- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kao što sam napisao već prije, ovaj zakon neće bitno naštetiti pušaćima a niti će biti na veliku pomoč pušaćima.
ali je sigurno da će zbog ovog zakona ogromnu štetu imati ugostitelji i zaposleni a dobrim djelom i državni proračun.
Razumijem da država može u deklariranoj zaštiti zdravlja (kojeg li licemjerja) zabraniti pušenje u javnim i državnim ustanovama,
ali ne mogu se nikako složiti da to isto radi u privatnim ugostiteljskim lokalima, ne dajući vlasniku pravo da sam odluči,
ako nije u mogučnosti imati odvojenu prostoriju za pušaće ili nepušaće.
Ovaj zakon, upravo zbog načina na koji je donesen, jasno govori da ga je donijela jedna bahata rulja (koja demokraciju shvaća tek kao teror
većine nad manjinom, ne vodeći računa o interesima manjine a ne zaboravimo da je upravo to suština demokracije) koja bekrupulozno
provodi svoju samovolju, služeći se retorikom kojoj pribjegavaju najveće hulje kad im ponestane argumenata, a to je najčešće
domoljublje ili briga za zdravlje, onih koje su prisilili da prekapaju po kontejnerima...
Jer ne može mi nitko tvrditi da ovaj zakon nije bilo moguće donijeti na jedan civiliziraniji i pravdeniji način, kao što su to napravile sve ostale,
demokratske države Evrope...
Ali ova vlada, upravo zbog svog totalitarnog ustrojstva, to jednostavno ne može...
mbaska kaže..-No, i... "povampirenje" je? Ja uopce ne kuzim o cemu ti pricas protivnici pušenja danas mogu jasno i (pre)glasno izraziti svoje negod(lik)ovanje prema pušenju jer imaju uporište u novom zakonu..do sada su mogli "gunđati" i žaliti se, ali je pušački lobi bio jači..znači dočekali su svoj trenutak(trpjeli su sve ove godine)..zanimljivo je još da ne postoji institucionalna borba protiv takvog zakona(koliko ja znam )ni ceha ugostitelja koji su najviše pogođeni,jedino je uredništvo ISTRAGE na čelu s Valdecom najavila tužbu ustavnom sudu za kršenje prava na slobodan izbor ugostitelja,,neka me netko ispravi ako griješim..
protivnici pušenja danas mogu jasno i (pre)glasno izraziti svoje negod(lik)ovanje prema pušenju jer imaju uporište u novom zakonu..
zanimljivo je još da ne postoji institucionalna borba protiv takvog zakona(koliko ja znam )ni ceha ugostitelja koji su najviše pogođeni,jedino je uredništvo ISTRAGE na čelu s Valdecom najavila tužbu ustavnom sudu za kršenje prava na slobodan izbor ugostitelja,,neka me netko ispravi ako griješim..
Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

.. a šta ta stavka u ustavu vrijedi konobaru koji će ostati bez posla jer će pasti promet,uzimi npr ove silne shoping centre gdje je zrak bio čišći nego na ulici,a pušilo se(prepune su kafića) imaju dobru klimatizaciju,masa kafića u gradu(zagreb) uopće nemaju uvjete za terasu..frend mi je sinoć bio vani i kaže da takva mjesta gdje nisi mogao ući kakva je bila gužva,zjape prazna..znači nemali broj ljudi u tom fahu će dobiti pravo na zdrav život a izgubiti pravo na posao koje im osigurava egzisteniju,nisu baš stvari tako idealne pogotovo ne kod nas gdje se ništa ne proizvodi a masa ljudi se bavi uslužnim djelatnostima..
imaju pravo, ne i obavezu na zdrav život, ukoliko žele raditi neka rade u kafiću za pušače, kakvo pravo ima kušač cigareta?
kakva prava ima čistačica koja radi u stanu rastafarijanaca?
za ekstremno opasna radna mjesta valjda postoje i odgovarajući propisi i zaštita na radu, benificirani radni staž veće pauze i slično
.. a šta ta stavka u ustavu vrijedi konobaru koji će ostati bez posla jer će pasti promet
uzimi npr ove silne shoping centre gdje je zrak bio čišći nego na ulici,a pušilo se(prepune su kafića) imaju dobru klimatizaciju
imaju pravo, ne i obavezu na zdrav život, ukoliko žele raditi neka rade u kafiću za pušače
kakvo pravo ima kušač cigareta?

pravo na zdrav život - ne i obaveza
Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. - ne osigurava i zdrav okoliš
Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati - ne i osigurati
Stvar je u tome da je osigurati zdrav okoliš neizvedivo i da postoje radna mjesta gdje se to jednostavno ne može u potpunosti ostvariti, editirao sam prethodni post pa vidi
Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati - ne i osigurati
mbaksa kaže
Nevjerojatno, posao konobara,pa tom logikom i građevinara, radnika u tvornici, i da ne nabrajam
je po tvom bezperspektivan posao i sve takve poslove odnosno takva radna mjesta bi trebalo valjda jednostavno ukinuti,
pa ćemo živjeti od perspektive kroz ružičaste naočale.
A tvrdnja da novac neće nestati, potrošit će se negdje drugdje je nevjerojatna glupost.
Zar ti misliš da ugostiteljski objekti ne pridonose stvaranju nove vrijednosti odnosno novca?
Daj čovječe probaj shvatiti barem osnove tržišta kojeg zagovaraš.
Zašto ne ponude dodatne sadržaje (taj trendovski kliše se često koristi), pa nećemo valjda od kafića stvarati lunapark.
Neki ljudi jednostavno vole tradicionalne ugođaje i vrijednosti a kafić kao takav i je dio te Evropske kulture.
U Beču je najjači argument protiv zabrane pušenja i bio na kafiću, kao mjestu gdje čovjek uz kavu i cigarete pročita novine
ili porazgovara sa prijateljima kao dio stoljetne kulture i tradicije.
Pa nije tradicija samo narodna nošnja i "Kako se nekad na selu živjelo" pa se onda na tom vašaru uz lokalne moćnike i
kvazimarketinške stručnjake nude i dodatni sadržaji kao npr. Paška čipka na tipkovnici.
Možeš li zamisliti "ugodno" iznenađenje stranih turista kad na zračnoj pisti ugledaju tamburaše u narodnim nošnjama...
Neke stvari naprosto ne idu zajedno i isto kao što narodnim nošnjama nije mjesto u zračnim lukama tako i nepušaćima
nije mjesto u kafićima ako im dim cigareta smeta.
Reči ćeš da pretjerujem ali često se taj dodatni sadržaj upravo tako primjenjuje,
ili bi ti možda želio na polici u gradskoj knjižnici pokraj knjiga pronaći vrečicu tjestenine kao dodatni sadržaj...
...nikak' da složim te redove...
mbaksa kaže:"I rekao sam vec - promet ce pasti zbog pusaca koji se inate zakonodavcu i koji se ne zele prilagoditi novonastaloj situaciji." .....ova izjava mi nije jasna,pa jedino pušači i ugostitelji se moraju prilagoditi ovoj situaciji,dapače nemaju mogućnost izbora..
Kao što sam napisao već prije, ovaj zakon neće bitno naštetiti pušaćima a niti će biti na veliku pomoč pušaćima.
ali je sigurno da će zbog ovog zakona ogromnu štetu imati ugostitelji i zaposleni a dobrim djelom i državni proračun.
Razumijem da država može u deklariranoj zaštiti zdravlja (kojeg li licemjerja) zabraniti pušenje u javnim i državnim ustanovama,
ali ne mogu se nikako složiti da to isto radi u privatnim ugostiteljskim lokalima, ne dajući vlasniku pravo da sam odluči,
ako nije u mogučnosti imati odvojenu prostoriju za pušaće ili nepušaće.
Ovaj zakon, upravo zbog načina na koji je donesen, jasno govori da ga je donijela jedna bahata rulja (koja demokraciju shvaća tek kao teror
većine nad manjinom, ne vodeći računa o interesima manjine a ne zaboravimo da je upravo to suština demokracije) koja bekrupulozno
provodi svoju samovolju, služeći se retorikom kojoj pribjegavaju najveće hulje kad im ponestane argumenata, a to je najčešće
domoljublje ili briga za zdravlje, onih koje su prisilili da prekapaju po kontejnerima...
Jer ne može mi nitko tvrditi da ovaj zakon nije bilo moguće donijeti na jedan civiliziraniji i pravdeniji način, kao što su to napravile sve ostale,
demokratske države Evrope...
Ali ova vlada, upravo zbog svog totalitarnog ustrojstva, to jednostavno ne može...
...nisam niti ja, ali u tom kontekstu sam morao tako napisati...
Nevjerojatno, posao konobara,pa tom logikom i građevinara, radnika u tvornici, i da ne nabrajam
je po tvom bezperspektivan posao i sve takve poslove odnosno takva radna mjesta bi trebalo valjda jednostavno ukinuti,
pa ćemo živjeti od perspektive kroz ružičaste naočale.

A tvrdnja da novac neće nestati, potrošit će se negdje drugdje je nevjerojatna glupost.
Zar ti misliš da ugostiteljski objekti ne pridonose stvaranju nove vrijednosti odnosno novca?
Daj čovječe probaj shvatiti barem osnove tržišta kojeg zagovaraš.
Zašto ne ponude dodatne sadržaje (taj trendovski kliše se često koristi), pa nećemo valjda od kafića stvarati lunapark.

ja nepusin al moja mala je kagostigne, na javnin mistima se suzdrzimo tj ona se suzdrzi al bozemoj nemores sad jon zabranit kad voli djava zakon odnija
Past ce zabrana,ko u Njemačkoj.....u Austriji je mislim nema,u Češkoj je nema,u Poljskoj je nema.....hebo Sanadera više ja i ulizivanje EU. Na ljeto se sprema štrajk ugostitelja na jadranu,3 dana usred sezone sve zatvoreno,pa kad vidi država da je izgubila par desetaka miliona,bit će promjene.....
Past ce zabrana,ko u Njemačkoj.....u Austriji je mislim nema,u Češkoj je nema,u Poljskoj je nema.....hebo Sanadera više ja i ulizivanje EU. Na ljeto se sprema štrajk ugostitelja na jadranu,3 dana usred sezone sve zatvoreno,pa kad vidi država da je izgubila par desetaka miliona,bit će promjene.....