Kako znati da je instalacija dotrajala moja kuća je dosta stara pa me zanima bi li pregorio osigurač da je instalacija dotrajala.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako sumnjaš u kvalitetu instalacije, onda koristi osigurač od 16A.
Ako stavim osigurač od 16A jeli onda sigurnije da se neče zapaliti dotrajala elektroinstalacija jel ovaj je bio 20A
Ako stavim osigurač od 16A jeli onda sigurnije da se neče zapaliti dotrajala elektroinstalacija jel ovaj je bio 20A
Instalacija za obicne uticnice se u pravilu radi sa 2.5mm2 i maksimalni dozvoljeni osigurac je 16A, a instalacija rasvjete sa 1.5mm2 i maksimalni dozvoljeni osigurac je 10A.
Osiguraci se ne krpaju, sto god ti neki pametnjakovic govorio o jednoj licni koja drzi x ampera.
20A osigurac u kuci ti moze biti samo glavni i/ili ako imas neki uredjaj vece snage na fiksnom spoju, tipa veca termo pec.
Odgovarajuce dimenzionirani osiguraci nisu samo zastita od kratkog spoja/preopterecenja nego i indirektnog napona dodira, znaci u slucaju nekakvog kvara na uredjaju stavljas glavu u torbu.
Na tvoju zalost, manji osigurac nije jamstvo da se nesto nece zapaliti (iako se moze reci da u neku ruku smanjuje tu vjerojatnost). Ako vec ides na "manji" osigurac, onda je to 10A za uticnice.
Nadji nekog tko ce ti ispitati otpor izolacije instalacije, jer to je kriticna tocka na starim instalacijama i tako ces najbolje vidjeti stvarno stanje, a selektivnim mjerenjem po strujnim krugovima moze se detektirati i eventualno kriticno mjesto.
Za prvu ruku nije lose promijeniti uticnice i prekidace ravjete koji se cesto koriste, jer ako su kontakti vec dotrajali onda mozes biti siguran i da ce biti redoviti izvor iskrenja, dakle jos jedna kriticna tocka.
U slučaju kvara na uređaju djeluje li tada osigurač.Hvala
U slučaju kvara na uređaju djeluje li tada osigurač.Hvala
Ako mu je otpor petlje kvara dovoljno nizak, da. Sad vec ulazis u podrucje ispravnosti zastitnog vodica (uzemljenja), odnosno neutralnog vodica u slucaju onog sto elektricari vole zvati nulovanje.
Gledajuci cisto na zastitu, prakticno sto manji osigurac, prije ce odraditi funkciju. Ono sto ne smijes radit je stavljati vece osigurace.
Da je oštečena izolacija u instalaciji dal pregori osigurač.Ako iskri iz sklopke i kad je loš spoj kaže meni električar da žica sama pregori il izbije osigurače i da se neće zapaliti jel to tako.
Da je oštečena izolacija u instalaciji dal pregori osigurač.Ako iskri iz sklopke i kad je loš spoj kaže meni električar da žica sama pregori il izbije osigurače i da se neće zapaliti jel to tako.
Promijeni elektricara.
I to pod hitno dok nesto nije izgorilo ;)
Šta se neće zica rastaliti il pregoriti osigurač
Na kojoj temp se topi bakar a na kojoj gori izolacija?
Šta se neće zica rastaliti il pregoriti osigurač
Cekaj da vidim u kristalnu kuglu.
Majstore, ja imam dojam da bi ti htio stisnut i prdnut istovremeno, a to neces moci. Ako sumnjas da je instalacija neispravna moras ili zvati nekog da je provjeri ili ju dati nekome na rekonstrukciju i na kraju opet traziti ispitivanje 3. strane (instrumenti za ispitivanje kostaju reda velicine 1000 eura i ne znam ni jednog elektricara koji ih ima). Druga opcija ti je da si uplatis osiguranje kuce i nadas se da te nece pitat kad je zadnji put instalacija ispitivana kad nesto izgori.
Miran san kosta, a ako zelis da te netko ovdje potapsa po ramenu i kaze "Ne brini sve je ok", samo reci, vjerujem da ce se naci i takvih saljivdzija :)
DC, 10 volt
Hvala ! I kaj onda pogledam voltažu baterije i iogledam kokko pokazuje ?
Koje baterije provjeravaš...od koliko volti
Da li netko zna gdje u Zagrebu ima kupiti impulsni automat/relej 220V (isto kao stubišni samo bez timer-a)?
Gledao sam u Bauhaus-u/Baumax-u (imaju samo stubišne automate).
Hvala ! I kaj onda pogledam voltažu baterije i iogledam kokko pokazuje ?
pa pogledaj sto pise na bateriji od kolko je, pa onda izmjeri i vidi kolko jos ima