Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 144.343
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pušenju
bed kaže...
Upravo suprotno, ja tvrdim da bi i jedni i drugi trebali imati ista prava.
Po novom zakonu i imaju ista prava.

bed kaže...
I opet se postavljaš u poziciju da sudiš o tuđem izboru.
Ja ne sudim o tudjem izboru. Nego, jel ti imas pravo nekog trovati? Tko ti je dao to pravo? Ne moze tvoj "izbor" biti jaci od prava ljudi da ih se ne truje. I nemoj reci da nemas izbora - moze ili ne pusit ili otici van popusit gdje neces nikog trovati.

bed kaže...
Vjeruj mi da je alkoholičaru važniji alkohol od vode i hrane, kockaru kocka od doma, seljaku traktor od obrazovanja, skitnici topla riječ od netrovanja
Radis logicku pogresku - iz ekstrema pokusavas napraviti generalizaciju.

bed kaže...
Nije ti neka logika. Imali su i prije nepušači pravo pušiti, pa po toj logici zakona niti ne treba jer su imali ista prava.
Nisu imali ista prava - drzava je jednoj skupini (pusacima) dozvolila krsenje temeljnih ljudskih prava druge "skupine" (nepusacima, zaposlenicima u ugostiteljskim objektima).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Kao što sam napisao već prije, ovaj zakon neće bitno naštetiti pušaćima a niti će biti na veliku pomoč pušaćima.

ali je sigurno da će zbog ovog zakona ogromnu štetu imati ugostitelji i zaposleni a dobrim djelom i državni proračun.

Razumijem da država može u deklariranoj zaštiti zdravlja (kojeg li licemjerja) zabraniti pušenje u javnim i državnim ustanovama,

ali ne mogu se nikako složiti da to isto radi u privatnim ugostiteljskim lokalima, ne dajući vlasniku pravo da sam odluči,

ako nije u mogučnosti imati odvojenu prostoriju za pušaće ili nepušaće.

Ovaj zakon, upravo zbog načina na koji je donesen, jasno govori da ga je donijela jedna bahata rulja (koja demokraciju shvaća tek kao teror

većine nad manjinom, ne vodeći računa o interesima manjine a ne zaboravimo da je upravo to suština demokracije) koja bekrupulozno

provodi svoju samovolju, služeći se retorikom kojoj pribjegavaju najveće hulje kad im ponestane argumenata, a to je najčešće

domoljublje ili briga za zdravlje, onih koje su prisilili da prekapaju po kontejnerima...

Jer ne može mi nitko tvrditi da ovaj zakon nije bilo moguće donijeti na jedan civiliziraniji i pravdeniji način, kao što su to napravile sve ostale,

demokratske države Evrope...

Ali ova vlada, upravo zbog svog totalitarnog ustrojstva, to jednostavno ne može...

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 1:56 (Jurra).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

mbaska kaže..-No, i... "povampirenje" je? Ja uopce ne kuzim o cemu ti  pricas      protivnici pušenja danas mogu jasno i (pre)glasno izraziti svoje negod(lik)ovanje prema pušenju jer imaju uporište u novom zakonu..do sada su mogli "gunđati" i žaliti se, ali je pušački lobi bio jači..znači dočekali su svoj trenutak(trpjeli su sve ove godine)..zanimljivo je još da ne  postoji institucionalna borba protiv takvog zakona(koliko ja znam )ni ceha ugostitelja koji su najviše pogođeni,jedino je uredništvo ISTRAGE na čelu s Valdecom najavila  tužbu ustavnom sudu za kršenje prava na slobodan izbor ugostitelja,,neka me netko ispravi ako griješim..

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 0:58 (seneka).
17 godina
moderator
seneka kaže...

protivnici pušenja danas mogu jasno i (pre)glasno izraziti svoje negod(lik)ovanje prema pušenju jer imaju uporište u novom zakonu..

Mislim da sam to vec jednom napisao - to sto mogu, ne znaci da to i cine. Nemoj nepusacima imputirati zlobnost.

seneka kaže...

zanimljivo je još da ne  postoji institucionalna borba protiv takvog zakona(koliko ja znam )ni ceha ugostitelja koji su najviše pogođeni,jedino je uredništvo ISTRAGE na čelu s Valdecom najavila  tužbu ustavnom sudu za kršenje prava na slobodan izbor ugostitelja,,neka me netko ispravi ako griješim..

Kakvo je to pravo? Ne kuzim. Koji clanak Ustava Republike Hrvatske krsi novi zakon? Ne mogu podnijeti ustavnu tuzbu za bezveze.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Mislim da sam to vec jednom napisao - to sto mogu, ne znaci da to i cine. Nemoj nepusacima imputirati zlobnost.

Kakvo je to pravo? Ne kuzim. Koji clanak Ustava Republike Hrvatske krsi novi zakon? Ne mogu podnijeti ustavnu tuzbu za bezveze.
 ne imputiram nikome zlobnost ,naprosto je ljudski ako godinama nešto trpiš da burnije reagiraš kad ti se to omogući..pravo da otvore lokale za pušače..ne znam da li su našli jasnu stavku u ustavu ili samo neku "rupu u zakonu..
17 godina
moderator
seneka kaže...
ne imputiram nikome zlobnost ,naprosto je ljudski ako godinama nešto trpiš da burnije reagiraš kad ti se to omogući..
Reagiraju kak konkretno?

seneka kaže...
pravo da otvore lokale za pušače..ne znam da li su našli jasnu stavku u ustavu ili samo neku "rupu u zakonu..
"Samo neka rupa u zakonu" nije dovoljna za ustavnu tuzbu. Ne kuzim zasto uopce spominjes to sto se neki prijete da ce podnijeti ustavnu tuzbu kad je uopce nemaju na temelju cega podnijeti.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže....
Reagiraju kak konkretno?

"Samo neka rupa u zakonu" nije dovoljna za ustavnu tuzbu. Ne kuzim zasto uopce spominjes to sto se neki prijete da ce podnijeti ustavnu tuzbu kad je uopce nemaju na temelju cega podnijeti.
 pa gotovo da likuju,i podržavaju  neke apsurdne dijelove zakona koji tu neće stati,na kraju se neće smjeti pušiti ni na ulici nego na posebno označenim mjestima kao u nekim državama SAD-a(ups..opet )spominjem tu tužbu jer za ni jedan drugi pokušaj nisam čuo(pa valjda su im odvjetnici proučili ustav)..
17 godina
moderator
seneka kaže...
pa gotovo da likuju
"Gotovo da likuju"? Sto to konkretno znaci? Daj malo vise detalja - kakve su im izjave?

BTW Koliko cemo jos poruka razmijeniti prije nego dodjemo do toga da uopce nisu povampireni, da ne likuju, nego da su samo veseli sto sad mogu uzivati u cistom zraku? Muci te sto sad imaju prava koja su im prije nepravedno bila uskracena? Ili u cemu je problem?

seneka kaže...
i podržavaju  neke apsurdne dijelove zakona koji tu neće stati,na kraju se neće smjeti pušiti ni na ulici nego na posebno označenim mjestima kao u nekim državama SAD-a(ups..opet )spominjem tu tužbu jer za ni jedan drugi pokušaj nisam čuo(pa valjda su im odvjetnici proučili ustav)..
Molim te vise se bavi nasim zakonom, a manje zakonima drzave preko velike bare. A usput, ako vec generaliziras, onda reci koji postotak nepusaca podrzava tocno koje apsurdne dijelove zakona i obrazlozi zasto ih ti smatras apsurdnima - drugi ih ocito ne smatraju apsurdnima, a takvima ih ne smatra ni zakonodavac.

seneka kaže...
spominjem tu tužbu jer za ni jedan drugi pokušaj nisam čuo(pa valjda su im odvjetnici proučili ustav)..
Vjerujem da si i sam dovoljno inteligentan da procitas i shvatis Ustav Republike Hrvatske - ucini to pa ces vidjeti da nema temelja za ustavnu tuzbu. Usput receno, vidi sadrzaj clanka 69:

Svatko ima pravo na zdrav život.

Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.

Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

Ne samo da zakon nije protuustavan, nego izravno podrzava clanak 69. Ovaj clanak ti zapravo govori i zbog cega ne bi trebali imati odvojene pusacke i nepusacke birtije - svatko ima pravo na zdrav zivot, ukljucujuci i osoblje ugostiteljskih objekata. Nisam citao zakon o zastiti na radu, ali covjece - u drugim djelatnostima ni dosad nije bilo dozvoljeno pusenje na poslu (zakonski je bila dozvoljena jedna prostorija za pusenje) - zasto bi zaposlenici ugostiteljskih objekata bili iznimka? Zasto su oni dosad imali manja prava od drugih? Oni su manje ljudi? Oni su bili gradjani ne drugog, nego treceg reda? Cak i ako je konobar pusac, ne znaci da mora osam sati dnevno biti izlozen cigaretnom dimu stotina ili tisuca cigareta!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
(s)izgoreo kaže...
Tako je imaš pravo, nitko nije niti pomislio da možda treba uvesti porezne olakšice za kafiće koji su "smoke free", ukoliko država uistinu cijeni "društveno prihvatljiva" ponašanja neka ih nagrađuje, nadalje odakle ti sud da prijatelji pušači neće nikako htjeti u nepušačke objekte... jesi li ih pitao?
Da, u vise navrata sam se nasao u takvim neugodnim situacijama. I nema sanse da pusac ostane u nepusackome prostoru. Cak su nekad htjeli pusit i u autu kad sam ih vozio nekud, kad je prijatelj imao rodjendan skoro su mu otkazali dolazak jer se u stanu ne pusi i jako su negodovali kad su dosli.

(s)izgoreo kaže...
Što je sa pušačkim kafićima, mnogi nepušači pristaju na pasivno pušenje...(pitao sam neke Smijeh)
Vecina nepusaca je popustljiva i pretjerano tolerantna prema pusacima. No, jesi li ih pitao bi li radije bili u nepusackom ili pusackom prostoru? Vecina ce ti odgovoriti da bi radije bili u nepusackom, ali isto tako ce vecina pristati da ode u pusacki dio jer ne zele ispasti da tlace/inkomodiraju pusaca.

(s)izgoreo kaže...
Uživati u dimu cigarete i piti kavu sa prijateljima ujutro te komentirati društvena događanja je pušački "sveti gral", slika iz domaćih filmova, u nekim kulturama gotovo ritual, što je sa oboljelim braniteljima, ljudima sa PTSPom, sa konobarima pušačima, što je sa starijim ljudima pušačima (morat ce ponovno stjeci vjestine normalne socijalizacije)
Nikad nije kasno poceti. Namigiva

(s)izgoreo kaže...
Uriniranje na javnim zatvorenim prostorima koji nisu WC nije kulturološko nasljeđe, pušenje jest
Nekad nije bilo. To je s vremenom postalo dio kulture (ili bolje reci nekulture). Kako je postalo dio kulture, tako moze i prestati biti dio kulture. Drustveno pozeljne navike treba zadrzati i poticati, ostale zatirati. Tako postajemo zdravije, kvalitetnije drustvo.

(s)izgoreo kaže...
Pa nemože se ponašati kao da pušači ne postoje i nikad nisu postojali, sadašnji zakon ih tretira kao životinje, segregacija bi u ovom našem slučaju bila korak naprijed za pušače...
Znaci, zakon je dosad nepusace tretirao kao zivotinje?
Ja bih se ostavio podcjenjivanja nepušača i opisa ala "pretjerana tolerancija" ili "inkomodiranje pušača", ukoliko žele ući u pušački kafić neka uđu ukoliko ne, neka ne uđu.... isto vrijedi i za opis netolerancije i tvrdoglavosti pušača, ponašanje pojedinca je određeno nečim trećim, u vrlo maloj mjeri pripadnošću jednom ili drugom taboru.
Kvalitetnije i zdravije društvo donosi zakone koji su po mjeri ljudi koji u njemu žive, pa onda ako 27% ljudi ima određene potrebe, te se potrebe trebaju kvalitetnije rješavati, po deseti put kažem kada je zakonodavac autističan i nemogu (nežele) se naći kvalitetnija rješenja od zabraniti svugdje i zabraniti svima, onda to nije kvalitetnije i zdravije društvo nego diktatura i strahovlada

Zakon je dosad tretirao nepušače kao životinje, treba li se od sada ponašati prema pušačima kao prema životinjama, živimo li u srednjem vjeku pa ćemo oko za oko?
mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 2:17 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

.. a šta ta stavka u ustavu vrijedi konobaru koji će ostati bez posla jer će pasti promet,uzimi npr ove silne shoping centre gdje je zrak bio čišći nego na ulici,a pušilo se(prepune su kafića) imaju dobru klimatizaciju,masa kafića u gradu(zagreb) uopće nemaju uvjete za terasu..frend mi je sinoć bio vani i kaže da takva mjesta gdje nisi mogao ući kakva je bila gužva,zjape prazna..znači nemali broj ljudi u tom fahu će dobiti pravo na zdrav život a izgubiti pravo na posao koje im osigurava egzisteniju,nisu baš stvari tako idealne pogotovo ne kod nas gdje se ništa ne proizvodi  a masa ljudi se bavi uslužnim djelatnostima..

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 2:43 (seneka).
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...
Kvalitetnije i zdravije društvo donosi zakone koji su po mjeri ljudi koji u njemu žive, pa onda ako 27% ljudi ima određene potrebe, te se potrebe trebaju kvalitetnije rješavati, po deseti put kažem kada je zakonodavac autističan i nemogu (nežele) se naći kvalitetnija rješenja od zabraniti svugdje i zabraniti svima, onda to nije kvalitetnije i zdravije društvo nego diktatura i strahovlada
Ja se imam potrebe seksati, a mislim da je takva i vecina stanovnika - zar bih onda trebao traziti od drzave da nam svima dopusti seks na javnom mjestu, bilo kad, bilo gdje?

A glede rjesenja, zabrana, diktature, strahovlade - procitaj post koji sam poslao seneki - onaj dio o Ustavu Republike Hrvatske.

(s)izgoreo kaže...
Zakon je dosad tretirao nepušače kao životinje
Lijepo od tebe sto si priznao. Ne samo zakon nego i sami pusaci koji su konstantno i bez pardona krsili postojeci bijedan zakon.

(s)izgoreo kaže...
treba li se od sada ponašati prema pušačima kao prema životinjama, živimo li u srednjem vjeku pa ćemo oko za oko?
Ne dozivljavam odnos zakonodavca prema pusacima kao odnos prema zivotinjama - ne shvacam zasto ti to tako dozivljavas. Konacno svi imamo ista prava - i pusaci i nepusaci. Unutar svoja cetiri zida radi sto hoces (Ustav ti to jamci), na javnome mjestu se ponasaj tako da ne krsis Ustavom zajamcena ljudska prava. Ili bi ti da mijenjamo Ustav? Da dodamo unutra recenicu da pusaci imaju veca prava od nepusaca? Da i dalje mogu trovati i njih i zaposlenike ugostiteljskih objekata?

Kazes - treba kvalitetnije rjesenje - daj mi objasni kako bi ti napisao zakon koji bi osigurao da u pusackim kaficima ne stradaju zaposlenici ugostiteljskih objekata? Uoci da po Ustavu i zaposlenici ugostiteljskih objekata imaju pravo na zdrav zivot, cak i ako su sami pusaci.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 2:39 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

imaju pravo, ne i obavezu na zdrav život, ukoliko žele raditi neka rade u kafiću za pušače, kakvo pravo ima kušač cigareta?

kakva prava ima čistačica koja radi u stanu rastafarijanaca?

za ekstremno opasna radna mjesta valjda postoje i odgovarajući propisi i zaštita na radu, benificirani radni staž veće pauze i slično

mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 3:08 ((s)izgoreo).
17 godina
moderator
seneka kaže...

.. a šta ta stavka u ustavu vrijedi konobaru koji će ostati bez posla jer će pasti promet

Naci ce drugi posao. Ovo mu je ionako bezperspektivan posao. Ljudi se moraju prilagoditi trzistu rada. Zar su ugostitelji i konobari zasticene svete krave? Osim toga, novac koji ljudi ne potrose u kaficima, potrosit ce negdje drugdje - novac nece nestati. Potrosit ce vise u ducanu pa nece morati otpustati toliko zaposlenika ducana. Mislim, o cemu mi govorimo? Stalno se mijenjaju uvjeti rada - kako zakonski, tako gospodarski, tehnoloski i drugi. Ako se svi moraju tome prilagodjavati, zasto se ne bi i ugostitelji? Zasto ne ponude dodatne sadrzaje kojima bi privukli posjetitelje, a ne da budu samo prostorije za pusenje?

I rekao sam vec - promet ce pasti zbog pusaca koji se inate zakonodavcu i koji se ne zele prilagoditi novonastaloj situaciji. Stvari se mijenjaju i moramo im se prilagodjavati.

seneka kaže...

uzimi npr ove silne shoping centre gdje je zrak bio čišći nego na ulici,a pušilo se(prepune su kafića) imaju dobru klimatizaciju

Ajd nemoj molim te - po svim tim silnim shoping centrima u kaficima je cesto strasno zadimljeno (recimo zadnji kat Avenue Malla je vikendom navecer katastrofa), a pusilo se i u prizemlju gdje je pusenje bilo zabranjeno. Ali kad je stranka sjela, konobar joj donese tanjuric (jer tanjuric kao nije pepeljara) i kaze "pusite na vlastitu odgovornost". Mene si nasao mazati.
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...

imaju pravo, ne i obavezu na zdrav život, ukoliko žele raditi neka rade u kafiću za pušače

Mislim da je malen broj ljudi koji zaista zele raditi u kaficima.

Svejedno, drzava je duzna osigurati uvjete za zdrav okolis (Ustav Republike Hrvatske, Clanak 69, stavak 2), a isto je duzan i poslodavac (Ustav Republike Hrvatske, Clanak 69, stavak 3). Bez obzira sto bi mozebitni pusac pristao raditi u kaficu u kojem se pusi.

(s)izgoreo kaže...

kakvo pravo ima kušač cigareta?

LOL! Za kusaca cigareta je imperativ da zivi u okolisu bez dima - kako bi inace mogao kvalitetno obavljati svoj posao!? To je ko da tvrdis da kusaci alkohola moraju biti stalno pijani. Belji se
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

pravo na zdrav život - ne i obaveza

Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. - ne osigurava i zdrav okoliš

Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati - ne i osigurati

Stvar je u tome da je osigurati zdrav okoliš neizvedivo i da postoje radna mjesta gdje se to jednostavno ne može u potpunosti ostvariti, editirao sam prethodni post pa vidi

mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 3:31 ((s)izgoreo).
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...

Ne kuzim kak si dosao do takve nebulozne interpretacije. Stavak se ne odnosi na to ima li svaki covjek pravo ili obavezu na zdrav zivot (LOL!), nego na to da mu nitko drugi to pravo ne smije uskratiti - ni drzava, ni poslodavac, ni drugi ljudi.

(s)izgoreo kaže...

Pa normalno da ti drzava nece kupiti antibakterijski sapun i WC sanitar, LOL! Ili sto si mislio pod "osiguravanjem zdravog okolisa"? Sabor izglasa zakone po kojima postupaju odgovaraju sluzbe (drzavni inspektorat, policija) koje osiguravaju zdrav okolis.

(s)izgoreo kaže...

Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati - ne i osigurati

Biti nesto duzan napraviti znaci da to moras napraviti. Posvecivati osobitu skrb "zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša" znaci da moras napraviti sve sto je u tvojim mogucnostima da osiguras zdravlje ljudi, prirode i ljudskog okolisa. Ako si u tome nedovoljno dobar, doci ce po tebe ovi iz stavka dva.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
(s)izgoreo kaže...

Ne kuzim kak si dosao do takve nebulozne interpretacije. Stavak se ne odnosi na to ima li svaki covjek pravo ili obavezu na zdrav zivot (LOL!), nego na to da mu nitko drugi to pravo ne smije uskratiti - ni drzava, ni poslodavac, ni drugi ljudi.

(s)izgoreo kaže...

Pa normalno da ti drzava nece kupiti antibakterijski sapun i WC sanitar, LOL! Ili sto si mislio pod "osiguravanjem zdravog okolisa"? Sabor izglasa zakone po kojima postupaju odgovaraju sluzbe (drzavni inspektorat, policija) koje osiguravaju zdrav okolis.

(s)izgoreo kaže...

Biti nesto duzan napraviti znaci da to moras napraviti. Posvecivati osobitu skrb "zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša" znaci da moras napraviti sve sto je u tvojim mogucnostima da osiguras zdravlje ljudi, prirode i ljudskog okolisa. Ako si u tome nedovoljno dobar, doci ce po tebe ovi iz stavka dva.
 pa ja imam pravo na zdrav život ali si ga valjda mogu svjesno ukinuti radom u kafiću sa pušačima, nemam obavezu da tamo ne radim,
pod ovime drugime onda tako treba i napisati pravni akti često ovise o kvačicama zarezu i ostalim interpunkcijama, a kamo li ne o riječi i smislu te riječi, ako osigurava uvjete nemora osigurati i sam ozdrav okoliš, osobita skrb je osobita skrb, nije niti moja niti tvoja niti šeksova interpretacija, zašto ne piše osigurati a ne ova nebuloza što sada piše, ko će izmjeriti jesam li ja osobito skrbio, osobitometar?
mama ti je biljna uš
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 3:59 ((s)izgoreo).
17 godina
moderator
(s)izgoreo kaže...
pa ja imam pravo na zdrav život ali si ga valjda mogu svjesno ukinuti radom u kafiću sa pušačima, nemam obavezu da tamo ne radim,
Ti ces si to pravo ukinuti ili ce ti to pravo ukinuti poslodavac? Ukinut ce ti ga poslodavac samim tim sto ti nije osigurao uvjete za zdrav zivot, a i drzava ako nesto ne poduzme u vezi s tim. Po starome zakonu ni drzava ni poslodavac konobarima nisu osiguravali uvjete za zdrav zivot - realno gledajuci stari zakon o zabrani pusenja je bio protuustavan, a ne ovaj novi.

Ti ces si pravo na zdrav zivot sam ukinuti kad ces pusiti, kad ces piti Coca Colu, kad ces jesti fastfood, kad se neces dovoljno kretati itd.

(s)izgoreo kaže...
pod ovime drugime onda tako treba i napisati pravni akti često ovise o kvačicama zarezu i ostalim interpunkcijama, a kamo li ne o riječi i smislu te riječi, ako osigurava uvjete nemora osigurati i sam ozdrav okoliš, osobita skrb je osobita skrb, nije niti moja niti tvoja niti šeksova interpretacija, zašto ne piše osigurati a ne ova nebuloza što sada piše, ko će izmjeriti jesam li ja osobito skrbio, osobitometar?
Sve je dobro napisano - ti si jezicnim zavrzlamama, u pokusaju da iskrivis znacenje napisanog, sam sebi uveo pomutnju. Sto ti to znaci "osigurava zdrav okolis"? Drzava naruci zastitare Sokol-Marica? Plati nekom osiguranju pa zdrav okolis osigura na neku svotu?
O tome jesi li netko osobito skrbio ili ne, propisuju zakoni, a u nedoumici odlucit ce sud. U konkretnome slucaju, ako poslodavac prisili zaposlenika na osmosatni boravak pet ili set dana u tjednu u zadimljenoj prostoriji, mislim da je i vise nego jasno da nije vodio osobitu skrb o zdravlju ljudi.
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

mbaksa kaže

Naci ce drugi posao. Ovo mu je ionako bezperspektivan posao. Ljudi se moraju prilagoditi trzistu rada. Zar su ugostitelji i konobari zasticene svete krave? Osim toga, novac koji ljudi ne potrose u kaficima, potrosit ce negdje drugdje - novac nece nestati. Potrosit ce vise u ducanu pa nece morati otpustati toliko zaposlenika ducana. Mislim, o cemu mi govorimo? Stalno se mijenjaju uvjeti rada - kako zakonski, tako gospodarski, tehnoloski i drugi. Ako se svi moraju tome prilagodjavati, zasto se ne bi i ugostitelji? Zasto ne ponude dodatne sadrzaje kojima bi privukli posjetitelje, a ne da budu samo prostorije za pusenje?

Nevjerojatno, posao konobara,pa tom logikom i građevinara, radnika u tvornici, i da ne nabrajam

je po tvom bezperspektivan posao i sve takve poslove odnosno takva radna mjesta bi trebalo valjda jednostavno ukinuti,

pa ćemo živjeti od perspektive kroz ružičaste naočale.

A tvrdnja da novac neće nestati, potrošit će se negdje drugdje je nevjerojatna glupost.
Zar ti misliš da ugostiteljski objekti ne pridonose stvaranju nove vrijednosti odnosno novca?

Daj čovječe probaj shvatiti barem osnove tržišta kojeg zagovaraš.

Zašto ne ponude dodatne sadržaje (taj trendovski kliše se često koristi), pa nećemo valjda od kafića stvarati lunapark.

Neki ljudi jednostavno vole tradicionalne ugođaje i vrijednosti a kafić kao takav i je dio te Evropske kulture.

U Beču je najjači argument protiv zabrane pušenja i bio na kafiću, kao mjestu gdje čovjek uz kavu i cigarete pročita novine

ili porazgovara sa prijateljima kao dio stoljetne kulture i tradicije.

Pa nije tradicija samo narodna nošnja i "Kako se nekad na selu živjelo" pa se onda na tom vašaru uz lokalne moćnike i

kvazimarketinške stručnjake nude i dodatni sadržaji kao npr. Paška čipka na tipkovnici.

Možeš li zamisliti "ugodno" iznenađenje stranih turista kad na zračnoj pisti ugledaju tamburaše u narodnim nošnjama...

Neke stvari naprosto ne idu zajedno i isto kao što narodnim nošnjama nije mjesto u zračnim lukama tako i nepušaćima

nije mjesto u kafićima ako im dim cigareta smeta.

Reči ćeš da pretjerujem ali često se taj dodatni sadržaj upravo tako primjenjuje,

ili bi ti možda želio na polici u gradskoj knjižnici pokraj knjiga pronaći vrečicu tjestenine kao dodatni sadržaj...

...nikak' da složim te redoveSramim se...

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 22:47 (Jurra).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

mbaksa kaže:"I rekao sam vec - promet ce pasti zbog pusaca koji se inate zakonodavcu i koji se ne zele prilagoditi novonastaloj situaciji."    .....ova izjava mi  nije jasna,pa jedino pušači i ugostitelji se moraju prilagoditi ovoj situaciji,dapače nemaju mogućnost izbora..

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 14:07 (seneka).
17 godina
RE: Novi zakon o pusenju
Hyperion kaže...
 A sta bi nepušač konobar trebao napravit? Dat otkaz mozda ili stavit plinsku masku LOL!
 A što bi po tebi trebali napraviti npr. radnici na benzinskim crpkama? Ili rudari? Ili liječnici i osoblje koje radi na radiologiji?
16 godina
neaktivan
Jurra kaže...

Kao što sam napisao već prije, ovaj zakon neće bitno naštetiti pušaćima a niti će biti na veliku pomoč pušaćima.

ali je sigurno da će zbog ovog zakona ogromnu štetu imati ugostitelji i zaposleni a dobrim djelom i državni proračun.

Razumijem da država može u deklariranoj zaštiti zdravlja (kojeg li licemjerja) zabraniti pušenje u javnim i državnim ustanovama,

ali ne mogu se nikako složiti da to isto radi u privatnim ugostiteljskim lokalima, ne dajući vlasniku pravo da sam odluči,

ako nije u mogučnosti imati odvojenu prostoriju za pušaće ili nepušaće.

Ovaj zakon, upravo zbog načina na koji je donesen, jasno govori da ga je donijela jedna bahata rulja (koja demokraciju shvaća tek kao teror

većine nad manjinom, ne vodeći računa o interesima manjine a ne zaboravimo da je upravo to suština demokracije) koja bekrupulozno

provodi svoju samovolju, služeći se retorikom kojoj pribjegavaju najveće hulje kad im ponestane argumenata, a to je najčešće

domoljublje ili briga za zdravlje, onih koje su prisilili da prekapaju po kontejnerima...

Jer ne može mi nitko tvrditi da ovaj zakon nije bilo moguće donijeti na jedan civiliziraniji i pravdeniji način, kao što su to napravile sve ostale,

demokratske države Evrope...

Ali ova vlada, upravo zbog svog totalitarnog ustrojstva, to jednostavno ne može...

..s većinom bi se složio ali u ovo što sam podebljao nisam baš siguran..
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 15:05 (seneka).
16 godina
neaktivan

...nisam niti ja, ali u tom kontekstu sam morao tako napisati...Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 18:27 (Jurra).
17 godina
moderator
Jurra kaže...

Nevjerojatno, posao konobara,pa tom logikom i građevinara, radnika u tvornici, i da ne nabrajam

je po tvom bezperspektivan posao i sve takve poslove odnosno takva radna mjesta bi trebalo valjda jednostavno ukinuti,

pa ćemo živjeti od perspektive kroz ružičaste naočale.

Nemoj mi imputirati nesto sto nisam rekao.

Kad vec tako reagiras na konobarsku besperspektivnost, molim te objasni po cemu je konobarenje perspektivan posao! Ne znam za tebe, ali ja sam dojma da su jedan vrlo mali dio konobara ljudi koji su i sami vlasnici ugostiteljskih objekata (nadju se i neki koji dugo vremena nisu nasli neki drugi posao pa su ostarili uz konobarenje), a mislim da ih je vecina samo u prolazu - to su najcesce mladi ljudi, cesto studenti ili su taman zavrsili srednju skolu-faks pa jos nisu nasli posao, ili su izmedju poslova. Mislim da je jako mali broj ljudi koji ce otici u penziju kao konobari. Ne znam tko bi izdrzao 30-40 godina biti 8 sati dnevno u zapusenoj prostoriji, 6 dana na tjedan, cesto pod velikim stresom pogotovo kad ti dodju teski pijanci. Govorim za birceve, za restorane je situacija mozda malo drugacija. Ne znam, mozda ti nekako drugacije definiras (bez)perspektivnost. Belji se

Jurra kaže...

A tvrdnja da novac neće nestati, potrošit će se negdje drugdje je nevjerojatna glupost.
Zar ti misliš da ugostiteljski objekti ne pridonose stvaranju nove vrijednosti odnosno novca?

Daj čovječe probaj shvatiti barem osnove tržišta kojeg zagovaraš.

Ovi na moru - da, donose novac, inozemni novac - samim tim sto postoje. No, oni su sezonski i isto tako sezonski uzimaju konobare i nece ih toliko uzdrmati zakon jer su otvoreni samo tijekom sezone, dakle kad se moze biti vani na terasi, a i osim toga stranci su vec navikli na zabranu pusenja tako da sumnjam da ce se itko previse buniti.

No, mi ne govorimo o onima na moru (koji nece biti osobito pogodjeni novim zakonom) - kladim se da ces sad lijepo objasniti kako ovi cjelogodisnji ugostiteljski objekti pridonose stvaranju nove vrijednosti! Da ne ispadne da to govoris samo reda radi.

Jurra kaže...

Zašto ne ponude dodatne sadržaje (taj trendovski kliše se često koristi), pa nećemo valjda od kafića stvarati lunapark.

Meni ne trebaju dodatni sadrzaji - meni je i ovako OK. Ali izgleda da trebaju pusacima jer vise ne zele dolaziti u kafice.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Nemoj mi imputirati nesto sto nisam rekao.

Kad vec tako reagiras na konobarsku besperspektivnost, molim te objasni po cemu je konobarenje perspektivan posao! Ne znam za tebe, ali ja sam dojma da su jedan vrlo mali dio konobara ljudi koji su i sami vlasnici ugostiteljskih objekata (nadju se i neki koji dugo vremena nisu nasli neki drugi posao pa su ostarili uz konobarenje), a mislim da ih je vecina samo u prolazu - to su najcesce mladi ljudi, cesto studenti ili su taman zavrsili srednju skolu-faks pa jos nisu nasli posao, ili su izmedju poslova. Mislim da je jako mali broj ljudi koji ce otici u penziju kao konobari. Ne znam tko bi izdrzao 30-40 godina biti 8 sati dnevno u zapusenoj prostoriji, 6 dana na tjedan, cesto pod velikim stresom pogotovo kad ti dodju teski pijanci. Govorim za birceve, za restorane je situacija mozda malo drugacija. Ne znam, mozda ti nekako drugacije definiras (bez)perspektivnost. Belji se

Ovi na moru - da, donose novac, inozemni novac - samim tim sto postoje. No, oni su sezonski i isto tako sezonski uzimaju konobare i nece ih toliko uzdrmati zakon jer su    
       otvoreni samo tijekom sezone, dakle kad se moze biti vani na terasi, a i osim toga stranci su vec navikli na zabranu pusenja tako da sumnjam da ce se itko previse buniti.

No, mi ne govorimo o onima na moru (koji nece biti osobito pogodjeni novim zakonom) - kladim se da ces sad lijepo objasniti kako ovi cjelogodisnji ugostiteljski objekti pridonose
      stvaranju nove vrijednosti! Da ne ispadne da to govoris samo reda radi.

Koliko je konobara u kafićima dočekalo mirovinu mislim da ne treba objašnjavati nikome osim možda tebi
ali to bi bio uzaludan trud...
Na besperpektivnost možemo imati različite poglede ali u kontekstu u kojem si ti to napisao ispada da nema
veze ako par stotina konobara ostane bez posla...Kao, u ovoj državi ima posla kol'ko hoćeš...

A koliko ugostiteljski objekti pridonose stvaranju nove vrijednosti je jasno svakome tko poznaje barem
osnove Ekonomije...
Pođimo od proizvođača interijera za ugostiteljske objekte, ledomate, automate za kavu itd itd...a završimo
sa cijelom industrijom alkoholnih i bezalkoholnih pića kojima bi i te kako pala prodaja a samim time i
proizvodnja... i da ne nabrajamo ostale sektore koji su izravno ili neizravno povezani sa ugostiteljstvom...

Iz svega što si do sada u ovoj temi napisao, i više je nego očito da imaš neobično skućen pogled na
stvari a nevjerojatno veliku potrebu da ljude učiš "Ispravno misliti"...ali o tome smo ovdje već raspravljali...

...a novac nije, kako ga zamišlja mali Ivica, konstantna vrijednost koja samo kruži od dućana do kafića...Belji se

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 17:33 (Jurra).
17 godina
moderator
Jurra kaže...
Koliko je konobara u kafićima dočekalo mirovinu mislim da ne treba objašnjavati nikome osim možda tebi
Budimo realni - s obzirom na to koliko ljudi je radilo kao konobar/ica - strasno mala brojka. Daj pogledaj malo oko sebe - il je konobar gazda kafica i/ili netko od familije ili zaposli kojeg mladog konobara (cesto studenta) ili jos bolje mladu konobaricu za koju smatra da ce mu donositi vecu zaradu.

Jurra kaže...
Na besperpektivnost možemo imati različite poglede ali u kontekstu u kojem si ti to napisao ispada da nema
veze ako par stotina konobara ostane bez posla...Kao, u ovoj državi ima posla kol'ko hoćeš...
Trazio sam te da objasnis po cemu je konobaranje perspektivan posao - nisi to objasnio.

Umjesto toga, ponovno mi imputiras nesto sto nisam rekao. Ima veze ako ljudi ostanu bez posla - bilo da su konobari, prodavaci, ucitelji, tko god. Ono sto sam rekao jest da konobari nisu svete krave da bi se samo radi njih trebalo prekrajati zakon ili da se zbog njih samih zakon nuzan za opce dobro ne bi trebao donositi. Prodavac(ic)e otpustaju bez pardona, za sto je poslodavcima super posluzila neradna nedjelja kao opravdanje. Zaposlenicima javnih sluzbi smanjuju place. Uvjeti su takvi kakvi jesu - ljudi im se moraju prilagoditi.

Jurra kaže...
A koliko ugostiteljski objekti pridonose stvaranju nove vrijednosti je jasno svakome tko poznaje barem
osnove Ekonomije...
Pođimo od proizvođača interijera za ugostiteljske objekte, ledomate, automate za kavu itd itd...
U drugim djelanostima se ne kupuju alati, materjiali, uredjaji, interijeri? Obavljaju se u kolibama? Racunaju na abacima?

Jurra kaže...
a završimo
sa cijelom industrijom alkoholnih i bezalkoholnih pića kojima bi i te kako pala prodaja a samim time i
proizvodnja...
Govoris o obicnoj preprodaji! To sto ti vise platis isti proizvod u kaficu nego u ducanu ode na place (konobarima) i za odrzavanje ugostiteljskog objekta - nije da se tu stvara neka nova vrijednost. Ko da je proizvodjacu tolko bitno dal ce se njegov proizvod prodati u ducanu ili u kaficu!

Govoris ko da bi novac ispario kad ga ljudi ne bi potrosili u kaficima.
16 godina
protjeran
Novi zakon o pušenju

ja nepusin al moja mala je kagostigne, na javnin mistima se suzdrzimo tj ona se suzdrzi al bozemoj nemores sad jon zabranit kad voli djava zakon odnija

nu, glamac, djava ga odnija
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
 Ima veze ako ljudi ostanu bez posla - bilo da su konobari, prodavaci, ucitelji, tko god. Ono sto sam rekao jest da konobari nisu svete krave da bi se samo radi njih trebalo prekrajati zakon ili da se zbog njih samih zakon nuzan za opce dobro ne bi trebao donositi. Prodavac(ic)e otpustaju bez pardona, za sto je poslodavcima super posluzila neradna nedjelja kao opravdanje. Zaposlenicima javnih sluzbi smanjuju place. Uvjeti su takvi kakvi jesu - ljudi im se moraju prilagoditi.
 ..da su se ljudi kroz povijest prilagođavali svemu što su im vlasti pokušale nametnuti bili bi još u "srednjem vijeku"..
16 godina
neaktivan

Past ce zabrana,ko u Njemačkoj.....u Austriji je mislim nema,u Češkoj je nema,u Poljskoj je nema.....hebo Sanadera više ja i ulizivanje EU. Na ljeto se sprema štrajk ugostitelja na jadranu,3 dana usred sezone sve zatvoreno,pa kad vidi država da je izgubila par desetaka miliona,bit će promjene.....

Phenomenalni duja X3,Biostar 790GX,XFX HD4830
17 godina
moderator
troublemaker kaže...

Past ce zabrana,ko u Njemačkoj.....u Austriji je mislim nema,u Češkoj je nema,u Poljskoj je nema.....hebo Sanadera više ja i ulizivanje EU. Na ljeto se sprema štrajk ugostitelja na jadranu,3 dana usred sezone sve zatvoreno,pa kad vidi država da je izgubila par desetaka miliona,bit će promjene.....

Prema ovome sto pises, cini se kao da je pravo na pusenje gdje god hoces i kad god hoces najvaznije ljudsko pravo. Mislim da bi to pravo trebalo eksplicitno navesti i u Ustavu Republike Hrvatske i ukinuti clanak 69 Ustava s kojim bi se to pravo kosilo. Belji se

E, kad bi se ljudi s istom srcanoscu borili za zaista bitna prava, mi bi daleko dogurali. Namigiva Za socijalnu jednakost, za ravnopravan polozaj zena u drustvu, protiv komercijalizacije skolstva i zdravstva, za cistu vodu i zrak, za... Ma, shvatili ste. Nije dovoljno sto i dalje mozete pusiti, ali tako da ne trujete druge, nego zahtijevate da vam se ponovno omoguci upravo to - da se konobare prisiljava na udisanje dima tisuca cigareta 8 sati dnevno, 5-6 dana u tjednu.

Upravo sad mi je pao na pamet jedan apsurd koji pusaci rade - zale se da ce zbog novog zakona konobari izgubiti radna mjesta - ko fol su zabrinuti za njihovu egzistenciju s jedne strane, a s druge strane hoce zakonsko (ustavno?) pravo koje ce im dozvoliti da konobare truju cigaretnim dimom! Tko je tu lud!? Boli pusace jedna stvar za konobare - samo gledaju svoje interese! Nisu niti ce nepusaci poput mene najvise stradati od cigaretnog dima - to su uvijek bili (i nastavit ce biti ako zakon padne) upravo zaposlenici ugostiteljskih objekata. I vi zelite tu, u pogledu cigaretnog dima naugrozeniju, skupinu ljudi i dalje nastaviti trovati! Ko fol za njihovo dobro!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice