Overclock grafičkih kartica
- poruka: 577
- |
- čitano: 165.875
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
ROFL
Nekuzim cemu overclockanje graficke.. razliku necete primjetit sam vam moze krepat :S
Više ćeš dobiti OC-om grafe (u 3d markovima i igrama) nego OC-anjem procesora i RAM-a skupa!
Baš obrnuto, što se tiče 3DMark06, vantage u manjoj mjeri. Heaven apsolutno ništa nereagira na clockanje procesora samo grafičke.
Zato što može.
Jer da mu nisam zdilao kotačiće,
nebi mogao...
Dakle zato što može...
Da ima CM-a ili nešto drugo,
to bi puklo, jer Hyper i moja "malenkost"
koja imamo Čifce, težimo preko 100kg,
i za to treba imati pravi kejs, a ne kutiju za šibice...
Sjećam se kad sam davno davno išao na PCPLAY lan party,
ja sam nosio 20'' katodni monitor 20 minuta,
a Igor Sečen (Wiking-Cro) se uspuhao noseći 5 minuta
19'' LCD...
Po tome se vidi tko je pravi muškarac...
Žene navalitete (sad će još malo smak svijeta)...
Znaaam, znaaaam, mnogo je žena,
a ja sam samo jedan, ali to je moj križ kroz život...
20 žena u vikendu -> to se zove lijeni vikend...
Hyp: a da,ovisi o kombinaciji komponeti pca tj. di je usko grlo
Imam i ja chieftecha za kejs,a služi i kao naslon za noge :)
imam GTS 250 1 gb i moze se kloknuti do 1300 Mb
hoculi ista dobiti razlike?neceli joj nista biit?i dali da sve one obcije povecam do kraja
iso bi postepeno
Ništa joj neće bit ako ne pretjeraš s ocanjem i imaš ok hlađenje
pa nez bil isao na max
hlađenje je ono sto je na njoj doslo znaci neki vent
pa nez bil isao na max
hlađenje je ono sto je na njoj doslo znaci neki vent
Sam podiži taktove po 10-20 mhz (GPU, mem i Shadere),pa test s OCCT GPU/Furmarkom
ako prođe, opet digneš,pa opet testiraš
pazi da temp ne bude preko 80-tak C (to bilo bilo dosta)
Skini GPU-z i prati promjene temperatura
Za OC možeš koristiti EVGA precision ili MSI Afterburner
daj mi reci za ovaj test kako cu znati da je sve ok
daj mi reci za ovaj test kako cu znati da je sve ok
Namjestiš postavke na extreme burning i staviš ga na 15 min (za početni OC), pratiš temperature (do 80-tak C), gledaš da se ne pojavljuju čudne crte po ekranu (artefekti) i da se PC ne freeza (ne regagira), ako sve proče ok, test uspio, opet dižeš takt
hh samo vi oc-ajte graficke nemojte poslje napravit temu krepala mi graficka jel ko zna zasto sve je bilo u redu...
ccc ja ni netrebam oc-at graficku imam na cod2 1000fps a na cod4 oko 600 mogu al posto je svugdje 250 max ja zadovoljan
Dobro da nije!!!
Nije niš čudno tu kad imaš 448-bitnu grafu kod sebe!
COD-ove moš igrat sa GF 8600GT ekvivalent AMD HD4670 512M
hh samo vi oc-ajte graficke nemojte poslje napravit temu krepala mi graficka jel ko zna zasto sve je bilo u redu...
ccc ja ni netrebam oc-at graficku imam na cod2 1000fps a na cod4 oko 600 mogu al posto je svugdje 250 max ja zadovoljan
ma ti si gl... mozda neki nemaju para za nove komponente i nemaju pare na bacanje... nego se snalaze s onime sta imaju...
imam jadnu 7600GS i cloko sam je max kao i proc i memoriju i zadovoljan sam ne moram dati 800kn za novu grafu... 700kn za novi proc itd itd.... a kamoli tek napajanje i takva sr...
Može jedno pitanje ?
U MSI afterburneru kartica je stock 1087 v (HD5850)
Digao sam je na 900/1150 i nisam dizao napon a kartica se dobro ponaša.
Koja su oćenita pravila za overclock tih kartica ?
Recimo hoću 900/1200--- koliki napon trebam za to 1.100-1.150-1.200 v ?
Kako to znati ?
Ako mi igra (Metro) radi besprijekorno na stock naponu pri 900/1200 da li je to u redu ili trebam svejedno povećati napon ?!?
dobro, svatili smo... imas graficku od 1500kn i igras 6 godina staru igru na njoj, normalno da nevidis poantu OC-anja.
Zao mi je sto nikada neces iskusiti osjecaj zadovopjstva kada u metrolou imas umjesto 25 fps 35. Razlika je nebo i zemlja a osjecaj postignuca i zadovoliljstva da izvlacis iz svog hardvera svu svoju snagu, jos bolji je osjecaj kada tih par megaherca ti omoguca da uopce pokrenes igru na mnimalnim detaljima na 10 fps-a. Potpuno zaboravljas sva stekanja i briga te iako je igra zapravo neigriva daj jedan poseban osjecaj.

Zao mi je sto nikada neces iskusiti osjecaj zadovopjstva kada u metrolou imas umjesto 25 fps 35. Razlika je nebo i zemlja a osjecaj postignuca i zadovoliljstva da izvlacis iz svog hardvera svu svoju snagu, jos bolji je osjecaj kada tih par megaherca ti omoguca da uopce pokrenes igru na mnimalnim detaljima na 10 fps-a. Potpuno zaboravljas sva stekanja i briga te iako je igra zapravo neigriva daj jedan poseban osjecaj.
Točno.
Evo ja s 23 FPS u Metrou skočio s rezolucijom 1900x1200, high detalji, directx 11, teselezacija, na 30, 32 FPS-a
Razlika je nevjerojatna, jer sad tek sve teče glatko.
Normalno, i quad core je dignut s 2,66 na 3.60
Koja su oćenita pravila za overclock tih kartica ?
Recimo hoću 900/1200--- koliki napon trebam za to 1.100-1.150-1.200 v ?
Jedino pravilo ti je dodati joj napona ako se ruši. Probaj malo vidjeti u Furmarku 1.8 ako će odvrtiti stability test?
Meni je max clock na njoj 975/1250/1.25V inače na stocku napon je 870/1225MHz. Ima pravilo narihtavati clockove (taktove) GPU-a i memorije
jedan takt na core ide bolje sa jednim taktom VRAM-a to ti jedino još ima smisla!
Ugl ako se ne ruši: GO FOR IT!
Danke
Malo mi je interesantna jedna stvar a ta je:
Kad stavim 900/1200 i dodam 1.150 v kartica se počne jače zagrijavati, 86 ° makar sam joj podesio parametre (grafikon) u MSI AfterB. (igra je METRO ful hd , high, directx11, teselezacija)
Dok na stock voltaži ne prelazi s 900/1200 72°
Teorija govori da bi povećanjem takta GPU-a i memorije trebalo povećavati i napon zbog manjeg zagrijavanja a vidi kod mene ??!!
Ispada da ta teorija ne drži vodu.
Normalno je da kada ima više struje, a napon je povećan se i jače grije. Jakost struje je proporcionalna veličina naponu!
Teorija ne stoji da ako se poveća takt GPU-a i napon da se manje grije. U oba slučaja se JAČE grije komponenta. Bilo koja i CPU.
Radni takt je viši grijanje komponenta je jače (ako čovjek brže trči više se znoji..) jer grafička brže radi
btw Clockati možeš najbolje na 850/1200MHz bez da daješ napona. Ostani ti na 1.087 V jer je to takt HD5870!
Drži ona 900/1200 stock napon bez problema.
Tu ću se zaustaviti (bar za sada).
Što se tiče teorije o povećanju voltaže za povećanje takta i stim manje grijanje to sam tu negdje pročitao od nekog "renomiranog" forumaša s 3-4 zvjezdice.
Njegova je teorija da će se svaki overclockan proc (i GPU) više zagrijavati ako ima manje napona.
Koja marka?
Koji proizvođač?
Sapphire iz siječnja 2010, referentni pcb.
I što vam nije jasno pa TD ?
Imaš Hvala.
Nije mi jasna ta teorijaxD
Nego vezano na pitanje taj Sapphire jer to onaj sa novim coolerom?
vidi sliku ili vidi sliku 2 kao moja
Jer moj ide na 875/1225 najviše sa stock naponom
Stara verzija je s referentim PCB-om, dok verzija s novim coolerom ima i nereferentni PCB.
ok thanks ATiGamer
Znači drži se i do 900MHz mis je to do clocka memorije jer sam ju ja sa 875 za core natjerao na 1225MHz na stocku
On ima snižen takt VRAM-a? A ako bi ga digo maybe za 25MHz bi se rušilo
ok thanks ATiGamer
Znači drži se i do 900MHz mis je to do clocka memorije jer sam ju ja sa 875 za core natjerao na 1225MHz na stocku
On ima snižen takt VRAM-a? A ako bi ga digo maybe za 25MHz bi se rušilo
A čuj ne idu svi primjerci jednako. Ja sam na svojoj vrtio Heaven 910/1225. Očito je dobar primjerak jer joj za taj takt treba samo 0,950V Šteta što nema softverskog voltmoda...
e ljudi zanima me nesto, imama shappire single slot radeon hd 4850 , temperature u full load 70 nakon sto sam je ocistio i stavio novu pastu , medutim kad je idem clockat , cim diram memoriju pocnu lagani artefakti u igrama , gpu sam dignuo sa 625 na 700mhz , a memorija je stock 993 ali brzo basa artefakte, iako je ati overdrive auto tune dovede do 700/ 1070 , meni se u mafii 2 javljaju artefakti , jel zna tko koliko se takve kartice obicno clockaju , clockao sam msi afterburnerom
Imaš Hvala.
Nije mi jasna ta teorijaxD
Nego vezano na pitanje taj Sapphire jer to onaj sa novim coolerom?
vidi sliku ili vidi sliku 2 kao moja
Jer moj ide na 875/1225 najviše sa stock naponom
Objasnio ti je forumaš ATIGamer za pcb.
Imam staru verziju kartice kao i ti.
Vidio sam u oglasniku, tamo sam te i hvalio da brže prodaš karticu a ti meni TD
Haha zezam se, čuj ja sam prvo postavio na 850/1150 i Metro sam derao pola sata na high 1920x1200, teselezacija i 4x AF, grafikon za temp podešen u MSI afterburneru, temperature do 72-73 C°
Poslije sam bez voltmoda digao na 900/1200, otključao voltmod i vidim da je na defaultu 1.087.
Sinoć sam pičio igru jedno sat i pol, nema artefakata, nema nikakvih problema, temperatura ista.
Poslije sam digao napon na 1.150 i samo se grafička počela grijati, išla je na 85 C°, vjerojatno bi i dalje da je stavim na Unigine Heaven
Za to ne treba dizati previše napone jer Unigine Heaven 2.0 nenormalno nerealno optereti GPU i memoriju kako je nikad u ni jednoj igri nećeš opteretiti.
Ljudi zato dodaju previše napona jer im je mjerilo ekstremni test na UHeavenu 8x AA 16x AF, sve ekstra high i što ja već znam koje perverzije ne.
Normalno je da onda kartica ne može na stock naponu izdržat povećanu frekvenciju GPU-a i memorije pa treba veći napon.
EDIT:
Vjerojatno i tvoja ide na 900 i kusur na stock naponu ali je isprobaj u igri koja je zahtjevna, nemoj je ložit na 8x AA i 16 AF u unigine Heavenu.
Ne trebaš davati napona ako ne treba za normalan rad ako već sve radi.
Čim povisiš voltažu kartica se neminovno jače grije. Zato ti je tih 85°!
Pusti to kako je već bilo. Jedino ako želiš viši clock unlockaj voltage control
Ja sam ju upravo prodao dobio koliko sam tražio.
Sada samo da čim prije izađe HD6700 serija kod nas da ne čekam grafu previše.
moze netko meni odgovorit ?