca

kupio novi cooler

ali to je samo za neki extremni overclock,vjerujem da na 2,8 možeš uz malo podizanje voltaže rama ili čak bez promjene voltaže

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 18:01 (patch123).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice